Autor Wątek: Wybor sluchawek  (Przeczytany 70585 razy)

Offline KykuPL

• Gaduła
Odp: Wybor sluchawek
« Odpowiedź #50 07 Gru, 2008, 05:46:28 »
Duzo czytalem o Beyerdynamic DT 770. Podobno swietnie oddaja brzmienia. Duzo osob je chwali.
http://www.dv247.com/invt/5041/ - 438 PLN
http://www.dv247.com/invt/36309/
http://www.dv247.com/invt/23851/
http://www.eurosklep.pl/opis-457.html - tylko tutaj polska cena troche przesadzona, moze ktos nie zdazyl zaktualizowac jeszcze...

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #51 07 Gru, 2008, 10:24:19 »
Wtrące się do tematu z ciekawym znaleziskiem:

Można znaleźć tam recenzje i porównania słuchafonów. Poniżej dla przykładu porównanie frequency response trzech Beyerdynamików:
« Ostatnia zmiana: 07 Gru, 2008, 10:26:52 wysłana przez lord_awesomeguy »

Offline KykuPL

• Gaduła
« Odpowiedź #52 07 Gru, 2008, 17:24:31 »
Czyli co z tego wynika ze Beyerdynamic DT 770 sa spoko?  :)

Offline utarefson

• Gaduła
    • http://landsbeyond.bandcamp.com/
« Odpowiedź #53 07 Gru, 2008, 17:43:15 »
Chyba niebardzo :)

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
« Odpowiedź #54 07 Gru, 2008, 18:56:16 »
Szczerze mówiąc z testów pasma przenoszenia wynika dokładnie nic :) Jak kupowaliśmy z Patrycją sluchawy to też szukaliśmy wykresów i Patrycja kiwając mądrze głową mruczała "taak, te są ok" albo kiwała z dezaprobatą. Kupiliśmy te AKG i okazało się że to co piszą w ulotce nie ma żadnego przełożenia na to jak przez nie słychać :)
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #55 07 Gru, 2008, 19:32:41 »
Czyli co z tego wynika ze Beyerdynamic DT 770 sa spoko?  :)
Z samego tego wykresu wynika raczej, że dt250 są najbardziej spoko... Pasmo najlepiej słyszalne przez ludzkie ucho

mają najrówniejsze. Ale nie znaczy to, że subiektywnie mogą "brzmieć" lepiej, o czym pisze Leon...

Offline el-biczel

• Pr0
  • Zawsze chciałem neutrinem być...
« Odpowiedź #56 07 Gru, 2008, 20:02:03 »
ja mam dt-990 PRO i jestem bardzo zadowolony.

Offline argoncyc

• Użytkownik
  • CyC
« Odpowiedź #57 03 Lut, 2009, 14:55:26 »
ja uzywam monitorkow dousznych, sony mdr-ex85 i z pocketpodem grało jak ta lala, a po podłączeniu pod cambridge łoi :D

Offline hmmtt

• Gaduła
  • RG7421XL
« Odpowiedź #58 03 Lut, 2009, 23:58:00 »
Ja se kupiłem akg k512 nówke za 99zł i dają rade

Offline fireboy

• Pr0
    • Toughest Firefighter Alive
« Odpowiedź #59 17 Lut, 2009, 12:11:08 »
ja mam dt-990 PRO i jestem bardzo zadowolony.
o Kurwa... jak zobaczyłem cenę to mnie po prostu rozwaliło... Co nie zmienia faktu, że pewnie brzmią "trochę" lepiej niż moje Thompson'y za 49,99 :D

Offline vicente

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #60 22 Cze, 2009, 15:24:59 »
Piszę tutaj-bo dla takiej pierdoły szkoda nowy wątek odpalać:

Przedłużacz do słuchawek - mam blisko i tanio sklep-niezły kabelek-tylko, że mają jedynie 10 metrowe.
Pytanie: czy taka długość przedłużacza/kabla nie będzie powodowała opóźnień??? Tylko tego się obawiam.

Co do słuchawek to mam od pewnego czasu w użytku HD280 - jak wiadomo zamknięte. No nie powiem - musiałem się do nich przyzwyczaić, bo przedtem miałem półotwarte (chyba) - jakieś philipsy. Rzeczywiście nie słychać prawie nic z zewnątrz i na zewnątrz też prawie nic się nie wydostaje - więc ten warunek autora wątku jest spełniony perfekcyjnie. Z tym ciśnieniem i poceniem nie jest tak tragicznie-za to dostaje się naprawdę niezłą jakość. Jak słucham muzy z Foobara przez Alesis IO2 to muszę powiedzieć, że jestem w szoku - szczególnie ze względu na przenoszenie basu. Nie sądziłem, że w słuchawkach można coś takiego uzyskać. Na marginesie to ciekawy jest również plugin dolby do foobara dedykowany do słuchawek -odsuwa scenę -fajny efekt i jakby mniej wtedy się człowiek męczy - taka symulacja słuchania na głośnikach.

Z PODem jeszcze muszę się pobujać-bo nie mam do końca wyrobionego zdania. Przede wszystkim porównam czy jest istotna różnica pomiędzy podpięciem bezpośrednio do POD a podpięciem do tej karty Alesisa. Być może wzmak słuchawkowy w PODzie jest lichy, bo mało kto to by docenił?

No koniec mały off: nie zaglądałem jakiś czas, wchodzę a tu rasowy portalik się zrobił. Nie wiem na ile kierownicze stanowisko piastuje nadal sinner, ale jest chyba ojcem-założycielem - zatem sinner: GRATULACJE!

Offline DeathMaster

• Pr0
  • Holy Target \,,/
    • MySpace
« Odpowiedź #61 22 Cze, 2009, 15:52:11 »
polecam juz sprawdzone sluchaweczki audio technica M50 ,ewentualnie nizszy model M40 to sa specjalne studyjne monitory !!!

jakosc jest genialna
a takie słuchawki nadaja sie tez do słuchania normalnie muzy?
Sie.. sie.. sie..

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #62 22 Cze, 2009, 20:33:29 »
No koniec mały off: nie zaglądałem jakiś czas, wchodzę a tu rasowy portalik się zrobił. Nie wiem na ile kierownicze stanowisko piastuje nadal sinner, ale jest chyba ojcem-założycielem - zatem sinner: GRATULACJE!

Od paru miesięcy poza trolowaniem mam tu zerowy wkład :) Ale dziękuję bardzo, starałem się kiedyś :*

Offline kowdipapo

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #63 01 Paź, 2009, 13:11:48 »
To ja może odswieze ten wątek ;)
Witam wszystkich, jestem tu nowy i od razu ostrzegam ze jestem raczej zielony w tych sprawach ;)
Chciałbym kupić słuchawki do grania na gitarze. Jezeli ma to jakies znaczenie to posiadam przester BOSS DS-1 oraz HellBabe Behringera podłączone do piecyka Q-line MultiAmp 100. Do wydania mam 200zł. Wolałbym raczej zeby bylo to sluchawki zamknięte ;)
Btw. Czy opłaca sie kupowac sluchawki z odpinanym kablem? Widziałem gdzies takie ale zadnych opinii nie widzialem. 

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #64 01 Paź, 2009, 13:29:05 »
wszystko jedno jakie kupisz, na wszystkim będzie brzmiało równie gównianie. Nie oszukujmy się. Słuchawki za 200pln nie są wybitne a na dodatek gitara nigdy na słuchawkach nie zabrzmi nawet dobrze. Będzie to brzmieniowio conajwyżej mierne
B ( o ) ( o ) B S

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #65 16 Paź, 2009, 01:45:06 »
Pozwolicie, że odświeżę temat ponownie. Rozglądam się za słuchawkami studyjnymi, najlepiej zamkniętymi, z dużym jackiem. Bajery jak odpinany kabel czy obracane/składane słuchawki kompletnie mnie nie interesują - szkoda kasy. Słuchafony mają mi służyć w 95% do nagrywania oraz grania w domu (gitara > FireWire Solo > komp.) a czasem do posłuchania muzyki, lecz bardzo rzadko.

Z tego co się wstępnie poorientowałem, jedne z lepszych rozwiązań to AKG (z serii HD?) i Beyerdynamic (seria TD?). Co o nich sądzicie i czy warto zwrócić uwagę na inne firmy / serie? Będę wdzięczny za polecenie mi jakichś konkretnych modeli :)

Jeśli chodzi o słuchawki, których używałem do tej pory są to tanie Philips SBC HP090, którym ostatnio zdarza się 'prutnąć', sam nie wiem dlaczego. Podobnie miałem z dousznymi od mojej Nokii, ale poprawiłem im gumeczki i tę siateczkę i przestało :o Może w przypadku tych Philipsów to też kwestia poprawienia czegoś?

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #66 16 Paź, 2009, 08:09:35 »
a ile chcesz wydać?
B ( o ) ( o ) B S

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #67 16 Paź, 2009, 19:57:21 »
a ile chcesz wydać?
Tyle, ile warto wpakować w słuchawki do nagrywania w domu, czyli pewnie nie więcej niż 500zł? Chociaż jeśli jest coś godnego polecenia za nieco więcej, to również wezmę to pod uwagę. Strasznie nie lubię półśrodków, ale przecież nie kupię Denonów za 1000$...

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #68 16 Paź, 2009, 20:00:29 »
Perkusista ode mnie kupił ostatnio słuchawki STAGG SHP-4500. Chciał kupić specjalne do grania na bembnach ale kasy brakło. Chwilę posłuchałem muzyki na nich i nie wiem jak ze zniekształceniami bo nie mam niczego co nie wprowadza zniekształceń :P ale jakość dźwięku jest bardzo fajna :). I całkiem nieźle izolują odgłosy z otoczenia.

Inny kumpel który siedzi trochę w tym kupił sobie ostatnio jakieś AKG (chyba coś takiego http://allegro.pl/item762982637_akg_k271_mkii_zamkniete_dynamiczne_studyjne.html ) i bardzo zadowolony jest. Jak chcesz mogę się go spytać jaki dokładnie model ma

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #69 16 Paź, 2009, 20:19:41 »
a ile chcesz wydać?
Tyle, ile warto wpakować w słuchawki do nagrywania w domu, czyli pewnie nie więcej niż 500zł? Chociaż jeśli jest coś godnego polecenia za nieco więcej, to również wezmę to pod uwagę. Strasznie nie lubię półśrodków, ale przecież nie kupię Denonów za 1000$...

Pytalem, bo chciałem zaproponować Bayerdynamic DT 880 PRO. Świetne słuchawki, miałem na nie przeogromny gas, ale nie wyszło :/

Z tańszych to Bayerdynamic DT 770 PRO
B ( o ) ( o ) B S

Offline Qvd

• Gaduła
« Odpowiedź #70 19 Paź, 2009, 15:52:47 »
Audio-technica ATH-M40fs. Obecnie stoją w dobrej cenie. Mam je od jakiś 6 miesięcy. Na początku są niewygodne - fakt, uszy bolą po godzince, ale z czasem dopasowują się do idealnie do łba. Do tego bardzo dobrze przenoszą basy, są świetnie wykonane, dobrze izolują od otoczenia. Jakbym miał teraz kupować pewnie wziąłbym ciut droższy model tej firmy ATH-M50.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #71 19 Paź, 2009, 17:04:55 »
Ciut droższy? Na Allegro różnica między tymi modelami to ok. 250zł! Taniej to na muzycznym.pl są te ATH-M50, bo za 600zł.

A tak poza tym, to ja już tej mojej baby nie rozumiem, nagle zmieniła zdanie i zamiast ciszy i spokoju (słuchawki na moich uszach podczas grania/mixowania) ona by wolała głośniki bo kiedyś tam jej wspomniałem, że na monitorach też mogę działać. Także chyba podziękuję za porady, na pewno przydadzą się kiedyś!

locco

• Gość
« Odpowiedź #72 19 Paź, 2009, 17:57:09 »
mam IGrado, sluchalem Grado SR60, zlego slowa nie moge powiedziec. sprawdz sluchawki tej firmy, pare modeli w roznych cenach jest dostepne. o na przyklad  http://allegro.pl/item773165187_grado_alessandro_ms1.html

z moich obserwacji (a pare par sluchawek juz mialem i pare mam) wynika, ze grado bardzo dobrze sobie radza z gesta i ciezka muzyka, maja sporo basu i nie mula przy tym oraz wychodza niezle w kategorii cena/jakosc

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
« Odpowiedź #73 19 Paź, 2009, 20:51:49 »
QVd ja miałem te 40fs ok roku. Używaliśmy ich razem z Pattini i ona ciągle narzekała że ją uszy bolą przy pracy z tymi słuchawami (w sensie że obciskają płatki uszu). Ja po paru godzinach też miałem dość. No ale generalnie to kwestia BHP - przerwy trza robić co jakiś czas :) Co do tych basów - no fajnie przenoszą. Aż za fajnie. Wszystko brzmi na nich fhui potężnie. Zrób na tym miks a potem go posłuchaj na czymkolwiek innym i widać dramatyczne różnice właśnie w dołach. Jak wreszcie wyjdę na prostą z kasą ;) to przetestuję AKG te wspominane tutaj już.
Aaa - Audiotechniki się świetnie nadają dla wokalistów do nagrywania wokali - mają zajebistą separację od otoczenia, czyli w praktyce można mieć odsłuch na granicy krwawienia z uszu a i tak nic nie dostaje się do mikrofonu :)
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #74 20 Paź, 2009, 11:54:45 »
A, jeszcze jedno pytanie, czy ktoś miał styczność z tymi słuchawkami? http://www.m-audio.com/products/en_us/StudiophileQ40.html

Ogólnie M-Audio jako firmę lubię, stąd pytanie, czy słuchawki też trzymają poziom innych produktów.