Autor Wątek: BUGERA G20 Infinium  (Przeczytany 15891 razy)

Offline ITHMW

• Pr0
BUGERA G20 Infinium
« 27 Kwi, 2019, 17:31:52 »
Kupiłem ten wzmak od jakiegoś gościa dla draki. Bugera G20 Infinium ma jakieś 2-3 lata przewalone ale głównie w domu. Nie mogłem odmówić takiej okazji bo straszliwą kwotą wysokości 490zł zostałem przygwożdżony do gleby. Wszystko sprawne poza tym, że cyc się przestraszył ułamując plastykowy pin lampy mocy, który latał sobie wewnątrz obudowy. To był pin od starych brandowanych lamp Bugery. Koleś sprzedawał wzmaka z JJ 6L6GC, które ja tego samego dnia po odbiorze wzmaka wymieniłem na EH6CA7. Sekcję preampu zmieniłem z 2x JJECC803S na V1 EH12AY7 i V2 EH12AX7 Gold pin.
Wzmak wewnątrz to płyta komputerowa z paroma tranzystorami chłodzonymi małymi radiatorami obsadzona technologią lampową. Czyli wewnątrz konstrukcja Cyfrowo-tranzystorowo- lampowa ale...
...i tu wielkie ale. Wzmak jest wyjebany w kosmos pod względem możliwości i oczywiście brzmienia. Po latach zmieniły mi się trochę upodobania muzyczne w wykonywanej muzie i ten wzmak autentycznie zmasakrował mi ENGL'a Fireball'a.
Bugera to cholernie uniwersalny wzmak do tego bardzo ładnie brzmiący. Wyjście symulacji kolumny 4x12 wkońcu pozwoliło mi na olanie wszystkich impulsów pak tego świata. Na starcie dostałem taką jakość, że nie muszę już przewalać i szukać tego jedynego impulsa by jakoś tam zabrzmieć.

Według mnie piec jest idealny cena/ jakość/brzmienie. Jednak, żeby dodać sobie tą wisienkę na górze tortu muszę zainwestować z DepthFinder od Amptweaker.
Bugera ma tendencję do ciemnicy,bułowatości na kanale przesterowanym tylko dlatego, że korekcja EQ jest trochę dziwnie zestrojona. Treble tak naprawdę kieruje bardziej wysokim środkiem a nie górą, natomiast Bass niskim środkiem, a nie samym dolnym pasmem przez co jest niemożliwością wysterować wzmaka taky by góra choś trochę symulowała nasycenie prezencją. DepthFinder to załatwi w pizdu.

Track z reampem tego wzmaka

Wlacz osadzony player soundcloud

Dodatkowo wzmak tak mi robi, że postanowiłem sobie go nieco zmodyfikować...    ...co post będę wprowadzał update.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwi, 2019, 17:38:16 wysłana przez ITHMW »
INTERSTELLAR

Offline Saint2013

• Gaduła
  • Jupi aj ej madafaka !
Odp: BUGERA G20 Infinium
« Odpowiedź #1 27 Kwi, 2019, 18:39:11 »
Fakt, zmieniły Ci się upodobania...:-)
Miało być jak zawsze a wyszło...zajebiście :-)

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #2 27 Kwi, 2019, 18:57:42 »
tzn...    ...nadal słucham kosy okrutnej ale już jej nie gram :-)

INTERSTELLAR

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
« Odpowiedź #3 27 Kwi, 2019, 21:15:44 »
Fajne granie. Mnie się podoba :tak:

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #4 27 Kwi, 2019, 21:54:12 »
Dzieki stary...   ...i dalej.
INTERSTELLAR

Offline jimihenryk

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #5 27 Kwi, 2019, 22:43:13 »
Wzmachol calkiem przyzwoicie nagrywa sie oezez line out

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #6 27 Kwi, 2019, 22:46:50 »
...i koncowka.
INTERSTELLAR

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
« Odpowiedź #7 28 Kwi, 2019, 15:13:08 »
 Weź jeszcze wyjeb te kondony, bo to mało poważne.
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Zomballo

• Gość
« Odpowiedź #8 28 Kwi, 2019, 20:23:19 »
...i ten wzmak autentycznie zmasakrował mi ENGL'a Fireball'a.
Napisałbym prześmiewczo-sarkastyczny komentarz ale jestem teraz poważnym starszym panem.

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #9 29 Kwi, 2019, 06:18:06 »
To nie jest wyscig zbrojen. Zmasakrowal mi Engla pod pojeciem uniwersalnosci, czystego kanalu ktory nie jest tak sterylny jak w Englu, no i mozliwosci w stosunku do prostej w chuj 60W glowy Engla. To co zrobilem z Englem to i tak krok milowy w porownaniu ze stockowa wersja tego modelu.  Ustawilem sobie zimny bias, ktory moim zdaniem lepiej wplywa na dynamike i ziarnistosc przesteru. Przewalilem dziesiatki lamp. Czy ktorys z Was uzywal lamp JJ 12AY7 +/- 40% gainu w stosunku do 12AX7. Moze ktos probowal lampy JJ ECC832 +/- 60% gainu. W kazdym razie sa to blizniacze lampy modelu ECC83. Proponuje lampy JJ.
V3 ECC832  V4 12AY7  V5 ECC83S  V6 ECC83S. Jezeli ktos lubi dynamiczne, odfizowane, odkompresowane i mega detaliczne dzwieki to proponuje ww modele. Inny wymiar Engla. Dla milosnikow siary, komprechy i ogolnie rzezni proponuje obsadzic caly preamp EH 12AX7 GOLD. Lampy mocy to SOVTEK 6L6 WXT+ dla sztywnego i ciasnego dolu lub JJ6L6GC dla ciepla, poteznego headroomu wraz z rozluznionym mocnym basem.

Tak czy siak przesmiewczy ton w stosunku do posiadaczy Buger czyli taniego crap'u z Chin proponowalbym zachowac dla siebie, poniewaz slyszalem te wzmaki i jestem pod wrazeniem jak tani niby syf radzi sobie na tle konkurencji. Jezeli tendencja poprawy wlasnosci tych wzmacniaczy jak i brzmienia bedzie rosla z zachowaniem cen na niskim poziomie to duze korporacje beda padac jak muchy. Jest totalny przesyt uzywanego sprzetu, modeli wzmakow coraz wiecej, spoleczenstwa ubozeja, coraz mniej osob gra na instrumentach itp. itd. W dzisiejszych czasach tanie nie znaczy gorsze. Technologicznie gorsze natomiast brzmieniowo niekoniecznie. Mam w dupie z czego robia Bugery. Moga je robic ze spinaczy. Jedno jest pewne, ze jak wzmak sie zjebie to do smieci flaki, w sekunde kupuje nowy G20 z 3 letnia gwarancja dokladnie za ekwiwalent 1020zl tu gdzie mieszkam, wpierdalam w moja obudowe i jade dalej. Engla mam jak nowka sztuka i tak...   ...definitywnie zdecydowalem sie go sprzedac. Bugera mi go rozwalkowala , pomimo ze nie jest tak mocarna. A te kondomy zalozylem bo kosztowaly doslownie grosze, a bylem ciekaw jakiegokolwiek efektu. Narazie testow z lub bez nie robilem wiec gowno wiem czy ma to na cokolwiek wplyw poza redukcja dzwonienia lampy o ile takie wystepuje.
INTERSTELLAR

Zomballo

• Gość
« Odpowiedź #10 29 Kwi, 2019, 07:42:13 »
Nie mam nic do Bugery. Dziwię się, że aż tyle wytrzymałeś z Englem. :)

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
« Odpowiedź #11 29 Kwi, 2019, 12:54:11 »
To są tematy, które ludziom kojarzą się z mitomanią i Januszowaniem. Na zasadzie, mam gówno ale chwalę, bo nic innego nie miałem/nie słyszałem ale mam Bugerę i powiadam - gra najlepiej bo ja mam i w dodatku mało kosztuje! No tak, to właściwie dość rozsądne podejście otoczenia... Ale czy na pewno? ;)

Mógłbym podobne tematy opisywać z własnych doświadczeń basisty... Jak np było z hybrydami Ampega :D Najpierw do żyda poszedł amerykański SVT-3 Pro, który zagrał 1 gig i stwierdziłem, że musi spierdalać (został chiński odpowiednik) :P Zrobiłem to w pełni świadomie, ponieważ czysto po ludzku zadziałał efekt placebo, że jak będę miał USA to będzie lepiej. Jednak w realu okazało się słabiej (przed podjęciem decyzji pożyczyłem jeszcze dwa inne '3 Pro' od kolegów z salek, czy aby mnie nie pojebało i porównałem all z chińczykiem) ;)

Amerykańskiego SVT-IV Pro użyłem ze 2-3 razy na próbach, po czym skończył jako końcówka mocy do wokalu, koniec mocy miał akurat kapitalny! :D

A niedawno pewien wytwórca lampowych ampów (generalnie miły starszy gość, który ma swoją renomę i sporo wie), był w kolosalnym szoku po tym, jak przy okazji próby rozwikłania pewnego problemu z podziałem zwrotnicy głośnikowej (zgodził się przyjechać do mnie na salkę), ze 3h osłuchiwał chińskiej repliki SVT-CL i był przekonany, że to jakiś amerykański custom - tylko dlatego, że napis Bugera mi się odkleił i zamiast niego wpierdoliłem tam V6.  :lol:  Dodam, że akurat tego ampa po zakupie porównywaliśmy u kolegi na salce z oryginalnym SVT-CL... Jak to stwierdził kolega (stary Ampegowiec): "...no jakaś tam różnica może i jest, ale ale ja wiem, ciężko określić czy te 2, czy 3%? Tylko, że sety lamp też mamy inne także... To mówisz, ze ile dałeś za tę głowę?" ;) :D

Także w pełni rozumiem entuzjazm kolegi @ITHMW spowodowany nowym nabytkiem. :tak:

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #12 29 Kwi, 2019, 15:31:11 »
Nie tyle, ze entuzjazm...   ...to jest fakt. Faktyczny stan rzeczy jest taki ze mialem 6 krotnie drozsze wzmaki od nowki Bugery i ni chuja nie graly 6 krotnie lepiej. Mozna powiedziec Bugera brzmi inaczej ale nie gorzej. Nie wszyscy moga lubic taki sound. Poki co Bugera rozwalkowala mi Engla. Jakosciowo Bugera to tani shit ale brzmieniowo swietna. Zjebie sie to ide po nastepna jak po mleko.
« Ostatnia zmiana: 04 Maj, 2019, 15:45:27 wysłana przez ITHMW »
INTERSTELLAR

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
« Odpowiedź #13 29 Kwi, 2019, 16:00:32 »
W tych Buegarach przeważnie potrafi się zepsuć jakiś mały badziew, który łatwo naprawić, jak się wie o co chodzi. Jak na rynek wtórny trafia głowa po serwisie, to jeszcze lepiej, bo można wyrwać dużo taniej i z usunięta usterką. Natomiast ludzie mają chytrą przypadłosć żeby demonizować po forach, że takie gówno, że to nie UK/USA i wogóle. Ok. Trzeba sobie popatrzeć ile jest wątków o naprawach Peavey'ów, Ampegów i innych Marshalli. Tylko wtedy, to nie jest gówno a bardzo ważna sprawa ;)

Offline vastio

• Gaduła
« Odpowiedź #14 29 Kwi, 2019, 17:48:41 »
Kiedyś rozmawiałem z gościem który naprawia wzmacniacze i robi swoje( nie pamiętam dokładnie kto to był bo dawno było). Mówił o bugerach to że one są tak zaprojektowane że pewna część prędzej czy później się spierniczy bo fizycznie nie jest w stanie wytrzymać.

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #15 29 Kwi, 2019, 20:13:53 »
Powiem inaczej. Płyta główna G20 to nie jest rzecz naprawialna. Dosłownie wygląda to prawie jak płyta komputerowa. Dlatego wprowadziłem design chłodząco/dobrze wyglądający.
Płyty główne kompów nie jebały mi się nigdy. Najstarszy obecnie ma 11 lat z quadem na pokładzie. Powiedzmy, że gwarancja Bugery mija po trzech latach i co trzy lata muszę wydać 1000zł, żeby się dobrze bawić :-) hahaha przecież to ja ich okradam. Wychodzi 333zł rocznie na inwestycję w hobby. Do tej pory przewalałem tony głośników, pak o lampach mocy i pre kurwa nie wspomnę i milion innych pierdołów. Generowało to koszty kilkukrotnie wyższe. Znalazłem swoją pakę, głośniki, efekty itp. Lampy mam obcykane tonalnie tak, że wiem jak co i z czym ze względu na upodobania. Na prawdę nie szukam już nic. Wzmak mi leży totalnie. Wielkość, barwa brzmienia, zastosowanie, możliwości tego wzmaka to moja bajka. Czasem jeszcze coś nowego się pojawi co mnie zainteresuje ale to już totalnie sporadycznie więc ww 333zł odkładane rocznie by kupić wzmaka co 3 lata to śmiech. Pojedynczy wyjazd do supermarketu kończy się czasem z wypuszczeniem z portfela ponad 500zł.

Jak wzmak klęknie to...   ...nie będę się powtarzał.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwi, 2019, 20:15:50 wysłana przez ITHMW »
INTERSTELLAR

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
« Odpowiedź #16 29 Kwi, 2019, 20:39:54 »
Mój pierwszy hybrydowy wzmak Bugery miał się ponoć spalić albo chociaż przestać działać. Raz był w serwisie z jakąś drobnostką. Od tamtej pory upływa chyba 7 czy 8 rok.  :facepalm: Do tej pory zagrał sporo prób i trochę gigów. Teraz służy mi za backup i do ewentualnej gry w domu, jako że używam pełnej lampy tejże firmy (myślę, że też już koło 3 lat). Mój gitarul ma 6260 juz ze 4 lata. Był raz serwisowany u Thomanna. Przewaliliśmy sporo prób, gigów, nagraliśmy materiał na płytę. Jeśli by się uprzeć, to wszystko kiedyś musi przestać działać ;)

Offline spacelord7

• Pr0
« Odpowiedź #17 29 Kwi, 2019, 20:47:05 »
Ja mam tylko jedno 'ale' do przedstawianej tu argumentacji: co jeśli wzmak się spierdoli podczas koncertu?

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #18 29 Kwi, 2019, 21:07:52 »
Nie gram koncertów hahahahahahaha...    ...dlatego przedstawiam tu swój ale na pewno nie tylko swój punkt widzenia sprawy.
Każdy wzmak prędzej czy później może się rozkraczyć podczas koncertu. Bugera ma większe szanse na niepowodzenie ze względu na jakość komponentów, ale cena tego wzmaka sama łagodzi mi to większe ryzyko. Ryzykant ze mnie hmmm i nikt mi nie podskoczy :-)
INTERSTELLAR

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
« Odpowiedź #19 29 Kwi, 2019, 22:02:11 »
Czy ktorys z Was uzywal lamp JJ 12AY7 +/- 40% gainu w stosunku do 12AX7. Moze ktos probowal lampy JJ ECC832 +/- 60% gainu. W kazdym razie sa to blizniacze lampy modelu ECC83.

Nie są bliźniacze, bo są to zupełnie inne lampy o zupełnie innych parametrach (poza żarzeniem). Jedynie kolejność wyprowadzeń mają identyczną. 
ECC832 to w połowie ECC83, a w połowie ECC82.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwi, 2019, 22:10:44 wysłana przez theremin »
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #20 29 Kwi, 2019, 23:40:00 »
Stary...    ...poważnie...    ...nie musisz mi wypisywać jakim tworem jest ECC832...   ...naprawdę :) . Ubiegnę fakty trochę. Nie wymagane jest także objaśnienie lampy ECC823 hehe

Ja pierdole OK. Objaśnienie - w moim mniemaniu bliźniacze miałem na myśli rodzinę lampy ECC83 czyli każda z wymienionych lamp ECC81/12AT7,  ECC82/12AU7, 12AY7, ECC832, ECC823 w powiedzmy 99% przypadków może działać w układzie przeznaczonym dla lampy ECC83.

Tak czy inaczej jakoś tak odnośnie parametrów coś chyba jakąś chwilę temu wyczytałem, że układy przeznaczone dla ECC83 lżej mają z bańkami 12AY7 i ECC832 niż w przypadku ECC81 czy ECC82.

Kurwa nie ciągnijcie mnie za język :-)
« Ostatnia zmiana: 30 Kwi, 2019, 01:38:03 wysłana przez ITHMW »
INTERSTELLAR

Offline Br-Owca

• Gaduła
« Odpowiedź #21 30 Kwi, 2019, 11:31:56 »
Cześć - nie żebym był wielkim fanem chińskiej inżynierii ale po pierwsze : grałem na tym G20 i zjadł wszyskie wypróbowane wtedy lampy do 40w które byłe dostepne w Guitar Center, po drugie jednak przegrał z równie chińskim Jet City 22h którego mam 5 lat i nigdy mnie nie zawiódł. Z tym JCA22h to tez jest pewna historia bo byl modowany przez speca i ten stwierdził ze to bardzo dobrze wykonany wzmak- jak on to okreslił "schludnie". Jetka smiga w kooperacji z Mendmesem 100W i nie ma wstydu. Przy okazji macie jakis patent na zmniejszenie gainu przez zastosowanie innych lamp na pre?

Offline drzevoo

• Gaduła
« Odpowiedź #22 30 Kwi, 2019, 11:46:06 »
Przy okazji macie jakis patent na zmniejszenie gainu przez zastosowanie innych lamp na pre?
lampa 5751?
Żeby mi się chciało tak, jak mi się nie chce...

Offline Br-Owca

• Gaduła
« Odpowiedź #23 30 Kwi, 2019, 11:47:30 »
a ... jeszcze jedno moze zamiast Amptweakera zrób se depth mod tak ja w Jet City - kosztowało mnie to 200PLN z przesyłem pare lat temu

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #24 30 Kwi, 2019, 18:54:13 »
Totalnie olej lampę 5751 !!!

Zacznij od ECC81 i skończ na 12AY7 od EH lub JJ. Wbij ją najpierw w V2 drugą pozycję, a później sprawdź pierwszą pozycję czyli V1.
Na pewno w pierwszej pozycji powinienes tez sprobowac JJ ECC832.

Co do DepthFinder...   ...już jest.  Miazga. Tak jak przewidziałem wyklarował mi górkę i wyostrzył krawędzie. Mega sprawa dla tej Bugery. Dla porównania dam sample bo nie dość, że urządzenie ogólnie poprawia mi zakres częstotliwości audio wzmaka to jeszcze podbija sygnał. Większy kop.

DepthFinder OFF i  nic jaśniej Bugery nie da się ustawić.

DepthFinder ON

Posty połączone: [time]01 Maj, 2019, 00:44:29[/time]
Znormalizowalem te sample by porownac roznice tonalne.

OFF
https://soundcloud.com/gehinnom-1/depthfinder-off-norm-0db

ON
https://soundcloud.com/gehinnom-1/depthfiner-on-norm-0db
« Ostatnia zmiana: 01 Maj, 2019, 02:34:43 wysłana przez ITHMW »
INTERSTELLAR