Autor Wątek: Porównanie: MG Vulture vs. B-52 ST100A vs BASH Sidewinder vs. Laboga RadII duo  (Przeczytany 15593 razy)

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
Ponieważ nazbierało mi się pod ręką kilka wzmacniaczy postanowiłem dziś nagrać sobie próbki brzmienia każdego z nich. Starałem się zrobić to najlepiej jak się dało, do testu posłużyła jedyna sensowna paczka jaka była akurat w salce tj. Laboga 212F na Celestion Vintage 30. Mikrofon Shure Beta 57, gitara ESP LTD 407 w A drop.

Nagrałem 1 riff na toneporta UX2 i przepuściłem go przez każdy wzmak :) Nie jest to reamping marzeń ale jakiś pogląd na temat tych wzmacniaczy daje, wzmacniacze jak w temacie:

1. MG Vulture 2x50
2. B-52 ST100A
3. BASH Sidewinder
4. Laboga RadII Duo

http://soundcloud.com/gitarowy/

Offline shitol

• Gaduła
laboga ch2 na moje uszy robi najlepiej

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
A podobno to wzmak do wszystkiego tylko nie do metalu ;) Mnie też RadIII miło zaskoczyła, jestem fanem tych lamp od kiedy miałęm swoją pierwszą jakieś 9 lat temu, dość łatwo je zmodować a kosztują psi pieniądz i fajnie się z nich heady robi ;]

Offline Maciek

• Pr0
Mi najlepiej robi bash II ch ale laboga też niczego sobie. Drugie miejsce ewidentnie ona

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
Maciek zgadzam się z Tobą w 100%
dorzucam  foto jak to było ustawione.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Wszystkie próbki mają jakieś takie dziwne brzmienie, ale Bash brzmi na nich najlepiej.

Offline immortal-king

• Gaduła
  • Zaraz trejning i bendziemy krecic jak cieba!
No zdecydowanie Bash najfajniejszy, chociaz jak na tranza to B-52 brzmi bardzo lampowo, jeszcze bede zalowal ze nie zawinalem od Maikha ;)

Offline Maciek

• Pr0
Ale np kanał III basha już mi tak nie podchodzi tylko ten II który zawsze bardzo mi pasował

Offline Musza

• Pr0
No zdecydowanie Bash najfajniejszy, chociaz jak na tranza to B-52 brzmi bardzo lampowo, jeszcze bede zalowal ze nie zawinalem od Maikha ;)

facebook.com/Musza.MorningWood

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
chociaz jak na tranza to B-52 brzmi bardzo lampowo

Z mojej wiedzy B-52 ST100A to pełna lampa ;)

Wszystkie próbki mają jakieś takie dziwne brzmienie, ale Bash brzmi na nich najlepiej.

Zgadza się dlatego pisałem że starałem się nagrać jak najlepiej mogłem, UX2 nie jest idealnym urządzeniem do reampingu i druga sprawa że było to moje pierwsze podejście do tematu. Do tego za ścianą koleś napierdzielał wiertarką i były już takie zakłócenia w sieci że nie dało się wiele zrobić. Mam wrażenie że B52 i MG wypadły kiepsko w porównaniu do tego jak brzmiały live.

Swoją drogą używacie jakiś transformatorów bądź innych nie znanych mi urządzeń które ze złego zrobią dobry (prąd) :)

Offline Marvel

• Użytkownik
    • MarvelAmps
Są dwa rodzaje urządzeń do "obróbki prądu". Filtry z zabezpieczeniami przeciwprzepięciowy mi (ang. power conditioner) i stabilizatory napięcia (ang. power regulator). Te drugie to mistrzostwo świata, bo na różnych imprezach jest różne napięcie w sieci (zazwyczaj za niskie), co natychmiast przekłada się na brzmienie (zazwyczaj gorsze).

Regulatory produkuje np. Proel, ale są drogie. Tymczasem mój kolega wyczaił tanie jak barszcz urządzenie, które trzyma na wyjściu cały czas 230V. Nazywa się to APC Line-R 1200VA i jest cały czas na Allegro, np tu (nie mam nic wspólnego z producentem ani sprzedawcą, jakby co):
http://allegro.pl/stabilizator-napiecia-apc-line-r-1200va-wawa-i1272916455.html

Urządzenie niestety nie wygląda gitarowo, bo było projektowane do komputerów pewnie. Ale działa w 100%.

Aha, zasilacz do efektów też trzeba przez to puszczać. Chyba, że jest to VoodooLab albo G-Lab.

Pozdr, M.

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
Dzięki Marvel, a na wiertarkę które z tych 2? :)

Offline Marvel

• Użytkownik
    • MarvelAmps
Na wiertarkę najlepsze będzie to trzecie  :D :
http://www.furmansound.com/product.php?div=03&id=PL-8CE

bo ma "Noise Filtration - LiFT offers AC power filtering to ensure clean power for unequaled audio & video clarity".

Natomiast nie doczytałem, żeby APC miał jakąś filtrację. Na początek możesz też spróbować ze zwykłą listwą zasilającą z filtrem, chociaż nie wiem, co to za filtr tam jest:
http://allegro.pl/listwa-zasilajaca-5-port-19-z-filtrem-i1261432905.html

Pozdr, M.

Offline Budzan

• Pr0
widac kto jest ziomkiem basha a kto nie :D
nie no, IMO wszystko brzmi dziwnie, laboga zaskakuje pozytywnie, mialem ten piec ale na 1x12 i w sumie zlego nie moge o nim powiedziec. mial swoje brzmienie, ciekawe, ale nie zawsze i nie dla kazdego fajne, ale moim zdaniem bash wypadl mocno srednio jak na opinie ktore o nim kraza. no ale probki probkami a granie na zywo to co innego, wiec nie wykluczone ze wszstko brzmialo zupelnie inaczej ;)

Offline Marvel

• Użytkownik
    • MarvelAmps
Hesu, a jak Ty to w ogóle reampowałeś? W sensie miałeś przez TonePorta nagraną czystą gitarę na kompie. I co dalej? Bo chyba nie puściłeś sygnału z kompa przez wyjście słuchawkowe bezpośrednio do wejścia wzmacniacza?  ;D

Pozdr, M.

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
Nie sygnał wypuściłem z analog aut UX2 :)

Offline Marvel

• Użytkownik
    • MarvelAmps
Uff, całe szczęście.  :) Mimo wszystko przydałby się prawdziwy "reamp-box" z transformatorkiem w środku. Mam projekt takie urządzenia (bardzo prostego zresztą) tylko się nie mogę doprosić customowych transformatorków u mojego nawijacza... Z odpowiednim urządzeniem wzmak nie czuje różnicy, czy ma wpiętą gitarę, czy podany sam sygnał z odtwarzacza. Idealna sytuacja do testowania/ porównywania wzmacniaczy.

Pozdr, M.

Offline Pneumonia2

• Pr0
A myślałem, że ja robię mocno ssące próbki hehe :)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Wszystko fajnie: kolega się namęczył, nakręcił, naustawiał, nagrał i miał z tego zajebisty fun, bez wątpienia.
Ale o czym Wy mówicie, jakie testowanie? Pod kątem czego?
Zdajecie sobie sprawę, że jakbyście usłyszeli te próbki w kontekście całego miksu, być może Wasze opinie byłyby zupełnie inne, niż wyraziliście?
Ktoś uwzględnił zmienne? Np., że nieznaczne odchylenie mikrofonu w osi daje kolosalne inne rezultaty? Podobnie jak dodanie/odjęcie gainu/basu/middle/treble/mastera? Ile znacie kawałków, w których gra sama, przesterowana gitara elektryczna? Równie dobrze możemy zacząć tu testować farby malarskie, na zasadzie - "Mi się najbardziej podoba czarny", "A mi niebieski, bo jest najbardziej niebieski". No, plis! :D
« Ostatnia zmiana: 19 Paź, 2010, 01:32:37 wysłana przez wrobelsparrow »

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
    • Oficialna strona BASH MANUFACTURING
widac kto jest ziomkiem basha a kto nie :D

Inni też mają swoich "ziomków" na tym forum.
Niech się wypowiedzą :)

Przy okazji, słyszę, że udało ci się w miarę wiernie oddać charakter pomarańczowego kanału.
Słychać jego specyficzny sound.
« Ostatnia zmiana: 19 Paź, 2010, 01:43:57 wysłana przez Bash »
Zapraszam na myspace mojego zespołu:
www.myspace.com/fullflavourofficial

Bash Manufacturing Since 2008

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Wróbel, idąc tym tropem te wszystkie wasze wzmaki na ostatnim gej party trzeba by ogrywać koniecznie przy akompaniamencie basu, perkusji i wokalu Karpia. No czillll.
« Ostatnia zmiana: 19 Paź, 2010, 02:20:55 wysłana przez mondomg »

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Nie - należałoby je nagrać i posłuchać na spokojnie w kontekście innych instrumentów. Co i tak by nic nie dało, bo po obróbce w miksie po pierwsze chuja byś się skapnął, który gra, po drugie jakbyś wrócił do chaty, to byś stwierdził, że jednak najlepiej gra próbka nr 2, a po zjedzeniu pomidorówki z ryżem, że jednak nr 3, następnie po wzięciu prysznica skłaniałbyś się ku wersji nr 4, a po obejrzeniu grand prix czechosłowacji na żużlu, że jednak 1. Who cares? Słuchasz kawałka, a nie wzmacniacza. Chcę powiedzieć, że nie istnieją żadne obiektywne parametry, które mogłyby rozstrzygać o takich "testach". Dlatego zawsze mam straszną bekę, jak jakiś kolo z poważną miną oznajmia, że jego telekaster zjada na śniadanie czyjegoś ibaneza. Kurwa, trzeba być jebniętym, żeby wygłaszać takie kretyńskie opinie. Co zresztą pewnie zdarzało mi się nie raz i jeszcze zdarzy.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Oj chyba się trochę zapędziłeś albo znowu pijesz wiśniówkę ;) Tak, oceniałem próbki, nie wzmacniacze, i to bardzo subiektywnie. Poza tym - nie każdy kupuje wzmacniacz do nagrywania, weź to pod uwagę.

A nawet jeśli jeden z drugim podniecili się tym VHT "pod wpływem chwili" (kolejne wspaniałe wyrażenie), to co z tego? Czyż musimy tak wszystko sucho analizować? Rokędrol pipol.

Twoje zdrowie, Wróblu, ja też piję ;)

pozdro
« Ostatnia zmiana: 19 Paź, 2010, 03:08:55 wysłana przez mondomg »

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
Są dwa rodzaje urządzeń do "obróbki prądu". Filtry z zabezpieczeniami przeciwprzepięciowy mi (ang. power conditioner) i stabilizatory napięcia (ang. power regulator). Te drugie to mistrzostwo świata, bo na różnych imprezach jest różne napięcie w sieci (zazwyczaj za niskie), co natychmiast przekłada się na brzmienie (zazwyczaj gorsze).

Regulatory produkuje np. Proel, ale są drogie. Tymczasem mój kolega wyczaił tanie jak barszcz urządzenie, które trzyma na wyjściu cały czas 230V. Nazywa się to APC Line-R 1200VA i jest cały czas na Allegro, np tu (nie mam nic wspólnego z producentem ani sprzedawcą, jakby co):
http://allegro.pl/stabilizator-napiecia-apc-line-r-1200va-wawa-i1272916455.html

Urządzenie niestety nie wygląda gitarowo, bo było projektowane do komputerów pewnie. Ale działa w 100%.
Sam o APC myslalem, ale mi troche przeszlo jak porownalem specyfikacje i jego mozliwosci regulowania, ktore sa krotko mowiac mozerne w porownaniu do dobrych rackowych regulatorow (jak np. Furmann) :(
Practice cures most tone issues - John Suhr
--
Moja galeria z Musikmesse 2014 i nie tylko...

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
Wróbel zgadzam się z Tobą, lecz nie do końca. Oczywiście że samym śladem gitary można sobie tyłek podetrzeć ale nie o to mi przecież chodziło, chciałem w miarę obiektywnie porównać brzmienie tych wzmacniaczy i chyba w miarę mi to wyszło, wiadomo że w rękach innej osoby mogłoby wyjść to zupełnie inaczej. Stałem sobie przed kolejno odpalonymi wzmacniaczami i starałem się uzyskać jak najlepsze brzmienie puszczając wciąż tą samą próbkę i nie zmieniając pozostałych ustawień.

Gdyby tak było jak mówisz to wszyscy grali by na 1 wzmacniaczu bo przecież i tak nie ma różnicy :) A gitarzysta 99% swojego czasu gra sam ze sobą.

Nie wiem Bash czy udało się oddać charakter tego kanału ale skoro tak mówisz to chyba coś w tym jest, moim zdaniem przy takim setupie twój side pozamiatał ma fajne coś...

Wcześniej porównywaliśmy (niestety bez nagrań) MG, Side, 6505 i B-52 pod paczką Orange 2x12 i w tym zestawie zdecydowanie 6505 wygrało a zaraz za nim B-52.

Poszukiwania idealnego brzmienia trwają, poszukuję więc 6505 (6505+,5150/ 5150II) i Sidewindera w dobrej cenie :)