Autor Wątek: Mieszkania, domy, nocowanie w barakach i po piwnicach  (Przeczytany 36332 razy)

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Co do wyborów - sam właśnie oceniasz wyborców wygranej partii przez pryzmat swoich przekonań. Czyli robisz to, co sam mi przed chwilą wytknąłeś :P

Nie, nie, nie. Nie napisałem, ilu mamy tych idiotów. Każdy sam może sobie to ocenić, wedle swoich upodobań.

No i zgadzam się z przedmówcami. Jak można nazwać kogoś niezaradnym życiowo, jeżeli potrafi sobie stworzyć sytuację, w której za mało odpowiedzialną pracę dostaje wyższe wynagrodzenie, niż kierownik budowy w PL?
Stary, co Ty jeszcze w Polsce robisz? :D Co my wszyscy tu robimy? Przecież można łatwiej, szybciej i w ogóle jest super ;)

Zastanawiam się już jakiś czas nad tym i nie znam odpowiedzi. Albo trzyma mnie tu dziewczyna, albo tylko się oszukuję i jestem jak Algiz.
Z drugiej strony u siebie w kraju też czuję się obco...
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline spacelord7

• Pr0
kolega z magazynu po 2 latach pracy kupił Toyotę z salonu.
Ale tak za gotówkę? wyłożył 10k erło i kupił jarisa? Czy na raty?
Dokładnie, kupił jarisa :) Za gotówkę. Nawet wyszło z 17k w erło. Właściwie przy założeniu, że to Twój jedyny cel to możesz na middle-low level robocie odłożyć w rok.
A macie może na tej Islandji jakiś przemysł lotniczy albo kosmonautyczny? Czy tylko gry, zabawy i gejzery?

Offline wuj Bat

• Pr0
Ależ oczywiście! Cały czas szukają do pracy na lotnisku!
Paczki z głów!

Offline spacelord7

• Pr0
Ależ oczywiście! Cały czas szukają do pracy na lotnisku!
pytam o przemysł, a nie obsługę lotniska ;)

Offline wuj Bat

• Pr0
O ile wiem Islandczycy się w kosmos nie wybierają ;) Żebyśmy my mieli resztę przemysłu jak oni!
Paczki z głów!

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Dzisiaj brałem udział w przetargu na kawalerkę we Wrocku.
Rudera do kapitalnego remontu poszła w cenie 244,5k za niecałe 24m2. Naliczyłem ponad 50 oferentów.
Oj będzie płacz zaraz przy takim przegrzaniu.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
WTF

Ale się kryzys szykuje

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Ja pierdolę xD
Najlepsza akcja.

Cena wywoławcza 150k.
Kolo obok mnie: "Strasznie duszno na sali."
I rzucił jako pierwsze postąpienie od razu 220k.
Ponad połowa wyszła. A gość: "Od razu lepiej".
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Albo kierowała nim brawura albo jest starym wyjadaczem w temacie.

Offline wuj Bat

• Pr0
Biznesmen :) Ale pewnie nie wygrał.
Paczki z głów!

Offline spacelord7

• Pr0
Czasem dobrze jest sobie tak policytować dla samych emocji ;D

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0

Gorzej jak przypadkiem wygrasz.

Offline october

• Pr0
  • Oct.

Mógłbyś rozwinąć?

Chodzi o to, że ta nieruchomość w perspektywie paru lat dużo stanieje?

Rozumiem, że to jest tak policzone, że wynajmie się za tyle, że pokryje przynajmniej ratę kredytu?

Jakąś abstrakcja tyle pieniędzy za taką klitkę. Klaustrofobii bym tam dostał.
007

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
10,5k/m2 mieszkanie + 1,5k/m2 remont bez urządzenia. Za taką cenę kupujesz już w tej chwili nowe w stanie deweloperskim bez zabawy w remontowanie i bez podatku PCC.
Jak teraz pomyślisz że ktoś to kupił na kredyt (nie wiem ale zakładam że znajdą się i tacy) to mu przy 30 latach spłacania wychodzi ok 20-22k/m2.

Na wynajmie dobry wynik to ok. 6-7%. Musiałbyś to wynająć za 1700-1900zł + czynsz i opłaty. Zdecydowanie nie ten standard budynku na takie ceny.

Ludki straciły rozum i instynkt samozachowawczy.

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Wykupujo makaron w Lidlu to i mieszkania wykupujo!

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Zwłaszcza, że od wczoraj mamy oficjalnie kryzys. Ropa spadła do 30 USD i raczej przez dłuższy czas się nie podniesie, bo Arabia Saudyjska bierze Rosję na przeczekanie. Giełdy poleciały już po 7% rano, obligacje USA poniżej 1% nawet te na 30 lat. Rynki dawały znać od kilku miesięcy, w tym u nas, ostatnio sporo firm pada.

Offline spacelord7

• Pr0

Gorzej jak przypadkiem wygrasz.
Wygrać jak przegrać. Nie zawsze się wygrywa, nie zawsze się przegrywa.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale

Czekam na to. Posrało wszystkich konkretnie z tymi cenami. Będę dwa lata w tej Szwajcy kiblował żeby uzbierać na jakiś sensowny wkład własny jak tak dalej pójdzie.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
https://www.facebook.com/forsalpl/posts/10157076700987096?comment_id=10157080008627096

Cytat: Robberto Kamc
Jasne, że ceny będą spadały, a właściwie to już spadają według dwóch największych indeksów cen mieszkań (urban.one oraz morizon). Oczywiście w mediach nadal pojawia się masa sponsorowanych przez deweloperów artykułów zachęcających do inwestycji, więc dodam własne argumenty za spadkami:
- W związku z utratą pracy masa Ukraińców zwolniła mieszkania (we Wrocławiu 10%)
- Przewidywane bezrobocie to nawet 10%, więc imigranci szybko nie wrócą do Polski i zostaną po nich puste mieszkania
- Zatrzymanie akcji kredytowej przez banki i zwiększenie wymagań (30% wkładu własnego), co zmniejsza znacznie popyt na mieszkania
- Nikt o zdrowych zmysłach nie kupi teraz mieszkania, bo rozpoczął się kryzys, a patrząc na historię, w czasie kryzysów ceny nieruchomości zawsze spadały
- Najem krótkoterminowy w dużych miastach przestał być opłacalny - sporo mieszkań obecnie jest wystawionych jako długoterminowy i nikt nie chce ich wynająć w wysokich cenach bo przeważnie to 25-30m2
- Spora ilość osób straciła pracę, a według badań 1% wzrost bezrobocia powoduje nawet 6% spadek cen mieszkań
- Po zakończeniu wakacji kredytowych może się okazać, że spora ilość kredytobiorców nie stać na spłacanie kredytu i ich mieszkania trafią na sprzedaż po zaniżonych cenach
- 389,9 tys. kredytobiorców płaci raty kredytu mieszkaniowego wyższe niż 40% ich dochodów, 196 tys. kredytobiorców płaci raty wyższe niż 50% ich dochodów (według danych KNF). Wystarczy, że jedna osoba z gospodarstwa domowego straci pracę i spłacanie kredytu będzie niemożliwe.
- Już widać sporo ogłoszeń typu "Sprzedam 4 kawalerki z ROI 10%"
- Pojawia się sporo ogłoszeń sprzedaży cesji dużo poniżej ceny dewelopera
- Gdyby nie popyt inwestycyjny przez ostatnie 3 lata (z danych PKO około 60-70%) to mieszkania prawdopodobnie nadal byłyby nadal tańsze niż w 2008. Po tym kryzysie inwestorzy nie będą patrzyli na mieszkania jak na pewną inwestycję, bo spora część została z pustymi mieszkaniami za które trzeba płacić czynsz, podatek, a zalewarowani również raty kredytu (wakacje nie są zbyt opłacalne).
- Duża ilość dobrze zarabiających osób przerzuciła się na pracę zdalną. Okazuje się, że wydajność w firmach nie spadła i firmy deklarują, że tak może zostać. Osoby te nie będą już potrzebowały mieszkań w centrach miast i blisko korporacji, więc ceny w tych lokalizacjach mogą mocno spaść.
- Wyż demograficzny z lat 80-tych jest już grubo po 30stce i w większości ludzie Ci już są po zakupie własnego lokum, zatem niż demograficzny spowoduje naturalny spadek popytu na nieruchomości (długoterminowo)
- Obecnie w budowie jest rekordowa ilość 800tys mieszkań (wg danych GUS)
- W 2 nowych inwestycjach we Wrocławiu od rozpoczęcia sprzedaży w marcu nie sprzedało się ani jedno mieszkanie. W jednej było 5 rezerwacji, obecnie jest 1 rezerwacja.
Co już się stało:
- Ponad 20% odwołanych rezerwacji u deweloperów po kryzysie (dane z raportu PKO)
- Ceny najmu spadły w kwietniu -4,3% m/m, w maju -5,3 r/r. W Warszawie rekordowe spadki -14,5% r/r, we Wrocławiu -8,2% r/r, w Gdańsku -8% r/r
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ceny-ofertowe-wynajmu-mieszkan-czerwiec-2020-Raport-Bankier-pl-7912916.html
- Liczba ogłoszeń sprzedaży w maju była aż o 20 proc. wyższa niż przed rokiem, więc podaż znacznie przewyższa popyt
- Drugi miesiąc z rzędu bardzo duży spadek wniosków o kredyt mieszkaniowy (-24,2%) według danych BIK
- W maju banki udzieliły o 29 proc. kredytów mieszkaniowych w porównaniu z majem 2019
https://www.stockwatch.pl/wiadomosci/banki-udzielily-o-29-proc-mniej-r-r-kredytow-mieszkaniowych-w-maju-br,wyniki-i-prognozy-spolek-gieldowych,267671
- Według 2 największych indeksów cen w Polsce (Morizon i UrbanOne) nastąpiły pierwsze spadki od ponad roku
- Analitycy PKO przewidują 15% spadek cen mieszkań w tym roku:
https://biznes.interia.pl/nieruchomosci/news-rynek-nieruchomosci-ceny-mieszkan-czeka-ostry-spadek,nId,4537945

Offline Chomick

• Pr0
10,5k/m2 mieszkanie + 1,5k/m2 remont bez urządzenia. Za taką cenę kupujesz już w tej chwili nowe w stanie deweloperskim bez zabawy w remontowanie i bez podatku PCC.
Jak teraz pomyślisz że ktoś to kupił na kredyt (nie wiem ale zakładam że znajdą się i tacy) to mu przy 30 latach spłacania wychodzi ok 20-22k/m2.

Na wynajmie dobry wynik to ok. 6-7%. Musiałbyś to wynająć za 1700-1900zł + czynsz i opłaty. Zdecydowanie nie ten standard budynku na takie ceny.

Ludki straciły rozum i instynkt samozachowawczy.

Przy dewelopersce też przecież masz zabawe w remont - dostajesz gladź na ścinach, płyte betonową na ziemii, dziure w łazience do srania i parę kontaktów w ścianach. Wiadomo, że jest to tańsze niż remontowanie starego mieszkania, bo nie bawisz się rozbiórkę (np. rozwalanie starej łazienki) ale też wychodzi dużo ok 1k za m2. Do tego w dewelopresce jeszcze wszystko dodatkowo płatne: miejsce parkingowe  12-20 k (jak go nie kupisz to se zaparkujesz chyba w sąsiedniej dzielnicy) piwnicę (6-8 k), a ostatnio też nawet za balkon sie płaci u niektórych. 
« Ostatnia zmiana: 01 Lip, 2020, 11:06:44 wysłana przez Chomick »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
:)
Atal właśnie upycha mieszkania z wykończeniem w cenie. Miejsca garażowe zaczynają dorzucać w cenie mieszkania lub z bardzo dużą przeceną rzędu 30k w centrum Wrocka. Przeceny ruszyły, za parę miesięcy będzie wyścig kto nie sprzeda ten zostanie z rozgrzebaną inwestycją.

Kto nie robił remontu w kamienicy albo nie bruzdował wielkiej płyty ten nic o wkurwie nie wie ;)

Offline Chomick

• Pr0
:)
Atal właśnie upycha mieszkania z wykończeniem w cenie. Miejsca garażowe zaczynają dorzucać w cenie mieszkania lub z bardzo dużą przeceną rzędu 30k w centrum Wrocka. Przeceny ruszyły, za parę miesięcy będzie wyścig kto nie sprzeda ten zostanie z rozgrzebaną inwestycją.

Kto nie robił remontu w kamienicy albo nie bruzdował wielkiej płyty ten nic o wkurwie nie wie ;)

Łoooo proszę, za moich czasow takich rzeczy nie było u nas na prowincji. Z resztą parę osób kupuje u mnie w robocie teraz mieszkania i dalej deweloperka stan surowy i wszystko to nowe inwestycje jeszcze w trakcie.  Co do remontów to rodzice mieszkanie w kamienicy po babci musieli odnowić. Zaczęli jak miałem jakieś 13 lat, wprowadzili się jak miałem 32  :facepalm:  Wymiana okien, całego pionu kanalizacyjnego, montaż instalacji CO, rozbiórka pieców kaflowych, przestawianie ścian i tak takie tam  ;D Dlatego my jak się trafiła okazja kupić wielką płytę ale już zrobioną, tak żeby tylko ewentulanie parę rzeczy pod siebie pozmieniać to się nie wahaliśmy  ;)

Z deweloperką fajnie jak mieszkasz se u starych i umiesz i masz kogoś do pomocy żeby wykończyć ją. Jazda się zaczyna jak musisz wynajmowac jedno mieszkanie a drugie spłacać dopóki nie będzie na tyle zrobione aby się wprowadzić, a sam nie umiesz nic za bardzo zrobić (np. płytki, łazienka, elektryka, kuchnia, oświetlenie) i nie masz nikogo do pomocy.
« Ostatnia zmiana: 01 Lip, 2020, 14:40:12 wysłana przez Chomick »

Offline Pronounce

• Pr0
A niech spada, widzę że ceny już odrobinę spadły ( albo zaczęły zawierać cenę garażu czyli pi razy oko 25-30tys). Do końca roku chcę kupić mueszkanie :)

Dlatego odroczyłem kupno Shoggiego :(

Offline Chomick

• Pr0
A niech spada, widzę że ceny już odrobinę spadły ( albo zaczęły zawierać cenę garażu czyli pi razy oko 25-30tys). Do końca roku chcę kupić mueszkanie :)

Dlatego odroczyłem kupno Shoggiego :(

Nie dziwie się - my w zasadzie wszystko w życiu odroczyliśmy dopóki nie wprowadziliśmy się i jakoś urządziliśmy. Tym sposobem do tego momentu miałem minimum sprzętu pozwalające jedynie na przyzwoite zabrzmienie w zespole, w zasadzie nigdzie nie jezdziliśmy na wakacje, samochód i laptop te same od 10 lat a ciuchy zmieniałem na nowe dopiero jak się rozpadały albo gdy zaczynałem wyglądać jak bezdomny :P  Po prostu priorytety....