... idą święta więc...
Gościu, nie masz co pisać? Twoje wszystkie komentarze nic nie wniosły.
Ilość propozycji, która padła powinna dać Ci do myślenia a propos co ludzie sądzą nt. tych oczekiwań oraz 'bycia wybrednym'.
Ktoś nagle wpada na forum, pojęczy, że chce coś kupić, ale nie wie co, a reszta będzie biegała od casu do casu i szukała gitary, żebyś tylko mógł łaskawie od nich kupić, ale głównie będziesz marudzić i dalej szukać "bo to jeszcze nie to". Serio sądzisz, że nikt już tak tutaj nie robił?
Na starcie zejdź na ziemię. Budżet 2600 nie jest nawet na okolice górnej półki gitarowej, warto na starcie przestać się sadzić, bo akurat na tym forum - to z tym źle trafiłeś. Możesz trafić okazyjnie dobrą gitarę, ale - nie oczekuj cudu. Jeżeli kupujesz pierwszą ósemkę to przemyśl sobie czy starter + dowiedzenie się, czy jesteś w stanie na tym grać i chcesz na tym grać nie jest lepszym utopieniem kasy. Wtedy spojrzenie na RG8 zmodowaną będzie rozsądne.
Przeszukaj forum, bo jest taka funkcja - znajdziesz wiele wątków gdzie ludzie pytają o gitary w takich budżetach. Do 3k masz naprawdę sporo dobrych startowo gitar (vide Ibek Ironlabel - jest 7ka z floydem na EMG którą polecam, bo miałem). Wolisz Schectery - jest tego masa, być może musisz poczekać może. Zdaje mi się, że
@m4ody sprzedawał tych Loomisów Schecterów jakiś czas temu normalnie hurtową ilość
Chcesz kupić nówkę taniej niż w pl -> szukaj na thomannie, wysyłają do PL za darmo powyżej 800 zł, zdarzają się fajne promocje.
Używka z BKP to jest gitara której wartość w 1/3 stanowią przetworniki - dodaj do tego wartość osprzętu (dobry floyd albo dobry stały most + blokowane klucze) i wychodzi, że do paździerza ktoś dołożył pierwszoligowy osprzęt i pipaki. Zdarzają się okazje na forum, ale - licz się z tym, że na okazje zęby ostrzy tutaj legion ludzi.
Nie wiesz co chcesz kupić (sprzedający to kochają), jak sam napisałeś - jesteś bardzo wybredny (sprzedający też to kochają). Zmień nastawienie i ton to może ludzie zaczną inaczej traktować to jęczenie. Może napisz na czym poprzednio grałeś, to będzie jakiś punkt odniesienia do tej "gitary z górnej półki za 2600". To żaden wstyd na czym kiedyś graliśmy. Napisanie Ci, żebyś kupił cokolwiek jest jak najbardziej racjonalne w przypadku tego wątku - aczkolwiek nie tkwi w tym wskazanie okazji do kupienia.
Jedno jest dobre - to forum bardzo szybko zweryfikuje Twoje przeświadczenie nt. swojej wiedzy w temacie przetworników i gitar.
... koniec części świątecznej ...
A ja mam serio super dylemat.
A większość na tym forum ma to serio w dupie. Ludzie tu chętnie pomagają tym, którym pomoc ma sens. Dopóki tego sensu nie będzie widać - no cóż - warto wyciągać wnioski.