Cześć.
Proszę o informację czy, tak jak w tytule, Head + paka 2/4x12 do domu to głupi pomysł.
Jeżeli ktoś napisze:
- "taki se" - to mnie nie zniechęci,
- "głupi" - to przyjmę do wiadomości i przemyślę,
- "idiotyczny" - to odpuszczę
W tytule dodałem, że chodzi o dom wolnostojący. Mam jedno pomieszczenie, w którym sobie teraz pogrywam. Nie jakoś specjalnie wyciszone, ale zawsze (czasem można przygrzać)
Tło pytania:
a) niezrealizowane marzenia z dzieciństwa (gdzie marszal to tylko w MTV i przez szybę w jednym sklepie muzycznym),
b) kryzys wieku średniego,
c) chęć spróbowania lampy w klasycznym układzie gitara+piec
Obecnie używam ESP/LTD EC-1000 (EMG) + Helix LT + JBL/słuchawki
Brzmi to fajnie, ale... No właśnie lubię brzmienie metalowe (głównie oldies/starocie Meta, Slayer, Anthrax, Megaeth, Pantera, no i może Trivium). Z racji wieku jak wiadomo podobają się filmy, które już się raz widziało - więc jak sobie kręcę brzmienie na Helix'ie i przewalam IR to jakoś dziwnie zawsze kończę na tym samym zestawie dopałka + Rectifier/REVV/Peavey + IR (MesaBoogie/ENGL). Do tego czasem jakiś Clean i koniec. Helix ma pierdylion efektów i brzmień, z których nie korzystam. Oczywiście fajnie mieć świadomość, że można coś innego ustawić, ale jak mówiłem często kończę na podobnym brzmieniu.
Więc zestaw gitara + piec wydaje się wystarczającym, ale czy możliwym (?) rozwiązaniem.
Napiszcie proszę czy w takich warunkach pójście w tytułowy Head (6505, jakiś ENGL, MESA 1R/2R/3R za droga) + paczka 2x12/4x12 (znowu MESA poza budżetem, ENGL PRO mi się podobał - czyli generalnie V30) jest pomysłem super/ok/takim se/raczej głupim/idiotycznym/kompletnie debilnym
Oczywiście zdaję sobie sprawę, z różnicy odczucia dźwięku "piec/paczka" na żywo vs symulacja wzacniacza + omikrofonowana paczka (IR)
Z tego jak rozumiem lampa lubi jak się ją mocno wykręci, ale wtedy też cicho nie jest...
Rozumiem, że są też tłumiki, które tutaj "pomagają", albo Torpedo do symulacji paczki i IR.
Czy są tu ludzie, którzy z cyfry przeszli na lampę i są zdania, że nigdy więcej cyfry.
Bo dusza, ciepło, itd...
Czy może do metalu to jeden ch... - efekt ten sam tylko w cyfrze łatwiej zapanować nad głośnością.