Autor Wątek: Słuchawki - jak najtańsze!  (Przeczytany 110297 razy)

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
Słuchawki - jak najtańsze!
« 16 Wrz, 2011, 18:59:45 »
Co prawda gdzieś już się wala tutaj topik odnośnie używania słuchawek jako monitorów, ale jest sprzed ponad roku i wiele się w tym temacie mogło zmienić (np. niektórych wymienionych tam modeli już nie mogę nigdzie znaleźć).
Sprawa jest prosta - potrzebuję słuchawek do miksu, z przyczyn budżetowych jak najtańszych, ale przy jednoczesnym zachowaniu w miarę dobrej jakości - nagrywam piwniczną napierdalanę, więc cudów techniki nie potrzebuję :D Da się wyrwać coś znośnego za około dwieście zeta?
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan
...gdyż granie do kotleta nie jest graniem do omleta choć oba dobre - commelina

Offline sylkis

• Pr0
Odp: Słuchawki - jak najtańsze!
« Odpowiedź #1 16 Wrz, 2011, 19:34:49 »
Koss porta pro?
Najbrzydsze słuchawki na rynku, ale jeśli to ma ci służyć do miksowania w domu, to raczej to nie gra roli. A brzmieniem (ponoć) kopią dupę niemiłosiernie, zwłaszcza w swej cenie.
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #2 16 Wrz, 2011, 19:49:46 »
Omlet, widzę, pro browsing skillz: http://forum.sevenstring.pl/hardware/sluchawki-do-300zl/

Sylkis - "ponoć", zdrowyś? Wiesz, co tu sądzi się o takich opiniach.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #3 16 Wrz, 2011, 19:49:54 »
Kopią, kopią, ale mają sporo basu, trzeba o tym pamiętać. Personalnie raczej rozpocznę poszukiwania jeszcze czegoś innego, bardziej neutralnego.
Paczki z głów!

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #4 16 Wrz, 2011, 19:58:32 »
Mondo, na tyle często od ludzi naprawdę ogarniających temat słyszałem tą opinię osobiście, co również potwierdzają niezliczone opinie na necie, że jestem przekonany o prawdzie tego twierdzenia i dlatego nie widzę, dlaczego miałbym się posiadaną wiedzą nie podzielić. Jednakże nigdy sam na uszach ich nie miałem, to uczciwie napisałem "ponoć". Coś w tym złego?
(\__/)    This is Bunny.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #5 16 Wrz, 2011, 20:18:31 »
To, że równie dobrze mógłbym napisać, że Squiery są fantastyczne, bo tak widziałem na różnych forach. Men, powagi trochę.

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
« Odpowiedź #6 16 Wrz, 2011, 20:32:00 »
Mondo, tam wyraźnie było napisane że w głównej mierze do słuchania nie nagrywania, widocznie się źle zasugerowałem :D

O kurwa, te porta pro faktycznie są paskudne! Ale za taką cenę kupię w ciemno, najwyżej skończą jako "odsłuch" do NFS. Szczególnie jeśli mają sporo basu :D
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan

Offline Thoth

• Pr0
  • Król djentu i chujowych piosenek
« Odpowiedź #7 16 Wrz, 2011, 21:05:16 »
Ja tam niedawno kupiłem AKG K77 i nie narzekam.
Koko dżambo i do przodu!

https://www.facebook.com/elinband/

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #8 16 Wrz, 2011, 21:05:28 »
Jak już mówiłem, info nie jest w pierwszej kolejności z neta. A co do squierów, zazwyczaj je zachwalają ich posiadacze, czyli niejako info z pierwszej ręki... trochę logiki, men.
ED: a jeśli chodzi głównie o słuchanie dla przyjemności, to z pierwszej ręki ;) mogę polecić sennheisery hd 202, jako właściciel takowych. Co prawda kabel o długości stąd do Australii i z powrotem trochę przeszkadza, ale w zestawie jest tuleja od tego, czyli da się przeżyć, dopóki jej nie rozwalisz.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrz, 2011, 21:16:37 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Offline Bielack

• Gaduła
    • Blog pozycjonera
« Odpowiedź #9 16 Wrz, 2011, 21:26:56 »
Dzisiaj rozpakowałem właśnie te legendarne Koss Porta Pro - docelowo jako słuchawki do Vox amPluga. I porównując z AKG K240 to ... nie ma porównania ;-)
Słuchawki Koss Porta Pro (jednym słowem) huczą. I faktycznie mają mnóstwo basu. Dzięki temu bania podskakuje przy słuchaniu i każda muzyka nabiera "kopa" i "czadu" ale z miksowaniem to tak ostrożnie.

Przyznać jednak trzeba, że są lekkie, po założeniu na głowę praktycznie przestaje się o nich pamiętać i prócz tego, że huczą, można spoko słuchać muzyczki.
Moje muzowanie.

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
« Odpowiedź #10 17 Wrz, 2011, 00:08:35 »
Nie do końca rozumiem co rozumiesz przez pojęcie "tak ostrożnie" :D

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #11 17 Wrz, 2011, 00:17:20 »
Dzisiaj rozpakowałem właśnie te legendarne Koss Porta Pro - docelowo jako słuchawki do Vox amPluga. I porównując z AKG K240 to ... nie ma porównania ;-)

Jak ma być, kiedy cena x4, do x5 ;).
Paczki z głów!

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #12 17 Wrz, 2011, 00:20:21 »
Tak, że w cenie ~100zł spodziewaj się raczej dobrego - w sensie przyjemnego, a nie dobrego - sterylnego brzmienia ;)
(\__/)    This is Bunny.

Offline Marc!n

• Gaduła
« Odpowiedź #13 17 Wrz, 2011, 11:18:58 »
Ja mam sennheisery hd 202, do słuchania muzy bardzo spoko, ale do miksów pewnie średnio.
Spotkał się ktoś z superluxami hd669 albo 668B ? Są mega tanie a słyszałem bardzo dobre opinie o nich, jestem ciekaw jak to z nimi jest.
« Ostatnia zmiana: 17 Wrz, 2011, 11:33:49 wysłana przez Marc!n »

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #14 17 Wrz, 2011, 16:24:16 »
Jak już mówiłem, info nie jest w pierwszej kolejności z neta. A co do squierów, zazwyczaj je zachwalają ich posiadacze, czyli niejako info z pierwszej ręki... trochę logiki, men.

Miałeś dany grat? Obadałeś go chociaż osobiście? Nie? No to nie jest to opinia z pierwszej ręki, tylko zasłyszana. I chuj mnie obchodzi, że całe gitara.pl zachwyca się danym modelem wibratora analnego, ludzie pytają na tym forum o NASZE opinie, a nie zobaczone gdzieś tam.

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
« Odpowiedź #15 17 Wrz, 2011, 16:41:07 »
ja mam akg k77 i są zdecydowanie lepsze od sehnajzerów hd201/202 (mają wiecej dołu i nie siarzą tak), ale w pułapie do 200pln może jest coś lepszego (k77 to ok 129pln)

warto też zainteresować się otwartymi słuchawkami (jeśli są w tej cenie jakieś fajne), bo różnica w dźwięku jest ogromna.
ja porównywałem bezpośrednio senki hd202, akg k77 i akg k240 i zdecydowanie k240 brzmią najlepiej, a dzięki temu, że są półotwarte to ucho się nie męczy i jest przestrzeń w dźwięku
« Ostatnia zmiana: 17 Wrz, 2011, 16:44:59 wysłana przez sify11 »
i always go full retard

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #16 17 Wrz, 2011, 16:48:23 »
Mondo, moim zdaniem trochę przeginasz. Zwłaszcza w kontekście tego topiku, weź to pod uwagę. No i chociażby podany przez ciebie przykład z gitami Squiera doskonale pokazuje, że info z pierwszej ręki nie zawsze jest wiarygodne. A to, co ja tutaj podałem, to nie było wyczytane gdzieś jak jakiś mietek13_666 "gdzieś tam" na jakimś wątpliwym forum gadał, że coś jest fajne lub zjebane, tylko od ludzi, których znam osobiście, o których wiem, że są głęboko w temacie i wiedzą, co mówią, inaczej bym tego nie powtórzył tutaj, ew bym bardzo wyraźnie zaznaczył poziom wiarygodności źródła. Pomijam już ile to razy się spotkałem na tym forum z tekstem "ludzie polecają..." (czasem podając źródło, czasem nie), głównie w tematyce pickupów, po czym ktoś posiadający je osobiście (jak np tutaj Bielack) weryfikował to.
Rozumiałbym, gdybyś się czepiał, jakbym się kłócił, że coś jest takie i owakie z uporem maniaka, jakbym znał właśnie dany grat na wylot nie mając o nim tak naprawdę pojęcia - a ja wyraźnie zaznaczam, kiedy nie mówię właśnie z pierwszej ręki, uczciwie i nie zgrywam alfy i omegi po jutubowych przesłuchaniach nie widząc danej rzeczy nigdy na oczy. Jeśli czegoś nie miałem nigdy, ale wiem, że jest dobre, to piszę o tym i zaznaczam tez uczciwie, że ta wiedza nie poparta empirycznie. Czy zainteresowany potraktuje daną wypowiedź jako śmieć i ją totalnie zignoruje, czy też się zainteresuje, to już leży w ocenie pytającego, czy mu taka odpowiedź cokolwiek daje. W końcu wszyscy tutaj są myślącymi ludźmi, nie?
Wyluzuj trochę.
(\__/)    This is Bunny.

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #17 17 Wrz, 2011, 16:54:13 »
Sylkis, mamy tutaj na forum zasadę, że piszemy WYŁĄCZNIE o swoich własnych doświadczeniach organoleptycznych.
I nawet jeżeli masz info, które potwierdziło tysiąc twoich znajomych, z których każdy jest papieżem albo harcerzem i nie kłamie to jednak lepiej nie pisać.
Info tylko z pierwszej ręki.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #18 17 Wrz, 2011, 17:06:32 »
Specjalnie jeszcze raz przejrzałem regulamin, nie znalazłem takiego punktu nigdzie, może mi umknął. Chciałem pomóc i sprawę stawiałem uczciwie, więc nie uważam, abym zrobił cokolwiek nie tak (co innego, gdybym właśnie twierdził, że znam te słuchawki bdb, kiedy tak nie jest). Miejcie też na uwadze, że napisałem tu o słuchawkach ~100zł, a nie jakimś poważniejszym (i kosztującym coś) sprzęcie - prawda jest taka, że w takich topikach raczej moich postów nie uświadczycie, a już na pewno nie tego typu. Tutaj natomiast uznałem, że jestem na tyle pewien tej informacji, że mogę się nią podzielić i uważam, że czepiać się tego moglibyście, gdybym kłamał odnośnie mojego doświadczenia z nimi, a tak to właśnie pozostawiłem ocenę przydatności informacji zainteresowanemu. Jeśli jest to aż tak wielki grzech, to postaram się zapamiętać, aby go nigdy więcej nie popełnić, jednak jak już mówiłem - niejednokrotnie się z tego typu wypowiedziami spotykałem odnośnie gratów wartych grubszą kasę i jakoś nikt nigdy tego nie ścigał. No ale niech wam będzie. Mea culpa, dobrymi chęciami (i uczciwością) piekło wybrukowane.
(\__/)    This is Bunny.

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
« Odpowiedź #19 17 Wrz, 2011, 17:43:35 »
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline Grzysiu

• Użytkownik
  • Ti ta ta ta
    • Masło!
« Odpowiedź #20 17 Wrz, 2011, 18:15:43 »
ja mam akg k77 i są zdecydowanie lepsze od sehnajzerów hd201/202 (mają wiecej dołu i nie siarzą tak)

Aż się obróciłem, żeby sprawdzić czy słuchawki wiszące koło mnie to K77 bo opis imo średnio od nich ;) One są tak absolutnie odbasowane jak się tylko dało (żeby ten bas jeszcze jakoś był słyszalny). Używam ich i do nagrywania i do słuchania i jakością dźwięku na prawdę dają radę tylko bas został gdzieś w krzakach ;)

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
« Odpowiedź #21 17 Wrz, 2011, 18:26:19 »
jak napisałem sprawdzane w bezpośrednim porównaniu z k240 i hd202.
z resztą inni podzielali moje odczucia :p
i always go full retard

Offline Grzysiu

• Użytkownik
  • Ti ta ta ta
    • Masło!
« Odpowiedź #22 17 Wrz, 2011, 18:38:27 »
no ja miałem bezpośrednie porównanie z jakimś sennheiserem radiowym i AKG były bardziej zimne, klarowne (góra i środek) i prawie pozbawione basu ;) ale może tylko mój egzemplarz tak ma? :P

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
« Odpowiedź #23 17 Wrz, 2011, 18:42:57 »
no ok, w porównaniu do k240 to k77 są mega do dupy ;)
ale na pewno lepsze od hd202

ed a propos radia: w antyradio Katowice używają k77 właśnie ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Wrz, 2011, 18:46:34 wysłana przez sify11 »
i always go full retard

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #24 17 Wrz, 2011, 20:51:21 »
Mondo, moim zdaniem trochę przeginasz. Zwłaszcza w kontekście tego topiku, weź to pod uwagę. No i chociażby podany przez ciebie przykład z gitami Squiera doskonale pokazuje, że info z pierwszej ręki nie zawsze jest wiarygodne. A to, co ja tutaj podałem, to nie było wyczytane gdzieś jak jakiś mietek13_666 "gdzieś tam" na jakimś wątpliwym forum gadał, że coś jest fajne lub zjebane, tylko od ludzi, których znam osobiście, o których wiem, że są głęboko w temacie i wiedzą, co mówią, inaczej bym tego nie powtórzył tutaj, ew bym bardzo wyraźnie zaznaczył poziom wiarygodności źródła. Pomijam już ile to razy się spotkałem na tym forum z tekstem "ludzie polecają..." (czasem podając źródło, czasem nie), głównie w tematyce pickupów, po czym ktoś posiadający je osobiście (jak np tutaj Bielack) weryfikował to.
Rozumiałbym, gdybyś się czepiał, jakbym się kłócił, że coś jest takie i owakie z uporem maniaka, jakbym znał właśnie dany grat na wylot nie mając o nim tak naprawdę pojęcia - a ja wyraźnie zaznaczam, kiedy nie mówię właśnie z pierwszej ręki, uczciwie i nie zgrywam alfy i omegi po jutubowych przesłuchaniach nie widząc danej rzeczy nigdy na oczy. Jeśli czegoś nie miałem nigdy, ale wiem, że jest dobre, to piszę o tym i zaznaczam tez uczciwie, że ta wiedza nie poparta empirycznie. Czy zainteresowany potraktuje daną wypowiedź jako śmieć i ją totalnie zignoruje, czy też się zainteresuje, to już leży w ocenie pytającego, czy mu taka odpowiedź cokolwiek daje. W końcu wszyscy tutaj są myślącymi ludźmi, nie?
Wyluzuj trochę.

Specjalnie jeszcze raz przejrzałem regulamin, nie znalazłem takiego punktu nigdzie, może mi umknął. Chciałem pomóc i sprawę stawiałem uczciwie, więc nie uważam, abym zrobił cokolwiek nie tak (co innego, gdybym właśnie twierdził, że znam te słuchawki bdb, kiedy tak nie jest). Miejcie też na uwadze, że napisałem tu o słuchawkach ~100zł, a nie jakimś poważniejszym (i kosztującym coś) sprzęcie - prawda jest taka, że w takich topikach raczej moich postów nie uświadczycie, a już na pewno nie tego typu. Tutaj natomiast uznałem, że jestem na tyle pewien tej informacji, że mogę się nią podzielić i uważam, że czepiać się tego moglibyście, gdybym kłamał odnośnie mojego doświadczenia z nimi, a tak to właśnie pozostawiłem ocenę przydatności informacji zainteresowanemu. Jeśli jest to aż tak wielki grzech, to postaram się zapamiętać, aby go nigdy więcej nie popełnić, jednak jak już mówiłem - niejednokrotnie się z tego typu wypowiedziami spotykałem odnośnie gratów wartych grubszą kasę i jakoś nikt nigdy tego nie ścigał. No ale niech wam będzie. Mea culpa, dobrymi chęciami (i uczciwością) piekło wybrukowane.