Sam już nie wiem jak powrócić do zadania pytania na które boję się że nie istnieje dokładna odpowiedź.
Miesiące zbieram informacje i nadal wszystko mam bardzo nie jasne. Oczywiście wina leży po mojej stronie bo jestem zielony w temacie, ale proszę jakoś pomóżcie mi bym chociaż podczas zakupów zmądrzał
Dlatego proszę tylko o ogólne opinie, bo od niej w dużym stopniu zależą moje przyszłe plany.
Co do urządzeń już mniej więcej wiem ile muszę wydać, no i mam już jedno urządzenie komputer Apple MacBook pro 17. Mam upatrzony interfejs Apogee Duet 2
http://www.djshop.pl/i9350,apogee,apogee-duet-2.htmlMikrofon itp.
Teraz chciałbym poznać przybliżoną cenę jaką będę musiał wydać na programy.
Jednak gdy dowiedziałem się że jeszcze potrzebuję wiele innych wtyczek, sampli itd., to znów mam wszystko nie jasne. Nawet nie wiem czy te dodatki są za darmo, jak się nazywają, czy się płaci, jak się nazywają, gdzie się kupuje, jak się kupuje.
Nie wiem też odpowiedzi na bardzo ważne pytanie;
-czy ja muszę zakupić większą ilość programów, czy 1 wystarczy np. Na razie planuje zakupić Studio Logic za 2 299,00 zł
http://store.apple.com/pl/product/MB795Z/AAby było jaśniej w skrócie zaznaczę co chce uzyskać programami;
1- Chcę podłączyć jakieś klawisze do komputera a potem chciałbym móc zmienić ich brzmienie na jak-największą ilość możliwości innych dźwięków.
2- Chciałbym mieć możliwości edytowania dźwięków czyli zamiany danej ścieżki na inny dźwięk, mazanie, dodawanie, itd.
3- Chciałbym śpiewać i wokal mój rejestrować na komputerze.
4- Śpiew mój musi mieć możliwości nakładania różnych efektów, ( mowa o wyjątkowo mocnych efektach np. zbliżonych do dźwięków syntezatora, itp. ) Efekty te nie chcę edytować po nagraniu, ale już odsłuchiwać chce je podczas nagrywania.
5- Wszystko czyli zarówno wokal jak i dźwięki grane chciałbym móc nagrywać w jak najlepszej jakości na komputerze.
Wokal koniecznie musi dać się nagrywać w czasie rzeczywistym i z jednoczesnym odsłuchiwaniem granych dźwięków ( oczywiście dźwięki te nagrane zostaną wcześniej, chodzi o dźwięki podobne do tych syntezatorowych, itp. )
6- Właściwie w razie potrzeby przydało by się też edytowanie wokalu, np. dodanie jeszcze po nagraniu pewnych efektów.
Teraz proszę drodzy Forumowicze w przybliżeniu wyceńcie to, ale pomijając opinie że tego się nie da wycenić
Było by wspaniale gdybym w każdym punkcie powyższym mógł dostać przybliżoną cenę ….a podanie linku do danego towaru i sklepu było by już czymś niebywale mile widzianym
Wiem że istnieć będą komplikacje typu; Logic studio potrzebuje wiele dodatkowych wtyczek, sampli,,,, zatem bardzo proszę dopisać czego dokładniej potrzebuje i ile to będzie kosztować.
Wielkie dzięki.