Ankieta

Jakiego rozmiaru progi preferujesz?

M
9 (26.5%)
L
10 (29.4%)
XL
15 (44.1%)

Głosów w sumie: 32

Autor Wątek: Gryf - jak to w końcu jest?  (Przeczytany 49605 razy)

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
Odp: Gryf - jak to w końcu jest?
« 07 Kwi, 2010, 20:58:00 »
Od siebie - nie wiem jak jest z ormiańskimi czarodziejami :P no i jestem straszny lamus w kwestiach gitar bardziej "pro", ale po rozlicznych macankach tańszych sztuk ( :P ) wiem tyle, że...

1. wolę C od U (tzn. bez typowego płaskiego tyłu i pionowych boczków), ewentualnie nieco w stronę V jak u Claptona
2. raczej wąsko na siodełku
3. raczej smukło, ale bez przesady - np. Ibanezy są dla mnie za smukłe raczej.

No i tak - pierwszą rzeczą która mnie urzekła w gitarce którą obecnie posiadam był gryf - gibsonowski 60's slim-taper. No jakbym chciał to bym nie zaprojektował takiego dla siebie - jak odlany do łapki (mam bardzo krótkie palce). Ale... no właśnie - "ale".
Zdarzyło się że macałem MusicMana (chyba JP ale się nie zakładam) i pierwsze wrażenie - łojezu jakie to spasione! ;) Ale potem palce jakby same chodziły. Nie jestem w stanie powiedzieć który był wygodniejszy, bo gra się na nich (tzn. gibolowskim i MM) zupełnie inaczej, zwłaszcza że przygoda z MM trwała kilkanaście minut (taki był szybki ;D ), a slim-tapera męczę już 1,5 roku, ale do tej pory mam w pamięci wrażenia :P

Za to grubsze gryfy w kierunku U, np. tańszych Schecterów, są dla mnie agrywalne.

A gdybym miał projektować gryf "pod siebie". Oj nie wiem... slim jest genialny do grania solowego i rytmicznego na pojedynczych dźwiękach, ale w akordach czasami brakuje podparcia śródręcza. Za to jak za bardzo upasę środek to może być kicha... Dłuuugie poszukiwania jeszcze zdaje się przede mną ;)

ED: Ja tego trapeza wyczaiłem wcześniej, kurde! Duuużo wcześniej, kurde! :P
« Ostatnia zmiana: 07 Kwi, 2010, 21:26:07 wysłana przez MrJ »
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.