Autor Wątek: warsztat a kariera sceniczna w Polsce  (Przeczytany 39335 razy)

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Mógłbym wiele napisać, ale chyba nie wypada, także EOT to chyba dobre zakończenie ;)
mniut i piah

Offline Frantic

• Pr0
"trzeba umieć zagrać co się ma w głowie". Święte słowa i myślę, że tyle by w temacie wystarczyło.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
"trzeba umieć zagrać co się ma w głowie". Święte słowa i myślę, że tyle by w temacie wystarczyło.

Jak już padło takie stwierdzenie to zapytam od razu, czy wy też tak macie że utworu który układacie musicie się później uczyć :P? Mam na myśli to że często jak coś ułożę, zapiszę w tabach to później siedzę i przeklinam bo nie jestem w stanie tego zagrać ;)

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Bo te taby to kurwa przekleństwo jakieś jest. Jak ja się uczyłem grać to wszystko trzeba było rozwalać ze słuchu i tak samo się komponowało. A teraz tabulatury srury. Wygodnictwo odmóżdżyło młodzież, ot co.
Ale pojechałem, stary pryk :D

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Mam na myśli to że często jak coś ułożę, zapiszę w tabach to później siedzę i przeklinam bo nie jestem w stanie tego zagrać ;)
Mam tak samo - wiem że się da, bo czasem mi się udaje zagrać coś swojego, ale żeby z tym wyjść na scenę to już nie bardzo. :P

Ogólnie moja technika jest 2 lata za moją twórczością. :)

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
ta młodzież pojebana! I SZKŁO ŻRĄ!
Łe tej.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
Jak ja się uczyłem grać to wszystko trzeba było rozwalać ze słuchu i tak samo się komponowało. A teraz tabulatury srury.
Nie chodzi o to że nie potrafię ze słuchu złapać kawałka jakiegoś albo że nie potrafię czegoś ułożyć bez gutar pro, tylko nie umiem zapamiętać wszystkiego co układam więc zapisuję to w tabach, mam tych tabów już z pińćset i czasami przeglądam, coś fajnego się udaje znaleźć :). Poza tym tak zapisujemy w kapeli utwory żeby móc sobie w domu ćwiczyć do ułożonej w gtp perkusji. Same plusy moim zdaniem :)

Offline deely

• Gaduła
    • deely.bandcamp.com
Jak już padło takie stwierdzenie to zapytam od razu, czy wy też tak macie że utworu który układacie musicie się później uczyć :P? Mam na myśli to że często jak coś ułożę, zapiszę w tabach to później siedzę i przeklinam bo nie jestem w stanie tego zagrać ;)

Ja mam dwie metody na układanie - albo do metronoma ciupam riffy - i to jestem później w stanie odtworzyć, bądź też trzymam gitarę i w międzyczasie coś tam klepię w GTP, coś tam brzdękam i tak na zmianę - czasami nie podołam potem tego zagrać bez ćwiczeń, a czasami w ogóle :)

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
ja układam grając wolno, zapisuję w gtp wersję która mi się podoba najbardziej i słucham w większym tempie. I później wychodzą mi potwory w metrum 8/9, 15/16 itp :P

Offline Frantic

• Pr0
tylko nie umiem zapamiętać wszystkiego co układam więc zapisuję to w tabach, mam tych tabów już z pińćset i czasami
Ja tam jak mi coś do głowy wpadnie to sobie nagrywam. Tylko później jak wrócę do riffu sprzed pół roku to mam czasem rozkmine jak to było zagrane bo jakość słaba i chuja słychać :P

Offline Tolein

• Pr0
później wychodzą mi potwory w metrum 8/9, 15/16 itp :P

A ja myślałem, że zasadą bycia trv jest używanie metrów złożonych z liczb pierwszych i półpierwszych... :( ;)

A w temacie:
Uważam że owszem.
Przykład: znam nieco śpiewaków klasycznych oraz muzyków po am (um) - a że mają wybitny warsztat, to nie mają problemów z karierą sceniczną. :P
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
później wychodzą mi potwory w metrum 8/9, 15/16 itp :P
A ja myślałem, że zasadą bycia trv jest używanie metrów złożonych z liczb pierwszych i półpierwszych... :( ;)
I zmiennoprzecinkowyc h.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
No to co konkurs kto ułoży riff w metrum 7,69 /8 ? ;)

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
Nie kuś.... :P

Offline wuj Bat

• Pr0
Od długiego czasu zadaję sobie pytanie, czy jest taka zależność pomiędzy skillem a popularnoscią? - nie tylko w Polsze. Jest - dokładnie odwrotnie proporcjonalna. Im bardziej zaawansowany technicznie instrumentalista - tym więcej skupia wokół siebie fanatycznych onanistów, skutecznie przesiewając "normalną" publikę. Takiej najczęściej wystarczy żeby Cię uznać za "Gitarzystę" jak zrobisz porządnego benda w wysokiej pozycji. Żaden z artystów, który jest faktycznie, powszechnie znany i rozpoznawalny, którzy przychodzą mi od razu na myśl - nie był szrederem. Już gdzieś pisałem - Kerrego to nawet nasz wokalista zna, a "kto to Rusty?"... To samo Clapton, BB, Jimi. Trzeba grać od serca i - jak napisał Pstry - mieć energię, ogień z dupy!

Znam takich typów, którzy przewijali się i zawsze będą się przewijać w świecie muzy (coś jak pisał dom?n): zadufani kolesie z idealnymi proporcjami pasków, geometriami kostek i skal, z wystylizowanym przedziałkiem, uśmiechem. Sztuczni na maksa. Nawet coś potrafią, a jakże. Ale bez przykładania stetoskopu do głowy - z daleka bije poświata "jestem zajebisty, stworzony do wyższych celów, pokłony chuje!". Wkurwiają mnie, omijam z daleka. Ich oczy patrzą wstecz, na samych siebie. Na szczęście w 99% nie wychodzą poza poziom "local hero dla dzieci z domu kultury". Od razu się czuje, czy ktoś ma talent, serce do grania. Cobain nawet gitarę źle trzymał ;), ale do dziś rozpierdala. Nieraz niepozorny chłopak w kącie sceny zapadnie w pamięć, a obstawiony rackami ziom to coś jak małpa w zoo. Yo.
Paczki z głów!

Offline James Dean

• Pr0
  • Ich liebe Lizol
Nie zgadzam sie Bat. Skill to nie shrederstwo. Skill to przede wszystkim elementy muzyki. A jest wielu gosci z ogromna technika ktorzy niezagraja tak technicznie jednego dzwieku jak BB King.

Offline wuj Bat

• Pr0
Bo jego palec prowadzi Bóg!
Paczki z głów!

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
BB King nie gra technicznie, tylko z serca :P
mniut i piah

Offline 7th

• Pr0
BB King nie gra technicznie, tylko z serca :P

Otóż to :). Z resztą nie ma wyjścia, bo jak sam kiedyś powiedział nie umie grać szybko, więc skupia się na zagrywkach typowo bluesowych. Jest w tym miszczem i to słychać w każdym dźwięku. Nie trzeba mieć niesamowitego skilla żeby poruszać tłumy.
power to a being never dies

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Nie trzeba mieć niesamowitego skilla żeby poruszać tłumy.

Wystarczy wysadzić bombę w środku tłumu. ;)

Tak czy owak, mówicie, że skillem jest, nazwijmy to, "czucie muzyki". Niemniej jednak nie da się podważyć twierdzenia, że żeby ją czuć - nie trzeba techniki. Ale żeby wykonywać to, co się czuje - już trzeba. A im więcej chcemy przekazać, tym więcej techniki tak naprawdę jest potrzebne. Niestety niektórzy zdają się o tym zapominać, for example, IMHO Michael Angelo Batio. Shredding Circus, jednakże chyba brakuje tam trochę... muzyki? A może to kwestia mixu. ;)

Odpowiadając na pytanie w topicu. Tak, warsztat jest potrzebny do kariery. Nie wiem w jakim stopniu, ale z pewnością jest.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline wuj Bat

• Pr0
Odpowiadając na pytanie w topicu. Tak, warsztat jest potrzebny do kariery. Nie wiem w jakim stopniu, ale z pewnością jest.

Stawiałbym bardziej na dupę i cycki... (tak w skrócie ;))
Paczki z głów!

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
... a obstawiony rackami ziom to coś jak małpa w zoo. Yo.
Ej, kurwa, ja zawsze zapadam w pamięć!
Chcesz fotkę? :P

Offline wuj Bat

• Pr0
... a obstawiony rackami ziom to coś jak małpa w zoo. Yo.
Ej, kurwa, ja zawsze zapadam w pamięć!
Chcesz fotkę? :P

jechana!
Paczki z głów!

Offline Junia

• Gaduła
muzyka popularną wg książkowej regułki to tak. I tak to dziwne ale tak musi być. Ten rodzaj muzyki jest na pewno popularny :-)

Locco oczywiście, że są sprawy ważne i ważniejsze i nikt nie stara się na siłe niczego nauczyć w żadnej szkole o charakterze umuzykalniającym.

Chłopcy spuśćcie powietrze z jaj, nie ma sensu się kłócić, mam lepszy pomysł. Pan szkoła Rocka ma okazję się wykazać i poprowadzić Topic założony przeze mnie. Co Pan na to Panie szkoła Rocka?? Podoła Pan zadaniu? Czy nie robi Pan niczego z czego nie płyną pieniądze, skoro tak mocno walczy Pan o warsztat, to ma Pan niepowtarzalną okazję, wykazać się swoją wiedzą z Teorii, jakże pożądaną na tym forum, mocno propagowaną przez Pana, na razie tylko w potyczkach słownych.
Jeśli chodzi o pytanie czy warsztat pomaga zrobić karierę w Polsce, to należało by zapytać Dodę, Feel'a, Ich Troje, Boys, Mandarynę, i nie wiem kto jeszcze jest na topie obecnie w Polsce. Prawda jest taka że jest popyt na chłam, i chłam się sprzedaje, gdyby społeczeństwo było bardziej świadome muzycznie i interesował ich warsztat, to poszliby sobie w kierunku Acid Drinkers, Lipali, Flap Jack, Kat, etc. Oczywiście część ludzi tak robi, choć nie wydaje mi się żeby specjalnie zwracali uwagę na to w jakim metrum grają chłopaki z Acid Drinkers, jeśli byłeś na koncercie Acid Drinkers, to sam wiesz że po 2 min. nie wiesz jak się nazywasz, bo kopniak energetyczny jest tak potężny że urywa pupę. Głowa przestaje być integralną częścią ciała i robi co jej się podoba :D Generalnie muzyka dzieli się na dobrą i złą, nie na dobrą technicznie, warsztatowo i bla bla... Tu jest link do Topic'u, zapraszam serdecznie do poprowadzenia go, jeśli będzie interesujący z pewnością każdy z użytkowników (nie zlinczujcie mnie za to że wypowiadam się w imieniu ogółu) wpłaci po 10 groszy ( a może jeszcze kiedyś ponegocjujemy;)) na wskazane przez Pana konto, pieniądz niewielki, ale liczba użytkowników ogromna. Więc rachunek dość prosty ;) Link:

http://forum.sevenstring.pl/warsztat/teoria!-podstawy!/

Pozdrawiam serdecznie i życzę owocnej pracy ;)

Edit: Kurs dla gitarzystów i basistów - Wszystko w kontekście praktycznym! Interwały, budowa akordów, nuty, tonacje, skale, improwizacja, rytm, artykulacja... Czyli podstawy niezbędne zarówno dla początkujących i jak i zaawansowanych!

Kurs ułożony powinien być w taki sposób, by kolejne zagadnienia łączyły się w logiczną całość. Pokazując jak to, czego się uczymy przekłada się na budowanie świadomości muzycznej i w efekcie na nasza grę.

« Ostatnia zmiana: 03 Kwi, 2010, 10:10:16 wysłana przez Junia »
Miłość, którą wstrzymujesz, jest bólem który nosisz...

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
Hmm, Pan Szkoła Rocka chyba jednak zraził się "ciepłym" przyjęciem jego teorii na forum :P

Dowód w postaci wypisu z konta:

Data rejestracji: Grudzień 23, 2009, 20:25:12
Ostatnio aktywny: Grudzień 28, 2009, 14:08:55
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.