Autor Wątek: Kolumny FRFR pod multiefekt do gry na żywo  (Przeczytany 81366 razy)

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
Zaoszczędzoną kasę dodać do budżetu na Fractala/Kempera bo sorry ale dla mnie PODy HD to jakas kupa w porównaniu do dwóch wymienionych poprzednio.

Złej baletnicy nawet POD HD przeszkadza :D

Złemu tancerzowi, prącie w tańcu mrowi ;]
Co kto lubi, dla mnie POD HD jest kupą :)
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline harry_manback

• Gaduła
Lothar cenię sobie Twoje zdanie jak i wypowiedzi wielu forumowiczów na tym forum. Szczerze, to zawsze Twoje posty co do cyfrowych zabawek analizuję i szukam potwierdzenia na zachodnich stronach także próbek brzmienia gdzie się da. Mam trochę doświadczenia ze sprzętem i powiem krótko. Zawsze, ale to zawsze jest tak, że jak zapłacisz sporo to dostaniesz naprawdę wypasioną zabawkę. Nawet co do kolumny sądzę jednak, że Yamaha mimo, że pizgana w Chinach zabrzmi naprawdę lepiej niż tylko minimalnie od ALTO. Oczywiście to mój domysł bo fizycznie nie mam kurwa jak tego sprawdzić niestety. Z doświadczenia wiem, że pierwsza reakcja jest zazwyczaj słuszna i tak właśnie zareklamowałeś Yamaha DXR12.
Z prockami jest tak samo. FRACTAL AXE FX2 według mnie najlepiej brzmi jeżeli chodzi o new metal sound. Cena mnie zabija. AXE dodaje ten zajebisty charakter wyższego środka do brzmienia, a nie to wysokie, drobne, cyfrowe (nazwę to) piaszczenie jak w przypadku POD HD PRO czy HD 500. Kemper w moim odczuciu najlepiej kopiuje brzmienia wzmaków minimalnie obcinając tą denerwującą mnie lampową górkę. Zakochałem się. Także bliżej mi do niego ze względu na cenę chociażby, ale nie wyskrobię kasy na niego w najbliższych miesiącach. Ja chciałbym go używać LIVE i tu powstaje kolejny problem bo kontroler jeżeli już nawet się pojawił to pewnie kosztuje sporo. Łącznie to trzeba będzie z 1500 funciaków wyrzucić Kemper + dedykowany kontroler. POD'a analizowałem także. HD PRO nie kupię bo brzmi w zasadzie tak samo jak HD500 przy czym do droższego HD PRO trzeba dokupić kontroler. Padło na HD500 bo jest tani i będę mógł go opchnąć nie tracąc więcej niż 100 funciaków. Brzmienie da się wyskrobać zadowalające. Może pokombinuję dodatkowo z jakąś analogową dopałką, żeby zmiksować charakter piachu POD'a z grubym ziarnem dopałki. Kolumnę jednak chciałbym mieć od początku z wyższej półki. Nęci mnie ten wbudowany zestaw amerykańsko-chiński Eminence z Celestionem. Chociaż naczytałem się sporo o tym ALTO 15". Tylko jeden gość na około trzydziestu ludków stwierdził, że to tani shit. Naryłem sobie w bani i teraz będę kombinował bo mam dość dźwigania gratów. W ostatnich 2 miechach zagraliśmy tylko 3 koncerty, a ja mam dosyć dźwigania i pierdolenia się z lampami itp.
« Ostatnia zmiana: 13 Sty, 2013, 04:22:02 wysłana przez harry_manback »

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
Pisze , z komorki wiec sorry za bledy, bedzie zwiezle bo nienawidze pisac ze smartphonow.
Troche sie wyrazilem, z jakiego powodu uwazam, ze pod hd to kupa. Nie dlatego, ze jest zle wykonany, ze brzmienia nie sie nie da ukrecic. Brzmienie mozna uzyskac dobre, moze nawet b. dobre ale kupa jest dlatego, ze ma praktycznie zerowa responsywnosc. Tego nie odczytuje nikt oprocz samego gitarowego. Uderzajac struny podczas gry na AXE/Kemperze czulem sie jakbym i tak gral na wzmaku. Przyjemnosc z gry, dzwiek falowal.
A jak podlaczylem PODa to czulem sie jakbym zamiast strun mial kawalki drewna, obrzydliwe. Mialem zero przyjemnosci z grania. Ale sie nie poddawalem bo kusila mnie dalej cena poda wiec zagralem na nim probe. W ogole nie dawalo mi satysfakcji z gry. A do tego perkman nawet zauwazyl, ze cos mi sie chujowego pojawilo w brzmieniu. A on nawet nie wiedzial, ze zmienialem cos w sprzecie. No a pozatym, prostota Kempera powala na lopatki, plug and play.a co do glosnikow, wolalbym kupic dwa alto niz jedna yamahe ;) wychodze z zalozenia, ze jestem za biedny zeby kupowac tanie rzeczy a jednak ALTO na tyle mnie przekonal, ze poszedlem w strone taniosci.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Dla mnie z kolei najważniejszy jest odbiór tego co gram przez innych, bo po to w sumie gram. I wydaje mi się, że POD spełni to zadanie, dlatego wybieram PODa, a przyjemność sprawia mi sama gra na gitarze, w domu bardzo często gram na sucho tak czy srak.
mniut i piah

Offline Cedryk

• Prawie użytkownik
    • youtube
Chciałbym się z podzielić z wami moimi wrażeniami po trzech dniach ogrywania kolumny Yamaha DSR115. Jako że potrzebowałem szybko nagłośnienia na występ, postanowiłem skorzystać z okazji i nabyć DSR po atrakcyjnej cenie w jednym ze sklepów. Dlaczego akurat DSR? Słyszałem kilka pozytywnych opinii na forach, uległem opisowi rewolucyjnych technologii w niej zastosowanych, spodobała mi się perspektywa 7 lat gwarancji.

Pierwsze wrażenie po podłączeniu Kempera i ograniu nie było zbyt pozytywne. Zamulający bas, cofnięty środek. Po kolejnym dniu ogrywania i zabawie z przyciskami d-contour i HPF kolumny, kręceniem gałek korektora nie udało mi się uzyskać satysfakcjonującego dźwięku. Nie miałem okazji porównać bezpośrednio tej kolumny z innymi. Dźwięk porównywałem z dźwiękiem w moich słuchawkach (Beyerdynamic DT990 PRO) i tanim zestawem głośników do komputera z subwooferem (Creative TS5900) z zeszłej epoki.

Na potwierdzenie wrzuciłem na youtube film z odsłuchu surowych gitar Oli Englunda na DSR115 i zestawie głośników komputerowych TS5900.

Offline harry_manback

• Gaduła
No właśnie, Lothar czy te 15" głośnika nie przykrywa basem wręcz pożądanego środka? Jak tłumisz dźwięki podczas grania  to ten ALTO czasem nie robi tzw boom boom :)  Może faktycznie 12" głośnik od Yamahy będzie lepszym rozwiązaniem niż 15". Oczywiście w sensie wykorzystania go tylko do gitary+procek. W sumie mniejsza buda i mniejszy głośnik da inną wartość środka i kolumna powinna być mniej boomy.

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
IMO, musicie rozróżnić, że takie monitory mają kompletnie inna charakterystykę niż paczki gitarowe. Owszem jak stoisz 0.5m od FRFR to Ci może robić "BOOM BOOM". Ale im dalej stoisz od źródła dźwięku tym definitywnie mniej dolnego pasma. Zdecydowanie mniej niż przy paczkach gitarowych, które uwielbiają przenosić także te pasma po podłodze na której stoją. Dlatego zawsze staram się ustawiać paczki/FRFR na np dodatkowym stole, europalecie albo innych przedmiotach, które zlikwidują tzw. "amp in the room feel" (który przez wielu jest tak pożądany, ja go osobiscie nie lubię).
Inna sprawa, że mam to kompletnie w dupie czy 12" ma mniejszy bas niz 15" bo nie ma to najmniejszego znaczenia jesli paczka się przebija na próbie. A grając koncert ważne będzie to jakie brzmienie sie uzyska na FOH a nie na FRFR pod stopami.

Moje 0,03 zł.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline Bloody As Hell

• Użytkownik
  • Stejki! ♥
Co do POD'a, to brzmienie jakie ukręciłem na dual ampie ENGLi jest całkiem spoko. Musiałem co prawda się trochę nakręcić, ale jestem zadowolony. Lothar, spróbuj poustawiać te wszystkie biasy, humy i inne gówienka. Może od razu tego nie słychać, ale powinna jednak Ci się zmienić ta przyjemność z grania. Przynajmniej u mnie tak było.

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
Co do POD'a, to brzmienie jakie ukręciłem na dual ampie ENGLi jest całkiem spoko. Musiałem co prawda się trochę nakręcić, ale jestem zadowolony. Lothar, spróbuj poustawiać te wszystkie biasy, humy i inne gówienka. Może od razu tego nie słychać, ale powinna jednak Ci się zmienić ta przyjemność z grania. Przynajmniej u mnie tak było.

Ja już PODa nie posiadam - jestem szczesliwym posiadaczem Kempera ;)
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline Bloody As Hell

• Użytkownik
  • Stejki! ♥
Ja już PODa nie posiadam - jestem szczesliwym posiadaczem Kempera ;)

Wiem, myślałem, że może jeszcze masz ;d
Na Kempera sam mega się napaliłem, ale cały czas nie mogę hajsu uzbierać :(

Offline harry_manback

• Gaduła
Wiesz co Lothar, może uda mi się uzbierać na Kempera szybciej niż sądzę i dlatego pójdę za Twoim przykładem i polecę przetestować ten głośnik Alto do Liverpool'u. Muszę znaleźć sklep z tym szajsem i zjawić się tam z obecnym prockiem i wiosłem ograć to cuś. Wtedy zdecyduję co dalej.

Offline Cedryk

• Prawie użytkownik
    • youtube
Po moich przygodach z DSR115 i HD1221, bardziej bym się skłaniał do kolumny z 12" głośnikiem, ew. jakiegoś trójdrożnego zestawu.

Offline wuj Bat

• Pr0
A do tego perkman nawet zauwazyl, ze cos mi sie chujowego pojawilo w brzmieniu. A on nawet nie wiedzial, ze zmienialem cos w sprzecie.
Perkusiści... Wychodzi na to, że taki nie zobaczy różnicy między PODem a Kemperem, nawet jak nimi dostanie w łeb! ;) Pewnie na jamie też nie odróżnia DVD od tostera...
Paczki z głów!

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
No własnie o to chodzi, ze usłyszał roznice ;)
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
ale nie zwrócił uwagi że zamiast podłogi masz toster ;)
i always go full retard

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
Wiesz, ja też bym nie zwrocił uwagi jakby mu się talerze zmieniły ;]

pozatym, nie zwrocił uwagi, jak zmienilem Fractala na PODa,

Toster zauwazyłem od razu po wejsciu do sali ;d discolights.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline harry_manback

• Gaduła
Lothar nie krzycz :)...  kupiłem POD HD 500 z Thomanna bo zdecydowałem się na sprzedaż mojego  Boss GT8. Nie ukrywam, że jeszcze przerabiam problem aktywnego głośnika. Znalazłem sklep koło siebie który ma 12" i 15" Alto jak i Yamaha. Będę testował te cztery głośniki jak przygotuję sobie patche w POD.

Tak naprawdę to z mojego nowego "mobilnego" punktu widzenia mam dwie opcje na przyszłość czyli:

Kemper - POD HD500 - kolumna aktywna
Taurus Stomp Head Amp 4HG - POD HD500 - paczka 2x12

jeszcze super mobilna i pół lampa opcja

POD HD500 - kolumna aktywna
Końcówka lampowa - POD HD500 - paczka 2x12
« Ostatnia zmiana: 16 Sty, 2013, 17:28:13 wysłana przez harry_manback »

Offline harry_manback

• Gaduła
...tak na marginesie jeżeli ktoś szuka kolumny aktywnej z głośnikiem 12" czy 15" i ma zamiar wejść w ALTO to przed kupnem zdecydowanie doradzam posłuchać ELECTRO-VOICE ELX112P i ELX115P.  Każdy musi zadecydować sam czy warto płacić ponad 3 tys.  W moim odczuciu naprawdę warto.

Offline Cedryk

• Prawie użytkownik
    • youtube
Harry ogrywałeś tego EV ELX112P? Jestem ciekaw opinii.

Offline harry_manback

• Gaduła
1. większa buda (pojemność) ,ale też cięższa
2. drewniana buda ze sklejki i tu trzeba uważać na uszkodzenia
3. w brzmienu ma więcej wszystkiego w porównaniu do Alto, ale zdecydowanie mniej jazgotliwej górki. Według mnie w przypadku podłączenia do niej POD HD to duża zaleta bo cyfrowy fizz nie jest tak wyeksponowany.

No nie będę pierdolił się w spuszczanie nad tą kolumną.
Jest warta zapomnienia o Alto ze względu na swoją, że tak powiem kremową, miękką, uśrednioną barwę. No i jest mocniejsza jeżeli ktoś będzie tego potrzebował.
Barwa Alto będzie spoko z lepszymi procesorami jak sądzę...   ...z tym, że jestem ciekawy jak lepszy procek będzie współgrał z EV :)  ??  Pewnie jeszcze lepiej

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
...tak na marginesie jeżeli ktoś szuka kolumny aktywnej z głośnikiem 12" czy 15" i ma zamiar wejść w ALTO to przed kupnem zdecydowanie doradzam posłuchać ELECTRO-VOICE ELX112P i ELX115P.  Każdy musi zadecydować sam czy warto płacić ponad 3 tys.  W moim odczuciu naprawdę warto.

Zamiast ładować się w elektro-wojsy polecam ograć w miarę możliwości dwa produkty stworzone specjalnie do procesorów efektów typu Axe-Fx.

1. Atomic CLR http://www.atomicamps.com/products.htm - ACTIVE CAB & WEDGE: $999.95
2. Matrix Q12a http://matrixguitaramplification.com/products/q12a-active-monitor/ - £675.00

« Ostatnia zmiana: 23 Sty, 2013, 15:35:50 wysłana przez Az »
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline sylkis

• Pr0
A znacie jakąś taką kolumnę, która dałaby radę zarówno z gitarą, jak i basem (tyle, co na samym procesorze typu POD/Kemper/AxefX/11R/chujwieco by się ustawiło odpowiednio inną symulację wzmaka i paczki)?

Czy wystarczy, żeby było 15" i odpowiednio nisko potrafiło schodzić w deklarowanych częstotliwościach?

Im taniej, tym lepiej :D
« Ostatnia zmiana: 23 Sty, 2013, 17:52:05 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
Przecież to nie ma żadnego znaczenia co tam chcesz podłączyć. Równie dobrze, możesz podłączyć mp3 i puscić jakies subbassy.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline sylkis

• Pr0
No też tak myślałem, że styka aby była płaska charakterystyka i odpowiednio szeroki zakres pasma, ale jak gadałem mailowo z NoisyBox, to miał wątpliwości co do odnalezienia nadającego się nisko-średniotonowca i żywotności wysokotonowca przy takim wykorzystaniu (choć nie do końca zrozumiałem jego argumentacji) i ogólnie odradzał zwykłe aktywne odsłuchy, radził się interesować raczej np. Atomicami (ale te zaczynają się chyba koło 70Hz,więc za wysoko dla basu).

Stąd takie dziwne (głupie?) pytanie.
« Ostatnia zmiana: 23 Sty, 2013, 18:33:05 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline harry_manback

• Gaduła
Atomic CLR w zasadzie nie do dostania, a Matrix Q12a pomimo, że na miejscu to £675.00 netto !!!!!!!!  Nie na moją kieszeń

Wychodzi 810 funciaków + koszt przesyłki.
« Ostatnia zmiana: 24 Sty, 2013, 02:32:14 wysłana przez harry_manback »