Autor Wątek: Rowery !  (Przeczytany 116510 razy)

Offline aciek_l

• Pr0
Odp: Rowery !
« Odpowiedź #425 17 Maj, 2020, 15:41:36 »
Jasne, ja to rozumiem i ciągle analizuję również, ale też nie mogę dojść do ostatecznego wniosku. ;) Jeszcze czeka mnie wycieczka do rowerowego aby "ograć" gravela. ;)
Ale 30-40km/h z górki po korzeniach z jakąś hopką po drodze, gravel nie ogarnie z takim luzem, jak MTB. :) A choć bardzo mało, to też mnie kusi. A może bym był w stanie z tego zrezygnować, na rzecz lekkości? :/ Kurła, no!

Ale ogólnie to gravele jeszcze cierpią na ten wczesny marketing, jak było z 29'' na początku. No, czyli krótko mówiąc, zawyżone ceny. Tak, jak rowery z dwoma blatami z przodu są droższe, od tych z trzema. :) Albo MTB - za 3500 za nowego masz hydrauliczna tarczówki i amor powietrzny. W Gravelu za 4k masz i tak brak amora i mechaniczne tarcze.  Argumentu o wadze nie kupuję. ;) O ile w szosach jeszcze nie hamuje się jakoś intensywnie, tak w terenie to mus.
Tak samo jak widziałem jakiś filmik z tego kanału, co wrzuciłeś, może to ten sam ;) , gdzie ziomki narzekali, że łojej, jazda po lesie na fullu to nuda teraz. :D To mi przypomina mnie narzekającego kilkanaście lat temu "filmowanie w lustrzankach? a no co to komu?!" :D Tylko ja z takich motywów wyrosłem. ;)

Żeby nie było, idea gravelu jest IMO super, odkryłem też coś jak rower "fitnesowy", który też wygląda dla mnie bardzo interesująco ideowo. ;) No ale jednak taki los nowinek na rynku i pompowania "mody".

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #426 17 Maj, 2020, 16:47:03 »
WTF? Każdy rower jest fitness :) Jak mówi przysłowie wikingów: rób pan jak uważasz, ale uważaj jak robisz :)

*dla mnie 40km/h z górki po korzeniach to sprytny przepis na wypadek i wyłączenie z pracy na parę tygodni, więc nie mogę sobie pozwolić.

** dopiero co kupiłem rowera, a tu ci gościu dziś wystawia takiego pięknisia na mój wzrost i nawet w zasięgu cenowym:

Paczki z głów!

Offline aciek_l

• Pr0
« Odpowiedź #427 17 Maj, 2020, 17:26:01 »
No, na gravelu na pewno po korzeniach idzie się załatwić. :)
A serio, trafiłem na kategorię rowerów "fitnes". :D Kolejny wymysł marketingu, ale... To coś pomiędzy krosowym, a gravelem, tylko z prostą kierą. Więc spoko, jak ktoś chce pomykać lekko po każdym (niemal) terenie, a nie chce baranka. :)
Mi jednak więcej radochy daje techniczne 5km, niż 50 po płaskim asfalcie. Chociaż zapewne na Islandii bym inaczej gadał. :)

Ło, a ten Cube to niezły kozak już. triathlonowa maszyna, co? Wiesz, jak w zasięgu cenowym i na Twój wzrost... Wiadomo to, kiedy kolejna taka okazja? :D

Offline fireboy

• Pr0
    • Toughest Firefighter Alive
« Odpowiedź #428 17 Maj, 2020, 18:56:01 »
Też się nad takim gravelem zastanawiałem, ale nie do końca baranek do mnie przemawia. No i szukam takiego z prostą. Oczywiście Specialized wypuszcza nowy, zajebisty, inowacyjny i jaki tam jeszcze nie napisać rower typu gravel z "normalną" kierownicą. Nowość ku#$a... Toć za mojego dzieciństwa tak wyglądały pierwsze rowery MTB jak wchodziły do PL jak byłem gówniarzem. Nie każdego było stać na rower z amortyzatorem. A teraz w 2020 to jest nowość kosztująca prawie 8.000 PLN w najtańszej opcji. Masakra jak ten biznes ciągle wymyśla koło na nowo i kasuje za to niebotyczne kwoty.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #429 17 Maj, 2020, 23:08:49 »
Na "baranku" masz jakieś 4 sensowne chwyty, wszystkich używam. I mam taki patencik, drugie klamki na miasto, także wszystko jest :)

Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #430 22 Maj, 2020, 18:51:28 »
Dziś w sklepie na wyciągnięcie ręki. Miło było się zobaczyć :)

Paczki z głów!

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
« Odpowiedź #431 22 Maj, 2020, 21:51:12 »
Nie umiem w te ich koronym, ile toto na cebuliony z ciekawości?

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #432 22 Maj, 2020, 21:53:00 »
Tutaj wychodzi 27 kilo cebuli ;) Ale mieli jeszcze taki za ponad dwa razy więcej ;)
Paczki z głów!

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
« Odpowiedź #433 23 Maj, 2020, 11:18:34 »
Aaa no właśnie bo mi się coś nie zgadzało :D duńskie, norweskie i szwedzkie jakoś tak bliżej 2x PLN przelicznik i się lekko szokłem że 370k za rower :D

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #434 23 Maj, 2020, 23:38:01 »
Nnno, dziś pykło pierwsze w życiu 100km :)

Paczki z głów!

Offline Duży Czarny Kogut

• Użytkownik
« Odpowiedź #435 23 Maj, 2020, 23:52:29 »
Mi też dzisiaj pykło :) I w kolanie też! I parę piw też.

« Ostatnia zmiana: 23 Maj, 2020, 23:55:03 wysłana przez Duży Czarny Kogut »

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #436 24 Maj, 2020, 14:56:52 »
W wielkim skrócie 5:50

Paczki z głów!

Offline Skibodeptak

• Gaduła
« Odpowiedź #437 31 Maj, 2020, 22:33:27 »
w końcu bez maseczki - jest znacznie przyjemniej

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #438 31 Maj, 2020, 23:42:10 »
Wczoraj zanabyłem upgrade pt. kółeczko z carbonu. Jak już będę miał w rowerze i potestuję do dam znać. Jaram się :)
Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #439 04 Cze, 2020, 14:27:32 »
Kto wie czo to czeka na biureczku? :)

Paczki z głów!

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #440 04 Cze, 2020, 14:51:33 »
ceramika?
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #441 04 Cze, 2020, 15:04:01 »
Okazuje się, że nawet ziomeczki tutaj nie wiedzieli, że jest coś takiego: konwerter do koła ze sztywnej osi Thru Axle na zwykłe zapięcie quick release. Kupiłem koło na sztywną oś, ale jeszcze nie mam ramy na ten system - a latać trzeba :) I nie mam ke$$zu na ceramikę, choć chłopaki ściągają skądś jakieś tańsze odpowiedniki.

Jak sobie pomyślę, to jeszcze 6 tygodni temu nic nie wiedziałem o nowych kolarkach, a teraz łeb jak sklep :D
Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #442 11 Cze, 2020, 00:06:14 »
No to chopy - wszystko się zmatchowało jak trzeba, na kółeczku lata się jak bus do Holandii :) Jak na poprzednim machnąłem 100km, to miałem średnią 22, a teraz proszę:

Paczki z głów!

Offline paulinajack

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #443 11 Cze, 2020, 12:49:25 »
wow, solidna trasa, serio

« Ostatnia zmiana: 29 Cze, 2020, 18:23:26 wysłana przez paulinajack »

Offline spacelord7

• Pr0
« Odpowiedź #444 11 Cze, 2020, 22:21:35 »
Po tym jak podczas jednej wyczieczki rozsypała mi się przednia piasta i pękła tylna obręcz stwierdziłem, że czas na remont mojego 15 letniego Dżajanta: Kupiłem kompletne nowe koła, zastąpiłem wolnobieg kasetę, nowe siodełko, nowe chwyty na kierownicę. Nowy łańcuch (stary był już rozciągnięty o długość dwóch ogniw ;0 ) W sumie wydałem z 600zł. Teraz pedał właściwie sam jedzie :D

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #445 12 Cze, 2020, 14:30:22 »
Jeszcze możesz poeksperymentować z gładszymi oponami (np. tylko na środku), będzie jeszcze lżej
Paczki z głów!

Offline Duży Czarny Kogut

• Użytkownik
« Odpowiedź #446 12 Cze, 2020, 15:21:58 »
Z gładszą oponą tylko na środku to tylko na gładsze podłoże.

Czarne podłoże bitumiczne na przykład (za jego nazwę właściwą to teraz pomniki malują).
Ale jak kto lubi eksperymenty, to niech jeździ.

I taniej!
https://monocykl.eu/pl/przeznaczenie/13-16-only-one-czerwony.html
Przepraszam jak by co za reklamę.

« Ostatnia zmiana: 12 Cze, 2020, 15:24:25 wysłana przez Duży Czarny Kogut »

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #447 12 Cze, 2020, 15:39:27 »
Aż mnie oświeciłeś! :D Myślę, że większość z nas 90% czasu jedzie po gładkim.
Inni (jak rozumiem ci, którzy nie lubią eksperymentów) wybierają monocykle. Bardzo lubię śmigać na nich z górki z zakupami :D
Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #448 17 Cze, 2020, 21:41:37 »
Znów przesunąłem sobie poprzeczkę + pierwsza jazda w grupie ("Polacy na Islandii - grupa rowerowa" team :) )

No i napatrzyłem się na zajebiste rowerki, takie 2-3 kilo lżejsze... :)
Paczki z głów!

Offline Maciek

• Pr0
« Odpowiedź #449 28 Cze, 2020, 18:54:56 »
@wuj Bat to pewnie głownie do Ciebie pytanie jak swieżo doktoryzowałeś się w temacie, ale widzę że jest tu więcej fanatyków kolarstwa więc zanim zaczne szukac na forach rowerowych i utkne na etapie "dozbieraj i kup carbon" to zapytam Was :D

Mysle nad czyms do jazdy zeby zrzucic troche salda, od kilku lat bez roweru który mi bezczelnie zajebano, ale nawet jak jeszcze mialem to byl to w chuj letni typowo dirtowy ciezki dran czyli kompletnie cos innego niz potrzebowalbym teraz. Patrzylem na te gravele o ktorych pisaliscie ale to zdecydowanie wykracza poza budzet (wsiade raz/dwa w tyg tops i to mocno rekreacyjnie wiec nie chce sie palowac na waga kazdego elemtu) natomiast nie chcialbym tez gowna ktore bedzie mnie wkurwiac i tym samym zniecheci. Da sie w ogole ogarnac w budzecie 1/1,5k (ofk uzywki) cos prostego, w miarego wygodnego do nabijania kilometrow i spalania oponybrzusznej? Znajac krakow i okolice ciezko bedzie zawsze o fajny asfalt wiec to mnie troche odrzuca od typowej szosy, natomiast nie bede na 100% ladowac sie w teren ktory wymaga mocnej amortyzacji itp. TLDR -pomozcie koledze wybrac prosty rower do jazdy, w logicznym budzecie, zrozumiec na co patrzyc, co nie wazne a czego nigdy kupic gdy amator pcha sie do zabawy ;D