Autor Wątek: Kącik fitness  (Przeczytany 377221 razy)

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
Odp: Kącik fitness
« Odpowiedź #1925 15 Gru, 2015, 08:39:40 »
Znaczy tak ogólnie to co tydzień dodaje kalorii, zamierzam się wbić na jakieś 3,5k ostatecznie, a co do białka to chętnie poczytam jak wrócę :)
A teraz inne pytanie - lekko spuchnięty nadgarstek za to cholernie mocno boli przy nawracaniu, obracaniu i przyciąganiu, nie wiem czy sztanga na płaskiej czy wiosło czy jaka cholera :) Czy oprócz odpoczynku i regeneracji coś jeszcze można zrobić żeby to naprawić? Myślałem też żeby zejść z 90 na 80 z powrotem na jakiś czas ale nie jestem pewien czy to ma rację bytu...

Wysłane z mojej lodówki

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #1926 15 Gru, 2015, 08:58:01 »
Znaczy tak ogólnie to co tydzień dodaje kalorii, zamierzam się wbić na jakieś 3,5k ostatecznie, a co do białka to chętnie poczytam jak wrócę :)
A teraz inne pytanie - lekko spuchnięty nadgarstek za to cholernie mocno boli przy nawracaniu, obracaniu i przyciąganiu, nie wiem czy sztanga na płaskiej czy wiosło czy jaka cholera :) Czy oprócz odpoczynku i regeneracji coś jeszcze można zrobić żeby to naprawić? Myślałem też żeby zejść z 90 na 80 z powrotem na jakiś czas ale nie jestem pewien czy to ma rację bytu...

Wysłane z mojej lodówki

Wszelkie maści przeciwzapalne. I kategorycznie przerwa w obciążaniu. Jak ból nie ustąpi w ciągu 2-3 dni, idź do lekarza. Jeżeli mocno puchnie i boli, idź od razu.

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
« Odpowiedź #1927 15 Gru, 2015, 10:02:01 »
Teraz przerwa świąteczna także będzie chwilą oddechu i basen przez te kilka tygodni, motyle się wytną :D

Wysłane z mojej lodówki

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
  • Why do you wear that stupid mansuit?
    • Brudne Brzmienie
« Odpowiedź #1928 15 Gru, 2015, 10:40:12 »

Wysłane z mojej lodówki

Zrobić sobie przerwę od siłowni - lepiej chwilę się poopierdalać, niż na długo spierdolić
"To, że nie mam projektu, nie znaczy, że nie mam projektu"

Profile na Tonexa, Kempera i inne -> https://brudnebrzmienie.pl/

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #1929 15 Gru, 2015, 19:51:27 »
Ja bym unikał pressów na jakiś czas, a po przerwie zmniejszyć ciężar na bench press'ie i upewnił się co do swojej techniki. Dwa miejsca na które warto zwrócić uwagę to czy nie trzymasz sztangi za szeroko (po opuszczeniu na klatkę przedramię powinno być idealnie prostopadle do sztangi) i czy nie trzymasz w dłoni zamiast na dłoni (tzn. wzdłuż lini życia lekko pod kątem tak żeby siła szła na całą kość przedramienia, a nie nadgarstek)
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline wuj Bat

• Pr0
Paczki z głów!

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #1932 21 Gru, 2015, 14:15:22 »
Da się to jakoś naprawić w ogóle? Czy koleś będzie oszpecony do końca życia?

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
« Odpowiedź #1933 21 Gru, 2015, 14:30:21 »

Ponakłuwać szpilką :D

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #1934 21 Gru, 2015, 14:34:56 »

Ponakłuwać szpilką :D

Może z kasy za występ się doprowadzi do porządku ;)

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #1935 02 Sty, 2016, 20:45:06 »
Pochwalę się, że dzisiaj po 10 dniach przerwy i chorobie wróciłem do treningów z PRem 2x body weight w martwym ciągu (140 przy dzisiejszej wadze 70,5). Mimo, że na innych liftach osłabłem i straciłem 1,5kg przez chorobę to dobry początek roku.
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline aciek_l

• Pr0
« Odpowiedź #1936 02 Sty, 2016, 21:06:54 »
2xbody weight to już ładnie. :) Ja się delikatnie cofnąłem, bo wrociłem do Stronglifts i też ładnie idzie. Wielostawy roxx. :D Kiedyś bardzo nie lubiłem przysiadów, czy wiosłowania, a teraz to moja czołówka. :) Co trening dokładam 2,5kg, zgodnie z planem, i od trzech treningów mam wrażenie, że jest za każdym razem lżej na tych dwóch ćwiczeniach. Przed świętami pisałem, że było 90 na ostatniej serii wyciskania leżąc, teraz też co prawda 90, ale 5x5. Tyle samo na przysiadach, wiosłowanie 65, martwy ciąg 105, najbardziej się męczę z overhead press - aktualnie 50kg. Nie marudzę, że wydawało mi się mało ćwiczeń na Stronglifts, też czasu mam trochę mniej, ale  się skupiłem na tym programie i czuję, że organizm go polubił. Motywacja największa od czasu lipcowego powrotu, waga przekracza 78 i są też jakieś postępy w dokopywaniu się do mięścni brzucha. ;)

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
    • Brudne Brzmienie
« Odpowiedź #1937 02 Sty, 2016, 21:59:16 »
Ja jutro robię pierwszy trening po dwóch tygodniach roztrenowania, z nowym programem i nowym nastawieniem! Cele są w tym roku srogie, zobaczymy jak wyjdzie :)

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #1938 02 Sty, 2016, 22:45:17 »
Nowa życiówka na płaskiej- 152.5 kg przy wadze 93 kg. Od poniedziałku cykl regeneracyjny i powrót do mordobicia trzy razy w tygodniu :tak:
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #1939 02 Sty, 2016, 23:58:46 »
Rozważam wraz z nowym rokiem zmianę programu treningowego. Co byście polecali do rekompozycji ~20->12% bf przy zachowaniu obecnej masy mięśniowej? Pytam zarówno o programy ćwiczeń, jak i dietę.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1940 03 Sty, 2016, 14:48:17 »
Brzmi co najmniej jak mistrz okręgu!
Paczki z głów!

Offline bandit112

• Gaduła
« Odpowiedź #1941 03 Sty, 2016, 17:32:48 »

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #1942 04 Sty, 2016, 15:59:47 »
Też tak macie? :D

Posty połączone: 06 Sty, 2016, 10:56:08
Przesiadłem się na 5x5 i po pierwszym treningu stwierdzam, że pierwsze wrażenia całkiem pozytywne. Przy okazji okazało się, że tym, co w największym stopniu obecnie ogranicza mój przysiad ze sztangą, jest stopień rozciągnięcia barków, co nie było specjalnie przyjemną informacją. Trzeba będzie zacząć się rozciągać... Póki co w przysiadzie dojechałem do 80 w ostatniej serii, żeby było śmieszniej, wiosła i klatka ostatnia seria też 80.
« Ostatnia zmiana: 06 Sty, 2016, 10:56:08 wysłana przez lwronk »

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
« Odpowiedź #1943 16 Sty, 2016, 14:23:07 »
Ja za to nowy rok zacząłem z treningiem opartym o Starting Strength przy czym siady co trening zamieniłem z ciągami (jako że w ciągnięciu ssę najbardziej) co trening opartymi o schemat z tego generatora http://exrx.net/WeightTraining/RussianSquatProgramGenerator.html. Do tego zwiększyłem znowu trochę kalorię i wciągam teraz 3400 w DT i 2600 w DNT. Waga nieznacznie do przodu, stan na dziś 78 kg. Chcę na tym dojechać do końca marca, bo jak to mówi klasyk:

Spoiler

Do końca 2015 chciałem poprawić rekordy, niestety udało mi się tylko powtórzyć dotychczasowe (110 sq, 100 bp, 130 dl, 65 ovp).

I fotka z ostatniego tygodnia (uwaga na beniz):

Spoiler

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
« Odpowiedź #1944 16 Sty, 2016, 14:40:41 »
Zacząłem panować nad węglowodanami w diecie i przez dwa tygodnie spadłem z 89.3 na 87.5 ;D

Offline samuraj_jack

• Użytkownik
« Odpowiedź #1945 17 Sty, 2016, 18:30:55 »
a mi dziś przy martwym
ostania seria ostatnie powtórzenie (5x5x130 ;))  rozluźniłem się (brak skupienia, za dużo fajnych dup na siłowni) i poczułem ból w lędźwiowym.
mam nadzieję, że nic groźnego. odczuwalny dyskomfort jest. dziś już tylko roller ;)
zobaczymy jutro :/
"Poznał też mowę zwierząt i posiadł umiejętność czytania w ludzkich myślach, ale jedno i drugie okazało się gówno warte"

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #1946 26 Sty, 2016, 15:58:38 »
5x5 póki co sprawdza się zacnie. Update po 3 tygodniach:

Przysiad: 80->110 5x5
Martwy ciąg: 120->150 1x5 (tutaj zrobiłem mały krok wstecz, żeby popracować nad techniką, max na raz ciągle 180)
Klatka: 80->82,5 5x5 (najmniejszy przeskok i największe braki mam w temacie, jutro 85)
Żołnierskie: 30->40 5x5
Wiosłowanie: 80->95 5x5

Dieta na 2989 kcal białko/węgle/tłuszcze 20%/35%/45%. Zaczynam powoli widzieć zmiany (ćwiczę z 2 tygodniową przerwą okołoświąteczną od 31.10 zeszłego roku. :)

Offline birthmark

• Gaduła
« Odpowiedź #1947 27 Sty, 2016, 09:13:57 »
Czy dobrze rozumiem, że np przysiad robisz w 5 seriach od 80 do 110 kg po 5 powtórzeń w każdej serii? Martwy robisz 5 razy po 1 powtórzeniu, czy 1 serię z 5 powtórzeniami?
Ja od jakiegoś czasu robię ogólnorozwojówkę z 2 seriami po 15 i 12 powtórzeń + 30 min. cardio, ale chciałem trochę zwiększyć siłę i zastanawiam się nad 5x5 i nie wiem jak rozsądnie rozłożyć ciężary w seriach.
I jedno pytanie odnośnie posiłku przed treningiem siłowym: ile, czego i jak długo przed treningiem?
Suto wędlin kładź na chleb

Offline Winged

• Gaduła
« Odpowiedź #1948 27 Sty, 2016, 09:30:17 »
nxm na ogół oznacza n serii po m powtórzeń z jednakowym ciężarem w każdej serii (jeżeli nie jest nic dodatkowo dopisanego, jak np. "ramped"). Są to więc tylko serie właściwe, a serie rozgrzewkowe nie są uwzględnione w takiej rozpisce.

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
    • Brudne Brzmienie
« Odpowiedź #1949 27 Sty, 2016, 10:06:55 »
Czy dobrze rozumiem, że np przysiad robisz w 5 seriach od 80 do 110 kg po 5 powtórzeń w każdej serii? Martwy robisz 5 razy po 1 powtórzeniu, czy 1 serię z 5 powtórzeniami?
Ja od jakiegoś czasu robię ogólnorozwojówkę z 2 seriami po 15 i 12 powtórzeń + 30 min. cardio, ale chciałem trochę zwiększyć siłę i zastanawiam się nad 5x5 i nie wiem jak rozsądnie rozłożyć ciężary w seriach.
I jedno pytanie odnośnie posiłku przed treningiem siłowym: ile, czego i jak długo przed treningiem?

Akurat wydaje mi się, że @lwronk miał na myśli skok w sile przez te trzy tygodnie (z 80 na 110 w przysiadzie etc). Jak siłówkę - starting strenght - http://bfy.tw/7cx - trochę chłopa już na tym leciało i nikt nie narzekał.