Autor Wątek: Mayones Regius 8/8M  (Przeczytany 159980 razy)

Offline Budzan

• Pr0
Odp: Mayones Regius 8/8M
« Odpowiedź #150 08 Sie, 2011, 19:23:12 »
taaaaa.
ta historia do dzisiaj mnie bawi więc pozwolę sobie przemilczeć sprawę.. :D

w każdym razie wszystkim mitomanom i teoretykom polecam wizytę u mayo.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #151 08 Sie, 2011, 20:05:15 »

Byłem u nich tylko raz (podczas prezentacji Bash'a) i nie bardzo mieli się czym pochwalić. Żadnej siódemki, same Setiusy, a o ósemce to tam chyba tylko słyszeli.

Offline Vertigo

• Pr0
  • I'm here to solve problems.
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #152 08 Sie, 2011, 20:09:35 »
Tia, grałem ostatnio na Regiusie MBC z MM2011 (6 strun) i Setiusie też jakiś pojebanym (GTM7). Grałem też na Suhrze Standard, Pro, Modern. Sorry, ale wziąłbym Regiusa. Jedynie co boli to JEDNA jedyna kwestia -> jakbym chciał sprzedać to za granicą :D

Offline Budzan

• Pr0
« Odpowiedź #153 08 Sie, 2011, 21:52:53 »

Byłem u nich tylko raz (podczas prezentacji Bash'a) i nie bardzo mieli się czym pochwalić. Żadnej siódemki, same Setiusy, a o ósemce to tam chyba tylko słyszeli.

no jak, był przecież regius, setius 7 też wydaje mi się że był, był legend.. aa poza tym w prawdzie nie byłem od samego początku ale nie pamiętam, żebyś pytał o jakiekolwiek wiosło :P

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #154 09 Sie, 2011, 00:03:10 »
Pytałem Smagę o ósemki. Regius 6 był jeden, Setius 7 też, reszta to Flame albo pojedyncze modele typu Legend, który nie był taki najgorszy, ale nastawiłem się na obadanie Regiusa 7 i 8, bo szóstki i Setiusy dawno temu już ogrywałem.

Offline Vertigo

• Pr0
  • I'm here to solve problems.
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #155 09 Sie, 2011, 18:10:41 »
mondo, bo trzeba wziąć pod uwagę, że oni WIEDZĄ, że 'przecież POLSKIEJ gitary za 10k nikt nie kupi', co najwyżej rega6 lub GTM7. Więc po kiego huja ma leżeć Regius 8 z kalerem za 13 koła? bo wtedy ktoś by kupił? :P przecież to tak popularne gitary! :)

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #156 09 Sie, 2011, 20:05:56 »
Bardziej mnie dziwi, że w siedzibie firmy nie można ograć najnowszego modelu... to gdzie w takim razie? Oczywiście prowokuję, ale z tego, co wiem, to aż tak dużo tych ósemek nie nakroili. Ponoć wszystkie kilka sztuk poszło od razu za granicę.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
« Odpowiedź #157 10 Sie, 2011, 21:22:40 »
Ja się czemuś takiemu nie dziwię. ;) Acz nie wiem, czy warto wymagać od firmy, by wisiały u nich wszystkie możliwe dostępne modele do ogrania. Fajny bajer, ale jak widać zbędny, skoro się do tego nie stosują. ;)
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #158 10 Sie, 2011, 22:51:58 »
Nie wymagam tego, by wisiało wszystko, ale nowości byłyby mile widziane. Z drugiej strony, pewnie nie mają zbyt wielkiego ruchu. Gdyby taki salon utworzyli w stolicy jakiegoś zachodniego kraju - inna sprawa.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
« Odpowiedź #159 15 Sie, 2011, 20:14:39 »
Albo chociaż w centrum Gdańska. ;) A nie na wypiździejewie.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline kempas

• Gaduła
« Odpowiedź #160 30 Wrz, 2011, 19:26:11 »
Śpieszę donieść, że pojawił się pierwszy filmik na YT z Regiusem 8 w roli głównej

Smacznego!

Offline czerez

• Gaduła
  • Morde mam może nie w tamburyn, ale mam zasady
« Odpowiedź #161 30 Wrz, 2011, 19:56:22 »
Miodzio z benzynką
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój" - Duńczyk !!!

Offline Harbinger

• Gaduła
« Odpowiedź #162 30 Wrz, 2011, 20:29:47 »
Wygląda naprawdę ładnie,
Jezu, to brzmi tak samo jak inne djenty!  :-\ Nic ciekawego.
brzmi tak jak się go ukręci (w kwestii magicznych super rozpoznawalnych brzmień przypisanych do konkretnych modelów gitar jestem sceptykiem) :-*
« Ostatnia zmiana: 16 Paź, 2011, 03:14:19 wysłana przez Harbinger »
Nadal u steru, sił dodaje nurt gniewu, nadal przy mnie wiatr umiera z braku tlenu...

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #163 30 Wrz, 2011, 20:52:44 »
niezłe....

... cycki  :facepalm:
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline kempas

• Gaduła
« Odpowiedź #164 30 Wrz, 2011, 20:54:35 »
Zgadzam się z Harbingerem. Na YT jest kilka filmików gdzie ludzie ze stratocastera 3xS robią djentowe brzmienie także nie sugerowałbym się pod tym względem tak tym filmikiem. W dobie fractala itp można  ukręcić  dowolne brzmienie ze wszystkiego :P teraz gitara ma tylko wyglądać :P xD

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
« Odpowiedź #165 30 Wrz, 2011, 21:33:54 »
co nie zmienia faktu iż pit (pete ;)) twierdzi, że to jego najlepsza (najlepiej brzmiąca/najwygodniejsza) gitara
i always go full retard

Offline 7th

• Pr0
« Odpowiedź #167 30 Wrz, 2011, 22:24:39 »
Wow, wyglądem to można się zachwycić, ale brzmienie... nic nowego.
power to a being never dies

Offline wuj Bat

• Pr0
Paczki z głów!

Offline Harbinger

• Gaduła
« Odpowiedź #169 01 Paź, 2011, 02:53:37 »
Jezu, to brzmi tak samo jak inne djenty!  :-\ Nic ciekawego.
ale brzmienie... nic nowego.
Coraz więcej malkontentów, pozwolę sobie na wywód.

Widzę, że bardzo wiele osób oczekuje niesamowitej ewolucji w brzmieniu naszych ukochanych instrumentów. Niestety (albo i stety) w świecie gitar robionych nadal we większości z drewna (modele z cyfrowym sygnałem wyjściowym, preampami lub z tworzyw sztucznych zostawmy na inny temat) takowa ewolucja możliwa jest tylko w przypadku zaledwie paru czynników, z których najważniejszymi są bez wątpienia przetworniki oraz struny, w mniejszym stopniu inne nie-drewniane części.

Na brzmienie drewnianej gitary elektrycznej typu solid body składają się głównie takie czynniki jak brzmienie "z dechy" (jakość i gatunki użytego drewna), jakość i rodzaj przetworników oraz jakość i rodzaj użytych strun. Jak wiadomo, w drewnie nic się już nie poprawi (no chyba, że genetycy wezmą się do roboty i sprawią nam jakąś niespodziankę), bo producenci wioseł przerobili już chyba wszystkie możliwe gatunki i kombinacje łączenia gatunków tego materiału. Ewoluują głównie pickupy i struny. W tym pierwszym przypadku ostatnią dużą zmianę przyniosły nam tzw. "przetworniki aktywne", kiedyś nie było także przetworników piezo. W przypadku strunek, dostaliśmy np. technologię powlekania ich nanowarstwą (elixir sie kłania). Odpowiednia kombinacja typów drewna do korpusu/gryfu+pup'sy+struny = 99,99% brzmienia gitary. Tak na prawdę, jedyne co jeszcze ewoluuje w wiosłach to kształt, menzura i ilość strun.

To unikatowe, nowatorskie brzmienie, za którym wszyscy tak gonią, to jak kolega kempas wcześniej wspomniał głównie brzmienie wzmaków i fx - gdy mówimy o brzmieniu live, w przypadku brzmienia na płycie - obróbka w DAW i postprocessing oraz zmieniające się wraz z rozwojem gatunków muzycznych trendy w doborze EQ i stroju.

Reasumując - w świecie brzmienia drewnianych gitar ewolucji w zasadzie nie ma, ba, nikt nawet do tego specjalnie nie dąży, czego dowodem jest ciągła produkcja modeli sprzed pół wieku takich jak Les Paul czy Stratocaster oraz utrzymująca się na stałym poziomie cena modeli vintage. Nie szukajcie rewolucji tam, gdzie jej nie znajdziecie.
« Ostatnia zmiana: 01 Paź, 2011, 02:55:08 wysłana przez Harbinger »
Nadal u steru, sił dodaje nurt gniewu, nadal przy mnie wiatr umiera z braku tlenu...

Offline krzy1125

• Gaduła
« Odpowiedź #170 01 Paź, 2011, 08:49:28 »
a ja tak jeszcze nawiążę do tego filmiku z zielonym Regiusem, może ja coś nie dopatrzyłem ale czy tam chociaż raz została użyta ósma  struna?

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #171 01 Paź, 2011, 11:42:23 »
Lepszego wykończenia wybrać nie mógł ;)
Śliczna!
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #172 01 Paź, 2011, 11:49:03 »
Nie wymagam tego, by wisiało wszystko, ale nowości byłyby mile widziane. Z drugiej strony, pewnie nie mają zbyt wielkiego ruchu. Gdyby taki salon utworzyli w stolicy jakiegoś zachodniego kraju - inna sprawa.

Nowości zazwyczaj sa na targach, jak sami zauwazyliście to jest bardzo "chodliwy" towar ;) i łatwiej go sprzedać w stanach,ba w dżapanezach, niż u nas, a co by nie zrobic i tak znajdą się tacy co to skwitują. Wszystkim nie dogodzisz, a jak jest proces produkcyjny, zamówienia, to nie sposób wrzucic jedna gitare, by zachwycała lud, a zawalała produkcje i zobowiązania. Niestety dzisiaj rynek dyktuje warunki a nie nasze zachcianki. Nie zawsze da sie pogodzić te dwie rzeczy i dopóki nie staniemy po "drugiej stronie barykady", bedziemy na wszystko narzekać. Faktem jest, ze byłby to czad, wszystkie modele do ogrania... obawiam się ze apetyt rośnie w miare jedzenia i za chwilę mielibysmy narzekanie, że:  a nie na tych pickupach co my uważamy za najlepsze, a nie ten kolor ... oj poszło by jak nic ;). Tak mam sentyment do "nich" i coś tam produkując rozumiem taki stan rzeczy, i zapewniam salon w centrum Gdańska nic by nikomu nie dał tylko zbędne koszty, a niedlugo "ten rejon" bedzie dopieszczony komunikacją, w końcu PGE Arena to niezły sasiad :D
« Ostatnia zmiana: 01 Paź, 2011, 11:51:22 wysłana przez commelina »

Offline Maciek

• Pr0
« Odpowiedź #173 01 Paź, 2011, 14:06:15 »
Isurez dobrze prawi, polać mu

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #174 01 Paź, 2011, 15:29:02 »
i jeszcze Bogdan Grad :D