Przykładowo:
no.1 AMP 1
no.5 AMP 2
no.2 AMP 1 Boost
no.6 AMP 2 Boost
no.3 Delay
no.4 Reverb
no.7 Mod 1
no.8 Mod 2
no. 9 Bypass
no.0 TAP
Żeby sensownie korzystać z Fractala, musisz wyłączyć myślenie a'la Nova System. Powyższa konfiguracja przycisków jest bez sensu, bo w praktyce:
1. Rzadko kiedy będziesz Bypassował cały system jeśli ma być sercem - preampem i procesorem efektów Twojego rigu - więc 9 odpada.
2. AMP1 i 2 Boost - tej funkcji nie można podpiąć pod przycisk. Z powodzeniem możesz używać jako podbicia modułu Filter. Ustawiasz go na null i parametrem GAIN ustalasz wartość podbicia. Zależnie od położenia (przed/za ampem) masz podbicie głośności lub podbicie gainu wzmacniacza. Przed ampem możesz też użyć modułu Drive.
3. Fractal nie ma czegoś takiego jak blok modulacyjny - jest Chorus, Flanger itd - nie można więc na sztywno przypisać jednego CC w sterowniku do jednej konkretnej funkcji, bo zazwyczaj chcemy używać różnych modulacji zależnie od presetu. Dlatego w przytoczonym poscie na forum Fractala proponuję do przycisków w Fractalu przypisać kontrolery External.
W Fractalu do sterowania efektami mamy do dyspozycji kontrolery generowane wewnętrznie (LFO, Obwiednia ADSR, Obwiednia dynamiki, Wysokość Dźwięku, Sekwencer) i zewnętrznie (EXT1-8), czyli pedały ekspresji i komunikaty midi CC. Po podłączeniu 2 pedałów ekspresji do GCP zostaje 6 luźnych kontrolerów z którymi nie ma co zrobić. Ja zrobiłem tak:
Kontrolery 1-3 i 5-7 przypisane są do przycisków GCP 1-3 i 5-7 jako XMIT W/PRSET. Kontrolery 4 i 8 to pedały ekspresji. Przycisk 4 GCP ma na sztywno przypisane Tap Tempo, Przycisk 8 na sztywno moduł Filter 1, którego używam w każdym presecie jako boosta 3dB. Przycisk 4 nie jest ustawiony jako XMIT tylko NORMAL, bo wysyłanie jego stanu z poziomu sterownika jest niepożądane przy zmianie presetu. Dodatkowo zakleiłem diodę przycisku czarną taśmą.
Teraz wystarczy przypisać wybrany kontroler do funkcji Bypass wybranego modułu/modułów efektów. Czyli na przykład po przypisaniu External 2 do funkcji Bypass Chorusa i Delaya oba efekty będą włączane/wyłączane po wciśnięciu przycisku 2.
W zasadzie powtarzam tutaj to samo co napisałem na forum Fractala.
Twój problem z przypisaniem przycisku do modułu AMP i pytania które tu zadajesz wskazują na to, że nie przeczytałeś dokładnie tamtego posta i instrukcji do GCP i Fractala. Nie mogę Ci napisać dokładniejszej instrukcji krok po kroku, bo pedalboard z GCP mam w tej chwili na sali.