Autor Wątek: ENGL BLACKMORE, FIREBALL czy POWERBALL  (Przeczytany 58952 razy)

Offline mati304

• Gaduła
  • These go up to eleven.
ojej no, rękę dam sobie uciąć, że bramka jest zaraz przed faktyczną pętlą, ew. przed reverbem (nie pamiętam czy wzmak go nie ma), ale jeśli nie masz tam w pętli generatora szumu to śpij spokojnie.
There's no use being precise about something when you don't even know what you're talking about.

Offline RaiQ

• Użytkownik
Spoko, będę spał spokojnie ;) Aczkolwiek wiesz... ja akurat wielu efektów nie używam, ale jeśli ktoś ma sporo kosteczek w pętli to takie cholerstwo może generować mega dużo szumów. Poza tym szum generuje też kaczka i to często spory, jeśli korzysta z zasilacza, jakaś dopałka i inne efekty ustawione PRZED wzmakiem. NS-2 ma tę zaletę, że dostaje sygnał czystej gitary i na podstawie tego sygnału ucisza resztę.

Po prostu zastanawiam się, co jest takiego zajebistego w bramce szumów wbudowanej we wzmak, aby np. dopłacać do wyższej wersji Fireballa specjalnie dla tego feature'a ;) Na moją logikę, nie może to działać tak dobrze jak np. NS-2... ale pewien nie jestem, bo nie testowałem takiej wbudowanej bramki - stąd było moje pytanie, jak to dokładnie działa.

Być może jest np. tak, że jedno nie wyklucza drugiego i np. dobrze jest mieć i zewnętrzną bramkę (jak NS-2) i taką wbudowaną we wzmak - być może daje to jakieś dobre efekty ;) Chętnie posłucham opinii ludzi mających z tym większe doświadczenie.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
A sporo kabelków tzn co? Bo generalnie możesz mieć ich trzy grupy, a ilość w tych ekhm... grupach nie gra roli. No chyba, że potek jest stereo to wtedy to samo tylko x2.
to znaczy że spodziewałem się dwóch, żeby móc przed potencjometrem wlutować pstryczek pętla on/off, ale okazało się to trudniejsze niż myślałem bo kabelków jest więcej, nie pamiętam w tej chwili ile

Offline harry_manback

• Gaduła
No właśnie też jestem ciekawy tej bramki szumów. Widzicie chopy...  ...obecnie trzaskam na tranzystorowej końcówce mocy Rocktron'a ,a także mam produkt Line6. Miałem także Marshalla w swoim repertuarze więc mogę to wszystko jakoś porównać. Jak gram na Boss GT Pro podpiętego do Rocktrona to jest cisza jak makiem zasiał a to tylko dlatego, że końcówka nawet rozkręcona na full nie daje żadnego szumu czy brumienia a GT PRO który pełni funkcję preampu jest skutecznie obramkowany. Przytłumię struny i dźwięk zanika a po stłumieniu strun cisza jak w nocy na pustkowiu.  Natomiast jak korzystałem z naturalnego kanału z przesterem w Line6 czy Marshall'u oba piece wydają z siebie szumy i brumy. Wiadomo od razu, że załączyłem przesterek. Chyba preamp tak sieje w obydwóch piecach. Więc jeżeli w takim Fireball'u 100W taka właśnie bramka eliminuje jakiekolwiek kurwa harczenia z pieca po włączeniu kanału LEAD to naprawdę warto mieć taki wynalazek bo po stłumieniu strun nastaje cisza i można się rozkoszować chwilą bez syczenia czy brumienia z preampu.  Nie wiem chopy czy ja to wszystko ogarniam czy coś mi się w tym moim rozumieniu pojebało ale kurwa mać jak faktycznie tak to działa to warto dołożyć siana.  A może bramka ma ograniczać tylko szumy z przetworników co dla mnie byłoby nie istotne bo ja GROM na EMG, a one już są ciche. A może Fireball 60W jest cicho jak mysz pod miotłą nawet przy rozkręconym przesterze na full i właśnie tą dewiacją na temat bramki szumów rozjebałem sobie karierę na tym forum bo sprzedaję jakieś lewe informacje. W każdym razie zapuszczałem lampowe przestery i w moich piecach szumiało i brumiało nawet jak nie grałem .

Offline Vertigo

• Pr0
  • I'm here to solve problems.
    • Good Girl Maggie
Masz pedantyczno - cyfrowe zaciągi :D Weź se odpal 6505 jeżeli chcesz wiedzieć co to jest prawdziwy TrUu brum z preampu XD Na Twoim miejscu jeżeli chcesz mieć faktycznie dobrą bramkę to polecam Rocktrona Hush lub (ale to już kupa kasy) - Decimator GString :) Bo tego czego wymagasz czyli cyfrowej ciszy wbudowana raczej Ci nie da. Po za tym niestety tańsze bramki ścinają Ci sygnał... (pozdrawiam w tym miejscu bramkę TC Gmajor :D)

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
A może Fireball 60W jest cicho jak mysz pod miotłą nawet przy rozkręconym przesterze na full
w fireballu nie odkręcisz gainu na full, bo na 3ciej kresce jest go już za dużo ;)

Offline Matt-Carnage

• Pr0
  • Peace. Love. Death Metal
mialem blekmura, palerbola i fajerbola.
Najbardziej podobal mi sie 4 kanal z palerbola, aczkolwiek jestem prymitywnym i ekonomicznym traszmetalowcem, wiec zrobilo mi sie go zal...tyle pokretel...tyle mozliwosci, a ja jak jakis ignorant katuje jeden kanal...i to za troche duza (jak dla mnie) kase.
Wybralem tansza alternatywe - Fireballa, pare razy sie z nim rozstawalem i wraclismy do siebie. Jestem ponadto zadowolony.
Blakmura mialem i jakies rewelacji nie wspominam. Przyjechal chop z gdanska, wzial pod pache i pojechal...

Co do gainu rzeczywiscie, jesli ktos odpala powyzej 3 kreski, znaczy ze nie ma Boga w sercu.

Jesli ci to cos zobrazuje to nagralem wczoraj maly klip z fajerbolem (soundlick w mojej sygnaturze). Brzmi paskudnie, ale od niedawna dopiero bawie sie w nagrywanie zywych urzadzen.
« Ostatnia zmiana: 07 Wrz, 2010, 17:03:54 wysłana przez Matt-Carnage »

Offline harry_manback

• Gaduła
...hoho   no nie tak całkiem paskudnie. Mogę sobie wyobrazić jak to chodzi w realu.

No dobra chopy wybór jest prosty FIREBALL. Lepszy bo tańszy :) od Powerball'a i Invadera. Blackmore bardziej dla ludzi rozwiniętych w innym kierunku muzycznym.

FIREBALL !!! tylko teraz zastanawiam się czy 60W czy 100W wersję.

Offline harry_manback

• Gaduła
heh dzięki. Muszę tylko zastanowić się czy 60W czy 100W

Offline RaiQ

• Użytkownik
FIREBALL !!! tylko teraz zastanawiam się czy 60W czy 100W wersję.

Jeśli nie supportujesz Metalliki na stadionach, to 60W Ci w zupełności wystarczy. Właśnie czytam specyfikację tej wersji 100W i rzeczy nowe to:
 - 2 gałki gain dla każdego kanału - jeśli chcesz mieć szatana i clean to raczej mało przydatne, ale jak byś chciał np. na cleanie rozkręcić trochę gain (żeby mieć taki crunch) to fajny ficzer
 - lead volume - fajny ficzer, ale da się bez tego żyć ;)
 - mid boost switch, w dodatku kontrolowane footswitchem - hmm to może być niezłe. W sumie jeśli miałbym na coś ponarzekać na Fireballa, to gała Mid niewiele daje - przydałoby się czasem więcej środka. Może ten switch załatwia tę sprawę.
 - FX loop on/off, też kontrolowane footswitchem - fajne
 - bramka szumów - fajne, ale jak już pisałem, wg mnie zewnętrzna bramka jest bardziej uniwersalna

Jeśli chcesz mid boost i fx loop pod nogą to musisz dokupić 2. footswitcha. Jeśli chcesz oryginalne footy Engla to jest to niestety znaczący wydatek :) [EDIT: 1. foota też musisz dokupić - tylko w tym przypadku podwójny wydatek :)]

Ogólnie więc musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy wykorzystasz w/w udogodnienia i czy warto za nie zapłacić tyle ile Engl żąda - ok. 900 zł... hmm trochę ta kwota robi się już bliska Powerball I :)

Matt: który kawałek jest nagrany na Fireballu? "Konskie ucho"?
« Ostatnia zmiana: 07 Wrz, 2010, 19:32:28 wysłana przez RaiQ »

Offline harry_manback

• Gaduła
POLAĆ MU DOBRZE GODO !!!    Tekst z Metallicą dobry :)

Na 60W stać mnie ale na 100W muszę chwilę poczekać. Kurcze masz całkowitą rację. Wybór modelu jest już dokonany z tym, że muszę jeszcze poczytać i posłuchać 60W i 100W. Za dwa,trzy tygodnie będę miał możliwość ogrania właśnie wersji 60W...   DZINKI STARY !!!! 

Offline Musza

• Pr0
- 2 gałki gain dla każdego kanału - jeśli chcesz mieć szatana i clean to raczej mało przydatne, ale jak byś chciał np. na cleanie rozkręcić trochę gain (żeby mieć taki crunch) to fajny ficzer

Nie wiem czy mało przydatne, na kanale czystym gałka gain odpowiada także za głośność czystego kanału. Nie da się ich zrównać dla czystego i przesterowanego z użyciem normalnych ilości gainu (czytaj od 1-3), no chyba, że to tylko u Terrora tak jest ;)
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline RaiQ

• Użytkownik
Hmm w sumie jak sobie przypomnę to chyba z EMG 81/85 faktycznie miałem z tym jakiś mały problem (że jak się przełączałem na cleana to mnie kumpel zagłuszał). Dlatego zmodowałem sobie wtedy footswitcha, żeby mieć każdy master volume przypisany do jednego kanału.
Teraz z DiMarzio Evolution nie mam tego problemu. (i z powrotem przelutowałem footswitcha do normalnego stanu ;))

Offline Musza

• Pr0
Zatem, Harry-Manback, jak bardzo lubisz swoje EMG? ;)

EDIT_Przypomniało mi się, że Terror ma ten problem i na Eclipsach i na pasywach...
« Ostatnia zmiana: 07 Wrz, 2010, 21:55:30 wysłana przez Musza »
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline sei.tahn

• Gaduła
Co do gainu rzeczywiscie, jesli ktos odpala powyzej 3 kreski, znaczy ze nie ma Boga w sercu.
Komentarz genialny w swojej prawdziwości, ląduje w podpisie  :devil:
Nie wiem czy mało przydatne, na kanale czystym gałka gain odpowiada także za głośność czystego kanału. Nie da się ich zrównać dla czystego i przesterowanego z użyciem normalnych ilości gainu (czytaj od 1-3), no chyba, że to tylko u Terrora tak jest
U mnie też tak jest, a nie mam EMG tylko w jednej gitarze PRS HFS, a w drugiej Dimarzio D-Activator. Nauczyłem się z tym żyć. Nie chcę modować sobie footswitcha bo lubię mieć podbicie na solo, a solo gram częściej niż czyste partie  :headbang:
Harry-Manback, nie wiem skąd jesteś, ale jak pewnie się zorientowałeś dość sporo osób ma tutaj Fireballa i na pewno chętnie udostępniliby Ci do ogrania :) Ja w każdym razie się oferuję.

Offline harry_manback

• Gaduła
bardzo lubię swoje  - iemdżi-   cholera

Dzięki za propozycję ale do Trójamista mam od chuja :)  Dzinki Chopy będę grał na tym już niedługo i opowiem o wrażeniach :)

Offline RaiQ

• Użytkownik
No chyba, że Boga w sercu nie masz i se rozkręcisz mocniej gain ;P Wtedy może głośność cleana będzie OK ;)

Offline Vertigo

• Pr0
    • Good Girl Maggie
A ja zakupiłem ostatnio Engl'a E530 Modern Rock Guitar Preamp ! I gain trzeba rozkręcić AŻ TROCHĘ PONAD POŁOWĘ! WOW!

Ale tam są tylko 2 lampy :D A w headach, potwierdzam - gain 1-3 styka :D 4 to już szaleństwo XD

Offline Kubanczyk

• Użytkownik
Ja rozkręcam w E530 4-5/10 i niszczy. Choć ten preamp trochę siarzy prawdę mówiąc:)

Offline Vertigo

• Pr0
    • Good Girl Maggie
ale da się to ogarnąć - szczególnie, że ma podwójny potek LoMid / HiMid - po za tym mam mahoń + PAF - więc nie mam mułu przy tym :D

Offline Kubanczyk

• Użytkownik
Tak, te dwa mid są fajne, ale treble to skręcać trzeba. też mam mahoń ale pickupy aktywne:)

Offline harry_manback

• Gaduła
Ze względu na transport potrzebuję też mniejszą paczkę na dwóch głośnikach. Jaką doradzilibyście Chopy do ENGL Fireball 60 ??   Stosunek jakość/cena/wielkość. Nie walić mi tu paczek Mesy bo na to mnie nie stać, a o Marshallu MR1936 mogę zapomnieć bo wielkością przypomina 4x12

Offline harry_manback

• Gaduła
wszystko spoko, nie za wielka, ładna ale cena jak dla mnie to kosmos za dwa głośniki i logo ENGL. Nie muszę brać wszystkiego z jednej stajni. A co do linka...   ...grasz na tym ??

Offline Matt-Carnage

• Pr0
Ja najmilej wspominam pake orange 2x12, potem mese recto 2x12 i ew. na koncu engla 2x12.
Teraz mam harleja glena bentona i jest spoko jak za swoja cene :)