Autor Wątek: Mayones setius albo regius  (Przeczytany 31378 razy)

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Odp: Mayones setius albo regius
« Odpowiedź #50 02 Kwi, 2013, 07:43:20 »
To wlasnie ten temat.
mniut i piah

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #51 02 Kwi, 2013, 08:35:56 »
Setius ma radiusowany top, Regius prawie płaski[/spoiler]

Własnie test Muszy udowodnił że Regius ma top radiusowany
B ( o ) ( o ) B S

Offline wesoly2040

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #52 02 Kwi, 2013, 09:19:20 »
Jeżeli chodzi o regiusy i setiusy to znam dobrze różnice między tymi modelami:) Chodziło mi tylko o to, że miałem zamiar kupić 6 a przypadkiem stanęła mi na drodze 7. Zaciekawiła jak ją ogrywałem i postanowiłem zapytać stałych użytkowników czy warto. Równo odpowiedzieliście że warto:) Tak więc teraz kasę na bok odkładam i z kupnem regiusa się wstrzymam na kilka miesięcy. Poszukam jakiejś używanej przyzwoitej 7, poszperam w tym co wyżej wymieniliście, no i biorę się do testów intensywnych  :evil: a potem zadecyduję;] W każdym razie dziękuję Wam za pomoc;)

Offline Piotrucci

• Nowy użytkownik
  • practice makes perfect
« Odpowiedź #53 07 Kwi, 2013, 01:22:01 »
Ostatnio odkupiłem od kumpla Regiusa 7... Jedna z najwygodniejszych siódemek, co więcej gitar na jakich grałem... Polecam te wiosła, nie wspominając o wykonaniu... Pozdrawiam :)

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #54 11 Kwi, 2013, 02:42:58 »
A pykał pan na Setiusie 7? :> Gryf jest węższy i imo wygodniejszy. Ale co kto lubi ;)
mniut i piah

Offline danielWOLF

• Prawie użytkownik
  • Brzmienie idzie z łapy.
« Odpowiedź #55 11 Kwi, 2013, 21:06:18 »
Regius jest wielki, nie żeby był zły czy coś. :D

Offline Piotrucci

• Nowy użytkownik
  • practice makes perfect
« Odpowiedź #56 06 Maj, 2013, 00:39:44 »
Na setiusie grałem ale na 6, jeden z moich uczniów sobie zamówił...zajebiste wiosło i sam myślę o szóstce od Mayo :)

Offline Darkmar

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #57 08 Maj, 2013, 23:27:46 »
Osobiście mam Setiusa szósteczkę, grałem też na siódemce (ruchomy most, moje przekleństwo). Oba- bardzo wygodne. Co do Regiusów- cały czas mam wrażenie, że są tylko ciut lepsze, chociaż może to wina ceny i pokutującego w nas czasem nastawienia "droższe=lepsze" od którego to staram sie uciekać...

Offline Ibanezz977

• Gaduła
« Odpowiedź #58 08 Maj, 2013, 23:34:09 »
Po prostu Regiusy są lepsze :P A Neck-through, full binding, heban na podstrunnicy, blokowane klucze itp. wpływają na cenę. Może to kwestia gustu, ale jak dla mnie Regius to o wiele lepsza gitara niż Setius. W cenie Setiusa możemy spokojnie dorwać Schectera Loomisa albo Blackjacka ATX i może nie jest to Polska robota ale jednak moim zdaniem bardziej opłacalna. (Wiadomo, ze w setiusie mozna zamowic custom wykonczenie itp ale patrzac od samej strony technicznej, w Schecterach mamy użyte lepsze materiały)

Oczywiścię porównuje modele standardowe, bez modyfikacji. Do Setiusa możemy "domówić" tak na prawdę wszystko to co mamy w Regiusie (choć to raczej mało opłacalne) Najlepszym tego przykładem jest gitarka forumowicza: http://forum.sevenstring.pl/recenzje-sprzetu/mayones-setius-gtm-7-custom/

Przy takich zmianach to trudno mówić o jakiejść wyższości którejś z gitar bo tak na prawde różnią się tylko konstrukcją.
« Ostatnia zmiana: 08 Maj, 2013, 23:38:43 wysłana przez Ibanezz977 »

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #59 08 Maj, 2013, 23:38:42 »
w Schecterach mamy użyte lepsze materiały

Udowodnij to.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline Ibanezz977

• Gaduła
« Odpowiedź #60 08 Maj, 2013, 23:42:08 »
w Schecterach mamy użyte lepsze materiały

Udowodnij to.

Nie chodzi mi o jakość materiałów a o ich rodzaj. Źle to ująłem.

Schecter Blackjack ATX podstrunnica - heban
Setius podstrunnica - palisander

Schecter blokowane klucze
Mayo zwykłe

Schecter konstrukcja "set neck"
Mayones bolt-on

Może to i kwestia gustu, ale jednak za taką na przykład hebanową podstrunnicę do Setiusa musimy dopłacić Mayonesowi 500zł.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #61 09 Maj, 2013, 07:54:23 »
......... (Wiadomo, ze w setiusie mozna zamowic custom wykonczenie itp ale patrzac od samej strony technicznej, w Schecterach mamy użyte lepsze materiały)

..ble ble

Przy takich zmianach to trudno mówić o jakiejść wyższości którejś z gitar bo tak na prawde różnią się tylko   aż konstrukcją.

Czyżbyś pracował w obu tych firmach ???  Kurwa skąd takie tezy ???
Nie to bym cokolwiek zarzucał Schecterowi, tym bardziej na tym forum :P a juz na pewno nie to bym wychwalał Mayo ;) ale na takie tezy trzeba mieć dowody.

O cho, widzę Niedziu ze mamy podobne reakcje na takowe banialuki, tak, banialuki,  bo dla mnie tak się tworzy mity i obiegowe opinie.
« Ostatnia zmiana: 09 Maj, 2013, 07:56:35 wysłana przez commelina »

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #62 09 Maj, 2013, 09:04:06 »
Jeżeli seryjne Setiusy grają tak dobrze jak mój, to niestety Schecter trochę wymięka. Czuć w nich "taśmę", choć nie we wszystkich, bardziej w ATXach.
Nic im oczywiście nie ujmując, bo to dobre konie robocze.
mniut i piah

Offline lupus

• Pr0
  • nadużywam delaya i reverbu
« Odpowiedź #63 09 Maj, 2013, 09:22:20 »
Pewnie słabo ustawił przez Youtuba bias na piecu i muli, nie znasz się.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #64 10 Maj, 2013, 23:51:05 »
MIT nr 1

Mój Music Man JP7 też ma palisander na podstrunnicy, czy to znaczy, że jest gorszy od Schectera? Nie można w tym wypadku powiedzieć, że jedno drewno jest gorsze od drugiego. Owszem, heban uchodzi za szlachetniejszy, ale to mit stworzony przez metalowców "bo bardziej czarne jest a nie jakieś pory". Za ładny kawałek palisandru płaci się o wiele więcej niż za standardowy heban.

MIT OBALONY

MIT nr 2

Mayo zwykłe

Dobre nieblokowane klucze trzymają strój równie dobrze, co blokowane - sprawdzone na Schallerach a akurat takie montuje Mayones. (poza tym Schaller uważa, że te konkretne klucze w jakiś sposób same się blokują, ale nie wiem jak miałoby to działać, bo w przypadku Gotoha działa znakomicie: http://www.g-gotoh.com/international/?btp_work=whats-magnum-lock).

MIT OBALONY

MIT nr 3

Mayones bolt-on

Konstrukcja set neck nie jest lepsza od bolt-on, jeśli wykona się go odpowiednio dobrze, czyt. dokładnie spasuje się gryf z kieszenią w korpusie. Mayones robi to jak na moje dość dobrze i nie widzę sensu utrudniać sobie roboty klejeniem gryfu przed wykończeniem całości. Set neck ani nie wnosi nic do brzmienia ani nie poprawia stabilności na tyle, żeby traktować to jako "lepszą opcję". Dopiero NTB ma faktyczny odczuwalny wpływ na cokolwiek.

MIT OBALONY

Żeby nie było, uważam, że niemożliwość wybrania sobie Setiusa z innym stałym mostkiem niż TOM, to bieda okropna. Z drugiej strony, Schecter Hipshota ma tylko w modelu ośmiostrunowym, więc też nie jest różowo.

Jeszcze jakieś pytania?

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #65 10 Maj, 2013, 23:58:01 »
Tak, ja mam pytanie. Co właściwie daje NTB w stosunku do przykręcenia/wklejenia gryfu? Jakie różnice zaobserwowaliście w Raptorach?
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline lupus

• Pr0
« Odpowiedź #66 10 Maj, 2013, 23:59:43 »
MIT nr 1

Mój Music Man JP7 też ma palisander na podstrunnicy, czy to znaczy, że jest gorszy od Schectera? Nie można w tym wypadku powiedzieć, że jedno drewno jest gorsze od drugiego. Owszem, heban uchodzi za szlachetniejszy, ale to mit stworzony przez metalowców "bo bardziej czarne jest a nie jakieś pory". Za ładny kawałek palisandru płaci się o wiele więcej niż za standardowy heban.

MIT OBALONY

MIT nr 2

Mayo zwykłe

Dobre nieblokowane klucze trzymają strój równie dobrze, co blokowane - sprawdzone na Schallerach a akurat takie montuje Mayones. (poza tym Schaller uważa, że te konkretne klucze w jakiś sposób same się blokują, ale nie wiem jak miałoby to działać, bo w przypadku Gotoha działa znakomicie: http://www.g-gotoh.com/international/?btp_work=whats-magnum-lock).

MIT OBALONY

MIT nr 3

Mayones bolt-on

Konstrukcja set neck nie jest lepsza od bolt-on, jeśli wykona się go odpowiednio dobrze, czyt. dokładnie spasuje się gryf z kieszenią w korpusie. Mayones robi to jak na moje dość dobrze i nie widzę sensu utrudniać sobie roboty klejeniem gryfu przed wykończeniem całości. Set neck ani nie wnosi nic do brzmienia ani nie poprawia stabilności na tyle, żeby traktować to jako "lepszą opcję". Dopiero NTB ma faktyczny odczuwalny wpływ na cokolwiek.

MIT OBALONY

Żeby nie było, uważam, że niemożliwość wybrania sobie Setiusa z innym stałym mostkiem niż TOM, to bieda okropna. Z drugiej strony, Schecter Hipshota ma tylko w modelu ośmiostrunowym, więc też nie jest różowo.

Jeszcze jakieś pytania?

Podziwiam, że Ci się chce.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #67 11 Maj, 2013, 00:05:46 »
Tak, ja mam pytanie. Co właściwie daje NTB w stosunku do przykręcenia/wklejenia gryfu? Jakie różnice zaobserwowaliście w Raptorach?

Ja zauważyłem, że dźwięk jest bardziej nasycony, potężniejszy. Nie zauważyłem pomimo tego żadnego ubytku jeśli chodzi o selektywność, więc jeśli o mnie chodzi, to nie ma skutków negatywnych, chyba, że komuś zależy na brzmieniu jak najbardziej ciasnym, wtedy prościej doprowadzić mu do takiego brzmienia gitarę z bolt-onem. Taki Bulb pytany dlaczego ma same bolt-ony skoro stać go na cokolwiek we świecie, odpowiada właśnie tak, że bolt-on ma bardziej punktowy atak bez tej głębi. Coś w tym jest. Niestety, robienie NTB to kosztowna wycieczka.

Podziwiam, że Ci się chce.

Dziękuję, akurat reampuję 4 ścieżki po 22 minuty gitar rytmicznych :)

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #68 11 Maj, 2013, 08:46:40 »
Taki Bulb pytany dlaczego ma same bolt-ony skoro stać go na cokolwiek we świecie, odpowiada

że ma też Regiusy NTB ;)
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
« Odpowiedź #69 11 Maj, 2013, 10:01:02 »
Taki Bulb pytany dlaczego ma same bolt-ony skoro stać go na cokolwiek we świecie, odpowiada

że ma też Regiusy NTB ;)

Bo nie ma regiusów nie ntb ;)
Jak dostał customa od Jacksona z lipy i bolt onem to wszyscy na orgu dostali palpitacji i wzmozonego ataku łupieżu.
Bulb wtedy sie wypowiedział, ze w jego doswiadczeniu i dla jego brzmienia takie polaczenie jest najblizsze jego ideałowi.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline lupus

• Pr0
« Odpowiedź #70 11 Maj, 2013, 10:19:59 »
Jak dostał customa od Jacksona z lipy i bolt onem to wszyscy na orgu dostali palpitacji i wzmozonego ataku łupieżu.
Bulb wtedy sie wypowiedział, ze w jego doswiadczeniu i dla jego brzmienia takie polaczenie jest najblizsze jego ideałowi.

Dobrze, że bana nie dostał ;D
Gdy Englund dostał za cośtam bana na orgu, to wszyscy razem z nim uśmiali się po pachy z komentarza "he got banned for not using Axe-FX II and Superior Drummer" ;)
chyba tylko kolejny dowód na to, że większość sevenstringowców woli pierdolić o tym, na czym trzeba grać, zamiast naprawdę coś robić.

Offline Ibanezz977

• Gaduła
« Odpowiedź #71 11 Maj, 2013, 10:33:12 »
MIT nr 1

MIT OBALONY

MIT nr 2

Mayo zwykłe

MIT OBALONY

MIT nr 3

Mayones bolt-on

MIT OBALONY

Jeszcze jakieś pytania?

Ależ ja nie mówię, że to jest LEPSZE, tylko, że kupując Setiusa, za takie opcje łącznie musimy słono zapłacić, a w Regiusie mamy to w standardzie. Schecter to bylo tylko porownanie, sam temat przeciez odnosi się do Setiusa i Regiusa

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #72 11 Maj, 2013, 11:31:44 »

Gdy Englund dostał za cośtam bana na orgu, to wszyscy razem z nim uśmiali się po pachy z komentarza "he got banned for not using Axe-FX II and Superior Drummer" ;)
chyba tylko kolejny dowód na to, że większość sevenstringowców woli pierdolić o tym, na czym trzeba grać, zamiast naprawdę coś robić.

No, a odnosząc sie jeszcze do Twojego podpisu-komentarza , który to nawiązuje do powyższego, bo to jest znacznie prostsze, nawalić 4k postów i dalej gówno wiedzieć, ale choć w tym względzie lepiej sie bedzie czuć.
Wielu ludzi niestety nie chce uwierzyć ze jeśli sie urodziło pizdą trzeba wiele sie napracować by umrzeć skowroniem.
Dlatego tez jest to zapewne wyjątek ba zazwyczaj jest :" kto sie pizdą urodził skowronkiem nie umrze"  smutne to ale prawdziwe.

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
« Odpowiedź #73 11 Maj, 2013, 11:42:57 »
ja chciałem tylko powiedzieć, że w peaveyu na podstrunnicy jest pau ferro (czy ki juh) i jest to w feelu najlepsza podstrunnica ever z jaką miałem do czynienia :)
więc mit#1
obalony x2 ;)
i always go full retard

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #74 11 Maj, 2013, 12:34:08 »

O bana to sie proszą nasi tutejsi trzej koledzy na orgu, za narodową mowę ;) paczam i czekam który z tamtejszych yntelygentuf sie obudzi . Sorry za OT ale ilekroć ktoś o tym wspomina to przychodzą mi do głowy dziwne psie mysli jak to mawiał klasyk czyli pies pankracy , no ale pewnie większość z Was nie znała jegomościa ;)