Autor Wątek: Multiefekt czy multi kostki?  (Przeczytany 46207 razy)

Offline Maro

• Użytkownik
Multiefekt czy multi kostki?
« 17 Sie, 2008, 00:03:53 »
Siema!
Tak, temat kurde rzeka ale ciekawi mnie co o tym myślą lepsi odemnie :D Na pewno wybór jest silnie uzależniony od potrzeb, ale chciałbym spróbować o tym podyskutować.

Zastanawiam się w którą stronę pójść, czyli czy wybrać multiefekt w stylu G-Major czy może kupić kilka kostek (delay, chorus, phase, flanger itp.) i bawić się w komponowanie podłogi? Czym kierują się ludzie którzy wybierają multi a czym ci, którzy wybierają kostki?

Jeżeli temat jest bez sensu, to proponuje go skillować  ;)

Offline pan mikos

• Pr0
Odp: Multiefekt czy multi kostki?
« Odpowiedź #1 17 Sie, 2008, 00:30:42 »
Sie szybko decyduj, bo mam fajnego loopera do pogonienia za bardzo fajne pieniądze :)

A tak poważnie to jeśli interesuje Cię możliwość przełączania ustawień parametrów danego efektu podczas grania to kostki odpadają. Mój gitarzysta z tego powodu przesiadł się na g-system (stąd ten looper na handel :) ). G-system ma też taką miłą zaletę, że posiada 4 dodatkowe pętle, więc można sobie do niego zapiąć parę kostek i mieć taki mix :)
Jak mają się te kostki i multiefekty to do słynnego "cięcia pasma" (bo pewnie ta kwestia zostanie tu podniesiona) to ja nie wiem, wiem tylko, że jeśli to ma być sprzęt na koncerty, a nie do zastosowań domowo-onanistycznych to i tak nikt nie skuma, że masz bardziej niż mniej ścięte pasmo.

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #2 17 Sie, 2008, 00:31:42 »
zalezy czego oczekujesz. multi nie da ci jakosci takiej, jak pojedyncze kostki, za to bedzie w sumie kosztowal wiele wiele mniej. z drugiej strony cyfrowe zabawki sa juz tak zajebiste, ze podrobia brzmienie kazdego analoga. i wychodzi na to, ze nie bijemy sie miedzy multi a kostkami, tylko miedzy cyfra vs. analog.

wez pod uwage czy bedziesz korzystal z calej gamy efektow z G-Majora, czy raczej potrzebujesz dobrego delaya i jakiejs malej modulacji. moze kostkami da sie to ladniej zalatwic. jesli robi ci to roznice, to najlepszy dzisiejszy multiefekt za 10 lat bedzie stary i sporo mniej wart - klasyczne kostki zyskuja na wartosci. przyklad - POD ktory kiedys byl tak drogi, ze dzisiejsze 400 zeta za wersje 2.0 to smiech na sali.

ja wole zbierac sobie powoli cala podloge, slinic sie na efekty na ktore mnie (jeszcze) nie stac i miec zajecie na lata ;)
Łe tej.

Offline Budzan

• Pr0
« Odpowiedź #3 17 Sie, 2008, 00:55:36 »
zalezy co kto potrzebuje, ja np nie lubie analogowego delaya i cawsze celuje w digi delay, co moze mi dac np g major, ale z kolei cyfrowy chorus bywa sredni i bardziej mi pasuje analogowy, wiec tutaj g major odpada :D

no i wazna sprawa, czy bedziesz kozystal z miliarda funkcji jakie daje CI multi? bo jak tylko z jednego delaya i jednego chorusa + np flanger, to lepiej kup kostki i po sprawie...

Offline el-biczel

• Pr0
  • Zawsze chciałem neutrinem być...
« Odpowiedź #4 17 Sie, 2008, 01:16:47 »
ja mam G-majora i jestem więcej niż zadowolony z jakości efektów. Pozatym nie musze kręcić gałkami co kawałek, tylko zmieniam bank i jazda.
Ale brakuje mi prawdziwego analogowego delay'a. Jak będę miał kasę kupie sobie AD-9 Ibaneza i będę happy :)

Offline BartekL

• Pr0
  • "Ryjem will not play"
« Odpowiedź #5 17 Sie, 2008, 02:03:50 »
Pozatym nie musze kręcić gałkami co kawałek, tylko zmieniam bank i jazda.
Jak dla mnie największa zaleta.

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #6 17 Sie, 2008, 10:50:49 »
w multi nie da sie sterowac efektami na biezaco. jesli ktos ma nalecialosci Morello, to duzy minus. delay opreowany w realtime to czad, a zeby zmienic jeden parametr nie trzeba przez pol piosenki w racku grzebac.
Łe tej.

Offline Maro

• Użytkownik
« Odpowiedź #7 17 Sie, 2008, 11:29:09 »
To jest właśnie ogromna zaleta multiefektów, czyli możliwość przełączania się pomiędzy przeróżnymi brzmieniami za pomocą jednego naciśnięcia footswitcha. Właściwie to powinno detronizować kostki ;)

Rzeczywiście prawda jest taka że jak ktoś używa jedynie dwóch-trzech efektów to multiefekt go nie zauroczy, ale jak się korzysta z różnych czasów delayów, różnych efektów poustawianych na różne sposoby w różnych utworach no to zaczyna się robić ciekawie kiedy korzysta się z multi.

Jednak zastanawia mnie jakość efektów w multiefektach, np. chorus w POD 2.0 nie ma w ogóle podejścia do BOSSa CE-5. Wiadomo, POD 2.0 to nie mistrzostwo świata, ale jak jest w np. G-Majorze? Jest masa efektów które mnie interesują, np. Phase 90 itp. czy da się takie fajne brzmienia osiągać na multi?

Offline el-biczel

• Pr0
« Odpowiedź #8 17 Sie, 2008, 11:37:39 »
w multi nie da sie sterowac efektami na biezaco. jesli ktos ma nalecialosci Morello, to duzy minus. delay opreowany w realtime to czad, a zeby zmienic jeden parametr nie trzeba przez pol piosenki w racku grzebac.

jak sie nie da, jak sie da!! kupujesz sterownik midi i pedał wolluma, ustawiasz odpowiedni cc i mozesz sterować, dowolnym parametrem, a jak masz 2 pedały to nawet 2 parametrami.. Korzystam z tego głównie na delayach. Baaaardzo fajnie działa, ale niestety nie ma tego analogowego odczucia. Dlatego musze kupić analog delaya. Wszystkie inne efekty chodza bardzo fajnie w ten sposób.

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
« Odpowiedź #9 17 Sie, 2008, 11:48:45 »
Ja mam g-majora. U mnie zdecyodwało głównie to, że jednym przyciskiem przełączam kanały w piecu i efekty oraz ich ustawienia.
dom?n: na g-majorze można ustawić sterownia parametrami efektów poprzez pedały na sterowniku, więc nie trzeba grzebać w racku ;)

Tak btw. wie ktoś jak ustawić taptempo na sterowniku mając G-majora i FCB1010?

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #10 17 Sie, 2008, 11:50:53 »
a to sorry, nie wiedzialem ze to takie proste. zreszta ja sie do konca nie powinienem wypowiadac, bo w temacie multi jestem sporo do tylu - MIDI to maks o czym wiem :D

a kwestia manipulacji na zywo to nie tylko delay. np. Polychorusem EHX mozna robic kosmosy z kosmosu, vide Nirvana w Radio Friendly Unit Shifter.
« Ostatnia zmiana: 17 Sie, 2008, 11:52:31 wysłana przez dom?n »
Łe tej.

Offline el-biczel

• Pr0
« Odpowiedź #11 17 Sie, 2008, 12:01:10 »
domas, ustawiasz na jednym przycisku tylko CC1 na komunikat 1 o velocity 127 a na CC2 na komunikat 1 o velocity 0, na tym samym kanale midi co G-major pracujesz i wtedy jak bedziesz wciskał ten jeden przycisk FCB1010 wysyła na zmiane sygnały CC komunikat 1 velocity 127/0/127/0/127 itd. przez co g-major tapuje tempo.
tak samo trzeba ustawiać cc, żeby uzywać stomp-box mode.

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #12 17 Sie, 2008, 20:33:09 »
IMO multi, to zawsze jest kompromis, przy kostkach rowniez mozesz stosowac systemy midi i sam decydujesz o doborze typu i ilosci efektow.

Offline spooky_head

• Gaduła
« Odpowiedź #13 18 Sie, 2008, 09:25:07 »
ja z paru kostek przerzuciłem się na gt-6 parę lat temu. kiedyś używałem tylko chorusa, 2 kanałów z pieca, kaczki i jeszcze jednego przestera i myślałem, że po co mi więcej. teraz już wiem, że w życiu do kostek nie wrócę, bo nie mają takich możliwości. Co prawda da się wcisnąć 3 kostki na raz (robiłem to nie raz), ale już zmiana ustawienia to problem - kumpel używał klucza rowerowego założonego na potencjometr na gainie w metalzonie, ale nigdy nie trafiał idealnie w te same wartości :)
minimum respect!

Offline skarhead

• Gaduła
« Odpowiedź #14 18 Sie, 2008, 11:34:39 »
ez pod uwage czy bedziesz korzystal z calej gamy efektow z G-Majora, czy raczej potrzebujesz dobrego delaya i jakiejs malej modulacji. moze kostkami da sie to ladniej zalatwic. jesli robi ci to roznice, to najlepszy dzisiejszy multiefekt za 10 lat bedzie stary i sporo mniej wart - klasyczne kostki zyskuja na wartosci. przyklad - POD ktory kiedys byl tak drogi, ze dzisiejsze 400 zeta za wersje 2.0 to smiech na sali.

to tez jest akurat dyskusyjne - tzn na pewno stare vintage'owe kostki zyskują ale spójrz po ile chodzą eventide'y z serii h3000,ile TC 2290 - dalej chodza za grubą kasę.

KLASYCZNE Multi dalej są warte wysokiej ceny chociaz wiadomo ze rozwoj technologii sprawia ze w niektorych wypadkach tanieje to jak komputery :)

a delay z modulacja to tez mozna w racku zalatwic - vide korg dl-8000r i d-two TC

Offline spooky_head

• Gaduła
« Odpowiedź #15 18 Sie, 2008, 12:54:50 »
takie gt-8 też trzyma cenę...
minimum respect!

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
« Odpowiedź #16 23 Sie, 2008, 23:28:32 »
Jak wzmak nie ma midi, to da rade jakos sterowac zmiana kanalow i efektami na raz jak z midi ? Np. w 5150 czy Fireballu ?

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #17 23 Sie, 2008, 23:50:52 »
Można zrobić interfejs midi do sterowania kanałami. Zdaje się ze w emcustom coś takiego mają. 
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline el-biczel

• Pr0
« Odpowiedź #18 24 Sie, 2008, 01:10:18 »
albo niektore sterowniki tez tak mają - Behringer czy GLab, czy multiefekty: g-major g-system

Offline skarhead

• Gaduła
« Odpowiedź #19 24 Sie, 2008, 01:12:21 »
Jak wzmak nie ma midi, to da rade jakos sterowac zmiana kanalow i efektami na raz jak z midi ? Np. w 5150 czy Fireballu ?

Tak,  Em-Custom, V-empire, CAE (RL-8) Skrydstrup pewno tez ;-)

Niektore obsluguja i FS momentary i latching (do przełączenia w urządzeniu)

Offline Mery

• Mr. Autorefresh
  • Pr0
  • الحرية في سوريا
« Odpowiedź #20 24 Sie, 2008, 11:36:13 »
Hmm a mi się wydawało, że część przynajmniej procesorów ma wyjścia sterujące typu jack. W większości wzmaków są dodatkowe wejścia do zmiany kanałów i innych rzeczy jak chociażby solo, reverb itd. Tym samym można sobie zaprogramować zmienianie odpowiednich rzeczy nimi. A że i 5150 i Fireball mają footswitche z kablami na jackach, to nie powinno być problemów.
www.baasa.pl - hałas, pomiary hałasu, mapy akustyczne, analizy akustyczne, projekty akustyczne, farmy wiatrowe, raporty oddziaływania na środowisko w zakresie hałasu, programy ochrony przed hałasem, akustyka budowlana, wibracje.

Offline skarhead

• Gaduła
« Odpowiedź #21 24 Sie, 2008, 13:30:08 »
Hmm a mi się wydawało, że część przynajmniej procesorów ma wyjścia sterujące typu jack. W większości wzmaków są dodatkowe wejścia do zmiany kanałów i innych rzeczy jak chociażby solo, reverb itd. Tym samym można sobie zaprogramować zmienianie odpowiednich rzeczy nimi. A że i 5150 i Fireball mają footswitche z kablami na jackach, to nie powinno być problemów.

Tak, cały jeden w postaci G-majora który to wyjście ma jedno i nie pamietam w ktorym systemie juz.

5150 ma jakos inaczej od całej reszty.

Ja do kontroli wzmacniaczy potrzebuje 8 przekaźników - zaden multi mi nie zapewni tego - co najwyzej interfejs rackowy lub dedykowane urzadzenie:/
« Ostatnia zmiana: 24 Sie, 2008, 13:49:20 wysłana przez Sinner »

Offline pan mikos

• Pr0
« Odpowiedź #22 04 Wrz, 2008, 20:06:42 »
Skarhead, a napiszesz cos wiecej o tych systemach przelacznikow?
Bo jeśli ja Cie dobrze zrozumialem to tez sie odnosi do footswitchów, niebawem musze sobie nabyc switcha do Intellifexa i ten od 5150 z nim dziala, ale np. krankowy juz nie (z 5150 tez nie dziala), no i nie wiem o co chodzi...

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #23 04 Wrz, 2008, 20:32:14 »
może o diody? :)
B ( o ) ( o ) B S

Offline skarhead

• Gaduła
« Odpowiedź #24 04 Wrz, 2008, 22:13:45 »
footswitche są albo latching albo momentary.  Afaik większość rzeczy jest latching z wyjątkami jak np 5150 właśnie (albo na odwrót)
Elektronikiem nie jestem, dokształcałem się czytając o switcherach rackowych ala nobels ms-8/ Custom Audio RL-8 etc.