Autor Wątek: Mosiężne siodełko  (Przeczytany 28039 razy)

Offline harry_manback

• Gaduła
Odp: Mosiężne siodełko
« Odpowiedź #50 31 Gru, 2011, 22:29:20 »
...ok zobaczymy co tam Kamecki zaprojektowal

Offline harry_manback

• Gaduła
« Odpowiedź #51 03 Sty, 2012, 21:35:27 »
...no więc według rad usunąłem stare plastykowe badziewie wybijając je kawałkiem deseczki i młotkiem. Prosto i przyjemnie. Lekki szlif drewna od pozostałości kleju. Stare siodełko to jakiś żart. Nie dość, że puste w środku to jeszcze podklejone trzema kropkami kleju. Dodatkowo było tak krzywe, że nawet nie wiem jakim cudem stykało się z drewnem.

Mosiężne odtłuściłem nitro i użyłem bezbarwnego kleju dwuskładnikowego Distal prosto na drewno. Pokryłem całą powierzchnię styku. Docisnąłem siodło no i czekam 24h aż założę struny

Orange

• Gość
« Odpowiedź #52 03 Sty, 2012, 23:09:35 »
Jak wymieniałem siodełko w basie po prostu nałożyłem klej i  założyłem struny - one docisnęły siodełko do drewna. Ale na bas chyba większe siły działają... ;)

Offline Thoth

• Pr0
  • Król djentu i chujowych piosenek
« Odpowiedź #53 04 Sty, 2012, 15:20:41 »
Wiesz, ogólnie to wystarczy w paru miejscach punktowo dać kropelkę.
Koko dżambo i do przodu!

https://www.facebook.com/elinband/

Offline harry_manback

• Gaduła
« Odpowiedź #54 04 Sty, 2012, 19:02:09 »
tylko foty, później komentarze -

Offline harry_manback

• Gaduła
« Odpowiedź #55 07 Sty, 2012, 02:10:20 »
1. struny chodzą jak po maśle - zero zacięć
2. bardziej metaliczny dźwięk
3. dłuższy sustain pustych strun !!!!!
4. o wiele lepiej wyprofilowany przeze mnie rzut strun na podstrunnicę - spuszczałem się strasznie i co paręnaście skrobnięć przeciąganymi strunami czy pilnikiem sprawdzałem suwmiarką głębokość nacięć.

Ogólnie bardzo dobry rezultat. Jeżeli ktoś zastanawia się nad takim rozwiązaniem to moja rada brzmi...   ...nie zastanawiać się tylko próbować bo może spodobać się efekt końcowy :)

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
« Odpowiedź #56 07 Sty, 2012, 09:04:57 »
Też tak miałem na poczatku, szybko zaczęło mnie... no może nie irytować, ale zachwycać przestało.
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline BetoNova

• Gaduła
  • Wut?
    • Mein zespół
« Odpowiedź #57 07 Sty, 2012, 11:57:36 »
Ładnie się błyszczy ;] Dużo czasu zajęła ci obróbka takiej sztabki wyjściowej? I czy nie bałeś się błędów podczas szlifu? Że np. za dużo spiłowałeś czy coś?

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #58 07 Sty, 2012, 13:48:40 »
Mnie trochę denerwuje ten metaliczny dźwięk i nakłady góry w związku z nim, ale i tak na pewno lepsze to, niż plastik :P
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline Vicol

• Pr0
    • Nakvrw und Śmierćmetal
« Odpowiedź #59 07 Sty, 2012, 22:31:53 »
Mnie trochę denerwuje ten metaliczny dźwięk
:facepalm:
To odkręć gryf, włóż kawałek gumy w neckjointa a siodełko zrób z silikonu sanitarnego lub kauczuku. :P

Ja mam dokładnie odwrotnie. Głuche brzmienie większości epifonowskich lp i sg z machóniu odrzuca mnie totalnie.
synkopy to guwno

Offline harry_manback

• Gaduła
« Odpowiedź #60 07 Sty, 2012, 23:12:10 »
... dziś jestem po pierwszej próbie :)
... nowe struny i nowe siodło daje zajebisty metaliczny dźwięk i mogę stwierdzić, że naprawdę to lubię. ENGL Powerball na przesterku z tą gitarą chodzi naprawdę BOSKO :) o clean'ach nie wspomnę.

To był bardzo dobry ruch z mojej strony.

BetoNova - a czego mogłem się bać :) ? materiału mam na 10 takich siodełek.  Zrobiłem dwa siodełka z czego wybrałem lepiej dopasowane. Jedno zajęło mi około 4 godzin pracy.

Ten temat w zasadzie może już sobie odejść  R.I.P

Dziękuję za dobre rady

...a na koniec ostatnia fota :)

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #61 09 Sty, 2012, 10:30:47 »
Mnie trochę denerwuje ten metaliczny dźwięk
To odkręć gryf, włóż kawałek gumy w neckjointa a siodełko zrób z silikonu sanitarnego lub kauczuku. :P

Ja mam dokładnie odwrotnie. Głuche brzmienie większości epifonowskich lp i sg z machóniu odrzuca mnie totalnie.
Sory, ale kurwa no.
Chuj, de gustibus est non disputandum.

A końcowy efekt kastoma wygląda rozpierdala :)
(\__/)    This is Bunny.

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
« Odpowiedź #62 09 Sty, 2012, 10:56:02 »
Spoiler

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #63 09 Sty, 2012, 11:17:37 »
Nie znam się tak na gramatyce łacińskiej, jednak z sentencją do wkuwania na pamięć tylko w tej formie się spotykałem ;)

Spoiler
(\__/)    This is Bunny.

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
« Odpowiedź #64 09 Sty, 2012, 19:07:33 »
Spoiler

Ten tego, harry, nagraj própki!

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #65 09 Sty, 2012, 19:59:51 »
Mea culpa ;D
Spoiler
(\__/)    This is Bunny.

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
« Odpowiedź #66 09 Sty, 2012, 20:03:25 »
Nom, quidquid Latine dictum sit, altum videtur, i tym optymistycznym bełkotem skończmy offtop :)

Offline BetoNova

• Gaduła
  • Wut?
    • Mein zespół
« Odpowiedź #67 06 Lut, 2012, 14:05:54 »
Jako że Harry zainspirował mnie mocno do działania na tymże polu, pochwalę się też moimi siodełkami.

Tutaj wrzucam taki mały tutorial, gdyby ktoś chciał sobie poczytać

Uznałem, że czas po sesji należałoby wykorzystać produktywnie, a że po sesji na uczelnii trafiła się sesja w studiu nagrań, to postanowiłem celem dodania +4 do brzmienia i +12 do lansu wyciosać mosiężne siodełka.

Sztabki mosiężne docięte na wymiar udało mi się załatwić za free, pozostało tylko ich przerobienie na odpowiednie elementy w gitarze elektrycznej.

W epifonie jedną ze sztabek zrobiłem niesymetryczną, tak jak było oryginalne grafitowe siodełko (wyższe po stronie basowych). Drugie postanowiłem "zradiusować" odrysowując linię podstrunnicy z podłożonymi wizytówkami.

W roterze zastosowałem patent z odrysowaniem, bo oryginalne siodełko maiło normalny odcinek okregu.

Zamalowałem pisakiem ścianę, potem zarysowałem lekko odpowiednią linię.

Potem siodełko w kawałek skóry, wsadziłem w imadło i ścierałem pilnikiem do metalu aż do uzyskania tej linii. Warto zaznaczyć, że przy zaznaczaniu linii wziąłem jedna wizytówkę na zapas (0.3mm), a potem przy piłowaniu zastopowałem i tak nad tą linią. Bałem się, żeby nie zebrać za dużo (choć miałem w zapasie zawsze drugą sztabkę).

Jak już z grubsza spiłowałem zaokrąglenie, to taką samą metodą spiłowałem ten okrągły bok "w dół" (tak jak struny schodzą w stronę kluczy) i to samo zrobiłem sąsiednią ścianą.

Potem dokończyłem obróbkę na papierach ściernych. Pierwotnie działałem na 60, 80 i 1200, tylko takie miałem w domu :]. Potem odnalazłem 180, 320, 800 i 1000, co znacznie ułatwiło robotę. Czyli każda ściankę przeleciałem papierami, do tego mocniej działałem na tej radiusowej powierzchni, żeby wygładzić robotę po pilniku, no i te skosy. Jednocześnie trochę starałem się zaokrąglić rogi i te górne, widoczne ścianki siodełka,żeby łączyły się bardziej łagodnie.

Rowki na struny... Najgorsza część. Oczywiście, zacznijmy od tego, że specjalne pilniki do siodełek są idealnie do tego przeznaczone, robią półokrągłe szczeliny, są w wielu odpowiednich rozmiarach itd. tylko że troszkę kosztują. Nie miałem niestety pod ręka 600zł, ani czasu na czekanie na dotarcie do mnie takichż przedmiotów, postanowiłem sobie poradzić z takimi, jakie miałem w domu.

Jak dla mnie robota okazała się nie tak straszna. Ze starych siodełek zaznaczyłem sobie rysami pozycje na mosiądzu. Potem wziąłem najmniejszy, "kanciasty" pilnik i zrobiłem wgłębienia dla wiolinów. Pilnikami okrągłymi albo hmmm, eliptycznymi(?) w przekroju zrobiłem wycięcia dla basów. pamiętałem, żeby piłować je "w dół' tak jak kładą się struny w stronę kluczy, no i nie przesadzałem z głębokością szczelin.

Oczywiście, powstałe szczeliny często miały kształt V, a nie U, (albo raczej połowy O :]). Za pomocą nowatorskiego narzędzia złożonego ze starych strun i kawałka papieru poradziłem sobie z tym problemem na tyle, że wyszły całkiem ładne prawie półokrągłe szczeliny, w dodatku bardzo gładko wyszlifowane.

Trochę problemów nastręczyło mi wyszlifowanie główki i podstrunnicy w miejscu dla siodełka. Starałem się zachować kąt prosty, ale i tak ile bym nie równał, zawsze siodełka były niespasowane do końca. I tak po kilku próbach uznałem, że prędzej zeszlifuję główkę do zera i zjadę siodełka do grubości monety, zanim to mi się uda, więc zostawiłem to miejsce tak, żeby siodełko przylegało prawie na całej długości spodu, a do podstrunnicy niekoniecznie ;]

Koniec końców, po finalnych doszlifowaniach wysokości (w roterze zdecydowanie zostawiłem za duży naddatek i piłowałem mocno spód siodełka - o takie wysokie było:

poprawianiu rowków i ich lekkiemu pogłębianiu, wypolerowałem jeszcze je papierem 1200 (niestety,przy piłowaniu rowków pilniki czasem mi się "omskły", czasami też struny przesuwając się i wyskakując z rowków trochę je rysowały), postawiłem je w swoich miejscach, i, nie przyklejając, naciągnąłem struny. Siodełka nie ruszają się same z siebie (chyba że je mocno próbować przesunąć w bok), na razie nawet nie chce mi się ich kleić. Struny ładnie siedzą w swoich rowkach, myślę, że mógłbym je trochę pogłębić, ale skoro nie zdarzyło mi się, żeby nawet przy mocnym graniu i podciągach wyskoczyły, to nie będę ruszał. zwłaszcza, że wysokość strun jest albo bardzo dobra w Epi, albo zadowalająca w roterze.

Struny się nie klinują, siodełko nie 'łapie" np. strun G, która byla kompletną udręką w roterze, a i w epifonie zdarzało się siodełku psuć strój tej struny.

Co do brzmienia, jest więcej 'metalu' na pustych strunach. Czy wybrzmiewają dłużej, nie wiem, puste struny i tak zawsze się ciągną i ciągną ;]

Manewr ten w epifonie może był zbędny - tamto grafitowe siodełko było dobre (czasami owijkowa G się 'psuła'), miało odpowiednią wysokość. Ale mosiężne wygląda ładniej (w porównaniu do gitary w studio, gdzie było lutniczo zmienione siodełko na mosiężno-hebanowe, moje miało ładniejsze rowki :D) funkcjonuje tak samo albo i lepiej, no i sam je zrobiłem.

W barytonie zdecydowanie jest poprawa, bo tamto siodełko było paskudnie źle ponacinane.

Zatem, jak ktoś ma 4-5 godzin wolnego czasu, umie obsługiwać imadło, pilniki i flamaster, serdecznie polecam takie przedsięwzięcie.

a jeśli TLDR, to ogółem mówiąc, siodełka wyszły spoko, bałem się, że skopię pierwsze podejścia, a zapasowe sztabki czekaja ładnie :] Siedzą dobrze na spodniej części, nawet ich nie przyklejałem. Metaliczne brzmienie owszem jest, nie wiem ,czy sustain jakoś się zmienił, no i strunki ładnie leżą w rowkach i nie klinują się

Offline coin777

• Pr0
  • Nie moge Tego
    • YT
« Odpowiedź #68 06 Lut, 2012, 14:24:25 »
Fajne też chce Mosiądz na mojej gitarze :P
Pchnąć w tę łódź jeża lub ośm skrzyń fig

Offline Thoth

• Pr0
  • Król djentu i chujowych piosenek
« Odpowiedź #69 06 Lut, 2012, 18:22:38 »
A ja stwierdziłem, że se haltera jebnę.
Koko dżambo i do przodu!

https://www.facebook.com/elinband/

Offline ChopZeWsi

• Pr0
« Odpowiedź #70 06 Lut, 2012, 20:46:47 »
Między siodełkiem i podstrunnicą masz teraz szparkę. Czy przez ten dystans nie spieprzyło się teraz strojenie na niskich pozycjach?

Offline BetoNova

• Gaduła
  • Wut?
    • Mein zespół
« Odpowiedź #71 06 Lut, 2012, 21:09:47 »
Nie zauważyłem, ale ze stroikiem nie sprawdzałem. Jak było w roterze stare siodełko, to też troszeczkę odstawało od krawędzi podstrunnicy.

Offline Vicol

• Pr0
    • Nakvrw und Śmierćmetal
« Odpowiedź #72 07 Lut, 2012, 09:48:45 »
Kąt ci z leksza spierdolił przy szlifowaniu pewnie. Podstrunnica też nie jest idealnie równo ucięta z tego co widzę.

Na Twoim miejscu trochę jeszcze bym to dopracował. Przede wszystkim sprawdź jak się ma odległość siodełka od środka pierwszego progu w stosunku do wartości która wynika z faktycznej(podanej przez producenta a najlepiej zmierzonej na tym egzemplarzu) menzury. Na pierwszych progach tolerancja niedokładności jest zawsze większa niż na dalszych. Generalnie nie powinno być odchyłów większych niż około ~0,37mm jeżeli ma to stroić co do centa(po regulacji menzury względem 12stego progu oczywiście). Z dwojga złego lepiej jednak, żeby stroiło za nisko niż za wysoko, bo i tak dociśnięcie struny do początkowych progów zawsze bardziej podwyższa dźwięk niż na dalszych.
synkopy to guwno

Offline ChopZeWsi

• Pr0
« Odpowiedź #73 07 Lut, 2012, 10:57:35 »
Gdzieś wyczytałem że masterzy robiący drogie akustyki, tak rozmieszczają siodełko i pierwsze progi żeby po dociśnięciu struny stroiły co do centa. Biorą też pod uwagę styl gry gitarzysty, który gitarę zamawiał. Czyli biorą poprawkę na to z jaką siłą uderza w struny i takie  tam.
Ja jak kombinowałem z różnymi siodełkami, to taki odchył jak na załączonym obrazku wpływał już znacznie na strojenie.

Offline BetoNova

• Gaduła
  • Wut?
    • Mein zespół
« Odpowiedź #74 07 Lut, 2012, 21:45:50 »
Sprawdzę na stroiku. Na słuch jest ok, ale z tym to różne bywa :] Ogólnie, wynik i tak może być skopany, bo w tym wiośle mostek jest chyba troszkę za blisko, ciężko ustawić menzurę, bo lipne wózki odsunąć dalej się nie chcą.
Poza tym, jak wspominałem, próbowałem nadać powierzchniom styku płaskie powierzchnie schodzące się pod kątem prostym (nałożyłem papier 320 na siodełko, zagiąłem go ładnie na krawędzi i szlifowałem), ale nadal to nie jest super :] No  a potem musiałem spiłować spód siodełka bardzo mocno - pilnikiem, więc jego dolna powierzchnia tez nie jest idealna (choć do blatu biurka albo suwmiarki przylega prawie na całej długości).
No chyba że jest jakiś lepszy sposób na uzyskanie równiutkich płaszczyzn główki i podstrunnicy pod siodełko.

Z dwojga złego lepiej jednak, żeby stroiło za nisko niż za wysoko, bo i tak dociśnięcie struny do początkowych progów zawsze bardziej podwyższa dźwięk niż na dalszych.
Poza tym, no właśnie, teraz nie narzekam ;]