Autor Wątek: ENGL BLACKMORE, FIREBALL czy POWERBALL  (Przeczytany 59184 razy)

Offline RaiQ

• Użytkownik
Odp: ENGL BLACKMORE, FIREBALL czy POWERBALL
« 04 Wrz, 2010, 22:42:29 »
Mi się też clean bardzo podoba w Fireballu. Crunch (tzn. kanał clean z rozkręconym gainem) też może mieć jakieś zastosowanie do hard rocka w stylu AC/DC.
Ale ogólnie 2 kanały i wspólne EQ sprawia, że niestety nie jesteś za bardzo w stanie na żywo przełączać się między różnymi ustawieniami (jeśli np. grasz na crunchu to już nie przełączysz się jednym walnięciem buta na cleana - musisz ruszyć gałkę gain :)). Poza tym brakuje przesteru pomiędzy crunchem, a szatanem (takie cuś do lżejszego heavy metalu powiedzmy). Tak więc mimo iż jestem zajebiście zadowolony z tego pieca, to jednak uważam, że jest mało uniwersalny - nadaje się głównie do rzeźni. Mi to wystarcza* i jest OK, ale komuś już może nie stykać.

* - Aczkolwiek gdybym miał osobną korekcję, to bez wątpienia bym ją wykorzystał - w szczególności np. dla przesteru lubię wciśnięty przycisk "Bright" (podbicie wysokich), a wyłączony "Depth" (podbicie niskich), natomiast dla cleana odwrotnie ("Bright" na cleanie brzmi bardzo szklankowato, jak do jakiegoś funky ;)). Niestety, przez wspólną korekcję, muszę się zdecydować na jedną z tych opcji podczas grania na żywo :) Na szczęście rzadko używam cleana, więc przesadnie nie narzekam ;)

EDIT:
PS. Piszę o Fireballu 60W. Nie wiem jak dokładnie sprawa stoi z Fireballem 100W. Wiem, że parę bajerów pododawali, jak np. bramkę szumów i chyba włączaną/wyłączaną pętlę... Spotkałem się też gdzieś z opiniami, że 100W różni się brzmieniowo (niby na korzyść).
« Ostatnia zmiana: 04 Wrz, 2010, 22:46:04 wysłana przez RaiQ »