W esce codziennie aż do zarzygania reklamuje sie microtech z wrocławia. Krzyczą ze mają laptopy poleasingowe z c2d, daja gwarancję i przyjmują zwroty.
Od siebie polecam Compal FL90/IFL90 (Santa Rosa, VBI). Sprzęt nie do zarżnięcia. Swojego mam już 7 rok (c2d t7300, 2gb ram, grafika ATI 3650 zmieniona z GF 8600GT).
Ogólnie lapek jest z dobrego plastiku, matryca dalej przyzwoicie świeci, a co najwazniejsze to części zamienne są mega tanie i można go niedrogim kosztem mocno upgreadować. Mój został zalany piwem, płonął zywym ogniem (gówniany noname zasilacz, zapaliła sie płyta główna) i dalej działa.
Co do wspomnianych cen, np. za całą klawiaturę wraz z przesyłką dałem mniej niż za sam koszyczek do jednego klawisza w ThinkPadzie którego miałem na serwisie (a naprawdę szukałem najtaniej jak się da).
Płyta główna do Compala - 200pln, TP - 500-800
Bateria oryginalna (nówka nieśmigana): Compal - w granicach 100-150 zł, ThinkPad - 400-500 pln
Minus Compala to to, że jeśli znajdziesz z działająca grafiką GF 8600, to znaczy że będziesz musiał ją wkrótce zmienić (można robić reballing, ale to nie nadaje sie na długo). Koszt nowej grafiki to ok 350 zł (ja swoja za tyle sprowadzilem z hong kongu).
Same lapki, (z niedziałającą już grafiką) kosztują około 300-400 zł
ThinkPady są świetne, ale jeśli cos się spierdoli to lepiej kupić nowego laptopa niż coś w nim wymieniać.
Aha, kanaliki w Think Padzie, które mają odprowadzać ciecz w razie zalania klawiatury są mocno przereklamowane
I jeszcze jedno. Compal produkuje również dla Lenovo, Della czy Toshiby (dlatego wiele rzeczy w moim FL jest zamienne z toshibami i na odwrót, niestety rzeczy z mojego Compala nie pasują do Lenovo)