Mondo, wrzuć na luz zamiast używać argumentów typu "masz słaby słuch", bo to donikąd nie prowadzi. Poprę w 100% to co teraz napisałeś, jeżeli:
Jeśli sądzisz, że kształt wiosła nie ma wpływu na brzmienie
Napiszesz mi dokładnie jaki ma wpływ na brzmienie kształt gitary i dobrze to uargumentujesz.
oraz że przetworniki i struny to najważniejsze części gitary w kwestii manipulowania jej brzmieniem - nic tu już nie pomogę.
Napiszesz mi, co ważniejszego w kwestii brzmienia gitary można zmienić poza tymi dwoma czynnikami (oczywiście z pominięciem czynnika ludzkiego), które ciągle ewoluują (np. niedawno nie było Blackoutów), bo nowe odmiany drewna już nie powstają, tak więc w tym przypadku mamy do czynienia ze zbiorem zamkniętym.
Poza tym:
I przestań się tu wypierać tą całą "ewolucją/rewolucją" gitar
Przecież to temat dyskusji, więc nie wiem ocb.
Raz, że sam mam gitarę bodajże trzy razy droższą od wzmacniacza (i nie tylko ja) i nic źle nie brzmi.
Cieszę się, że nic źle nie brzmi. Natomiast ja tej matematyki sprzedawców ze sklepów muzycznych nie znam (nie kupuję tam nic innego niż struny i jakieś pierdoły), a faktem jest, że masa bandów lata po trasach z wiosłami LTD za 3-4K zł i wzmakami za gruube hajsy. Większość gitarzystów, których znam ma taką hierarchię, ja sam z własnych doświadczeń wolę droższy wzmak do tańszego wiosła. Ale jest jeszcze jedna możliwość (chyba o nią Ci chodzi) - wiosło + rozwiązanie typu P.O.D. (albo jakaś inna cyfra) > od razu mikser. Takie rozwiązanie stosował np. jeszcze niedawno Afekth (nie wiem czego używają go obecnie). Jeżeli weźmiemy, że w takim wypadku wzmakiem jest cyfrowy preamp + końcówka z powermiksera albo inna zapewniona przez lokal, to faktycznie wiosło będzie droższe.
Dwa, widziałem więcej gitarzystów grających djent w niskich strojach na szóstkach z 25,5" niż tych z siódemkami/barytonami. Sam tak grałem długi czas i nie jest to bariera w wygodzie.
Ja zdecydowanie wolę skalę 26,5" albo 27", ale jeżeli Ci to nie przeszkadza - Twoja sprawa. A teraz zapytaj się tych gitarzystów, czy nie chcieliby w przyszłości zakupić właśnie siódemki albo barytonu. Np. ja siódemkę kupiłem z powodu jej większego niż 6 zakresu dźwięków.