Autor Wątek: Sidewinder  (Przeczytany 53690 razy)

Offline m4ody

• Pr0
    • http://www.rotengeist.pl
Odp: Sidewinder
« Odpowiedź #75 19 Gru, 2007, 08:31:08 »
Ja myśle, że 2tyś. wydaje się zdecydowanie łatwiej :D

Wczoraj w końcu przyszedł do mnie sajdzik. Troche czekałem , bo jakieś trzy m-ce z haczkiem, ale było na prawdę warto. Cena i to co dostajesz w zamian rekompensuje z nawiązką całe to czekanie. Wzmacniacz brzmi po porostu zajebiście. Nie ma pierdolenia w stylu "trzeba pokręcić co najmniej pół roku gałami, żeby zaczęło brzmieć" tu od razu wiesz, że masz do czynienia z zajebistą konstrukcją. Mi szczególnie przypadł do gustu kanał pomarańczowy, choć wcześniej myślałem, ze moim podstawowym brzmieniem będzie to które oferuje kanał czerwony z racji tego, że bardzo lubie mese. Pomarańczowy jak dla mnie jest bardziej soczysty i taki hm.... żywy, szybszy. Nie no rozwalił mnie ten wzmacniacz. Nie wysiedze dziś w pracy... kurwa!!!!   

Kupiłem MKIV, który ma dodatkowo min. podbicie na solo i redukcję mocy do 50 i 10W.
Z 4przyciskowym footem 2770

Leweoczkomisiarysia

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #76 31 Gru, 2007, 12:17:45 »
To co z tym Sidem 2 kanalowym ? Co z cleanem i czy ma on jakas petle ?
wearehelp.bandcamp. com

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
    • Oficialna strona BASH MANUFACTURING
« Odpowiedź #77 18 Sty, 2008, 05:38:11 »
SIDEWINDER DORICO Pełna specyfikacja:
Moc 100W RMS
Lampy 4X6L6 WGC 5X 6N2P-EB
Dwa kanały po jednym trybie pracy na każdym
Oddzielna regulacja GAIN VOLUME
Wspólna korekcja BASS MIDDLE TREBLE PRESENCE
Modern (boost / feed back off) załączane automatycznie na kanał przesterowany
Aktywna pętla efektów oparta o stopień lampowy, bez regulacji wejścia, wyjścia i załączania bypassu.
Redukcja mocy na 10W lub 50W w zalezności od tego jak kto sobie zamówi.
Wzmacniacz posiada wyjście "Recording Out" wraz z regulacją poziomu sygnału, nie mylić ze "Slave out"

CH1 Jest kanałem w którym można
wydobyć brzmienia od clean poprzez lekki crunch aż do crunch zachaczającego o "lekki Hi-gain" ;).

CH2 Należy sobie wybrać. kanał czerwony (ch3) lub pomarańczowy (ch2) z sidewindera triple.

Jeśli ktoś nie wie do końca jak brzmią CH2 i CH3 ze wzmacniacz Sidewinder triple
odsyłam do starej strony www.bashamps.prv.pl gdzie jest ich dokładny opis, stworzony przez jednego z użytkowników.

W komplecie do wzmacniacza jest footswitch jedno guzikowy do przełączania między kanałami
oraz kabel zasilający 3m.

Podstawowymi atutami wzmacniacza są przede wszystkim: brzmienie, bardzo wysoka jakość zastosowanych podzespołów oraz wykonania, prostota obsługi (ważna dla osób wolących poświęcić maksimum czasu na granie a nie kręcenie gałkami i pstrykanie pstryczkami...).

Chociaż wzmak został stworzony, (co by tu nie mówić) do rzeźni to do końca bym go tak nie klasyfikował, sprawdził się bowiem całkiem nieźle w lekkich odmianach rock bluesa typu DŻEM
w muzyce POP i w Fusion Jazzie.

Dla tego też pole jego zastosowań mimo tylko "paru" gałeczek może być na prawdę ogromne.
Pozdro!
Muzyka z wami!
« Ostatnia zmiana: 18 Sty, 2008, 17:16:24 wysłana przez Bash »
Zapraszam na myspace mojego zespołu:
www.myspace.com/fullflavourofficial

Bash Manufacturing Since 2008

Offline el-biczel

• Pr0
  • Zawsze chciałem neutrinem być...
« Odpowiedź #78 18 Sty, 2008, 16:08:50 »
boom zacznie działac, jak bedziesz miał na prawde dobra strone internetową.

i teraz wszystko jasne :)
« Ostatnia zmiana: 18 Sty, 2008, 17:15:07 wysłana przez el-biczel »

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
« Odpowiedź #79 20 Sty, 2008, 19:51:08 »

A oto rzeczony potwór ;)

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #80 20 Sty, 2008, 21:47:05 »
Heh... no ladny :) Szkoda tylko, ze nie ma bypassu petli i jakiegos ladnego kanalu czystego. Jesli by tak bylo to juz mialbym 2 chetnych w tym roku :)

BTW - hehehehe, http://bashamps.com/ najs... czekam :)
« Ostatnia zmiana: 20 Sty, 2008, 21:50:26 wysłana przez Page_Hamilton »
wearehelp.bandcamp. com

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
« Odpowiedź #81 20 Sty, 2008, 22:02:08 »
Co do clean'a to bez przesady.
Napisałem że nie zabija. Jest po prostu poprawny.
BPS pętli to akurat nie jest jakiś straszny problem... .
Jesli komuś straaaasznie na nim zależy i tylko jeszcze to do szczęścia jest
mu potrzebne, to da się zrobić.

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #82 20 Sty, 2008, 22:05:03 »
No wlasnie akurat tylko to brakuje do szczescie no i ew. moze jakies ladne swiatelka choinkowe :P
A ten clean do czego byc przyrownal ?
wearehelp.bandcamp. com

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
« Odpowiedź #83 20 Sty, 2008, 22:50:58 »
Nie umiem określić. Trza się samemu przekonać.
Jak będę miał chyba pod koniec lutego jedną sztukę to zrobię małą prezentację w R'N'R połączona (jeśli się uda) z małym "Fajtem"

Offline neyoam

• Gaduła
« Odpowiedź #84 21 Sty, 2008, 17:39:11 »
Nie umiem określić. Trza się samemu przekonać.
Jak będę miał chyba pod koniec lutego jedną sztukę to zrobię małą prezentację w R'N'R połączona (jeśli się uda) z małym "Fajtem"

Tylko daj wcześniej znać o tej prezentacji, co by można było wyczrować wolny czas ;)
khm...jajo

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #85 21 Sty, 2008, 19:38:56 »
Warszawiacy jebani :]
wearehelp.bandcamp. com

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #86 22 Sty, 2008, 01:05:14 »

to nie Warszawiacy... podobno to przez przyjezdnych ;)

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
« Odpowiedź #87 22 Sty, 2008, 12:00:05 »
Wszystko moge planować (jesli tylko znajdą się chętni)

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
« Odpowiedź #88 22 Sty, 2008, 13:49:35 »

to nie Warszawiacy... podobno to przez przyjezdnych ;)
Pewnie że przez przyjezdnych. Wiocha z Pułtuska i okolic się najechała i zabierają pracę nam, rodowitym, bo kurna wałówę co tydzień z wiochy dostają, a my musimy kupować wszystko...

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
« Odpowiedź #89 22 Sty, 2008, 17:41:33 »
Zapytanie:
Modern (boost / feed back off) załączane automatycznie na kanał przesterowany - o co kaman ?

Aktywna pętla efektów oparta o stopień lampowy, bez regulacji wejścia, wyjścia i załączania bypassu. - bardzo potrzebna jest regulacja wejscia i wyjscia. No i teb bypass - bez tez jest ciezko ?
Z gory dzieki o wytlumaczenie ;]

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
« Odpowiedź #90 22 Sty, 2008, 18:45:47 »
Zapytanie:
Modern (boost / feed back off) załączane automatycznie na kanał przesterowany - o co kaman ?

Aktywna pętla efektów oparta o stopień lampowy, bez regulacji wejścia, wyjścia i załączania bypassu. - bardzo potrzebna jest regulacja wejscia i wyjscia. No i teb bypass - bez tez jest ciezko ?
Z gory dzieki o wytlumaczenie ;]
Modern (boost / feed back off) załączane automatycznie na kanał przesterowany to jest po prostu funkcja MODERN uzyłem tylko jeszcze kilka innych okreslających ja nazw. Potem jest informacja że włącza się automatycznie na kanale przesterowanym czyniąc go bardziej "potężnym" i wyłącza się na kanale czystym czyniąc go bardziej okrągłym.

Np we wzmacniaczu JCM900 jest pętla bez bypassu i ludziom to nie utrudnia jakoś...
Brak regulacji jest spokojnie do przeżycia. Zdażają się po prostu czasem efekty które potrzebują mocniejszego lub słabszego sygnału bądź też dają trochę za słaby lub za mocny.
Można często wyregulować sobie obydwa parametry ich własnymi gałkami dla tego też
owe regulacje we wzmaku nie są rzeczą pierwszej potrzeby.
W tym modelu usunąłem je po to aby bardziej uprościć i uprzejrzyścić obsługę.

EDIT:
Jeśli jednak komuś Bypass i regulacja pętl jest bardzo potrzebna, po prostu niech się zainteresuje triplem. Bez sensu bowiem jest mieć w ofercie kilka wzmaków o różnych nazwach mających te same parametry.
Dorico jest uproszczoną do bólu wersją tripla więc gdzieś to uproszczenie musiało nastąpić.
« Ostatnia zmiana: 22 Sty, 2008, 18:49:56 wysłana przez Bash »

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #91 22 Sty, 2008, 19:00:35 »
Hmmm ja w sumie nie rozumiem takiego myslenia. Do Tripla chcesz wkladac USB, MIDI, wyjscia z symulacja paczki, redukcje mocy, przelaczniczki pokretelka itp. itd. Ja np. uwazam, ze USB i MIDI jest mi zupelnie niepotrzebne, a cenie sobie prostote I FUNKCJONALNOSC. Rozumiem przez to 2, ale dobre kanaly (zalozmy clean a'la mesa MKI, przester SLO), wygodny przelacznik clean-przester, bypass petli (jesli uzywa sie kilku efektow to nikt nie chce robic dance dance revolution na scenie i skakac po delayu, reverbie i flangerze, zeby potem wlaczyc jeszcze przester na footswitchu). Jak mam clean/przester pod jednym przyciskiem, a pod drugim bypass petli, to moge wszystko zalatwic jednym nacisnieciem 2 przyciskow na raz.
Co do Twoich ostatnich zdan, ze nie chcesz robic 2 takich samych wzmakow, to ja to rozumiem w 100% i to jest bardzo dobra postawa. Ale IMO nie robisz 2 roznych konstruujac wzmacniacz z mniejsza iloscia opcji na po prostu tych samych brzmieniach (chodzi mi o to, ze przester bedzie po prostu z tripla, nie bedzie inny).
Tyle odemnie ;)
wearehelp.bandcamp. com

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
« Odpowiedź #92 22 Sty, 2008, 19:22:27 »
Generalnie założenie jest takie.
Triple to Kombajn
a Dorico to dorico.
Co do USB to był raczje żart ;)
A z midi sprawa będzie inaczej rozwiązana.
Po prostu zamiast foota w zestawie będzie można sobie zażyczyć
Wygodny mały konwerter midi. Mocować się będzie na tylną kratownice.
Łączyć się będzie z gniazdem foota i tyle.
Tylko max 3 przewody. 2X midi i 15cm kabel łaczący z piecem.
Ten BPS można zrobić, ale jeszcze to przemyślę.
Jesli jednak będzie to cena napewno się nie zmieni (żeby nie było że za dodatkową opłatą czy coś...)

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
« Odpowiedź #93 22 Sty, 2008, 22:33:15 »
Mi by pasowal gdyby mial wlansie ten bypass, oddzielna korekcje kanalow i na focie jakis boost do solowek skoro sa 2 kanaly. :D A jak nie to od 2200 do 2900 jest juz blisko wiec :)

Jako bardzie jdoswiadczeni, powiedzcie mi. Taka sytuacja: Mam sobie kanal czysty, grajac na nim wlacza mchorusika, a jak che zapodac kanal do riffow to musze zrobic 2 klikniecia stopa. Jezeli chce przejsc z riffo do sola, to juz mam 1 klikniecie, powiedzmy kolejne to boost i delay w sumie daje na mto trzy. Lub gram an czystym z chorusem i chce zapodac kanal solowy z podbiciem i delayem. Da sie to jakos uprosicic za pomoca bypasu petli ? Jak by zabrzmialy efekty modulacyjne z poda xtl z produktami basha, probowal ktos ? Owego mam, miale mzakupic koniec lampowy, ale chyba wybiore cos ze stajni Basha ;] a pod pelnil by role multifixa, ewentualnie ywkorzystal bym tez go do dopalenia. Pozdor !
« Ostatnia zmiana: 22 Sty, 2008, 22:37:23 wysłana przez Fasol »

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
« Odpowiedź #94 23 Sty, 2008, 01:05:09 »
Najlepsze rozwiązanie to faktyczne Pod XT live ew może być np G-Major i sterownik midi.
G-majorem bez problemu będziesz mógł sterować dorikiem (przełączaniem kanałów) ustawiać sobie w zależności od presetu na którym kanale jakie mają być efekty itd.
Możesz sobie ustawić np
pod guzikiem 1. kanał czysty bez efektów, guzik 2 przester bez efektów, guzik 3 czysty z horusikiem (dostępnym w g-majorze), guzik 4 przester z np phazerem (dostępnym w G-majorze) 5 Kanał przesterowany z podbiciem na solówkę i z delayem (dostępnymi w G-majorze).
G-major posiada bowiem wewnętrzny bypass efektów, całą gamę na prawdę dobrych efektów, podbicie na solówkę i możliwość sprzęgnięcia tego wszystkiego z piecem za pośrednictwem zwykłego gniazda footswitchowego i sterownika midi.
G-Majora można sciągniętego ze stanów kupić już nawet za 800zł używkę, sterownik w jednej z polskich manufaktur (zaznaczam że posiadający własna pętle efektów z bypassem (jak by co) za 500zł.

Możesz również domówić do Dorico za 100zł zewnętrzny przetwornik midi (montuje się go na tylna kratkę i łączy z gniazdem FTS) i używając powyższego sterownika za 500zł wraz z jego pętlą z bypassem sterować jakimiś efektami jakie masz. Minus tej konfiguracji to brak podbicia na solówki, jednak cały kesz jaki trzeba dodatkowo wydać to 600zł.
Nadal jest to 100zł mniej niż Triple ;) ale masz pełne sterowanie midi wraz ze sterownikiem i możesz w przyszłości rozbudowywać "elektrownie"

EDIT:
BTW Co myślicie o produkowaniu "pełno lampowego przesteru w kostce"? 3 gałki: Gain, Volume, Tone, przełącznik true bypass,
gniazda łączące z gitarą i z wejściem jakiegoś piecyka, dajmy na to marschalla valvestate lub JCM800.
Brzmienie hmm Sajdowe ;) w pierwszej konfiguracji na pewno nie osiągnie się brzmienia sajda triple w pełni ale w połączeniu np z cleanem przykładowego kisela czy Mg jest to już realne w jakimś stopniu ;) (to trochę jak możliwość zainstalowania windowsa na nowym macintoschu, ale co tam ;)
kosztowało by to nie więcej niż 500.
Zaznaczam że była by to rzecz raczej (jak widać z resztą) dla osób posiadających już jakiś piec,
potrzebujących nieco rozbudować swój staff a nie zabierać się za jego budowę od podstaw.
Posiadacze wzmaków typu JCM800 będą mogli dorzucić to coś do gamy dopałek o których często mowa, z tą różnicą że ta w przeciwieństwie do tamtych będzie lampowa.
Przewiduje dwie wersje. Wersję "Sajdową" czyli brzmienie raczej amerykańskie i brzmienie "British"
w bardziej marschallowo voxowo orange'owych klimatach.
czas oczekiwania byłby około tygodniowy.
Czekam na wasze opinie.
Pozdro!
« Ostatnia zmiana: 23 Sty, 2008, 01:23:11 wysłana przez Bash »

Offline Nitram

• Google Master Class
  • Pr0
  • Beerserker
« Odpowiedź #95 23 Sty, 2008, 01:40:10 »
Coś na wzór Mesa V-twin? Hmm... Za mniej niż 500 zł? Myślę, że gdyby miało ze dwa, trzy różne tryby, true bypass... Świetna sprawa...

Te dwa trzy tryby to dajmy na to dla pierwszej wersji jakiś modern hi gain i vintage :D
A wersja rock/blues... Może taki bardziej gain box :D Jakby połączenie BBpreamp i TSa ;)

To by miało wzięcie ale musi być cena odpowiednia ;)
Some day... She'll be moaning just like i want to...

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
« Odpowiedź #96 23 Sty, 2008, 02:03:38 »
V-Twin posiada kilka kanałów i (według mnie)  do ciężkiej muzy się nie nadaje. Poza tym jest to Hybryda z ostrą przewagą na tranzystory i scalaki.
W moim urządzeniu żadnego takowego (chyba że w układzie zasilacza) nie znajdziesz.
Będzie to po prostu (funkcjonalnie) zwykły PRZESTER W KOSTCE jak np Boss Overdrive czy RAT.Różnicą będzie to iż będzie lampowy no i w zasadzie skonstruowany na pełnym torze przesteru z sajdexa ale z mocno uproszczonym korektorem barwy i zmniejszoną mocą wyjściową. Nie potrzebujemy bowiem wysterowywać nim końcówki tylko zasilić bardzo czułe wejście "input" pieca.

Jeśli chodzi o różne tryby pracy to
z tym może być problem (zwłaszcza że już zaprojektowałem całe urządzenie) :devil:
Można ew zrobić switch który będzie robił brzmienie nieco mniej przesterowanym.
Nie jest to jednak jakieś zmniejszanie gainu na potencjometrze za pomocą przełącznika.
Przester inaczej będzie się zachowywał na całym zakresie "gainu" w jednym trybie i inaczej w drugim.
Można to ew wykonać za pomocą potencjometru "PUSH PULL" tak aby tej pięknej prostej konstrukcji wizualnie nie psuć jakimiś bajerami ;)
Cena po wstępnych kalkulacjach była by 499 (raczej nie więcej)
Za niewiele mniej kupisz przester tranzystorowy,
za to lampowe np Vox'a zaczynają się od 800 (z tego co wiem)
« Ostatnia zmiana: 23 Sty, 2008, 02:19:31 wysłana przez Bash »

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #97 23 Sty, 2008, 13:38:13 »
Stary, dobrze na tym wyjdziesz, jak juz sie Polska o Tobie dowie tak na powaznie :)
wearehelp.bandcamp. com

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
« Odpowiedź #98 23 Sty, 2008, 13:40:26 »
Fakt rozwiazanie z g-majorem jest zajebiste, jednak z racji tego, ze mam poda to narazie zostal bym przy podzie. Raczej nie dalo by sie nic tak sterowac jak g-majorem ? Musialbym sam zienic to tak: grajac na cleanie z chorusem, kliknac na przester i kliknac zeby zalaczylo mi kanal w podzie podbijajacy i dajacy np delay, czyli w sumie 2 klikniecia, a jk bym chcial spowrotem to znowu kliknac na clean i w podzie na chorusa ? - Bardzo slychac np przy przelaczemu z solowego na clean gdzie chwileczke jest jeszcze podbicie i delay ? Nigdy nie mialem okazji sie przekonac w praktyce jak to sie je. Prosze o rozjasniajaca kwestie odpowiedz  :D

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
« Odpowiedź #99 24 Sty, 2008, 03:12:42 »
Po pierwsze. (Prośba) Sprawdzaj pisownie w postach bo na prawdę ciężko się to czasem czyta.
Jeśli masz poda XT LIVE, to wystarczy ci tylko dokupić za 100zł wyżej wymieniony konwerter midi.
Sprzęgasz wtedy poda za jego pomocą w trybie midi i wszystkim sterujesz z jego poziomu.
To rozwiązanie jest chyba jeszcze lepsze niż G-major ponieważ masz od razu sterownik midi i multi efekt w jednym pudełku.
Pod ma podbicie na solówkę jak i wszystkie efekty których potrzebujesz.
Dzięki midi możesz sobie ustawić wszystko tak jak wcześniej opisywałem w przypadku nie zaleznego kontrolera midi i g-majora.
Z ta różnicą ze sterownik masz już razem z efektami którymi miał się zajmować g-major a zamiast wbudowanego w g-majora przetwornika midi masz go w postaci zewnętrznej ode mnie.
Tyle.