Autor Wątek: Mayones setius albo regius  (Przeczytany 31362 razy)

Offline wesoly2040

• Nowy użytkownik
Odp: Mayones setius albo regius
« Odpowiedź #25 01 Kwi, 2013, 11:17:32 »
Witajcie, pozwólcie, że podepnę się pod ten wątek. Otóż na innych forach opublikowałem post: "Witam. Robię posta bo czegoś ciekawego nie znalazłem a chciałbym konkretnych informacji odnośnie właścicieli coraz popularniejszych 7;] Chodzi o to, że ostatnio przymierzałem się do 7 i w sklepie ogrywałem jakiegoś Ibaneza made in japan z domowo wymienianym humbuckerem pod mostkiem na EMG 707, osobiście używam zestawu EMG 81/85 w mojej gitarze, niemniej ogrywałem jakieś 30 min z blackstarem series one 45, więc higainu nie brakowało... Tylko jest jedno ale. Podczas gry było bosko, nie wiedziałem, że tyle frajdy może dostarczyć 7 strun, nie mam super dużej dłoni, średnią, ale jakoś sobie radziłem, gitara też była nieco rozstrojona ale mikrostroikami od flyda ibka jako tako ją dostroiłem. W każdym razie wracając do tego "ale" do czego generalnie używacie gitar z 7 strunami? Jakie odmiany i gatunki muzyczne? Ja raczej zdecydowanie w thrashu buszuję i mam obawy czy 7 struna nie będzie mi wadzić podczas gry... Poza tym gryf wydawał mi się trochę za gruby... Ale może to z winy tego że owy ibanez miał już swoje lata (używana gitara) i był jedną z pierwszych konstrukcji tego typu, w sensie, kiedy 7 strun jeszcze raczkowało. Inne pytania skierowane do posiadaczy 7 to czy warto? Przetworniki jeżeli można wiedzieć też Bo na youtubie skromnie stwierdzę że w 7 lepiej brzmią pasywne zestawy... Chociaż Loomis na aktywnych rąbie... W każdym razie, proszę o Wasze rady i opinie na temat magicznych 7 strun:)" takie coś stworzyłem... Z gitarzysty odesłali mnie tutaj. A ten post znalazłem to pomyślałem że będzie akurat. Do tego co napisane dodam, że przymierzałem się do kupna Regiusa KLR 6, całą charakterystykę miałem gotową aż właśnie pewnego razu nie spróbowałem tej 7... I szczerze przyznam że chodziła za mną przez ładne kilka tygodni. No i teraz mam dylemat konkretny co zrobić... Jakieś rady?

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #26 01 Kwi, 2013, 11:21:56 »
dawno nie czytałem tak chaotycznego posta  :facepalm:
« Ostatnia zmiana: 01 Kwi, 2013, 11:35:24 wysłana przez nikt »
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline wesoly2040

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #27 01 Kwi, 2013, 11:24:22 »
 ;D Wierzę, jak chcesz to postaram się powtórzyć w bardziej przyziemnym języku...

Posty połączone: 01 Kwi, 2013, 11:37:47
Tak więc problem opisując krótko a treściwie, tkwi w tym, że miałem zamiar kupić regiusa 6 z kahlerem, do flat topów nic nie mam, co więcej leżą mi bardzo dobrze. Miałem gotową całą charakterystykę i jakbym zjechał do kraju to miałem zamiar przy pierwszej okazji wpaść do Gdańska i złożyć zamówienie... Szyki pokrzyżował mi fakt, że w sklepie muzycznym natknąłem się na jakiegoś 7 strunowego ibka z floydem, starego ale działającego... No i co, wcześniej moją uwagę przyciągały gitary 7 strunowe, ale nie myślałem o nich poważnie, a od "spotkania" z ową gitarą jakoś poważniej 7 strun zaczęło za mną chodzić. Dylematy moje to fakt że gram głównie thrash metal i nie wiem jak się 7 w tym odnajdzie, a z drugiej strony kręci jednak te 7 strun. Nie mam za bardzo możliwości żeby kupić niebanalne używane 7 strun i ograć coś więcej więc chcę wiedzieć czy nie przejadę się zamawiając 7 od razu ze stajni Mayo. Tyle na ile słuchałem ich to mi się podobają, kwestia raczej czy będę w stanie zaadaptować tę gitarę do tego co gram:) Mam nadzieję że rozjaśniłem nieco wcześniejszy bałagan:)
« Ostatnia zmiana: 01 Kwi, 2013, 11:37:47 wysłana przez wesoly2040 »

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
« Odpowiedź #28 01 Kwi, 2013, 12:05:00 »
Według mnie 7ka daję po prostu więcej możliwość brzmieniowych/ dźwiękowych. Możesz ją przecież nastroić jak chcesz nie koniecznie poniżej B, ale np. w górą mając dodatkową najcieńszą strunę. Jeśli pasuję ci manualnie to bierz. ;)
"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline wesoly2040

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #29 01 Kwi, 2013, 12:44:22 »
Tamten ibanez w sumie całkiem mi leżał, miał trochę za gruby gryf ale to myślę z powodu iż był jedną z pierwszych siedmiostrunowych gitar kiedy te jeszcze raczkowały:) Potem ogrywałem na szybcika LTD EC407 bodajże tak się nazywała... I tam mi nie przypadł do gustu gryf, ale mówię, na szybcika ogrywałem bo po odbiór wzmacniacza z serwisu byłem:) Poza tym słyszałem że Mayones robi bardzo wygodne gryfy w 7 więc problemu nie powinno raczej być:)

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #30 01 Kwi, 2013, 13:32:23 »
Z tego co czytam to pojęcia nie masz po co Ci siodemka, a zastanawianie się nad nią w ogóle przechodzi nieboskie pojęcie.
W witkach Mayonesa nie miałeś i wyciągasz wnioski po tym co słyszałeś, brawo ;)
mniut i piah

Offline wesoly2040

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #31 01 Kwi, 2013, 13:48:24 »
No też jestem na forum pełnym wymiataczy i specjalistów od 7 strun by poszukać jakiejś pomocy;] A jeżeli o Mayonesy chodzi, no to fakt, niestety nie ogrywałem i ubolewam nad tym... Ale z tego co wiem to jakieś 70-80% osób które je bierze nie ogrywa wcześniej niż gitary nie dostanie gotowej do ręki:) W sklepie praktycznie nie dostaniesz a dystrybutor jest ode mnie oddalony o jakieś 500km... Więc niestety:/

Posty połączone: 01 Kwi, 2013, 13:51:19
No i słuszna uwaga... Nie wiem po co mi 7, z 6 jestem jak ryba w wodzie. Tyle tylko, że mnie do 7 ciągnie. Ty Dale Cooper od 7 chyba też od razu nie zaczynałeś:) Ale jednak coś Ciebie pchnęło do tego żeby na takiej gitarze grać no nie?
« Ostatnia zmiana: 01 Kwi, 2013, 13:51:19 wysłana przez wesoly2040 »

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
« Odpowiedź #32 01 Kwi, 2013, 14:21:23 »
No to może pożycz/ kup coś tańszego na początek? Najlepiej właśnie pożyczyć chociaż na kilka dni aby zobaczyć jak to Ci pasuję, niekoniecznie Mayo.
"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline wesoly2040

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #33 01 Kwi, 2013, 14:25:50 »
No właśnie, też o tym myślałem... Ale jakieś modele godne polecenia?

Posty połączone: 01 Kwi, 2013, 14:28:46
Poza tym mówię... Zapały miałem na 6... Ale do 7 coś ciągnie. Nie chcę ładować takiej kupy pieniędzy teraz w 6 żeby później stwierdzić że wolę jednak 7. I odwrotnie. Na forum zajrzałem, żeby opinii użytkowników zasięgnąć, praktycznej strony posiadania 7 strun:)
« Ostatnia zmiana: 01 Kwi, 2013, 14:28:46 wysłana przez wesoly2040 »

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
« Odpowiedź #34 01 Kwi, 2013, 14:31:36 »
Masz pełno tematów na forum o tym, jaką siódemkę do danej kwoty wybrać na początek.

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
« Odpowiedź #35 01 Kwi, 2013, 14:32:10 »
na giełdzie wisi kilka 7ek ;)
i always go full retard

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
« Odpowiedź #36 01 Kwi, 2013, 14:35:03 »

Najlepiej sie z kimś zgadaj kto ma mayo i ograj. Setius i regius to gitary z bardzo wysokiej półki, a po postach widać ze mimo wszystko nie wiesz czego dokładnie chcesz - wiec niepotrzebnie kase możesz wtopić

Rozejrzyj się też za jakimś "wyższym" schecterem <Hellraiser na przykład> albo starszym japońskim ibanezem...nie zawiedziesz się ;)
Z tańszych to flame exg-7 i schecter demon 7 - polecam tego drugiego - niedroga a dobrze gadająca 7 ;)
"Tępi ludzie są jak tępe noże - krzywdy nie zrobią ale jak wkurwiają" - Anonim

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #37 01 Kwi, 2013, 14:36:18 »
Dale , ale w sumie facet ma rację bo gdzie jak nie tutaj można mu choć opowiedzieć i "unaocznić" różnice itd itd
Fakt tematów było sporo ...
Kolego, jednym gryfem i jego kształtem się nie sugeruj . Co firma albo i model to różne rozwiązania i propozycje. Wiesz jak to jest, jeden lubi wąchać kwiatki a drugi skarpetki ;)
« Ostatnia zmiana: 01 Kwi, 2013, 14:39:46 wysłana przez commelina »

Offline wesoly2040

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #38 01 Kwi, 2013, 14:50:29 »
No i właśnie. Co do 6 strun to wiem dokładnie czego mi trzeba. A co do 7 nie wiem nic... :) Dzięki za Wasze rady:) Rozejrzę się teraz za jakimiś 7 co mówicie i będziemy myśleć co dalej;)

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
« Odpowiedź #39 01 Kwi, 2013, 15:10:02 »
Wiesz... nie żebym zniechęcał... ale pomyśl - co będziesz grał jak masz 7 ?
Cięzkie riffy to można i na 6 grać - przestroisz sobie niżej, albo dropa dasz i można grać :)

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
« Odpowiedź #40 01 Kwi, 2013, 15:28:07 »
Wiesz... nie żebym zniechęcał... ale pomyśl - co będziesz grał jak masz 7 ?
Cięzkie riffy to można i na 6 grać - przestroisz sobie niżej, albo dropa dasz i można grać :)

http://forum.sevenstring.pl/off-topic/kacik-humoru-wujka-bandita-)-(wszystko-oprocz-dowcipow!)/?message=279040

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
« Odpowiedź #41 01 Kwi, 2013, 15:32:23 »
8 nigdy w łapach nie miałem :P

Offline wesoly2040

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #42 01 Kwi, 2013, 15:50:04 »
To ja wolę z kupnem lepszej gitary się wstrzymać i kilka miesięcy później zamawiać, ale spróbować ograć dłużej i konkretniej jakieś 7 strun;] A potem zobaczymy czy zachęci czy zniechęci:)

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #43 01 Kwi, 2013, 19:43:13 »
Dale , ale w sumie facet ma rację bo gdzie jak nie tutaj można mu choć opowiedzieć i "unaocznić" różnice itd itd

No własnie nie ma. Chce żebyśmy byli wyrocznią na temat tego czy on ma kupić sobie siódemkę.
A na to pytanie każdy posiadacz siódemki odpowiada sobie sam, dzięki świadomości tego co chce grać, jak gra, po kupieniu/ograniu/dotykaniu kilku egzemplarzy itede itepe itesre.
A nie po przeczytaniu tego forum.

A tu imo najlepszy przykład:

Jackson poszukał endorsera swoich nowych B7. I znalazł. Facet używa 4 pierwszych strun w siódemce barytonowej.
mniut i piah

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #44 01 Kwi, 2013, 19:55:17 »
Ale ten model Jacksona ma ohydnie nieproporcjonalne rogi :/
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #45 01 Kwi, 2013, 20:17:01 »
No mają w sobie coś obrzydliwego ;)
mniut i piah

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #46 01 Kwi, 2013, 20:58:32 »
Ale to i tak lepiej niz co poniektórzy na 8kach ;D

Offline lupus

• Pr0
  • nadużywam delaya i reverbu
« Odpowiedź #47 01 Kwi, 2013, 22:42:03 »
Zejdźcie z kolesia, ja na przykład zacząłem wykorzystywać siódmą strunę dopiero, jak kupiłem siódemkę. Wcześniej grałem tylko na przestrojonych w dół szóstkach i też nie miałem żadnego pomysłu, jak wykorzystać dodatkowy drut.

Offline Thoth

• Pr0
  • Król djentu i chujowych piosenek
« Odpowiedź #48 01 Kwi, 2013, 22:58:09 »
Jak Cię ciągnie do 7mki to kupuj. Mnie też ciągnęło, wymieniłem się i nie żałuje. Bardziej się otworzyłem na różne sprawy dzięki temu. W moim przypadku przerzucenie z 6 na 7 trwało tyle co przepięcia kabla do gitary, ale ja mam długie palce więc możliwe, że to było jakimś tam ułatwieniem.
Co do różnicy Setius - Regius się to jedyne co wiem to:
-inne kształty
-inne drewna
-Regius bardziej pro mostek
-Setius ma wkręcany gryf, a Regius przez korpus
Co jak się ma do czego? Nie wiem, nie grałem. Wydaje mi się jednak, że na początek przygody z 7mką, ale jakąś konkretną będzie spoko opcja typu: Schecter C7 Hellraiser, Ibanez RG7620/7621 ewentualnie też mogą być droższe jakieś Schectery Loomisy, LTD SC607 itp. jak się uda wyrwać w fajnej cenie. Poszperaj wśród używanych wioseł. Jak się spodoba i zechcesz jakiegoś Mayo to sprzedasz bez większej straty. Jak się nie spodoba i będziesz chciał wrócić do szóstki to też sprzedasz bez bólu sercadupy.
Koko dżambo i do przodu!

https://www.facebook.com/elinband/

Offline lupus

• Pr0
  • nadużywam delaya i reverbu
« Odpowiedź #49 02 Kwi, 2013, 00:11:29 »
Poszukaj sobie na forum, był już temat porównawczy Setius/Regius i ważnym czynnikiem jest tutaj wygoda gry. Setius ma radiusowany top, Regius prawie płaski (sprawdzone dyskografią Vadera w posiadaniu Muszy :P ) i w dość znaczący sposób wpływa to na odbiór gitary.
Był jakiś kolega na forum, który właśnie wydał w chuj szmalu na Regiusa tylko po to, by przekonać się, że płaskie topy są dla niego najbardziej niewygodną rzeczą na tej planecie. Także lepiej uważaj i koniecznie na tym pograj, szkoda wypierdolić kilka naprawdę ładnych baniek na coś niewygodnego i żałować.

Spoiler