Dzień nowego rigu
To może na początek fotki:
MG Vintage 40 Custom "Zebra"Poprzednio combo Cornforda sprzedałem, ponieważ potrzebowałem jednak 2 kanałów i był dla mnie za dużym klocem do targania, dlatego ze względu na moje kolana zdecydowałem się na rozwiązanie head+paka 112.
Na początku czerwca kupiłem w Thomannie Koch`a Studiotone B-Stock, który niestety przyszedł ze spalonym trafem i zbitą lampą
Po tym jak dostałem zwrot kasy nie uśmiechało mi się czekać kolejne miesiące na jakąś sensowną używkę, a coraz bardziej po głowie zaczęło mi chodzić zamówienie wzmaka w MG Amplification, tym bardziej, że mieszkam od nich 5min drogi autem
Wybór padł na model Vintage 40 z kilkoma modyfikacjami.
Specka wzmaka:- końcówka: 4xEL84, 40 watt
- preamp 3xECC83
- płynna redukcja mocy 40-2 watt
- na kanale drive dodany tryb przełącznik modern/vintage
- na kanale clean dodany tryb crunch
- reverb sprężynowy Accutronics
- pętla efektów szeregowa, wraz z dodanym bypassem z footswitcha o raz regulacją poziomów send i return
- tolex white bronco, skórzana rączką, lampka zasilająca z Fendera, czarne narożniki
Na wzmak czekałem ok. 7 tygodni. Tak jak możemy przeczytać na stronie producenta, kanał drive to Marshall na sterydach, a clean to typowe amerykańskie, fenderowskie brzmienie.
Jeszcze sporo kręcenia przede mną, ale już mogę powiedzieć, że jestem zadowolony z możliwości brzmieniowych, jakie oferuje MG. Możemy ukręcić od ładnej szklaneczki na czystym po mocny hi-gain bez dopałki.
Miałem kilka lat temu combo MG Vintage 20 i widzę dużą zmianę na plus w ciągu tych kilku lat, zarówno w jakości wykonania jak i brzmieniowo. Z tego miejsca mogę polecić współpracę z Panem Markiem, bo to dobry fachowiec i sympatyczny człowiek.
Buzzaro ST112 White Bronco:Kolumnę kupiłem używaną na Allegro, jak się później okazało popisaną długopisem, który za cholerę nie chciał niczym zejść :/ Po zabawie farbą do barwienia skóry, zmianie narożników na czarne paka wygląda teraz jak nowa. Paczka ma dzielony tył. 1/3 można zdjąć i mieć paczkę otwartą lub zamkniętą wedle uznania.
Aktualnie siedzi w niej Eminence Governor, ale jest dla mnie trochę za agresywny. Prawdopodobnie zmienię go na Celestiona Creamback`a lub Lynchback`a.
Reszta rigu praktycznie bez zmian:
Udało mi się odzyskać VL Analog Chorus, z czego jestem bardzo zadowolony
Teraz muszę dokupić jeszcze jakieś tremolo i phaser.
Wiosło też bez zmian, Axis dalej ze mna
Choć coraz częściej myślę o zmianie:
Powiem tak. Też kiedyś kierowałem się znaczkami i myślałem, że amerykańskie/europejskie graty na bank będą lepsze niż polskie, ale naprawdę nie mamy się czego wstydzić