Siema !
Wiem, że tutaj już były takie tematy, ale chciałbym poznać więcej propozycji, a nie chce się komuś wtryniać w temat i odgrzewać niepotrzebnie stare tematy.
Bardzo też proszę o wyrozumiałość gdyż w kwestii monitorów jestem totalnym żółtodziobem
No wiec sprawa wygląda tak. Nagrywam na POD Studio GX, do tego perki z reguły SSD, do tego dogrywam bas, wszystko w Reaperze i potrzebuje monitorów w maksymalnej relacji cena/jakość. Szczerze mówiąc na początku zwróciłem uwagę na Fostex PM 0.5 natomiast troszkę drogo. Co ciekawe w moim przypadku, nie zawsze mam możliwość grać głośno (tym bardziej że lubię pracować w nocy), stąd zastanawiam się nad rozmiarem monitorów. Mam więc parę pytań
1) Na czym będzie polegać różnica między Fostex PM 0.5 a PM 0.4 ? (bo jeśli mniejsze sprzyjają cichszej pracy to dla mnie zaleta, aczkolwiek obstawiam że chodzi o basy
)
2) Chciałbym abyście mi wytypowali konkretne modele do 800zł i jakieś inne ciekawsze troszkę droższe (powiedzmy max 1200) do których warto byłoby dozbierać
3) nie wykluczam kupna używek, zwłaszcza po tym jak ktoś pisał w innym topicu że warto trzepać Ebay.de pod tym względem, dlatego fajnie by było gdybyście mi podali modele które można wyrwać w fajnej cenie, a które będą już naprawdę spoko
4) zależy mi żeby były aktywne
5) Na koniec... Może to głupie ale... Przeglądając w jakimś sklepie internetowym różne monitory i ich zdjęcia, zauważyłem, że Fostexy mają bardzo ubogo na tylnim panelu pod kątem liczby wejść/wyjść/whatever na tle innych monitorów np Behringer. Nie wiem czy dobrze rozumuje. Miksując do tej pory na słuchawkach robiłem tak, że słuchawki wpinałem w Poda w wyjście słuchawkowe... Czy tak samo się robi z monitorami? Wiem, że pytanie wali bobem, ale naprawde nie wiem
Dzięki, pozdro