Autor Wątek: Rowery !  (Przeczytany 116816 razy)

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Odp: Rowery !
« Odpowiedź #400 05 Maj, 2020, 14:22:20 »
Powinno już być, przy okazji, co polecacie w zakresie jakichś budżetowych dobrych lampek? Robię sobie powoli niezbędnik na jakieś dalsze wyloty, także już zabezpieczenia obczaiłem i chyba zdecyduję się na Kryptonite z linką żeby cały rower obwiązać jak szynkę :D Mam duże braki zaufania po tym jak mi zajebali dwa rowery te kilka lat temu :D
Polecam Kryptonite New York Fahgettaboudit, jezeli to dosc drogi rower. Do tanszych inne d locki od kryptonite sa spoko. Sa specjalne zawieszki do ramy, zeby w czasie jazdy nie przeszkadzalo itd. Ja swoj rower przypinalem w roznych dziwnych miejscach w Londynie i robi robote.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #401 05 Maj, 2020, 14:27:35 »
@Omlet - przepiękna piosenka, nie wyrzucę już z głowy :D

@Aremenius - po wykonaniu godzin researchu (serio!...) zdecydowałem i używam:

https://bikeboys.pl/lampka-prox-torch-500-lm-akumulator.html

I tylko ta wersja! Jak Ci padnie akumulator to masz w komplecie adapter na 3 baterie AAA, najczęściej jest jedno albo drugie. Świeci w nocy jak miecz Luke Skywalkera :)
Paczki z głów!

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
« Odpowiedź #402 05 Maj, 2020, 14:50:38 »
@Mat ten New York chyba lekki overkill na Białystok, ale U-Locki typu Evolution kminiłem i chyba byłyby ok :D

BTW zdjęcie już się ładuje czy nadal coś odpierdala?

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #403 05 Maj, 2020, 14:52:56 »
O, witaj w C(L)UB(I)E :)
Paczki z głów!

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
« Odpowiedź #404 05 Maj, 2020, 15:26:40 »
@Mat ten New York chyba lekki overkill na Białystok, ale U-Locki typu Evolution kminiłem i chyba byłyby ok :D

A, no jak Bialystok, to spoko Evo da rade. Tez mialem i jest super.

Zdjecia dzialaja, ale nie wszystkie. Musialem wylaczyc privacy badger dla tej strony ale fajerfoks dalej lubi sam z siebie nie pokazac jakiegos obrazka i musze go recznie klikac prawym, zeby zobaczyc.

Offline aciek_l

• Pr0
« Odpowiedź #405 05 Maj, 2020, 17:44:51 »
Ja postanowiłem reanimować mój rower. Następnie dość szybko postanowiłem go nie reanimować. Tylko kupić inny. :D
Do wymiany na pewno: amor na powietrzny, korba, support, przerzutka przód, łańcuch
Do wymiany prawdopodobnie: kaseta, hamulce.
Do tego robocizna tego wszystkiego, centrowanie kół...
Także nie wiem, czy 2000zł by starczyło.

I trafiłem na fajne dwie opcje za 3000-3500zł. Co prawda myslałem o 27,5, zamiast 29, ale 27,5 ciężko trafić używkę.
Zatem ogrywam, prawdopodobnie jutro:
-Radon ZR Race 8.0
-Trek Superfly 5
Cóż, serce za Radonem, bo specka dojebana, amor Foxa, waga 10,9kg. Rozum za Trekiem, bo po prostu będzie bardziej komfortowy, a ja chcę przejechać do pracy, na leśne wycieczki z narzeczoną, a później ostrzejsze tematy. No ale ten Radon... <3 Zobaczymy, jak wsiądę. :)

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #406 05 Maj, 2020, 19:35:51 »
Teraz jest taki wysyp używek - właśnie dziś zdalnie synkowi znalazłem i kupiłem ładną Meridę, bo skubany rośnie na drożdżach :) Także najpierw wsiądź, bo się okaże, że geometria wygra, a i szukać będziesz bardziej świadomie.

PS:
na leśne wycieczki z narzeczoną, a później ostrzejsze tematy
Rozumiem
« Ostatnia zmiana: 05 Maj, 2020, 19:39:39 wysłana przez wuj Bat »
Paczki z głów!

Offline aciek_l

• Pr0
« Odpowiedź #407 05 Maj, 2020, 20:43:00 »
No, jasna sprawa, tylko w Poznaniu szukam i Radona mam kilometr od miejsca pracy, więc jutro lub pojutrze wsiadam! :D

Offline Saint2013

• Gaduła
  • Jupi aj ej madafaka !
« Odpowiedź #408 05 Maj, 2020, 21:36:09 »
No, jasna sprawa, tylko w Poznaniu szukam i Radona mam kilometr od miejsca pracy, więc jutro lub pojutrze wsiadam! :D
Do odsprzedaży i serwisowo lepszy będzie chyba Trek.
Miało być jak zawsze a wyszło...zajebiście :-)

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #409 06 Maj, 2020, 21:30:54 »
Paczki z głów!

Offline Skibodeptak

• Gaduła
« Odpowiedź #410 07 Maj, 2020, 08:14:56 »
W zeszłym roku kupiłem w wyprzedaży rocznika Cannondale Trail 7 2018 i dla mnie styka totalnie - mógłby być lżejszy.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #411 07 Maj, 2020, 16:09:15 »
To są filmiki co i jak poodchudzać. Zacznij od opon.

ED:
Nu, jebłem 50km, pierwszy raz od... może i 10 lat :) Zmarzłem jak cholera (6st. C + deszcz), ale szczęśliwym :)

« Ostatnia zmiana: 09 Maj, 2020, 12:14:03 wysłana przez wuj Bat »
Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #412 12 Maj, 2020, 22:19:09 »
Satisfaction video

I gratisek rowerowy z Reykjaviku:
Paczki z głów!

Offline aciek_l

• Pr0
« Odpowiedź #413 13 Maj, 2020, 07:27:03 »
Przełajowe to mnie mega intrygują! Ale nie stać mnie ani na dwa rowery, ani na mieszkanie w którym miałbym na nie miejsce. ;)

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #414 13 Maj, 2020, 13:14:17 »
Dlatego to jest ostatnio tak popularna opcja: teren, szosa, dojazd do pracy. Kwestia dobrania albo ew. zmieniania opon. Piękna sprawa - jedziesz szybko, a trochę ubitego terenu (nie oszukujmy się, nie jeździmy po kostki w błocie) nie jest groźne
Paczki z głów!

Offline aciek_l

• Pr0
« Odpowiedź #415 13 Maj, 2020, 14:08:45 »
No, kusi mnie do zjazdów i hopek, stąd napalony jestem na MTB, ale 95% jazdy to będzie asfalt do pracy, albo leśne i polne drogi na spokojnych wycieczkach z Narzeczoną. Wielkopolska to też średni teren na terenowe wyczyny. ;)
Przełaj jednak zbyt "ostry" mi się wydaje, ale odkryłem coś takiego jak gravel bike no i sam teraz nie wiem.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #416 13 Maj, 2020, 14:29:28 »
Masz jeszcze "mutanty" :)

Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #417 16 Maj, 2020, 19:44:08 »
Dziś pykły dwie życiówki: wycieczka 70km i Vmax 67km/h :)

#daddystillwouldn'tbeproud ;)

Paczki z głów!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #418 16 Maj, 2020, 22:44:24 »
zajebiste okolice do kolarstwa. I w sumie ogólnie zajebiste okolice
B ( o ) ( o ) B S

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #419 17 Maj, 2020, 00:50:28 »
To znaczy się... ;) Cały czas masz pod górkę (np. dziś ostatnie 25km miałem pod górkę) albo z górki, praktycznie nie ma czegoś takiego jak: płaski teren, dzień bez wiatru lub deszczu. A tak to spoko :) Osobiście pod względem terenu i pogody lepiej mi się jeździło w PL. Za to tutaj mniej samochodów, a bardzo dużo normalnych betonowych dróg dla rowerów, ze znakami i nawet światłami. Ale zawsze jest coś :)

Za to widoki bywają kozak.
Paczki z głów!

Offline aciek_l

• Pr0
« Odpowiedź #420 17 Maj, 2020, 08:34:07 »
Masz jeszcze "mutanty" :)

Nie stać mnie. W ogóle gravele też drogie... hydrauliczne tarczowe hamulce od 4k się zaczynają.
Ostatecznie zacznę od wyceny napraw mojego starego Scotta i zobaczymy co dalej. Jak sens naprawy będzie wątpliwy, to poszukam innego MTB. Jednak MTB... Moje tracy to będą albo krótkie wypady z narzeczoną, albo dojazdy do pracy, albo jakieś tam małe terenowe "szaleństwa", które jedna dadzą sporo radochy. Żadne tam treningi i maxy. A na MTB wygodniej po prostu.

zajebiste okolice do kolarstwa. I w sumie ogólnie zajebiste okolice
Gdybym był singlem trochę dłużej, to bym zdążył tam wyjechać. ;)

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #421 17 Maj, 2020, 10:36:55 »
Nie mam hydrauliki, a w nowych rowerkach ze względu na masę znów wracają szczękowe. Z tego co piszesz, to szkoda się męczyć w takich zastosowaniach z masą roweru MTB. To chyba taka moda, bo tutaj już MTB w zasadzie w ogóle nie zobaczysz - względy praktyczne. Dla mnie bardzo dobra decyzja po 10 latach tylko na MTB

Ed: np. z tej serii co mój, 2 do nego  https://m.olx.pl/oferta/cube-cross-race-CID767-IDxruvd.html?reason=
« Ostatnia zmiana: 17 Maj, 2020, 10:47:25 wysłana przez wuj Bat »
Paczki z głów!

Offline Sphincter

• Gaduła
« Odpowiedź #422 17 Maj, 2020, 11:54:46 »
Mój rekord to 210km w 7 godzin w pojedynkę, teraz niestety nie mam czasu i rower sprzedałem w zeszłym roku.

Offline aciek_l

• Pr0
« Odpowiedź #423 17 Maj, 2020, 12:18:34 »
Nie mam hydrauliki, a w nowych rowerkach ze względu na masę znów wracają szczękowe. Z tego co piszesz, to szkoda się męczyć w takich zastosowaniach z masą roweru MTB. To chyba taka moda, bo tutaj już MTB w zasadzie w ogóle nie zobaczysz - względy praktyczne. Dla mnie bardzo dobra decyzja po 10 latach tylko na MTB
Ed: np. z tej serii co mój, 2 do nego  https://m.olx.pl/oferta/cube-cross-race-CID767-IDxruvd.html?reason=

Powiem tak - gdybym miał opcje posiadania dwóch rowerów, to na 100% gravel byłby drugi. :)
A jeśli gravel, to o maksymalnie, jak na gravela, komfortowej geometrii, a nie konwersja z przełajówki. Bo jak się bardziej wymęczę - jadąc miękko na kilkugodzinne relaksujące przejażdżki na miękkim i wygodnym MTB, czy na ma mnie telepać pochylonego nad barankiem? :)
Jak wycena Scotta będzie niesatysfakcjonując a, to mam na oku w Poznaniu MTB o wadze 10,9kg do obejrzenia, więc to już niezły wynik.
Najbardziej ucierpią dojazdy do pracy, gdybym się zdecydował na MTB. Na gravelu z kolei odetnę sobie możliwość wypadu na kilka dawno nie odwiedzanych ścieżek, a bardzo przyjemnych. :>
Kurła, jakbym miał wybrać jedną gitarę na najbliższych kilka lat, to by było dużo łatwiej.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #424 17 Maj, 2020, 15:08:04 »
Nie czuję się wytelepany i pogięty na baranku :) Samo to, że zacząłem robić kilometry o jakich wcześniej nie myślałem, 3-4 godziny na siodle to już jakiś test wygody. Wczoraj wróciłem i deczko zmieniłem tilt siodełka, ale to wszystko jak na razie. Widziałeś ten filmik? Wsadzasz opony 28 albo aż 32 i lecisz po terenie bez łaski, a do roboty z dużo mniejszym wysiłkiem. Dlatego niekoniecznie cokolwiek sobie odetniesz.
MTB 10,9 to już ładny wynik, ale ja po prostu siebie zapytałem ile faktycznie jeżdżę w ekstremalnie trudnym terenie, e - zero procent? Trochę błota i piachu to jeszcze nie to.
Nie namawiam, ale logicznie analizuję.
Paczki z głów!