Autor Wątek: Bugera Head + Paka - miliard pytań po raz setny :D  (Przeczytany 16657 razy)

Offline Zenon

• Gaduła
JA nie mówię że ENGL nie ma gainu bo brzmią naprawde dobrze te piece, tylko problem w tym że wykracza poza mój budżet.

Jeszcze raz chciałbym zapytać o jakies opinie o Orange i o Valvekingu, a rozglądam się dalej i ciekawi mnie ten MG, poczekam aż przyjdzie mi kasa i jeśli to nadal bedzie na allegro to być może kupię i poczekam na pakę.

Orange

• Gość
A to na pewno w tym temacie ? :D
Jak najbardziej tak. Rysuję przed tobą świetlaną wizję posiadania czegoś uniwersalnego. Co nakurw uczyni I na czystym podzwoni. Podkreślam również kwestie, iż wzmak mocny jest niekoniecznie potrzebny. Poza tym wypowiadam się o czymś co znam i mam z czyms doświadczenie, a nie na opiniach powielanych z neta.
Oprócz tego trzymam się w ramach tematu, wiec nie dostane bana, a wiesz-potrzebuje postów na giełdę. No i liczą mi się punkty zamętu.

Posty połączone: 05 Sie, 2015, 23:07:06
Pytasz o Orange. Tiny Terror ma charakter Marshallowy, do sieczki przyda się ts. A root terror-0 aaaa panie miazga. Ale poza budżetem niestety...
Piwi nie znam.
« Ostatnia zmiana: 05 Sie, 2015, 23:07:06 wysłana przez Orange »

Offline Zenon

• Gaduła
Root mnie dosyć kusił ale nie moge nigdzie znaleźć :)
Natomiast co do cleanu, wolę piec lampowy z dobrym drive, clean nie musi być piękny, chce mieć taki zestaw pod rozbudowę pedalboardu więc żadne cyfry itp nei wchodzi w grę. Tylko że, kurde sam nie wiem co brać, biorąc Jet City J22H musiałbym czekać i odkładać na tanią pakę bo piec chodzi po 1400 zł.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Valveking jest całkiem znośny ale tylko z dopalka, tylko z dobra paka i zaryzykuje stwierdzenie, ze rownież tylko w bardzo niskim strojeniu. Powyżej A mi nie robił, przy G pokazywał już pazur. Jak na budżetówkę oczywiście. Rozumiem ze moja sugestie o grunthellu zignorowałeś?
B ( o ) ( o ) B S

Offline Zenon

• Gaduła
A mogłbyś mi te piece trochę przybliżyć o ile miałes z nimi do czynienia? I jak z odsprzedażą ewentualna ?

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Znajomy z salki miał jakiegoś 50 watowca i kurwil bardzo fajnie, taki amerykański sound. Niestety obczajalem go w drop C najniżej, wiec nie wiem jak zachowa sie w niższych strojach.

Przewinęło sie tez kilka wzmakow tej firemki tu na forum i nikt nie narzekał. Stivo nawet nagranie popełnił.

Co do odsprzedaży to cieżko powiedzieć. Odsprzedaż wzmaka jest zależna od aktualnie panującej  mody
B ( o ) ( o ) B S

Offline Zenon

• Gaduła
Gram w Drop C , raczej niżej się nie stroję. Muszę się jeszcze nad tym zastanowić, jutro kiończy się aukcja jednego MG za 1400 , może teraz gość wystawi coś taniej. Oprócz tego mam na oku nówkę jet city 22 za 1400 zł z wysyłką, jak nie to dalej będę szukał.
Dalej nie wiem co z orange, przeraża mnie fakt że to ma 15 W, jedną gałkę EQ!, i brak dwóch kanałów co chyba jednak ten piec będzie eliminować.

Ewentualnie jaki zajebisty tranzystor mogę miec w tej cenie?

Orange

• Gość
Jeśli chodzi o jet city to patrz na thomannie na b-stock. Jak komuś nie podpasuje i odsyła to sprzedają wtedy taniej. Wiadomo jakaś rysa się może trafić, ale rysy nie grają.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Ewentualnie jaki zajebisty tranzystor mogę miec w tej cenie?

Fender metal head. Ale to tranzystor, a jednak co lampa to lampa i nie szedłbym w tranzystory na Twoim miejscu.
B ( o ) ( o ) B S

Offline sqby

• Użytkownik
    • Spiral
Bugera 6262 infinium jest spoko, można ją dostać za grosze. Mam ją ze 2-3 lata i nie ma z nią żadnych problemów (inna sprawa, że nie użytkuję jej intensywnie).
Stosunek jakości do ceny jest bardzo wysoki, tiny terror też jest niepozorny, a potrafi z siebie wykrzesać dużo :)
Tyle, że w kategoriach brzmieniowych jest po drugiej stronie.
Jak dla mnie Bugera to taka żyleta, a TT jest bardziej miękki.
A może po prostu kup combo Bugery?
www.facebook.com/Spiralmusicband/
spiral.pl
www.soundbrilliance studio.com
facebook.com/soundbrilliancestudio

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D
JCA22h na tumanie jest za nie cały 1200PLN, nówka. Po co przepłacać?

Thundera można czasem wyrwać poniżej 1500PLN.
Bynajmniej to nie przynajmniej!

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
Albo zrób jak ja i kup modowanego na heada 6505+ 112. Czasem się pojawiają w niedużych cenach. Przynajmniej jakiś czas temu. Kiedyś. Dawno temu. I nieprawda.

Ale gainu i ataku styka.
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline indabrain

• Pr0
  • http://www.miastogniewu.pl/
    • Miasto Gniewu
Jeszcze takie pytania dwa :

1. Jak to z tą Bugerą - Head po niby modyfikacjach - warto się tym interesować? Ewentualnei czy te piece są tak awaryjne jak były kiedyś czy to już od pewnego czasu jest przeszłośc?

2. A co myślicie o Randall RH50T czy Orange Tinny Terror - do metalu (Rammstein, Meta, Acid Drinkers, Sepultura, Soulfly) Nie ukrywam że bardzo spasowały mi heady Bugery jednak martwię się jedynie o tą awaryjność.

Miałem kiedyś zestaw RH50TH i kolumnę Laneya na celkach Rocket 50, na początek spokojnie wystarczy ja grałem na tym próby i gigi 3 lata. Zmieniłem tylko lampy po 6 miechach bo zaniemogły. Randall miał fajny gruz i z tą paką gadało spoko bo wzmak ciemny a paka jasna. w tym budżecie polecam. A jeśli chodzi o RH50T to tylko wersja head combo było straszne z tego co pamiętam.
Zbieram na polu swej wiary, drobne fragmenty siebie....

Offline Zenon

• Gaduła
Randall , chyba musiałbym go ograć. Osłucham sobie JET CITY i być może kupiem go w tumanie, a również jesteście w stanie przybliżyć mi ten piec? :D

Bugery chyba odpuszczam, MG obczaje czy będzie coś taniej a 6505 szukalem i wykracza poza to co mam, oczywiście do czasu zakupu bedę jeszcze śledził rynek ale nie nastawiam się na ten piec że go znajdę.  :facepalm:

Offline Stivo2005

• Pr0
Masz brzmienie JCA22h z Buzzaro 212ST-B na CV30:

oraz z kopią TS808 od Puff'a:

Jeszcze obczaj sobie to:

http://olx.pl/oferta/engl-thunder-50w-head-lampa-wzmacniacz-CID751-ID9ZxCj.html#b69b11efa0
« Ostatnia zmiana: 06 Sie, 2015, 12:04:39 wysłana przez Stivo2005 »

Offline Zenon

• Gaduła
Własnie ten Jet Sity kurwi pieknie, tam gość miał gain w piecu na 4/9 a na TS - 0, więc ja myśle ze koło 7-8 będzie miał kurwę na drive
I plus taki że jeszcze wystarczy mi na paczkę, a jak kupię Engla czy MG to będe musiał przez miesiać czy dwa patrzyć na head i kombinować skąd wziąć paczkę, a znajomi nie majo :D Dzieki za zajebistą  propozycje :)

Offline Stivo2005

• Pr0
Własnie ten Jet Sity kurwi pieknie, tam gość miał gain w piecu na 4/9 a na TS - 0, więc ja myśle ze koło 7-8 będzie miał kurwę na drive

Zamiast zwiększać gain, raczej zainwestowałbym w TS'a ;)

Offline FlyingV

• Gaduła
I plus taki że jeszcze wystarczy mi na paczkę, a jak kupię Engla czy MG to będe musiał przez miesiać czy dwa patrzyć na head i kombinować skąd wziąć paczkę, a znajomi nie majo :D Dzieki za zajebistą  propozycje :)

A ja drogą wymiany stałem się posiadaczem Peaveya JSX. Patrzę już na niego miesiąc i czekam aż pojawi się fajna paczka w dobrej cenie.

Offline Konik1883

• Użytkownik
« Ostatnia zmiana: 06 Sie, 2015, 14:42:27 wysłana przez Konik1883 »

Offline Zenon

• Gaduła
Randalla ludzię mi odradzają i pewnie raczej go sobie odpuszczę , a JET CITY naprawdę wygląda fajnie. 20 W lampy starczy mi na mniejsze koncerty bez dodatkowego nagłasniania? I jaką paczkę do niego dokupić? Tzn ile Wat. Pewnie kupię go w Tomanie bo i gwarancję będę miał itp a wydaję się dobrą rzeczą.

Offline Stivo2005

• Pr0
20 W lampy starczy mi na mniejsze koncerty bez dodatkowego nagłasniania? I jaką paczkę do niego dokupić? Tzn ile Wat.

Kompletnie nie gra roli ile W ma paka, za to już istotniejsza jest ilość głośników, ich skuteczność czy wymiary i budowa samej paki, w sumie te dwa ostatnie są najważniejsze.

Standardowo polecę Ci Buzzaro ST-B212 którą słyszałeś w próbkach powyżej, pełna profeska za niewygórowaną cenę. Jednak z tego co widzę liczysz każdy grosz, więc może skoro kupujesz i tak na tumanie, to weź do tego JetCity kolumnę Harle Benton G212 V30. Sama kolumna to paździerz, ale głośniki Celestion Vintage 30 zapewnią się bardzo dobrą skuteczność (czytaj: są głośne), zdrowe, metalowe pierdolnięcie i zawsze można je włożyć do jakiejś fajniejszej budy w przyszłości.

Aha, 212 starczy do 20W ;)
« Ostatnia zmiana: 06 Sie, 2015, 16:56:29 wysłana przez Stivo2005 »

Offline Zenon

• Gaduła
Mam takie pytanie. Póki co gram tylko koncerty na których nagłaśnia się tylko wokal.

Czy ten 20 W jet city na paczce laney  412 Celestion 70 80 200 W przebije się przez zespół?  Drugi gitarzysta ma bandita
 Czy jednak 20 W to za mało?  Nie chce też dusić pieca, chciałbym aby miał zapas jakiś.

Offline Stivo2005

• Pr0
Mam takie pytanie. Póki co gram tylko koncerty na których nagłaśnia się tylko wokal.

Czy ten 20 W jet city na paczce laney  412 Celestion 70 80 200 W przebije się przez zespół?  Drugi gitarzysta ma bandita
 Czy jednak 20 W to za mało?  Nie chce też dusić pieca, chciałbym aby miał zapas jakiś.

Da radę, tak grał nawet kiedyś mój kolega z kapeli, natomiast pamiętaj, że to półśrodek.

Aha, powyżej pewnego poziomu Volume, nie robi się dużo głośniej (patrz skuteczność głośnika), a jedynie inaczej, bardziej zmienia się brzmienie niż głośność. Dlatego JCA22h spokojnie na Buzzaro 212ST-B nie rozkręcałem powyżej 4.5/9 na próbach, nie było potrzeby, a nie gram spokojnej muzyki.

Offline Zenon

• Gaduła
Dlaczego mówisz ze polsrodek? 
Gram cięższa muzykę. Kustoma nie rozkręcilem na więcej niż 20% na koncercie. Zastanawiam się czy brać tego 20 czy dopłacić do 50 czego wolałbym troszkę uniknąć.  Tylko czy jet city nie zgubi się na koncercie

Offline FlyingV

• Gaduła
Na paczce Buzzaro nie powinien. Rok wesel grałem na MG Firebird 20 + 1x12 Buzzaro Emi v12. Dawało radę.