Autor Wątek: JCA 100HDM czy Bugera 333xl. Head i paka do 3000zł  (Przeczytany 9779 razy)

Offline Lucky1777

• Prawie użytkownik
witam,
Ograłem JCA w Katowicach. Clean średni, ale przester boski.
Jedyny problem to wspólna korekcja. Pytałem Stiva w tej kwestii, a wy jak sądzicie?

Ogrywałem też Bugere 333. Wydała mi się gorsza, ale ma 3 kanały i osobną korekcję.
Co sądzicie w tej kwestii?

Mam multi Me-70. Jedynym sensem jest wpięcie go w pętlę i korzystanie z efektów przestrzennych? Podłacza się to out(multi) w seed oraz in (multi) do return?

Paka: HB212 Vintage

Offline maślak

• Pr0
    • lowtide
Kumpel z zespołu ma zwykłego JCA 100H z paką HB 2x12 i ten zestaw urywa przyrodzenie. Jest mięcho, alikwoty kwiczą poza tym zajebiście miksuje się z moim 5150.

Offline Myxu

• Gaduła
Imo jest taka niepisana zasada ze nawet suma miliarda chujowych kanalow nie da Ci jednego zajebistego. Ja wolal bym miec to drugie ale co kto lubi ;)

Offline sinquestsound

• Pr0
  • Tekst osobisty
    • SinMix
Witam,
Nie miałem żadnego JCA - swoją "opinię" mogę wyrobić tylko na podstawie próbek zamieszczonych tu na forum - i na ich podstawie powiem tak - i Chuj z tego że robione przez Soldano - brzmienie mi się nie podoba! Co do Bugery to chyba tak ją przeorałem że mogę powiedzieć że wiem o niej wszystko - i tak w tym przedziale cenowym jest to zajebisty wzmak!

jeżeli chcesz posłuchać jak gada to mam tyle próbek i miksów z nią że nawet nie wiem który link ci podesłać. Może tutaj: http://www.brickwall.pl/index.php?threads/bugera-333xl-6262-kana%C5%82y-clean-crunch.181/

Może w zestawieniu z 6505 na tej samej paczce Mesy i HB? : http://www.brickwall.pl/index.php?threads/afterload-sesja-rempingu-engl-6505-bugera-mesa.360/

Jakiś przykładowy miks?

Próbki JCA masz też na forum: https://dl.dropboxusercontent.com/u/3545442/JET%20CITY%20JCA50%20-%20Born%20To%20Lose%20.mp3

No ale jak ogrywałeś Bugere i Ci nie podeszła no to lej temat i szukaj czegoś innego...

Pozdrawiam,
« Ostatnia zmiana: 13 Paź, 2013, 09:43:35 wysłana przez sinquestsound »

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D
Próbki, próbkami, a to jak gada w rzeczywistości to kompletnie co innego. Miałem okazję grać (nie ogrywać, tylko grać, czyli dość regularnie) na Bugerach 6260 i 333 oraz na Jet City JCA100h, sam posiadam JCA22h. Jak na mój gust to JCA22h>JCA100h/6260>333. Na próbkach, wprawny dźwiękowiec ukręci cuda niewida, jednak próba czy koncert obnaża to jak faktycznie sprawuje się wzmacniacz i ile tak na prawdę jest wzmak. 333 Bugery jest tu dobrym przykładem, bo sam z siebie to całkiem sprawny rzeźnik, szybki i nowoczesny, ale w kapeli gdzie swojego czasu grałem, ginął i musiał być zdecydowanie głośniej rozkręcony od mojego ówczesnego MG Raven II 100, by w ogóle być słyszalnym. 6260 jest spoko wzmakiem, wykonanie może nie powala, ale to ma brzmieć i brzmi. Zdecydowanie lepiej przebija się przez zespół i do tego fajnie siedzi w mixie, no ale jako, że nie jestem fanem 5150/6505 to i ta Bugera mnie nie zabiła, choć przed pojawieniem się Jet City nie miał w sumie konkurencji. Co do JCA100h to podobny poziom jak 6260, z tym, że... bardziej siedzi mi jego brzmienie, jest bardziej hm... naturalne, nie wiem jak to ładnie ubrać w słowa, ale dość dobrze określają to konstruktorzy tego wzmaka umieszczając na kartonie slogan "100% Tube Tone / 0% Bullshit", no i dopala się znakomicie. Czemu moim zdaniem 22h jest ciekawszym wyborem od 100h? Bo na próbie wystarczyło go rozkręcić na 3.5/9 by przebił się przez drugie wiosło na ENGL Fireball 60, a przy tym, można go używać w mieszkaniu, jest mniejszy, lżejszy (dla fanów mobilności) no i tańszy przy eksploatacji. Do tego wszystkiego dochodzi brzmienie innej końcówki mocy, która dała cieplejsze brzmienie, z bardzo fajną kopresją porównując go do 100h.

Tyle ode mnie jak chodzi o tanie lampowe konstrukcje. Jak mam wydać 1.5kPLN czy coś w tych granicach, wybieram 22h, nowego dostać można za około 1kPLN czyli jeszcze na dopałkę zostanie sensowną, lub do kolumny będzie.
Bynajmniej to nie przynajmniej!

Offline sinquestsound

• Pr0
  • Tekst osobisty
    • SinMix
dość dobrze określają to konstruktorzy tego wzmaka umieszczając na kartonie slogan "100% Tube Tone / 0% Bullshit"
oni umiescili slogan, ja umieściłem próbki i miksy. Zgrane na dobrych wzmakach na dobrych paczkach, nie to że wychwalam pod niebiosa Bugery - ale i 6262/333XL przekonały mnie do siebie nie sloganami ale tym jak brzmią. Nie grałem na nich koncertów, ale 3 razy w tygodniou po parę godzin były rozkręcone jak reampowałem, nie było z nimi żadnych niespodzianek! co do tańszej eksploatacji? co masz dokładnie na myśli?

Tyle ode mnie jak chodzi o tanie lampowe konstrukcje. Jak mam wydać 1.5kPLN czy coś w tych granicach,
Ja swoją Bugerkę 333XL oddam za 1200 zeta - uważam że cena jest jak najbardziej adekwatna do tego co oferuje wzmacniacz.

Wszystko jest kwestią gustu!

Pozdrawiam,

Offline Stivo2005

• Pr0
dość dobrze określają to konstruktorzy tego wzmaka umieszczając na kartonie slogan "100% Tube Tone / 0% Bullshit"
oni umiescili slogan, ja umieściłem próbki i miksy. Zgrane na dobrych wzmakach na dobrych paczkach, nie to że wychwalam pod niebiosa Bugery - ale i 6262/333XL przekonały mnie do siebie nie sloganami ale tym jak brzmią. Nie grałem na nich koncertów, ale 3 razy w tygodniou po parę godzin były rozkręcone jak reampowałem, nie było z nimi żadnych niespodzianek! co do tańszej eksploatacji? co masz dokładnie na myśli?

Nie kieruję się sloganami, jak wiesz każdy z tych wzmaków miałem lub grał na nich drugi gitarzysta, znam je na wylot ;) a napisałem, że ten slogan dobrze oddaje moje odczucia co do tego wzmaka. Kierowanie się znaczkami i utartymi opiniami sam uważam z głupotę.

Z tego co wiem nie miałeś okazji bawić się JCA, radzę Ci byś kiedyś jak będziesz miał okazję to spróbował, to serio dobry wzmak. A co do eksploatacji, to chodziło mi o to, że wymiana 2 lamp EL84 jest zdecydowanie tańsza od 4 6L6.

Tyle ode mnie jak chodzi o tanie lampowe konstrukcje. Jak mam wydać 1.5kPLN czy coś w tych granicach,
Ja swoją Bugerkę 333XL oddam za 1200 zeta - uważam że cena jest jak najbardziej adekwatna do tego co oferuje wzmacniacz.

Tak, tyle, że Ty piszesz o wzmacniaczu używanym, a ja o nowym ;)

Offline sinquestsound

• Pr0
  • Tekst osobisty
    • SinMix
Jeżeli chodzi o brzmienie, to dla mnie pomijalny argument ;) Stivo nie ma co bić piany JCA pewnie już nie ogram jak posprzedaje graty, ale zrób mi tego reampa na nim ja pomacam gołe ślady wrzucę w miks podmieniając gity z Bugery i posłuchamy. Naprawdę staram się być obiektywny w moich testach, nie chodzi też o kasę że mi szkoda bo 5150/6505 mogę kupić w każdej chwili (no prawie) ale zestawiając sobie je w moich warunkach na mojej paczce na moich miksach na moich reampach, nie słyszę takiej przepaści w brzmieniu (a gadają inaczej żeby było jasne) żeby wyjebać dodatkowe 3 tys. To tak jak Hesu vs HB, graja inaczej ale też no kaman przekładając to na cenę nie 3 razy "lepiej" ;) Jak nie sprzedam Bugery wyśle ci ją w "zastaw" ty mi przyślesz JCA i pokręce go u siebie - wtedy mogę wyrobić własne zdanie!

Pozdrawiam,

Offline Stivo2005

• Pr0
...ale zrób mi tego reampa na nim ja pomacam gołe ślady wrzucę w miks podmieniając gity z Bugery i posłuchamy...zestaw iając sobie je w moich warunkach na mojej paczce na moich miksach na moich reampach...

O to, to! Chyba nie myślisz, że ukręcę takie mixy jak Ty? ;) Ja dopiero raczkuję w temacie nagrywania, do tego dochodzą prywatne preferencje (wiadomo - lubię siarę i muła :D ).

Jak nie sprzedam Bugery wyśle ci ją w "zastaw" ty mi przyślesz JCA i pokręce go u siebie - wtedy mogę wyrobić własne zdanie!

Pewnie, fajny pomysł, ale... na razie jestem w czarnej finansowej dupie, o czym Ci mówiłem nawet przez telefon i nie stać mnie na takie zabiegi. Może kiedyś, jak stanę na nogi.

Jeżeli chodzi o brzmienie, to dla mnie pomijalny argument ;)

No tak, dla Ciebie tak, ale nie dla każdego.

Posty połączone: 14 Paź, 2013, 16:20:01
Dodałem małe nagranie w innym temacie:

http://forum.sevenstring.pl/wzmacniacze-i-kolumny/wzmacniacz-do-1700zl/30/

Na dole.
« Ostatnia zmiana: 14 Paź, 2013, 16:20:02 wysłana przez Stivo2005 »

Offline Lucky1777

• Prawie użytkownik
Na tumanie 100hdm jest w cenie 100h. Ogrywałem 100h, który mnie zachwycił.
Myślicie ,że się nie zawiodę kupując jego odświeżoną wersję?

Offline maślak

• Pr0
    • lowtide
HDM to nic innego jak poprzednia wersja tylko z Depth Mode. Masz dodatkowy potencjometr, którym regulujesz odpowiedź niskich tonów na końcówce. To coś podobnego jak "gała" Resonance w 5150. Bardzo przydatna rzecz.

Offline Stivo2005

• Pr0
W razie co, zrobienie takiej gały samemu to też nie trudna sprawa.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?

Wyrwany z kontekstu na forum gitarowym - tekst tygodnia :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline wolfer

• Użytkownik

A jeszcze niedawno pisałeś (chodziło o JCA 50H):"Po co modować coś co samo z siebie dobrze brzmi? A z TS'em urywa dupę?"... Teraz  zaprzeczasz  sam swojej teorii  :facepalm:
« Ostatnia zmiana: 16 Paź, 2013, 13:57:28 wysłana przez wolfer »
Jolana, eltron 100U, fuzz ....    ',, ',

Offline mati304

• Gaduła
  • These go up to eleven.
kompresja i nasycenie, a regulacja dołu przez resonance to zupełnie inna para kaloszy
There's no use being precise about something when you don't even know what you're talking about.

Offline MadYarpen

• Pr0
  • Petrolhead

A jeszcze niedawno pisałeś (chodziło o JCA 50H):"Po co modować coś co samo z siebie dobrze brzmi? A z TS'em urywa dupę?"... Teraz  zaprzeczasz  sam swojej teorii  :facepalm:

Jak dla mnie "Po co modować" nie przeczy zdaniu "że zrobienie moda jest proste". Na chuj się czepiasz.

Offline Stivo2005

• Pr0

Gdzie zaprzeczam? Bo chyba kolego nie rozumiesz co napisałem. Nie zachęcam do modowania, ale piszę, że jest to proste i możliwe. Jeżeli czytanie ze zrozumieniem sprawia Ci problemy, to czytaj wolniej i kilkukrotnie.

Offline wolfer

• Użytkownik
No tak tylko poco w razie co robić Deph moda skoro według Ciebie i tak dobrze gada bez tej modyfikacji. Z Twojej strony spotkałem się od razu z ostrą krytyką z której można wywnioskować że jesteś przeciwny wszelkim przeróbkom ...

Posty połączone: 17 Paź, 2013, 08:00:52
kompresja i nasycenie, a regulacja dołu przez resonance to zupełnie inna para kaloszy

Ale nie zmienia to faktu że wymagana jest ingerencja w projekcie wzmacniacza. Każdy element wpływa na przetwarzanie sygnału z tą różnicą że jeden w mniejszym stopniu  a drugi w większym. W modzie SLO nie chodzi tylko o nasycenie lecz poprawę dynamiki wzmaka i jego czytelności. Poza tym zwiększając zakres gainu nie znaczy że mamy go rozkręcać do 6 co generuje dodatkowe szumy tylko wystarczy na 3  ;). Niedawno grałem na zmodowanej mesie w której został zwiększony zakres gainu. Po przeróbce gra zdecydowanie lepiej ... Niema aż takiej buły co cechuje te wzmacniacze i stał się bardziej dynamiczny. To samo tyczy się JCA ...
« Ostatnia zmiana: 17 Paź, 2013, 08:01:40 wysłana przez wolfer »
Jolana, eltron 100U, fuzz ....    ',, ',

Offline Lucky1777

• Prawie użytkownik
Swoją drogą dziwne, że na tumanie cena JCA100h = cenie JCA100HDM. Napisałem do nich w tej sprawie, może poprawią opis lub to sprostują.

Jeżeli cena 100h spadnie do 1800 maks., to biorę 100h, jak nie to wezmę jednak 50h, który powinien wystarczyć, a kasa na gitarę się znajdzie.

Offline m.prorok

• Gaduła
Miałem Bugerę 6260 Infinium przez ponad rok, zagrałem na niej mnóstwo prób i kilka koncertów, kolega z kapeli ma natomiast 333, teraz posiadam Jet City JCA50H i powiem tak, pomimo początkowych problemów jestem mega zadowolony. To diametralnie inny wzmak od Bugery, po rozkręceniu obudowy powiem nawet, że mniej starannie wykonany niż Bugery, trochę gorzej wyglądający...ale w cenie 1200zł za nówkę nie ma konkurencji.Przeste r ma zupełnie inny charakter, jak to powiedział Stivo jest bardziej naturalny i nie ma takiego zakresu gainu jak Bugery. Podobnie jak Stivo sądzę również, że 6260 zdecydowanie przewyższa 333 i chyba jej jedynym minusem był przeciętny clean. Wzmak był wykonany starannie, nie miałem zastrzeżeń. Kumpel posiada 333 z pierwszych wypustów jeszcze i tam gdzieniegdzie widać oszczędności, np ostatnio zdarzyło mu się przydepnąć kabel i gniazdo jack we wzmaku rozsypało się w drobny mak, w dużej części było zrobione z plastiku ale daleko by nie szukać, wystarczy rozkręcić popularną kolumnę HB G212, przewody jakimi spięte są głośniki to jakiś zwykły stalowy drut na majtki o grubości 0,000000001mm ;D, spinki do głośników też stalowe, oszczędność w cholerę. Polecam kupić metr przyzwoitego miedzianego kabla i dwie miedziane wsuwki za 30gr by dać trochę oddechu siedzącym tam CV30. Wracając do wzmaków, zamiast sety kupiłbym na twoim miejscu 50, różnica w głośności znikoma, dwie lampy do wymiany mniej;) tej samej wielkości trafa co w 100 więc myślę, że nie jest to bez wpływu na trwałość wzmacniacza a najlepiej jak radzi Stivo celować w JCA22H, bo do zastosowań sceniczno/domowych jest idealny.
Choćbyś strząsał dwa tygodnie, zawsze kropla spadnie w spodnie.

Zomballo

• Gość
wystarczy rozkręcić popularną kolumnę HB G212, przewody jakimi spięte są głośniki to jakiś zwykły stalowy drut na majtki o grubości 0,000000001mm ;D, spinki do głośników też stalowe, oszczędność w cholerę. Polecam kupić metr przyzwoitego miedzianego kabla i dwie miedziane wsuwki za 30gr by dać trochę oddechu siedzącym tam CV30.
Podzielam zdanie kolegi. Pierwsze co zrobiłem to wywaliłem te badziewne gniazda i kable. Zgodzę sie też z tym ze brzmienie zmieniło się na plus. Myślałem, że to audiovoodoo ale widzę nie tylko ja to zauważyłem.  ;)

Offline Semedi

• Pr0
  • Klucze krzywo!
    • Karcer
I tak wrócicie do Marszali
Yes! I'm inspired by the Devil!
http://semdedi.soup.io/

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła

Orange

• Gość