Autor Wątek: Gitara StarSound za 300zł i bat-przemyślenia  (Przeczytany 71180 razy)

Offline Apophis

• Prawie użytkownik
Spoko, ja przyjmuje argumenty i nie mam zamiaru się wykłucac, czy prowadzić dziwnych wojen jak na ulubionym portalu g.pl ;) Wymieniamy argumenty i tyle.

Oczywiscie, że argument o tym, że Ciebie za tyle to wiosło nie satysfakcjonuje, nie podrywa itd, bo nie o to chodzi by zadowalac wszystkich przeciez, jest wybór na rynku tak duży, że każdy sobie coś znajdzie. Nie ma sensu by dyskutować, czy kupic dobrze wyglądający instrument z półki sklepowej za kilkaset zł, czy dobrze grający za kilka tysięcy, czy jaka kolwiek inna kombinacja, wałkowano to do oporu i tak nic z tego nie wynika rozsądnego niestety

Piszesz o kosztach hardwaru na obu, troszke dziwne, bo nie ma to znaczenia z punktu widzenia lutniczej pracy jako takiej - zresztą tu mamy floyda a tu zwykłego TOMa. Wiesz zresztą jakie są ceny markowego sprzętu i jak klient z USA zapłaci 200$ za OFR7 to jest to raptem 600zł w złotówkach, a u Mayo, dystrybutora, to samo kosztuje 1400zł, jak dodasz koszty cła i vat do ceny zakupu w USA to cena i tak wzrasta 0 25%, do tego koszty transferów międzynarodowych za płatności kartą kredytową, przelewy itd, więc i tak klient na koncu ponosi te koszty, a czesto jest ich nie świadomy. Więc nie jest to wybór pomiedzy hardwarem często, a pomiędzy zasobnoscia portfela niestety. Klienci z USA i Europy inaczej to widzą, bo inaczej zarabiaja, Polacy sa biedniejsi i szukają osczczędności. Zresztą kupując kanałami dystrybucyjnymi koszty hardwaru dla budowniczych w USA i PLu to niebo a ziemia, więc na starcie w konkurowaniu nie ma szans żaden polski czy europejski lutnik.

Co do kosztów prowadzenia działaności w USA i Polsce, to niekoniecznie się zgodze, że w PLu to jest taniej \(o to chyba ci chodzi mam nadzieje), to jest stereotyp i nie dotyczy wszystkich stref, bo jezli chcesz coś robić w wysokiej jakości, to albo sprowadzasz z USA i dodajesz wszelkie koszty, albo płacisz na rynku rodzimym dystrybutorom kilka razy tyle co w USA. Koszt pracy równiez jest taki sam, więc czy lutnik zrobi ze sklejki za 200zł, czy z drewien egzotycznych za 10.000 to koszt jego robocizny i koszty stałe sa zawsze na takim samym poziomie, tylko cześć ułamkowa pracy vs. materiały jest na innym poziomie.

Argumentu co do utraty wartości nie ma sensu nawet komentować, bo to fakt, ale skoro ktoś idzie do lutnika, to mam nadzieje, że wie co robi, bo jak zamieża po jakims czasie "odsprzedac", to rzeczywiście niech celuje w wysokie modele uznanych producentów. Tyle w tej kerstii.

Ostatniej kwestii poruszonej przez Ciebie nie można pomijać, bo tak jest, jak dopłacasz to masz, proste. Albo maluch albo mercedes, nie ma innej drogi i wiesz o tym doskonale, bo nie posiadasz Sky Waya za kikla stów.

Co do tej uwagi o zachwycających produktach, to znowu zaczymany o kwestiach gustu, bo ciebie cos nie zachwyca, kogoś innego może. Mnie nie zachwyca prawie żaden model Ibanza, bo to robione jest od szablonu w róznych kolorach i tyle. Wiem, że upraszcam, ale to samo dotyczy Gibsona czy Fendera. Jedynie co jest dla mnie bliskie lutnictwa to Japonski ESP, reszta to masówka i żaden argument mnie nie przekona, ze tak nie jest.
Co do Rotera to celuje w klientele z obozu ERG, więc tutaj moim zdaniem nie o zachwyt chodzi, a o uzyteczność. Jak doskonale wiesz wszystko co pojawiło się w ostatnich latach realizuje pewien schemat konstrukcyjny, brzmieniowy i nawet wizualny. Nie ma tu cudownych topów z klonu wzorzystego i bajerów, bo wiekszośc klientów Roter tego nie chce i tyle, zresztą w tej kwestii zawsze bedą porównania np. z PRSem albo się ma swoją niszę, albo się wystawia na bycie porównywanym z innymi. Roter tego nie chce bo realizuje swój model.