Mondziu, ruchome elementy w strukturze drewna to np sole mineralne, generalnie ciecze, czy co to tam jest, przynajmniej ja to tak rozumiem i sądzę ze benkai również.
Jestę mondry, poczytałem wikipedie. Drewno to nośnik wody i soli mineralnych w niej zawartych, owszem. Ale jak jest rośliną, a nie deską, bo wtedy dokąd ma je przewozić? Do przetworników? Coś chyba lekko dochodzimy do podstawek na głośniki i złotych kabli zasilających.
A jak zatem uzasadnisz a może inaczej gdzie zatem podziewa sie w drewnie te 8 do 10% wilgotności czy właśnie owej wody i soli ?.
W procesie suszenia nie pozbywasz sie wszystkiego co było w drewnie i to najzwyczajnie pozostaje, często nierównomiernie "rozłożone" po desce.
A co do opierania sie na Wiki to byłbym bardziej ostrozny, ze tak przypomnę wpis o Mayo
... i o nas , co było stekiem bzdur.
Zauważ Dale, że w wikipedii 'drewno' moze oznaczac jeden z organów który wystęępuje w strukturze łodygi (obok łyka). I ten to element transportuje wode i sole mineralne od korzenia do liści, łyko z kolei substancje odżywcze w drugą stronę.
W suchej 'masie drzewnej' poddanej obróbce skrawaniem - czyli materiale zwanym 'drewnie' są wszystkie struktury dawnej łodygi, bo nikt w procesie obróbki tego nie usuwa. Oczywiscie w tej masie pozostaje zawsze jakas część wody i sole mineralne, ktore mogą nawet krystalizować i wpływać na właściwości fizyczne drewna jako materiału. Zatem 'rozgrywanie' może zmieniać strukture zarówwno pozostałości komórek i ścian komórkowych, 'organów' łodygi, soli mineralnych itp.
A co do ramienia wzbudzającego strune za każdym razem tak samo - OK. To jest pierwszy element eksperymentu pomiarowego. Niestety jest jeden, którego za cholere sie nie da zmierzyć i porównać - struny i ich wplyw na brzmienie. Nie możesz użyc tego samego setu,bo się degraduje i na dodatek nie wiadomo w jaki sposób. trzeba by było zrobić najpierw probę dotyczącą strun- rozpiąć je na możliwie sztywnej i jednolitej płaszczyźnie, a potom zbadać na dużej grupie setów proces starzenia i jego wpływ na harmoniczne. Inaczej w każdej chwili można obalić wyniki badań.
Kurwa, ale się pomądrzyłem. Wykształciuch perdolony.