Długi czas nosiłem się z zamiarem napisania kilku słów o 11R + próbki, ale jestem zbyt zajęty robieniem perki. W każdym razie, filmiki demonstracyjne na oficjalnej stronie całkiem trafnie prezentują urządzenie - opisałbym je w bardzo podobny sposób.
Co do Twoich pytań:
Czy da się rozdzielić sygnał na taki z symulacją kolumny i bez?
Tak.
Jak wygląda programowanie presetów?
Nie ma jak w Axe (nie pamiętam jak w PODach), że tworzysz nowy preset i dodajesz do niego poszczególne elementy. Masz fabryczne presety, z gotowymi blokami efektów i modyfikujesz je wedle uznania. Presety z wielkiej litery (A1, A2, F4, Z3, etc.) można zastępować własnymi, a z małej (a1, a2, f4, z3) zostają zawsze fabryczne.
Ja robię to tak, że biorę obojętnie jaki preset, bajpasuję wszystko oprócz wzmacniacza i paczki.
Następnie w bloku CAB wybieram którąś pojemnościówkę
off axis oraz standardową pakę na V30 i biorę się za przeglądanie wzmacniaczy, ze wszystkim na godzinę 12.
Jak już trafię na coś, co pasuje mi na daną chwilę najlepiej, dokręcam sobie gałkologię.
Następnie ustawiam bloki efektów w pasującej mi kolejności i zajmuję się każdym po kolei - dopałka, FX1 na chorus, FX2 na flanger, MOD na phaser, etc.
Na sam koniec ustawiam equalizer graficzny, ewentualnie kompresor i delay z reverbem.
Jako, że lubię mieć kilka presetów bardzo podobnych, a różniących się jednym czy dwoma szczegółami, prędko kopiuję ten zapisany przed chwilą na sąsiednie banki, zmieniam przykładowo model dopałki, zapisuję, w kolejnym zmieniam na jeszcze inny i na koniec porównuję je i ewentualnie wybieram najlepszy.
Korzystając z edytora presetów przez Pro Tools jest to bajecznie proste i przyjemne, ale korzystanie z przedniego panelu 11R po kilku godzinach wprawy w zupełności mi wystarcza.
Jak brzmią podstawowe efekty (delay, phaser, reverb...)?
Choć nie ma ich zbyt wiele, to dla mnie brzmią na tyle dobrze, że zdarza mi się odstawiać na bok dotychczas używane przeze mnie wtyczki VST. Ba, zdarzyło mi się puszczać mix perkusji przez sam reverb w 11R.
Niestety, póki co nie mam do dyspozycji żadnych próbek, oprócz nagranych z miesiąc temu czystych brzmień z różnymi symulacjami wzmacniaczy, na tej samej paczce i mikrofonie (4x12 Green 25W i Cond 87,
on axis). Wszystko zbajpasowane, oprócz symulacji wzmacniacza i paczki, bez żadnej dalszej obróbki. Gitara to MMJP7, użyłem wtedy bodajże mixu piezo i obu BKP (Cold Sweat Neck & Nailbomb Bridge) z rozłączonymi cewkami.
[cloudset]http://soundcloud.com/silly-hats-only/sets/avid-digidesign-eleven-rack[/cloudset]
Kolejnym razem wrzucę również czyste brzmienia, ale już z efektami. Następnie jakieś krancze, ołwerdrajwy i dystorszony. Ale najpierw perka.
Gdybyś Ty albo ktokolwiek inny miał jakieś pytania odnośnie urządzenia albo żądania w sprawie próbek, proszę pisać.
pozdrawiam