Kanoniczna postać. W ANIMACJI. Dlaczego nie można wprowadzić NOWEJ POSTACI? To nie ma sensu.
a spróbuj pozamieniać kolor w drugą stronę

Ogólnie to zgadzam się, tam gdzie w kanonie postać miała dany kolor skóry czy inne genetyczne uwarunkowania, to zmienianie tego jest słabe. Wolałbym, żeby stworzyli nową historię, z bohaterami o innym kolorze skóry, orientacji, whatever. Z drugiej strony, dobry aktor, niezależnie od koloru skóry, włosów, oczu, orientacji czy wyznania, obroni się i jak dla mnie to np. Idris Elba mógłby być Bondem.
Ostatnio dzieciaki (5 i
oglądały też Obóz Kredowy. W 5 sezonie mamy pięknie wprowadzone zauroczenie homoseksualne u dziewczyny biseksualnej. Czy to naprawdę było potrzebne? Czy trzeba będzie kontrolować każdą jedną animację, którą dzieci będą oglądać? Czizas.
Nie wiem, co to, ale odpowiem że to zależy. Jeżeli w fabule ogólnie pojawiają się jakieś wątki romantyczne, to tak, warto pokazać dzieciakom, że coś takiego istnieje i już na tym etapie edukacji zapobiegać temu, że w przyszłości mogłyby przez wpływ środowiska rozwinąć zachowania dyskryminujące osoby niehetero.
Problemem, który dostrzegam, jest wciskanie orientacji seksualnej postaci na siłę i robienie z niej celu egzystencji danej postaci. Czyli np. jedyny wątek romantyczny, który się pojawia, służy wyłącznie pokazaniu orientacji postaci i nie ma żadnego związku z fabułą, sama postać jest nijaka i nic nie wnosci, ani też orientacja innych postaci nie jest ujawniona. Ok, może dla większości znaczy, że jest "defaultowa, czyli hetero", ale ja w sumie nigdy na to tak nie patrzyłem. orientacja Schroedingera.
Drugi przykład - mamy jakiś początek/koniec Expendables, robią sobie rozinnego grilla z drugimi połówkami i jeden z nich przychodzi z chłopakiem - to jest dla mnie spoko, pokazuje że przypakowany twardziej nie musi być macho, jest reprezentacja mniejszości, nie jest jedynym sensem egzystencji tej postaci, tak jak moja orientacja seksualna nie jest w celem mojego życia.
Ale ja się wychowałem na Judas Priest, wiedząc że mój ulubiony wokalista jest gejem, więc mogę patrzeć na to inaczej niż inni.