Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 313581 razy)

Offline Algiz

• Gaduła
....... ja jestem zaskoczony ze w do rzeczy takie coś i to jeszcze Warzecha.
Musi chłop odreagować, jeszcze miesiąc temu prowadził "w tyle wizji" i nic mu nie przeszkadzało.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Kolejny „liberał”, który płacze dopiero, gdy go odcinają od tego „koryta”, o które szczekał do innych.

Oczywiście mówię to przez bias moich poglądów, ale jak dla mnie, to symptomatyczne dla całej polskiej (i nie tylko, co widać np. w USA) prawicy - wolność odmieniana przez wszystkie przypadki, gadanie o korycie, wszystko co złe to lewactwo i komunizm, wycieranie gęby „honorem” i „wartościami”, ale gdy zjawia się okazja i przetasowanie kart, to na dopływ kaski nie narzekał i siedział potulnie cicho mimo całego burdelu, który urządził PiS. Chociaż i tacy lepsi od pożytecznych idiotów spod skrzydeł Rydzyka i rożnego rodzaju „antysystemowców”, którzy już do końca będą szli w zaparte.

Jeszcze jako szczeniak w gimnazjum o naiwności liberała dostałem w prezencie jego biografię Sikorskiego i co by tu dużo mówić - nic dziwnego, że bez sprzyjającego klimatu politycznego kariery nie zrobił. Mało lotny umysł.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Korpo na dziś:
"Badania uniwersytetu londyńskiego potwierdziły iż słabsi fizycznie mężczyźni chętniej popierają socjalizm i politykę lewicową" - Daily Wire
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
No niesamowite, Newsweekowi przestał podobać się Biedroń  :o
http://www.newsweek.pl/polska/polityka/jak-robert-biedron-rzadzi-slupskiem,artykuly,419586,1.html

Cóż zwykła walka polityczna, widac widzą w nim zagrożenie, i słusznie. Na dzień dzisiejszy gdyby startował w wyborach na prezydenta w pierwszej turze oddałbym głos na niego.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Tak swoją drogą... Zawożę dzisiaj swoją kobitę do pracy, w radiu leci Kazik - Cztery Pokoje. Ile ta piosenka ma lat, 20? A wciąż aktualne słowo w słowo. :D
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Nie ważne że kolo wykonuje obowiązki, ludzie zadowoleni a budżet miasta przestał się zadłużać.
Ma siedzieć na dupie bo takie stanowisko. No brawo za logikę dla dziennikarza.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Nie ważne że kolo wykonuje obowiązki, ludzie zadowoleni a budżet miasta przestał się zadłużać.
Ma siedzieć na dupie bo takie stanowisko. No brawo za logikę dla dziennikarza.

Pracowników Newsweeka nazywasz dziennikarzami?
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Korpo na dziś:
"Badania uniwersytetu londyńskiego potwierdziły iż słabsi fizycznie mężczyźni chętniej popierają socjalizm i politykę lewicową" - Daily Wire

Ja wiedzę o nowych badaniach biorę z innych źródeł niż Daily Wire, ale też wpadłem na badanie, do którego musi tu być nawiązanie i wnioski z niego były zupełnie inne. W badaniu wyszła zwykła korelacja między tym, ze ktoś spędza więcej czasu na siłowni i bardziej uważa, ze jedne grupy społeczne powinny dominować inne. Nic na temat słabości fizycznej - choć ja bym tu zauważył raczej słabość moralną - im więcej ktoś ma, tym mniej chce się dzielić. W tym samym badaniu brano tez zdjęcia odpowiadających i ankietowo mierzono atrakcyjność - nie było żadnej korelacji między atrakcyjnością a poglądami. Jedynie to, że im więcej walisz konia do luster w siłowni, tym większa szansa, ze jesteś smutnym prawakiem. Słowo lewica nie padło ani razu, odmienione przez dowolny przypadek.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator

... - choć ja bym tu zauważył raczej słabość moralną - im więcej ktoś ma, tym mniej chce się dzielić.
To spostrzeżenie akurat u ciebie wynika z zaburzenia punktu odniesienia i przyjęcie jako standard moralny, że im mniej ktoś ma, tym większe ma prawo oczekiwać od innych... nie od siebie.
« Ostatnia zmiana: 29 Lis, 2017, 10:18:44 wysłana przez nikt »
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Słowo lewica nie padło ani razu, odmienione przez dowolny przypadek.
A ile razy padlo slowo prawak, odmienione przez dowolny przypadek?

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
https://zrzutka.pl/rzmhj3
po prostu jebłem XD

Facet robi ludzi w chuja a ci jeszcze zrzutę dla niego organizują xD
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline Mat

• Pr0
Ale on taki uciskany przez opresyjne panstwo. Straszna dyktatura w tej Polsce.

Offline Algiz

• Gaduła
https://zrzutka.pl/rzmhj3
po prostu jebłem XD

Facet robi ludzi w chuja a ci jeszcze zrzutę dla niego organizują xD
Mam nadzieje, że komornik który ściga go za alimenty tez ma linka do tej strony.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
I tak wzrosło z 25tys. Apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Kijoski się popłakał w wywiadzie dla wyborczej, że w tym kraju nie ma pracy dla ludzi z jego wykształceniem (informatyk) i zagroził, że wyjdzie za granicę. Chłopaki z Irlandii się o tym dowiedzieli i zaczęli wpłacać, żeby został w Polsce.

Posty połączone: 29 Lis, 2017, 18:30:28
https://twitter.com/MichalSzczerba/status/935430031492435973

TO JEST KABARET
« Ostatnia zmiana: 29 Lis, 2017, 18:30:28 wysłana przez Johnny »
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
... - choć ja bym tu zauważył raczej słabość moralną - im więcej ktoś ma, tym mniej chce się dzielić.

Pracuję średnio po 12-14 godzin dziennie by zarobić na to co mam i na to co chcę mieć. Ile z tych pieniędzy mam oddać komuś innemu i dlaczego?
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline Mat

• Pr0

Pracuję średnio po 12-14 godzin dziennie by zarobić na to co mam i na to co chcę mieć. Ile z tych pieniędzy mam oddać komuś innemu i dlaczego?

No powinienes uczciwie oddac 75% tym, ktorym sie dupy ruszyc nie chce, to chyba logiczne, co? :)

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Ale z was smutne prawaki. Dajcie trochę kasy Matiemu, bo jeszcze nam ucieknie!
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline Bjørn

• Pr0
@niedziak @Mat @nikt

Oj chłopaki, ale jesteście naiwni.

Gizmi nie zrozumie. :D
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Nikt Ci nie każe tyle pracować - i nikt nie powinien. System, który wymusza sytuację, gdy niektórzy MUSZĄ tyle pracować, by móc utrzymać siebie i rodzinę na sensownym poziomie jest zwyczajnie chory. Owoce pracy większości ludzi są zagarnianie przez ludzi na pozycji władzy - nie tyle politycznej (choć pośrednio to się wiąże), ale finansowej. Paradoks polega na tym, że bez zewnetrznego autorytetu państwa nie masz pozycji negocjacyjnej z położonymi wyżej w tej hierarchii. Więc i tak źle, i tak niedobrze. A podejście „im mniejsze państwo tym lepsze” jest dla mnie równie głupie, jak komunizm. Takie niezniuansowane poglądy są zwyczajnie prymitywne. A jako że „dialog” tu leci głównie na takim poziomie, nie mam oporów przed nazwaniem tego w ten sposób wprost. Można się kłócić o niuanse skręcając w jedną albo drugą stronę - ale tutaj regularnie jest prostacka, ideologiczna sieczka. Więc tak, niemal każdy by chciał mieć jak najwiecej - a przynajmniej więcej niż ma obecnie. Ale tez każdy by nie chciał się urodzić jakoś upośledzony albo zachorować albo mieć chujowej rodziny. Dobry system polityczny pozwala żyć komfortowo jednym i drugim. A takie niskie opodatkowanie to wymysł lat obecnych, który się odbija nam tylko czkawką. Życie na kredytach, bezimienne, konsolidujące się konsorcja. Za zaoszczędzoną przez elity finansowe kasę - finansowanie denializmu zamiast innowacji. Ja jednak wolę przytłumiony wzgledem maksimum płomyk swojej idei niż pożar, który trawi cale środowisko w imię innej.

Offline Bjørn

• Pr0

Offline Mat

• Pr0
Gizmi, a w jakim kraju jest taki system, o ktorym mowisz?

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Są kraje, gdzie to działa lepiej (choćby Dania) - nigdy nie jest idealnie, ale IMO kierunek, gdzie jest lepiej w długofalowej perspektywie jest dość wyraźny. Prawo antymonopolowe, ponadnarodowa współpraca nad likwidacją rajów podatkowych i wprowadzenie globalnego podatku kapitałowego (np. dla osób z majątkiem powyżej miliona dolarów na poziomie 2% tego, co aktualnie mają rocznie), regulacja prawa internetowego, by zapewnić neutralność i transprarentność oraz wymusić ujawnianie algorytmów analizujących dane osobowe. W przypadku Unii Europejskiej - wzmocnienie integracji ekonomicznej, by „wolniejsze regiony” mogły nadgonić północno-zachodnią strefę Euro - szczegolnie pod względem płac. Nie może być tak, że w tej samej sieci, w dwóch oddalonych od siebie 50 km placówkach,  pensje różnią się 3-krotnie tylko dlatego, że między nimi jest granica krajów. I mógłbym tak gadać i gadać. Na pewno jest wiele punktów pod którymi podpisałby się każdy, niezależnie od poglądów. Ale brakuje woli politycznej, by je wprowadzić, bo politycy zyskują więcej na konflikcie niż zgodzie.

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
@gizmi7 nikt nikogo nie zmusza do pracy w takim wymiarze godzin. Jest on po prostu niezbędny w Polsce (przynajmniej do pewnego momentu), żeby zbudować kapitał, którym potem można sfinansować na przykład wkład własny do mieszkania, albo początki firmy. Piszesz o tym, że to takie złe, że "ludzie na pozycji władzy finansowej" zagarniają większość owoców pracy swoich pracowników. I być może na etapie międzynarodowych korporacji ma to nawet sens, ale w MŚP wygląda zdziebko inaczej. To właśnie te osoby- obecnie na pozycji władzy, jak to ładnie ująłeś, musiały wcześniej pracować po 12, 14, a czasem i 16 godzin na dobę, często najpierw u kogoś, potem, budując własną firmę. Ryzykując całym swoim majątkiem, który można w pierwszych latach prowadzenia działalności stracić przez jednego nieuczciwego klienta, drobne opóźnienia w należnościach, czy przez krzywdzące decyzje urzędników, którzy z kolei nie ponoszą żadnej odpowiedzialności. Potem przychodzi etap zatrudnienia pracowników, którym trzeba zapewnić środki na wynagrodzenia, niezależnie od tego, czy w danym miesiącu firma przyniosła zysk, czy też nie. Bo zatrudniając kogoś, bierzesz po części odpowiedzialność za tą osobę, często również za jej rodzinę. I teraz powiedz mi, czy taka osoba, która urobiła sobie ręce po łokcie, ma na sobie cały czas olbrzymią odpowiedzialność, podejmuje ogromne ryzyko, powinna oddawać dodatkowo więcej niż inni (procentowo) w tym, co zarobi po odjęciu wszystkich kosztów?

Nie oczekuję, że to zrozumiesz, bo chyba trzeba na własnej skórze się przekonać, jak wygląda prowadzenie firmy w Polsce. To właśnie dzięki MŚP mamy jakieś szanse dogonić zachód. Ale tym ludziom, którzy popychają w największym stopniu gospodarkę do przodu, musi opłacać się to ryzyko.