Pewnego razu była sobie promocja u tanichstrun.pl. Promocja zwała się ''free shipping day''. Zgasowany od dawna, niewiele myśląć kliknąłem napisik ''Do koszyka'' przy strunach De Er Nełon 11-50. Naciągi potulnie Przyszły do mojego domku i usiadły na półce gdzie trzymam graty oczekująć na swoją kolej. Z myślą o nadchodzącym gigu, nałożyłem je dzień przed wyjazdem do francji, gdzie to miałem grać. Chodziło oczywiście o zrobienie bajeru na laski
Pierwsze wrażenia:
Kurwa, mam pomarańczowe struny
Trzeba to przyznać, prezentują się iście zajebiście. Każdy kto je widział nie mógł się nadziwić i pytał co to za struny
Niestety nie miałem okazji ich widzieć w świetle UV ;<
Tuż po założeniu są bardzo przyjemne. Łatwo się podciąga, są względnie śliskie, brzmią całkiem całkiem, aczkolwiek już z początku, nie mają tego metalicznego przydźwięku znanego ze zwykłych strun, ale jest spoko
Ok, popałowałem się, efekt wow minął. Czas trzeźwego spojrzenia na całą sprawę.
O ile są fajne krótko po założeniu, to z czasem coraz bardziej wychodzą na wierzch wady farby. Mianowicie, syf jest ich najgorszym przeciwnikiem. Syf trzyma się ich jak głupi, jest dużo gorzej niż przy nieojebanych strunach, w efekcie są szorstkie, a do tego lepkie. Na początku myślałem, że to nic, że nie ma tego metalicznego brzdęku. Myliłem się. Basy wydają mi się teraz zmulone, ponadto stwierdzam, że są jakoś zbyt gumowe. Podsumowując, po troche ponad miesiącu użytkowania, zachowują się gorzej niż trzymiesięczne zwyczajne
obecnie mam ich dosyć i jutro zamierzam kupić zwykły set
Podsumowanie:
+Bajer
+Tuż po założeniu bardzo fajnie ślizgają się pod palcami
-Powłoka chłonie syf jak szalona
-Gumowate basy (24,75'', standard E)
-Po miesiącu basy tracą górę
Słowami paroma: na gig czy 2 - można się szarpnąć, robią bajer i przyzwoicie grają, ale przy tempie zużywania i swojej cenie, na dłuższą metę nie opłaca się, lepiej zainwestować w zwyczajne druty. Taki smoking na specjalne okazje, na co dzień się nie chodzi bo drogi i raczej niewygodny, ale od święta można założyć
Pełna galeryja:
http://forum.sevenstring.pl/media/?sa=album;in=117