trochę odkopię, ale muszę się pochwalić

rozglądałem się od jakiegoś czasu za nową płytą główną i prockiem na allegro i wybór padł na kartę ASUS M2N68-AM i procka PHENOM 955 (na i7 mnie nie stać a podobno różnica nie jest duża). Dodatkowo sprzedawca pomylił się i wysłał mi procesor w wersji black edition (różni się odblokowanym mnożnikiem) który kosztuje parędziesiąt zł więcej. resztę zostawiłem sobie ze starego kompa. Zainstalowałem 64-bitowego windowsa 7 żeby móc wykorzystać 4 gb ramu i zacząłem się rozglądać za nowym DAW. Trafiłem na tą stronę:
https://www.steinberg.net/en/support/knowledgebase_new/free_articles/kb_show/compatibility-steinberg-applications-and-microsoft-windows-vista7-32-bit-and-64-bit-versions.htmlOkazuje się że
While a 32-bit application running on a 64-bit operating system can address up to 4 GB of RAM, (which is already twice as much as under a 32-bit version of Windows), a native 64-bit application such as Cubase 5 x64 supports a much larger RAM capacity.
zainstalowałem sobie 32-bitowego cubase i jak do tej pory działa wszystko bardzo ładnie, w końcu mogę załadować więcej niż 4-5 wtyczek bez zamrażania ścieżek.
Dodatkowo producent daje aplikacje do overclockingu, dzięki której z tego co wyczytałem można z 3,2GHz po ustawieniu napięcia na 1,44 V osiągnąć stabilne taktowanie 3927 MHz przy chłodzeniu powietrzem. Nie wiem do ilu uda się dojść przy stockowym radiatorze, ale celuję w 3,8 GHz. Jak się uda to napiszę, jak nie, to napiszę trochę później

Podsumowując, za 729zł + przesyłka dostajemy bardzo przyzwoity sprzęt do nagrywania, a jakbym dokupił kartę graficzną (teraz korzystam ze zintegrowanej) to również do gier. Do tego doliczyć parę stów na zasilacz dysk i ram i w 1500 pewnie można się zamknąć. Duży plus (przynajmniej dla mnie jest to plus)- Do płyty pasuje ram DDR 2, a nie 3 jak do większości nowych. Piszę że to plus bo DDR3 jest jeszcze dość drogi. No i jeden duuuuży minus- tylko 2 porty SATA. Sam nie używam żadnego napędu cd/dvd, więc mi to nie przeszkadza, ale wydawało mi się że te 4 to minimum, okazuje się że nie. Ogólnie polecam