Witajcie. Zarejestrowałem sie tutaj ponieważ gitarzysci.pl pomału umiera, a myślę że jestem w stanie komuś pomóc a i od kogoś potrzebować pomocy

A więc. Co do gitary do 400 zł. W grę wchodzą według mnie tylko gitary używane. Nowymi w tej cenie nie ma sensu zawracać sobie głowy. Les Paul.. Czegokolwiek o kontrukcji typu LP raczej nie dorwiesz, bo albo będzie z innego rodzaju drewna, albo z jakimiś innymi modyfikacjami, jednak sam kształt jest w jakimś stopniu osiągalny.
W tych pieniądzach rozejrzał bym się na OLX za takimi instrumentami jak :
Washburn WI14, WIN14, WI15, WIN15 - kształt podobny do LP, oraz w drugim przypadku takie wariacje typu LP. Wiosła nadają sie dla początkujących gitarzystów. Nie są to wiosła jakości zajebistej, jednak z taką gitarą smiało można zaczynać przygodę. Miałem WI14, jedyne co w tej gitarze było słabe to progi, oczywiście dało sie grać ale dosyć szybko się zużywały. Natomiast klucze dosyć dobrze spełniały swoje zadanie, przetworniki tez nie były złe, mostek umożliwiał w miarę precyzyjną regulację menzury. Ogólnie polecam.
Oprócz tego Epiphony.. LP100 w tej cenie - brać- nie jest to rewelacyjny instrument, jednak stoi 1/5 półki wyżej od Washburnów. Tutaj znów klucze, robią co mają robić jednak w porównaniu do Washów jakby krócej ten strój trzymaja. Z ustawieniem menzury to jest akurat loteria, chociaz nie widziałem mostka w tych gitarach który kompletnie by to uniemożliwiał. Bo choć dąży się do perfekcji to jednak takie minimalnie odstrojenie na 12 progu nie powoduje nic złego, o ile gitara stroi na pustych strunach i na prograch.
Corty Zenoxy Z42 - to już takie.. Wiosła które przypominają mi nieco kształtem jakieś kombinacje z PRS, do tego częśc modeli ma pickupy aktywne. Jest to ciekawa sprawa, Corty ogólnie nie są złymi gitarami i na początek jak najbardziej, tak samo jak i modele CR50 i 100 z czego ten pierwszy minimalnie słabszy od EPI LP100.
Ostatnia moja propozycja w miarę sensowna która na ten moment przychodzi mi do głowy to LTD serii EC10 czy też 50. To już troszkę bardziej "metalowe" gitary, gryfy w stosunku do kopii LP są nieco szybsze, cutaway bardziej agresywny. Również są to gitary które można śmiało brać i sam czekam na okazję aby kupić EC50 w bardzo okazyjnej cenie, nawet po to aby mieć wiosło na jakieś wyjazdy czy do zabawy strojami.
Jeśli chodzi o inne kształty to rozglądałbym sie też za Coratmi X1, X2, Kataną KX5, Dean Vendetta 1.0, Vendetta XM - to wszystko są dobre superstraty bardziej do metalu, oczywiście mostek wymaga blokady bo floydy w tej cenie nie nadają sie do prawie niczego
I gitara która polecam chyba najbardziej - EPI G310 - SG, jakość wykonania nieco lepsza od LP100 a często można znaleźć je w niższej cenie.
Ogólnie przed zakupem skompletuj jak najwiecej zdjęc , całej gitary, progów, kluczy, elektroniki, każde obicie itp. Negocjuj ceny - oczywiście w granicach rozsądku, i szukaj też np aukcji w której do gitary ktoś dodaje czy to kabel, czy to futerał czy... starą babę

Myślę że w jakiś sposób pomogłem