Autor Wątek: nie full lampa ale dobry bo aż hybrydowy i to na całe życie :)  (Przeczytany 14583 razy)

Offline harry_manback

• Gaduła
CHOPY !!!!!  mam całkiem poważne pytanie. Oglądałem full różnych sampli z youtube itp. odnośnie różnych głów hybrydowych jak RANDALL V2, RANDAL T2, Marshall MF350 itp.   Randall ma nawet sporo lampek w preampie bo aż 3 ECC83S i jedną na końcówce mocy TUBE - MOSFET.

Wszystkie nie full lampowe wzmacniacze grzmią jak z dupy rodem. Marshall bzyczał, Randall trochę lepiej ale do porządnej lampowej głowy to jak syrena do mercedesa. Nie wiem czy te wszystkie próbki są jakieś z dupy wzięte ale nawet paki 4x12 MESY czy ENGL'a nie pomagały w wyciągnięciu brzmieńska.

SEDNO SPRAWY !!!

Czy któryś z Was CHOPY szanowne miał osobiście porównanie któregoś z w/w lub innego wynalazku do lampowych cudeniek?

Jaki jest według Was najlepszy brzmiący HEAD hybrydowy do grania RZEŹNI? Czy istnieje chociaż jeden za, którego nie będzie się wstydził rzeźnik metalowy grający dotychczas na lampach?

A z innej beczki... ...jak chodzi VETTA II ?  Ktoś ma? miał ?   Tak czy inaczej jak widzę wbudowany kombajn cyfrowy w głowę lub combo to mnie łamie w kroczu :) chujna z patatajnią no ale może ktoś mnie zaskoczy.

CHOPY kóńkretnie proszę
 Tytuł capsem.
« Ostatnia zmiana: 09 Lis, 2010, 23:18:11 wysłana przez Harvest »

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
musiałem 3 razy przeczytać wszytko żeby zczaić o co chodzi i nadal nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem :D

Znajomy grał na Vettcie trash metal i fajnie to brzmiało, ludzie grają deathmetal na flextonach.. czemu nie. Grałem do tej pory na jednym kombie marszala hybrydowym (nie pamiętam jak się nazywało, wiem że 212) i podobało mi się bardzo. Ale to dawno było i wtedy POD też mi się podobał ;)

Offline Maciek

• Pr0
Na salce na której gram stoi Vox AD50VT tam jest z tego co pamiętam jednak lampa. Do normalnego lampowego nie ma nawet sensu porównywać, ale jak za chuja nie mam jak przytargać wzmacniacza to idzie jakieś w miarę brzmienie wykręcić.

Offline harry_manback

• Gaduła
...kaman terror z moim Polskim jeszcze nie jest tak źle...

...w każdym razie wieki temu podobało mi się combo Marshall VS100R na jednym głośniku i multiefekt ZOOM GFX 8.
Obecnie olałbym to ciepłym moczem.

W odpowiedziach nie szukam słów co jest fajne tylko czy jest jakiś wzmach z hybryd, który rozpierdoli łeb na atomy jak niektóre lampy potrafią...  ...i nie mówię tu o wypadku podczas grania :) np. jakiś poślizg i łeb o wzmach rozbity  :D   tak na wyrost, żeby nikt mi tu sobie jaj nie robił  :D

Offline Marvel

• Użytkownik
    • MarvelAmps
czy jest jakiś wzmach z hybryd, który rozpierdoli łeb na atomy jak niektóre lampy potrafią... 

Ale o co chodzi z tą hybrydą? O cenę? O wagę?

Wg mnie porządny lampowy preamp z tranzystorową końcówką mógłby dawać radę. Co do headów hybrydowych, to się za bardzo nie interesowałem...

Pozdr, M.

Offline harry_manback

• Gaduła
hybryda - to nie jest pełna lampa :) to nie jest full tranzystor :) to jest tyrtyrtyrtyrtyrtyr. ..   ... mieszaniec !!! :)

Przeważnie lampy na preampie i tranzystorowa końcówka + może jak widzimy w przypadku Randalla dodatkowa mała lampeczka na końcówce

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
...kaman terror z moim Polskim jeszcze nie jest tak źle...
po całym dniu na przynudzających wykładach mam problemy ze zrozumieniem własnych postów ;)

Offline Marvel

• Użytkownik
    • MarvelAmps
Przeważnie lampy na preampie i tranzystorowa końcówka + może jak widzimy w przypadku Randalla dodatkowa mała lampeczka na końcówce

Ty mnie nie tłumacz, co to jest hybryda, tylko dlaczego się nią interesujesz? Z powodu ceny (bo będzie tańsza od pełnej lampy)? Czy z powodu wagi (bo będzie lżejsza)?

M.

Offline Jesus

• Gaduła
  • Djesus Chytrus
combo marszczal vs 8080 kiedyś mi się podobało. moim zdaniem na wyższych głośnościach całkiem ładnie napierdalało ale chyba rzeźni się ma tym pograć nie da ;< a co do tego voxa to podobnie, fajne brzmienie ale nie łojenie (ale rym ;D)
return to monke

Offline Pneumonia2

• Pr0
czy jest jakiś wzmach z hybryd, który rozpierdoli łeb na atomy jak niektóre lampy potrafią... 

Ale o co chodzi z tą hybrydą? O cenę? O wagę?

Wg mnie porządny lampowy preamp z tranzystorową końcówką mógłby dawać radę. Co do headów hybrydowych, to się za bardzo nie interesowałem...

Pozdr, M.
Wolę odwrotną konfigurację która potrafi dać naprawdę świetny efekt. Nawet cyfra i lampowa końcówka mocy może nieźle narozrabiać. Ale lampa wpięta do tranzystora nie koniecznie, długo grałem na takim połączeniu (lampowy preamp i tranzystorowy koniec) i nie chciałbym do niego wracać.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"

Offline So99

• Gaduła
  • I am that I am
jebac master volume.

Offline harry_manback

• Gaduła
Marvel - sorry nie skumałem o co chodzi. Kurcze wagi raczej nie brałem pod uwagę. Cenę owszem ale wysokie hybrydy sięgają ceną głów lampowych, a czasem prześcigają.

Jesus -  combo 8080 pod moim  Witkowskim 11 lat temu (nie oceniać mi tu zawartości) gówno graliśmy :) w chuj czasu minęło

Pneumonia2 - wiedziałem, że tak będzie :) nie chodzi o to co da lepszy efekt albo co zrobić żeby zastąpić takie a nie inne rozwiązanie. Ja mam Engl'a Powerball'a i dobrze mi z tym. Pytam się tylko czy jakakolwiek hybryda kogoś zwaliła z nóg - w sensie pozytywnym :)

Mam możliwość wyrwania zajebiście tanich głów hybrydowych co chwilę i nie będę jeździł wszędzie i ogrywał bo nie mam na to czasu. Głowa miałaby być dla mnie w niedalekiej przyszłości jako awaryjny sprzęt.

Randall sygnuje głowy Hammettem Metallica, Ammotem Carcass/Arch E, Dimebag'iem etc. i wszystko to hybrydy. Z sampli brzmi to do dupy w porównaniu do takiego 5150/Mesy D R/ Engl któregokolwiek. A ceny walą pod 4000zł za nówki gdzie nówkę np.Blackmore można wyrwać za 4500zł.

Czy ktoś ujeżdżał jakąś hybrydę z wyższej póły był zadowolony... ...mając porównanie do jakiejkolwiek dobrej lampy na której grał wcześniej??

Offline Gohes

• Colonial Marine
  • Gaduła
  • Szatan, Blasty, Benedykt XVI...
    • J. D. Overdrive
Czy ktoś ujeżdżał jakąś hybrydę z wyższej póły był zadowolony... ...mając porównanie do jakiejkolwiek dobrej lampy na której grał wcześniej??

Hmmmm ciekawe podejscie do tematu, bo sam sie zaczalem zastanawiac, czy to jest mozliwe. W temacie i w nawiazaniu do poczatku tematu - z wymienionych ampow gralem na MF350 i raczej mnie nie zachwycil. Krecile,m galami w lewo, w prawo, w gore, w dol i wychodzila tylko jedna wielka kasza!
M: Kobieto, przynieś browar! K: A magiczne słowo? M: Czary mary, podaj browary!

Zomballo

• Gość
8100 imo daje rade.
Ja pójdę tym tropem dalej i powiem, że sporo full trv lamp może się chować z przesterem przy tym headzie ;)

Offline CFS81

• Prawie użytkownik
Od kilku lat używam MF350 z paczką MF280B i ma bardzo charakterystyczne zgruzowane brzmienie (dla mnie ideał). Do cięższego grania ma dwie fajne opcje - na drugim kanale jest bardzo przejrzysty (dla tych którzy używają mniej gainu - producent sugeruje podobieństwo do JCM800 i coś w tym jest), na czwartym gainu jest aż za dużo (powyżej 6/10 służy już tylko do uszkadzania słuchu albo wywołania wymiotów). Nie obeszło się bez dopalania go różnymi specyfikami: Jackhammer bardzo dobrze pomagał, Tube Screamer nie sprawdzał się - potęgował gruz co wykluczało nawet ultraszybkie riffy w stylu Black Sabbath, BBE Sonic Stomp ciął trochę piachu z czwartego kanału i było nieźle. Miałem też okazję przetestować kilka egzemplarzy i ich brzmienie było bardzo nierówne (każdy inaczej przy tych samych ustawieniach i tej samej gitarze i paczce), ale faktem jest, że były to różne roczniki. Mimo, że mam świadomość jaka jest różnica między hybrydą a pełną lampą to nie przesiadłem się do tej pory. Wygrywa jego pancerna budowa, bezobsługowy charakter i różnica nie jest aż tak wielka żeby kilkukrotnie przepłacać. A omijając temat samego brzmienia głowy to końcówka + paka nieźle sobie radzą z efektami ze stajni Line6. Tyle z własnego doświadczenia.

Offline harry_manback

• Gaduła
So99  -  nie dziękuję bo 8100 to nic innego jak head sklepany z 8080,  śmiem twierdzić, że dobry do heavy rocka/bluesa. Do rzeźni gorzej.

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg

Ty mnie nie tłumacz, co to jest hybryda, tylko dlaczego się nią interesujesz? Z powodu ceny (bo będzie tańsza od pełnej lampy)? Czy z powodu wagi (bo będzie lżejsza)?

M.

Chcesz podniesc jc-120? zapraszam do mnie :D wez pas pachwinowy i masc na spuchniete jajka, bo bedzie bolalo. Nie bez powodow to ma kola

Offline sylkis

• Pr0
gdzies czytalem, ze ostatnio modne blackstary to tak naprawde hybrydy (mimo, ze sa reklamowane jako all-tube), ale wlasnie nie w budzetowym sensie lampowy preamp+lampowa koncowka, tylko sam wzmak rzeczywiscie jest lampowy, ale w preampie jest sporo tranzystora, jesli nawet nei przewaga... co z reszta tez sie tyczy ich stompboxow, ktore tez sa reklamowane jako all-tube, choc to ponoc nie prawda.

nie wiem na ile mozna temu wierzyc, czytalem to na jakis anglojezycznych forach w wypowiedziach ludzi, ktorzy takie cos wnioskowali z po prostu obejrzenia jak te cuda wygladaja w srodku.

ale jesli to prawda - to wtedy blackstary bylyby "hybrydami", ktore wg wielu ludzi swoim brzmieniem po prostu urywaja jaja ;)
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline m4ody

• Pr0
    • http://www.rotengeist.pl
Kolega ma V2 i brzmi tak se, a kosztuje tyle co 5150  ::)
Leweoczkomisiarysia

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Nie pamiętam który, ale JCM 800 albo 900 to też hybryda, może nawet obydwa :P
mniut i piah

Offline xmortex

• Gaduła
no niestety ale marshall valve state niegdys swego czasu (combo) sromotnie przegralo z combem jcm 900 2501 MKIII czyli tym pierwszym 900 - bezposredniej kontynuacji po kvltowym jcm 800 2204/2203, produkowany tylko chyba 2 albo 3 lata (?)
no i na tym zakonczyly sie moje przygody z hybrydami

chociaz marshalla MF350 chcialbym ograc ale tylko w ramach ciekawostki :)

Offline Turgon

• Gaduła
gdzies czytalem, ze ostatnio modne blackstary to tak naprawde hybrydy (mimo, ze sa reklamowane jako all-tube), ale wlasnie nie w budzetowym sensie lampowy preamp+lampowa koncowka, tylko sam wzmak rzeczywiscie jest lampowy, ale w preampie jest sporo tranzystora, jesli nawet nei przewaga... co z reszta tez sie tyczy ich stompboxow, ktore tez sa reklamowane jako all-tube, choc to ponoc nie prawda.

nie wiem na ile mozna temu wierzyc, czytalem to na jakis anglojezycznych forach w wypowiedziach ludzi, ktorzy takie cos wnioskowali z po prostu obejrzenia jak te cuda wygladaja w srodku.

ale jesli to prawda - to wtedy blackstary bylyby "hybrydami", ktore wg wielu ludzi swoim brzmieniem po prostu urywaja jaja ;)
http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=17862
Ssiecie.

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
Nie wchodzę pod ten link, ale jestem pewien, że chłopaki przeżyli prawdziwy szok :D Effectrode, czy tez legenda Gilmourowców Chandler/BK Butler też nie, tylko co z tego?

BTW, troche mnie chuj boli jak czytam krajowe fora dla elektroników...

Spoiler

Offline harry_manback

• Gaduła
myślałem nad MF350 ale szczerze...   ...jeżeli miałbym kupić coś takiego i używać to z jakimkolwiek multiefektem albo z moim Bossem GT-8 no to wolę swoje stare połączenie tego właśnie Bossa z końcówką  Rocktrona.  Kurwa niepotrzebnie ją sprzedałem. Heh pieniochy się rozlazły, a warhead już mi jej nie odeśle :)

Widzę full wypowiedzi ale tak jak sądziłem nie ma faworyta spośród tego typu wzmacholi. Może ktoś coś jeszcze doda, mam nadzieję.

W każdym razie chopy powiem Wam tak : miałem paczkę Marshalla 4x12 - zmodowaną na stereo ale sygnał wchodził jednakowy na każdy kanał mono (każdą parę głośników). Sygnał wchodził  z dwóch kanałów Rocktrona Velocity 100 (2 x 55W 4ohm) później (2 x 28W 16ohm). Do rocktrona wchodził sygnał z dwóch kanałów Bossa GT8. Zero siary, mocny sygnał, naprawdę ustawiony dobry przester po dwóch latach dłubania w Bossie. Strasznie podobał mi się ten sound. Szkoda, że tego nie nagrałem. Oczywiście to nie była lampa ale sound podobał mi się bardziej niż z hybrydowych głów i ich wbudowanych bzyczków.

Miałem w planach budowanie lampowego racka ale olałem to na korzyść głowy jak dowiedziałem się, że Powerball ma dobrą bramkę szumów. No jest cisza - kocham to

Chciałbym też kiedyś dostać w swoje łapska jakąś doskonałą hybrydę 100-300W no ale jak widać nie ma faworyta.

Czy ktoś kiedyś miał w łapskach Randalla WARHEAD'a ??