Autor Wątek: Jaki multiefekt / POD ... any ideas ?  (Przeczytany 5086 razy)

Offline Tomek Martyniak

• Gaduła
  • żartowałem przecież
Jaki multiefekt / POD ... any ideas ?
« 06 Sie, 2013, 20:29:24 »
Szanowni Koledzy!

Chcę pogonić swoją kostkową podłogę (MXR Carbon, PH90, GT-OD, DT Whammy, EHX Micro POG, TC Polytune, Yankee PS-M2, kopia EHX Pulsar) i nabyć multiefekt.

Moje wymagania nie są wielkie ... chodzi mi o coś z kilkoma pedałami pod które będę mógł zaprogramować preamp/przester plus inne. Wstępnie myślałem o POD 2 plus kontroler, ewentualnie któryś z podłogowych PODów.

Od zawsze siedziałem w analogowych kostkach i nie nam kompletnie żadnego rozeznania w multiefektach. Od razu mówię że nie interesują mnie rozwiązania wysokobudżetowe ... z efektów korzystam rzadko a jeżeli już to chciał bym mieć wszystkie barwy pod jednym przyciskiem.
Jak by były cztery switche i pedał ekspresji - to będzie istny raj  ;D

Przy graniu post-hc nie ma większego znaczenia czy gram z analogów z true bypassem bo i tak większość barw to po prostu hi gain (Ampdoctor SLO 50). Z głowy chcę wykręcić minimalny crunch i mieć pod butem opcje typu:

a) kompresor do czystego plus lekki reverb
b) szatan
c) szatan + delay + EQ
d) crunch + phaser

Ogarniacie.

Będę wdzięczny za wszelkie rady i ciekawe propozycje.

Orange

• Gość
Ja bym zostawił kostę analogową w pre do szatanienia, w pętlę wrzucił nova system i już. Minus taki, że toto nie ma pętli...
Pod x3 live idzie spiąć metodą 4 kabli, ale osobiście odradzam - tnie sygnał jak pojebany w takiej konfiguracji.
A może w ogóle zostaw sobie to co masz już w tej chwili, a zakup jakiś multi dodatkowo. Taki xt live za 500 z metal pakiem można kupić...

Posty połączone: 06 Sie, 2013, 21:34:07
ed: Zagadaj z donniem - miał zooma g5 chyba i bardzo sobie chwalił sekcję eq i fx

Offline czerez

• Gaduła
  • Morde mam może nie w tamburyn, ale mam zasady
eee... POD HD każdy  chyba :D

każdy ma cztery presety w banku ; każdy bank i preset jest edytowalny (hmmm.... jest takie słowo ?)
w każdym presecie do trzech efektów i do tego piec i kolumna i mikrofon - chyba da radę ...
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój" - Duńczyk !!!

Offline MadYarpen

• Pr0
  • Petrolhead
eee... POD HD każdy  chyba :D

każdy ma cztery presety w banku ; każdy bank i preset jest edytowalny (hmmm.... jest takie słowo ?)
w każdym presecie do trzech efektów i do tego piec i kolumna i mikrofon - chyba da radę ...
no chyba że to ma iść przez normalny wzmacniacz, wtedy jak by się chciało kaczkę albo coś innego przed preamp + delay do tego, to tylko POD z pętlą (nie wiem czy 400 ma,na pewno 500) i na 4 kable.

Offline Tomek Martyniak

• Gaduła
  • żartowałem przecież
Dzięki Panowie!

Założenie jest takie żeby mieć wszystko w jednym pudle ... byłem na etapie podłogi na pół sceny, przeszedłem przez kilkadziesiąt różnych kostek ... nie chcę się bawić w szafę z crossem ... chcę najprostszy system - wpinam, ustawiam presety i tłukę koncerty.

Jestem na etapie minimalizacji.

Kaczki nie używam, jeżeli będzie w urządzeniu to się nie obrażę ... ale to nie jest konieczne.

Jeżeli będę brał PODa to po prostu wyłączam kolumnę i mica i leci na wzmacniacz.

Offline czerez

• Gaduła
  • Morde mam może nie w tamburyn, ale mam zasady
Ja gram tak:
Whammy, Pod, końcówa Mesy,Buzzaro 212
Ooooo mogę wszystko ! :)

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój" - Duńczyk !!!

Offline Tomek Martyniak

• Gaduła
  • żartowałem przecież
Ja mam głowę Ampdoctor SLO 50 ... bardzo zajebista kopia Soldano z jednym kanałem ... do tego paczka Fender Supersonic 4x12" na V30.

Myślę że opcja o której mówisz jest optymalna ;)

Offline Amok

• Użytkownik
Tylko metoda 4 kabli chyba uniemożliwia z korzystania z przesteru z pieca, a przynajmniej u mnie na podzie x3 tak było, także byłbyś skazany na symulacje, a to już wiadomo jak kto lubi. Sam się zastanawiam czy kompletować kostki czy multi i jak decydowałbym się na multi, które służyłoby do efektów przestrzennych to celowałbym w G-majora II + kontroler. Podzik x3 kompletnie nie daje rady

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
Musiales cos zepsuc. U mnie dzialalo.
Kazdy pod przed preampem pieca tnie sygnal jak glupi.
Jesli chcesz poda to tylko w petli, a przed pre kostki
i always go full retard

Offline Br-Owca

• Gaduła
a) kompresor do czystego plus lekki reverb
b) szatan
c) szatan + delay + EQ
d) crunch + phaser

A w jaki sposób chcesz osiagnac czysty skoro na piecu masz ustawiony crunch?
Ja w tym momencie uzywam tez jednego kanału - przesterowanego ( Bash Studio 50 ) i ustawiam to nastepujaco
Gitara z mostkowym pupem odkreconym na max-bez fx-szatan
Gitara z mostkowyma na max + fx ( delay, reverb, eq )-solo
Gitara ze skreconym do 1/4 gryfowym pu rozłączonym na singla + fx - czysty ale lekko przybrudzony - nie da rady na moim wzmaku wyczyscić potkiem do końca
ostanio sprzedałem poda HD 300 i kupiłem zoom ms50g - nie miałem okazji przetestowac jeszcze jak on siedzi w petli ale do twojego zapotrzebowania mógłbys kupić 2 takie użadzenia i jedno miec w pętli ( delaye reverby , phase itp ) a drugie przed wzmakiem ( compresor  dopałki itp ) kosztuje to 380pln sztuka i jest w formie pojedynczej kostki