Autor Wątek: Mesa boogie dual  (Przeczytany 27028 razy)

Offline Kudlaty321

• Użytkownik
Mesa boogie dual
« 11 Lis, 2009, 21:17:00 »
Witam
Widze na tym forum wielu dobrych a przede wszystkich doświadczonych gitarzystów mam takie małe pytanie:) Poluje ostatnio na mese dr ale nie wiem za bardzo co mam robić czy ściągać ze stanów 3kanałową czy kupić w polsce 2- kanałową... Spotkałem sie z rożnymi opiniami jedni mówią kupuj 3 i sie nie zastanawiaj inni dwu to dwu i nie ma na nią mocnych proszę o jakieś informacje na ten temat jak to wygląda w praktyce z góry dziekuję:)

Offline Bloo

• Gaduła
Odp: Mesa boogie dual
« Odpowiedź #1 11 Lis, 2009, 21:26:35 »
stare dwu kanałowe moim zdaniem grają lepiej. 3 kanałowe są jeszcze bardziej zmulone. (oczywiście to moje zdanie, ale wielu pewnie je podziela). Chcesz 2 kanałową starą meske wpadaj do mnie do wrocławia ograć i bierz, bo się marnuje w mieszkaniu - wersja europejska, więc nie trzeba się pierdzielić z żadnym trafem jak z amerykańcami ;)

Offline Kudlaty321

• Użytkownik
« Odpowiedź #2 11 Lis, 2009, 21:27:34 »
a ile chcesz za nia?

Offline Bloo

• Gaduła
« Odpowiedź #3 11 Lis, 2009, 21:37:11 »
poszła PM'ka z dokładnym opisem i ceną.

Offline Kudlaty321

• Użytkownik
« Odpowiedź #4 11 Lis, 2009, 21:42:11 »
tak jest mam :) doszła odp bo ostatnio cos nie chca ode mnie dochodzic?

Offline khx

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #5 11 Lis, 2009, 21:54:35 »
Bardzo dużo zależy od paki vel lamp jakie masz we wzmacniaczu, ja swoją dualkę 3kanałową mam na oryginalnych lamach i z paką na gt75 zamiata aż miło:) Moim zdaniem 2kanałowa jest znacznie bardziej surowa niż 3 kanałowa:)

Offline Kudlaty321

• Użytkownik
« Odpowiedź #6 11 Lis, 2009, 21:56:10 »
co masz na mysli pisząc surowa?

Offline Ovenius

• Nowy użytkownik
  • Ciągle się uczę jak się uczyć...
« Odpowiedź #7 11 Lis, 2009, 22:23:44 »
Dwukanałówki są rzekomo lepsze. Każda firma i sprzęt ma swoje lata świetności. DR z małym logiem wymiata. Moim zdaniem oczywiście. Kolejna sprawa- To nie są produkowane już jak wiaodmo... Stąd też musisz uważać na sciąganie sprzętu z USA mianowicie chodzi mi o lampy. Tu możesz wtopić trochę kasy na dzień dobry.

Offline Kudlaty321

• Użytkownik
« Odpowiedź #8 11 Lis, 2009, 22:41:15 »
czyli co proponujecie kupic 2 kanałową w polsce pojechać na spokojnie przetestować posprawdzać ? Ze stanów gdybym ściągnął to na pewno kupie nowszą i taniej ( licząc wat cło i inne wydatki)... Właśnie tu mi sie rozchodzą myśli w różne strony...

Offline Bloo

• Gaduła
« Odpowiedź #9 11 Lis, 2009, 22:48:27 »
czyli co proponujecie kupic 2 kanałową w polsce pojechać na spokojnie przetestować posprawdzać ? Ze stanów gdybym ściągnął to na pewno kupie nowszą i taniej ( licząc wat cło i inne wydatki)... Właśnie tu mi sie rozchodzą myśli w różne strony...
i gratis dostajesz 2 tygodnie strachu o to czy wyleci z portfela dodatkowe 350zł na lampy mocy? Do tego te magiczne zakłady z kolegami w ilu kawałkach dotrze do polski :) Nie powiem, całkiem fajny jest ten dreszczyk emocji, ale warto mieć mocne nerwy. Teoretycznie nie powinno nic się stać, ale długi czas + odległość daje dużo możliwości.

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #10 11 Lis, 2009, 22:53:12 »
No i licz się z tym, że sprowadzanie ze stanów może się zakończyć fftopą. Policja nie zrobi nic nawet jeżeli podasz prawdziwe dane personalne sprzedawcy, banda jełopów qrfa.
Imho dwukanałowiec gra lepiej niż trójkanałowiec, ale i tak więcej zależy w brzmieniu od lamp, paki, lamp, gitary i lamp.
Czyli zasadniczo ograj sobie egzemplarz lepiej przed zakupem bo brzmienia nie są powtarzalne.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Kudlaty321

• Użytkownik
« Odpowiedź #11 11 Lis, 2009, 23:43:57 »
Tzn narazie nie zaszaleje zbytnio bo duzo kasy nie mam planuje narazie kupić tylko head a paka musi poczekać kilka miesięcy bo nie chce wydawać kasy na pierwsze lepsze gówno... Co to przesyłki ze stanów to powiedzmy że mam tam kogoś kto mi przepakuje sprawdzi paczkę i wyśle... Jest na ebay'u duuzo fajnych tanich mesek ale niestety z przesyłką tylko do stanów... ale troche uciekamy od tematu chodzi przede wszystkim o różnice miedzy 2 a 3 kanałową... Jeszcze takie małe pytanie o co chodzi z tymi małymi logami?

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #12 11 Lis, 2009, 23:55:48 »
Do pewnego czasu były produkowane Mesy posiadające mniejsze logo. Te z tego okresu PODOBNO brzmią lepiej od tych co robią teraz, a zmiana rozmiaru loga przypadła akurat na taki czas, że ludzie sobie w ten sposób segregują wzmacniacze na lepsze i gorsze.

Offline Muchatek

• Gaduła
  • Old Smuggler
« Odpowiedź #13 12 Lis, 2009, 18:30:18 »
i gratis dostajesz 2 tygodnie strachu o to czy wyleci z portfela dodatkowe 350zł na lampy mocy? Do tego te magiczne zakłady z kolegami w ilu kawałkach dotrze do polski :) Nie powiem, całkiem fajny jest ten dreszczyk emocji, ale warto mieć mocne nerwy. Teoretycznie nie powinno nic się stać, ale długi czas + odległość daje dużo możliwości.

Z wymianą lamp i tak należy się liczyć - ot taki urok lampowych wzmaków. Tak na marginesie, to więcej lamp uszkodzono mi podczas przesyłania wzmaków na terenie PL, niż USA>PL.  Co do porównywania wersji, to jak najbardzie się z Tobą zgadzam - miałem kilka DRek i muszę przyznać, że zdecydowanie najlepiej wypadają stare "Small Logo" - są najbardziej selektywne i dynamiczne. Nowsze 3-kanałówki są sporo wolniejsze i gubią się trochę w dole pasma.

Offline Kudlaty321

• Użytkownik
« Odpowiedź #14 12 Lis, 2009, 21:18:47 »
Czyli ogólnie stare są jare? a i jeszce takie pytanie co do kanałów przesterowanych jest jakaś różnica miedzy 2 a 3 ?
« Ostatnia zmiana: 12 Lis, 2009, 21:24:06 wysłana przez Kudlaty321 »

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #15 12 Lis, 2009, 23:27:15 »
Jest różnica.

Offline Kudlaty321

• Użytkownik
« Odpowiedź #16 13 Lis, 2009, 07:29:01 »
A jest ktoś w stanie napisać cos o tej rożnicy ?

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
« Odpowiedź #17 13 Lis, 2009, 15:52:29 »
Miał  ktoś z Was możliwość przetestowania obu  na raz? a może kilku egzemplarzy na raz? Mnie się wydaje że to jest jakiś mit wymyślony przez  tych którzy chcieli sprzedać swoja starą Mesę za dobrą  cene... pewnie  się mylę

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #18 13 Lis, 2009, 17:57:56 »
Jakieś 5 metrów od mojej dwu kanałówki ultra rare #732 madafakin +10 all atributes stoi trój kanałowa +5 do lansu. Ja mam stare lampy i mi muli, on ma nowe lampy i siarzy(ale z drugiej strony ścięta laboga - czego tu się spodziewać)
Jak wymienię w swojej lampy(czyli jeszcze ze dwa miesiące) to wezmę obie, podłączę pod jedną pakę, porównam i opiszę co by zostały rozwiane wszelkie wątpliwości na zawsze.

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #19 13 Lis, 2009, 18:00:08 »
Ja gralem ne Triplu. Dualu 3kan i Small Logo 2kan... Najlepiej brzmial ten ostatni. Reszta troche zamulala. Triple w ogole brzmi najgorzej wg. mnie. Jeszcze kanal pomaranczowy Vintage spoko, ale czerony Vintage, czy Modern to jest cos okropnego.
wearehelp.bandcamp. com

Offline Kudlaty321

• Użytkownik
« Odpowiedź #20 13 Lis, 2009, 18:40:48 »
NO spoko ale jesli chodzi o przesterek to dwukanałówka leci najlepiej ?

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #21 13 Lis, 2009, 21:53:25 »
Oczywiscie ze mowa o przesterach, bo chyba tego pieca nie kupisz dla jego czystego kanalu ? Tutaj dwukanalowka spisuje sie srednio fajnie, bo ona teoretycznie ma 2 przestery (cos jak 5150, ale tam latwiej o niezmulony "czysty")
wearehelp.bandcamp. com

Offline Kudlaty321

• Użytkownik
« Odpowiedź #22 14 Lis, 2009, 10:28:01 »
Rozumiem... :) a co własnie do innych piecy typu peavey 5150 to jak spiasuje sie ta mesa?

Offline Bloo

• Gaduła
« Odpowiedź #23 14 Lis, 2009, 12:01:12 »
Rozumiem... :) a co własnie do innych piecy typu peavey 5150 to jak spiasuje sie ta mesa?
to dwa zupełnie inne wzmacniacze, więc jakiekolwiek porównywanie mija się z celem. Zadajesz takie pytania, jak byś nie wiedział tak naprawdę czego chcesz i czy w ogóle chcesz mese. Masz jeszcze czas na zakup, więc poogrywaj sobie kilka wzmacniaczy i wszystko będzie jasne.
« Ostatnia zmiana: 14 Lis, 2009, 12:05:04 wysłana przez Bloo »

Offline khx

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #24 14 Lis, 2009, 12:02:15 »
U nas w kapeli ja mam 3kanałową dualkę, a kumpel 5150 Block letter, w moim odczuciu mesa ma znacznie więcej gruzu coś jakby "większe ziarno" przesteru, 5150 ma bardziej "lejący" się przester.