Autor Wątek: Fractal Audio AXE FX  (Przeczytany 231440 razy)

Offline Lechu_

• Pr0
Odp: Fractal Audio AXE FX
« Odpowiedź #125 23 Lis, 2010, 19:35:09 »
Zazdrość. Big zazdrość :)
jaha jaha :)

Jeszcze taka sprawa - Didejek - wiesz coś o symulacjach gitary akustycznej w Ultra? Coś tam na forum fractala jest ale nie bardzo rozeznaje sprawę :/ i co to jest ten IR ?  Czy to są jakieś wolne banki pamięci w które można dograć coś, w tym i "symulacje akustyka" ? Interesuje mnie to bo w jednym wałku mam taką potrzebę , a AC-3 wtedy już bankowo opchnę jak się dowiem ze Ultra ma to wszystko, a na pewno się obsram po kołnierzyk z wrażenia  :o
Gram tylko 15 min dziennie. Czasem nawet na gitarze.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #126 24 Lis, 2010, 01:42:25 »
Nie wiem jak z symulacjami akustyka, ale piezo w gitarze elektrycznej Fractal wyciąga bardzo ładnie. Zwykły clean z przetworników magnetycznych zresztą też. A IR to inaczej Impulse Response. W Axe miejsce na nie służy do załadowania własnych odpowiedzi impulsowych w celu symulacji paczek, ech, reverbów. Czy da się tym zasymulować akustyka? Wątpię.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #127 24 Lis, 2010, 03:08:14 »
W sumie, skoro da się nagrać odpowiedź impulsową w kiblu, w katedrze, to i w pudle się da. Sprawdzę jutro jak to działa, dzięki!

Offline Lechu_

• Pr0
« Odpowiedź #128 24 Lis, 2010, 07:57:55 »
jest kilka tematów o symulacji akustyka na forum Axe

http://www.fractalaudio.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=17366&start=0

http://www.fractalaudio.com/forum/viewtopic.php?f=15&t=8629

http://www.fractalaudio.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=4256

wszyscy tam piszą o IR , ale kto wie być może w którejś aktualizacji pojawi się i symulacja z AC-3 np.
W zasadzie bym się nie zdziwił , a nawet nie ukrywam że troszkę na to liczę :devil:

Didejek - takie pytanko, ściągnąłem sobie Axe Edit , z forum Axe jakis bank z rozszerzeniem .syx i po próbie załadowania , program mi się wiesza, próbowałem kilkakrotnie, czy to może być spowodowane tym że (nie mam jeszcze Ultra na stanie :) ) urządzenie jest niepodpięte?
« Ostatnia zmiana: 26 Lis, 2010, 10:49:48 wysłana przez Lechu_ »
Gram tylko 15 min dziennie. Czasem nawet na gitarze.

Offline 7

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #129 27 Lis, 2010, 18:32:02 »
Hej.
Mam pytanie do już "Fractalowców" :)
Niedawno przyjechała do mnie sztuka Axe Ultra i jestem, że tak powiem w fazie Duplo.
Używam do niego Voodoo Lab GCP. Mam problem z przypisaniem "Tap tempo" do jednego ze switchy w sterowniku. Druga sprawa to zaprogramowanie efektów przestrzennych tak aby wygasały swobodnie po wyłączeniu. Czy ktoś bawił się tymi opcjami? To podstawowe funkcje dla mnie także muszę to wyczaić. Wyposażonych w wiedzę proszę o infosa.

pozdro

Offline Crank

• Gaduła
  • 7
    • Made Of Hate - Facebook
« Odpowiedź #130 28 Lis, 2010, 09:24:17 »
Jako szukacz sprzętowy i od niedawna łowca nowości, Fractal bardzo mnie interesuje. To z kolei prowadzi do kolejnych okdryć, o których trochę dalej:

Właśnie tak sobie czytam o ART SLA-2 oraz o Rocktronie Vel 300. Rzeczywiście, forum Fractala dość mocno poleca sla-2. Jedno, co jest do dupy, to przede wszystkim łączenie z kolumnami - chodzi o złącza banan. Niby nie ma problemu, by zrobić sobie kabel Jack - 2 x banan, ale nie jest to tak powszechny kabel jak jack-jack. Czemu o tym mówie? Na koncertach zawsze coś się gubi, jakiś kabel, pokrowiec, pas...Gdy używasz takiego bananowego kabla może być problem, jak zgubisz jeden z nich :)

Ciekawy jest ten Rocktron. Niestety jeszcze za dużo o nim nie przeczytalem, co zamierzam zmienić w przeciągu najbliższych kilku godzin. Na razie poczytałem, że zwłaszcza z racji kablologii jest milszy dla gitarzysty :))

pzdr,

@7
Sprawdź forum Fractala, tam widziałem już wątki dotyczące współpracy GCB z Axe. Coś z pewnością znajdziesz.
made of hate

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
« Odpowiedź #131 28 Lis, 2010, 13:19:56 »
Niby nie ma problemu, by zrobić sobie kabel Jack - 2 x banan, ale nie jest to tak powszechny kabel jak jack-jack.
Hmmm, a nie wystarczy po prostu mieć porządek? Bo jakoś gram kupę lat i jeszcze nigdy nic nie zgubiłem... :)

Offline Crank

• Gaduła
  • 7
« Odpowiedź #132 28 Lis, 2010, 13:53:19 »
a ja niestety zgubiłem parę rzeczy, pomimo, że wokół mnie zawsze panuje porządek :)
made of hate

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
« Odpowiedź #133 28 Lis, 2010, 13:57:18 »
Nie pić browarów dopóki się nie spakujesz :)

Offline Pneumonia2

• Pr0
« Odpowiedź #134 28 Lis, 2010, 17:12:15 »
Nie pić browarów dopóki się nie spakujesz :)
Hehe ile razy sobie to obiecywałem.

Offline Crank

• Gaduła
  • 7
« Odpowiedź #135 28 Lis, 2010, 17:24:52 »
haha mi kiedyś ktoś jebnął pas do zapasowej gitary i ręcznik podczas koncertu. I byłem trzeźwy :D
made of hate

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
« Odpowiedź #136 29 Lis, 2010, 09:36:42 »
Używam do niego Voodoo Lab GCP. Mam problem z przypisaniem "Tap tempo" do jednego ze switchy w sterowniku.

Tutaj trochę pisałem o programowaniu GCP pod Fractala, jeżeli nie pomoże to daj znać:
http://www.fractalaudio.com/forum/viewtopic.php?f=26&t=14567&start=93

Druga sprawa to zaprogramowanie efektów przestrzennych tak aby wygasały swobodnie po wyłączeniu.

Na panelu przednim Axe:
Global->Spillover
masz cztery ustawienia
off - wyłączone
delay - tylko delay
reverb - tylko reverb
both - oba

Zasada jest taka, że spillover działa wtedy gdy w następnym programie jest ten sam blok przestrzenny, który był w poprzednim. Czyli jeśli w jednym i drugim jest DELAY 1 albo w obu jest DELAY 2 to spillover będzie, jeśli w jednym jest DELAY 1 a w drugim 2 to nie będzie. Jeżeli chcesz aby po przejściu z solówki na gitarę rytmiczną było słychać jeszcze powtórzenia delaya, możesz na przykład wstawić zbypassowany blok DELAY 1 i jako rodzaj bypassu ustawić mute input.

Offline 7

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #137 29 Lis, 2010, 10:12:04 »
Didejek wielkie dzięki!!! Rozumiem że analogicznie z reverbem? Dzis pogrzebię i zobaczę czy będzie git. A wiesz może co nieco o zaprogramowaniu Tap tempo, tak abym mógł "tapować" jednym ze switchy w GCP?

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
« Odpowiedź #138 29 Lis, 2010, 11:26:36 »
W podlinkowanym wątku napisałem jak przypisywać przyciski GCP do funkcji Fractala - w tym również do Tap Tempo. Przeczytaj sobie, powinno być wszystko jasne.

Offline 7

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #139 30 Lis, 2010, 00:56:22 »
Jak na razie pierwsze koty za płoty.Ten sposób pracy wymaga innego sposobu myślenia podczas ustawiania i grania z efektami. Wszystkie operacje, które robiłem intuicyjnie na TC Nova muszę teraz zracjonalizować i przełożyć na ładne ustawienie. No cóż Fractal rozwija :D Pewnie z biegem czasu człowiek się przyzwyczai i ustawanie tego typu rzeczy jak spill over, zajmie tyle co otworzenie browara zębami :) Minusem moim zdaniem jest fakt, że w Axe, np. opadający Delay jest już zaprogramowany w presecie, na który opada co trochę komplikuje sprawe. Z drugiej strony spory plus ponieważ można sobie ustawić dowolną długość, miks itp. opadania. Jednym słowem Axe na razie jest "Duuuży". Mam problem z ustawieniem :
Działanie przycisku ustawiasz w SETUP MODE sterownika nożnego, a więc dostańmy się tam.
naciśnij
2x SETUP->INSTANT ACCESS
Wyświetlony zostanie stan przycisku 1
Używając przycisków 3-4 ustaw tak aby było wyświetlane CHXX (gdzie XX to numer kanału AXE, u mnie jest to 01).
Naciśnij 2 aby przejść do wyboru numeru komunikatu CC.

U mnie po wejściu w SETUP->INSTANT ACCESS pojawia się "1.gcx-1 loop" a posługując się przyciskami 3-4  włącza mi się 3-pedal oraz 4-expanders. Za pomocą 3-4 nie mogę znaleźć CH01. Wiesz co robię nie tak?

Dzięki za pomoc!!!

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
« Odpowiedź #140 30 Lis, 2010, 08:34:20 »
Te dolne 3-4 (od banków).

Offline 7

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #141 30 Lis, 2010, 22:32:28 »
Hej, u mnie jest coś nie w porządku. Ustawiłem przyciski na "XMIT W/PRSET" i spróbowałem zrobić wyłączanie i włączanie bloku AMP. Ustawiłem I/O>AMP BYP na kanale 37 i to samo w GCP. To samo zrobiłem później z blokiem delay. W przypadku AMP, switch włączał AMP tylko w momencie naciśnięcia i momentalnie gasł a w przypadku delaya jest po prostu zbypasowany. Coś błądzę chyba albo cuś nie tak. Chciałbym tak skonfigurować ustawienia w banku, żeby każdy switch załączał jeden lub kilka bloków. Na każdym switchu miałbym zatem załączanie poszczególnych bloków efektów. Analogicznie, np. do TC nova system. Przykładowo:

no.1 AMP 1
no.5 AMP 2
no.2 AMP 1 Boost
no.6 AMP 2 Boost
no.3 Delay
no.4 Reverb
no.7 Mod 1
no.8 Mod 2
no. 9 Bypass
no.0 TAP

Chciałbym korzystać czasem z kilku przycisków jednocześnie, np. AMP1 + delay + reverb.
Czy takie skonfigurowanie GCP w ogóle jest możliwe czy muszę każdą przykładową kombinację efektów utworzyć jako osobny preset?

Będę wdzięczny z wszelkie informacje!!!

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
« Odpowiedź #142 30 Lis, 2010, 22:47:45 »
Smaga, ja to Cię jednak nienawidzę :D
Pozdrowienia od Cebulek :)

Offline 7

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #143 30 Lis, 2010, 22:49:09 »
Hehe. Który to cebul mnie tu zniewieszcza :D

Walka trwa, czuje się jak dziecko z pierwszym lego :)

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
« Odpowiedź #144 30 Lis, 2010, 22:53:50 »
Nakablowałem na Ciebie Adamowi to Cię pozdrowić kazał :)
Chyba czas zrobić jakąś Proghmatycznieobsku rniesfinksową sztukę.
Chcesz go napędzać jakąś cyfrą do gitarowej paczki czy jak?

Offline 7

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #145 30 Lis, 2010, 23:06:20 »
heh ależ oczywiście :)
Na razie produkuję się ze swoją nową maszynką. Można coś pomyśleć ale przyszły rok to raczej płytowo materiałowy będzie. Ale spoko pomyśli się :)
Fractala?
Na razie mam końcówkę Marshalla El34 100/100. Fajne coś. Mocno lampi i jest szybkie :)

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
« Odpowiedź #146 30 Lis, 2010, 23:10:17 »
Heh, miałem 9100, na 6L6. Napędzała mi POD'a Pro. Było bardzo zacnie.

Offline 7

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #147 30 Lis, 2010, 23:15:47 »
Odnośnie Fractala jeszcze małe pytanie. Czy jest jakiś sposób na kopiowanie presetów?

Offline Budzan

• Pr0
« Odpowiedź #148 30 Lis, 2010, 23:26:54 »
z blackstarem było mniej problemów, nie? :D

Offline 7

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #149 30 Lis, 2010, 23:40:51 »
no tak.. ona była na raz..z tym cudem trzeba pochodzić :)