Autor Wątek: To kemper, or not to kemper  (Przeczytany 16688 razy)

Offline y

• Pr0
  • nisko albo jeszcze niżej
Odp: To kemper, or not to kemper
« Odpowiedź #50 13 Sty, 2015, 21:26:04 »
Mam Kempera. Z historyjkami o sprzęcie lubię konkrety, a to jakieś klechdy są @Tomek Martyniak.

Kemper zmarł w teście porównawczym w jednym z najlepszych studiów w tym kraju. Najpierw zmarł na czysto a później w miksie. Mówię tutaj o tym jak był podpięty do paczki i zbierany z mikrofonu, nie na emulacji.
Kolejna rzecz która jest ogromną wadą emulacji to to że przy więcej niż 4 ścieżkach dźwięk się ze sobą zlewa tworząc skompresowaną papkę, to zjawisko nie występuje w nagrywaniu żywych wzmacniaczy. Jest mało prawdopodobne że ściany dźwięku słyszane na płytach pochodzą z cyfry.

ciśnie mi się pytanie: serio? cztery ścieżki na zasadzie rozmnożenia i bez ruszenia eq nie będą się zalewać tylko dlatego, że są z żywego wzmaka? W epoce cyfry, wszystko co jest nagrane cyfrowo podlega na etapie miksu tym samym zasadom.

Dla mnie to wygląda tak, że ktoś sobie nie poradził. Jak gada Kemper na miksach remiksach - wystarczy Gregora (@sinmix) posłuchać jak ktoś się Kempera nie dotykał.

Kemper podpięty do paczki i mikrofonu. Ale po co? Do nagrywania? To żart?

W którym to studio sobie nie poradzili? Może to kolejna klechda sezamowa. Kemper wali cyfrą? Można go w puścić w Saturatora. Można go wpuścić w jakiś preamp lampowy dla dobarwienia. Masa możliwości - a tu dla kontrastu łzawa historyjka o tym, że w największym studio w Polsce trafił się ktoś bez wyobraźni. Owsiak, brzozy i kolejny spisek narodu - Kemper.