Autor Wątek: Komputer do nagrywania i oprogramowanie  (Przeczytany 1116 razy)

Offline rafalek

• Gaduła
Komputer do nagrywania i oprogramowanie
« 19 Lis, 2024, 15:19:11 »
Cześć.
W końcu mnie to spotkało i mój nastoletni laptop dokonał żywota.
W związku z tym muszę kupić nowy (wyłącznie laptop, nie stacjonarka).
Jestem stary i nie znam się w ogóle, więc chcę poprosić o pomoc w zakupie.
Komputer ma współpracować z interfejsem MOTU M2, pozwalać grać bez latencji na wtyczkach i standalone (typu ampitube)
Musi być na Windowsie.
Poproszę o linki do konkretnych modeli, mogę być używane, albo może ktoś chce sprzedać.

W zwiążku z tym, że mój poprzedni sprzęt był z czasów kiedy bazowało się na oprogramowaniu ze szwedzkiej wypożyczalni proszę też w wrzucenie linków do dobrych ofert na EZ Drummer i EZ Mix. Mogę być stare wersje. I to samo jak toś chce opylić swioją starą (legalną) wersję też chętnie odkupię.

Jeżeli mam to przenieść do działu "kupię" to dajcie cynk.

Budżet na komputer to optymalenie 3000 maksymalnie 5000 naszych polskich.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
W tej chwili nie dorwiesz lepiej niż Mac Mini M4 plus do tego zewnętrzny dysk SSD

Offline rafalek

• Gaduła
Dzięki. Pierwszy raz takie coś widzę. Da się na tym Windows zainstalować? To robi normalnie za kompa?

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Jak nie potrzebujesz absolutnie koniecznie Windowsa, to nie ma aktualnie lepszego kompa jak ten nowy Mac Mini. Muzę na tym zrobisz, video zmontujesz 10x lepiej niż cokolwiek innego w podobnym budżecie. Jedynie gier na to mało, no i może jakichś typowo Windowsowych aplikacji. A co robisz na Windowsie, czego nie zrobisz na czymś innym?

Offline rafalek

• Gaduła
No ten komp ma być też moim kompem domowym. Używam Office, Autodesk Inventor (tu nie wiem jak z licencją na Maca) i w zasadzie tyle. Nie gram. W życiu nie miałem do czynienia z jabłkiem poza I Phonem z którym wytrzymałem dwa dni. No i jeszczepozostaje kwestia mobilnści. Przecież nie będę ze sobą nosił klawiatury i monitora. Oglónie to nie wiem czy moje standartowe monitory (2 szt. ) z HDMI (DISPLAY PORT) i klawaturę na USB można do tego podlączyć. Inna sprawa ż nie często chodzę gdzieć z kompem. Mógłbym tą opcję w sumie rozważyć jeżli te wszystkie rzeczy działałby na nim poprawnie.
A i nie wiem też czy moje projekty z Reapera da sie łatwo przenieść, czy mi scieżk nie pogubi czy coś. Nie wiem też jak wtyczki chodzą, czy trzeba instalować nowe wersje na Maca. W Windzie mam to obcykane a tu nie mam pojęcia. Wiem że Mac lepszy do audio i wideo ale przyzwyczajenia chyba biorą górę.
« Ostatnia zmiana: 20 Lis, 2024, 10:18:14 wysłana przez rafalek »