Autor Wątek: Przemyślenia, wątpliwości, chęć kupna siódemki  (Przeczytany 16276 razy)

Offline IronMan86

• Prawie użytkownik
Witam użytkowników forum,
Na początek chciałem wyrazić uznanie, dla świetnej i nowatorskiej idei jak na polskie warunki,  jaka przyświecała twórcą strony i forum :) 

Sam jestem zdziwiony, że zainteresowała mnie gitary siedmiostrunowe. Dlaczego się zainteresowałem napisze poniżej :) W związku z tym, że jak już pisałem siódemki wzbudziły moją ciekawość,  to przymierzam się do głębszego zbadania problemu i ewentualnego zakupienia czegoś.

Na gitarze gram od około 10 lat, robię to hobbistycznie. Do tej pory dorobiłem się gitary lutniczej Kani oraz Gibsona V Robota - obydwie szóstki. 

Do tej pory nie interesowały mnie siódemki ponieważ z jednej strony moi idole nie grają na tych gitarach - lubię thrash w stylu metallicy, megadeth, rock jak AC/DC itp. i ewentualnie pojmować do bluesa.  Siódemki kojarzyły mi się z jakimi ekstremalnymi odmianami metalu za którymi raczej nie przepadam.  Z drugiej strony próbowałem się bawić w obniżone stroje np. na komplecie Zakka Wylda, testowałem gitary barytonowe które przesterowane zupełnie mi się nie podobają.  W przypadku obniżana stroju na grubych strunach miałem kłopot, że gitara przestawała się fajnie przesterowywać.  Ciężko to opisać słowami, jednakże brzmiało to jakoś muliście i bez charakterystycznego "zadzioru",  "drapania"

W sumie od zainteresowania się tematem nakłoniły mnie nagrania tego kolesia:
http://www.keithmerrow.com/fr_home.cfm - jego strona, jego taby, video itp. Całą płyta jest za free do zgrania.
http://www.youtube.com/user/diobolic5150 - jego profil na youtoube, jest tez opis sprzętu na jakim gra.
 Dla przykładu ta piosenka:

To co mi sie podoba w jego brzmieniu to, że przester brzmi tak jak w zwykłej szóstce - dynamicznie, równo, selektywnie, bez jakiegoś mulenia, burczenia.

Natomiast tu są przykłady jakie nie podoba mi się brzmienie:
http://www.magazyngitarzysta.pl/sprzet/testy_sprzetu/4701-ibanez-rga7.html - totalne burczenie na przesterze, jak by gitara sie dusiła.
Na yourube jest, tez masa filmików gdzie ludzie maja, barwę jakąś totalnie przesterowaną, siarczysta, zimną i sztuczną - kolejne coś przez co zawsze siódemki źle mi się kojarzyły.

Tak jak pisałem ideałem jest dla mnie barwa jaką ma Keith Merrow. Z czym to jest związane z przesterem jaki używa ?
Chętnie zainteresował bym się kupnem jakiejś gitary siedmiostrunowej, pod warunkiem, że jest szansa na uzyskanie czegoś podobnego jak Keith Merrow. Z tym, że nie chciał bym wydać jak najmniej na tą gitarę ponieważ mam już dwa całkiem przyzwoite wiosła. Z drugiej strony jestem już na pewnym poziomie i przyzwyczaiłem się do gitar wysokiej klasy - nie chciał bym czegoś co by mnie porostu drażniło.

Zdaje sobie sprawę, że podobnych tematów pewnie była masa, ale w odniesieniu do tego co wyżej napisałem, co możecie polecić(jeśli jest sens w ogóle interesować się siódemką w moim przypadku)?

Jestem tez ciekaw wszystkich opinii, czy ktoś ma podobne odczucia co do barwy gitara jak ja itp. 

Offline RaiQ

• Użytkownik
K****, czego w tym teście z "Gitarzysty" używali? Metal Zone'a? I to chyba ze zjebanym zasilaniem ;D Faktycznie, nie dziwię się, że nie podoba Ci się to brzmienie ;)

Zapewniam Cię, że na siódemce z odpowiednio grubymi strunami można ukręcić interesujące brzmienia. Ja również jestem fanem thrashu, heavy itp. zawsze nienawidziłem nu-metalu, łącznie z Kornem, Slipknotem itp. :) (ostatnio jestem już bardziej tolerancyjny dla takich klimatów, ale to dopiero ostatnio i następuje to powoli ;)) A że siódemki kojarzyły mi się z Kornem, to nie podchodziłem do nich zbyt blisko ;) Aż w końcu usłyszałem kogoś w sklepie muzycznym grającego na takim wynalazku, no a potem odkryłem Nevermore... i kupiłem w końcu! Teraz moja stara szóstka głównie spoczywa w casie :)

Są oczywiście też osoby, które po jakimś czasie stwierdzają, że to jednak nie to i odkładają siódemkę, albo zostawiają ją sobie tylko do celów "specjalnych" (też dobrze). W każdym razie powinieneś spróbować :)

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Jesion + EMG 707.

Czyli, przykładowo, Schecter Loomis. Takie brzmienie jest w mojej opinii na 100% możliwe do uzyskania właśnie na tej gitarze.

Tak zupełnie na marginesie dodam, że mam takie wiosło na sprzedaż, więc gdybyś chciał zasięgnąć informacji, to wal śmiało private message. ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Sie, 2010, 03:02:57 wysłana przez Az »
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline harry_manback

• Gaduła
Heh

Każdy Żyd swoje chwali ale mogę potwierdzić, że Schecter Loomis bardzo dobrze brzmi i jest jednym z ciekawszych gitar. Za rozsądne pieniądze jest warta grzechu.

Dodam, że nic mnie nie łączy z przedmówcą. Żadne relacje rodzinne też nas nie dotyczą.

POWODZENIA W PODEJMOWANIU DECYZJI

Proponuję także takie rozwiązanie skoro lubisz AC/DC.
http://forum.sevenstring.pl/gitary-7-strunowe/esp-ltd-viper-407/msg67823/#msg67823

Ta gitara naprawdę robi dobrze wiem bo kolega na takiej gra w kapeli no i robi ogromne wrażenie, a cena za używkę jest śmiechem. Widziałem na angielskim ebayu, że ten model w zajebistym stanie można wyrwać już od powiedzmy 1500zł

Cena do jakości brzmienia REWELACJA
« Ostatnia zmiana: 21 Sie, 2010, 10:08:33 wysłana przez harry_manback »

Offline IronMan86

• Prawie użytkownik
No widziałem kilka próbek Schecter Loomis gitary w endrosera i jestem pozytywnie zaskoczony :)
Tylko, że kwestia jest taka, że to miała by być moja trzecia gitara. Mam już dwie dość drogie, po prostu nie chce przegnać znów funduszów rzędu 3000zł na gitarę, zwłaszcza, że a) nie jestem przekonany do końca co do siódemek a b) że potem trzeba wybierać na której grać i która musi stać w kącie.
Jeśli już to interesowało by mnie coś max do 1500zł co w razie czego można było by szybko spylić. Mogą być używki lub nówki - byle by nie miały FR i i w przypadku używek żeby dało się to ograć(sorry Az jak widzisz, FR i drugi koniec polski, w związku z czym dopada :) )
No i przede wszystkim brzmienie(jeśli oczywiście przy tym pułapie cenowym jest to do osiągnięcia), Keith Merrow i próbki które widziałem grane na Loomisie robią na mnie pozytywne wrażenie.
Co do tego vipera to znalazłem kilka recenzji zagranicznych - raczej przeciętnie bardzo oceniają.  Nie znałem tez niestety żadnej próbki która by coś ciekawego pokazywała.

Offline zuosiej

• Gaduła
  • Fuck yeah!
poluj na flame exg-7 z jakims 707 na pokladzie

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg

...ponieważ...

Offline zuosiej

• Gaduła
  • Fuck yeah!

...ponieważ...
-kosztuje niewiele (do 1500zł używka)
-stosunkowo duża dostępność
-ciekawy sound jak na tą półkę cenową
-nie ma FR

Offline IronMan86

• Prawie użytkownik
no a macie może jakieś próbki brzmienia tego EXG?

A co myślicie o schecterze Demon 7? Tzn też nie znalazłem ciekawie brzmiących próbek, no ale wydaje mi się, że to może być wynikiem, słabych jakości sprzętu do nagrywania na youtoube i złych ostawień sprzętu.

Offline Wybielacz666

• Pr0
  • mam paliwo razy sto, suki
    • growl'n'roll, baby!
wybieranie gitary po próbkach z netu to mega hałdkoł <piona>

jeśli nie chcesz brać w ciemno to idź do sklepu lub uderz do jakiegoś forumowicza z Twojej okolicy który ma siódemkę z interesującą Cię specką i ograj. poza tym pamiętaj, że poza gitarą jest jeszcze parę innych czynników kształtujących brzmienie, dajmy na to wzmacniacz i jego ustawienie ;)
do widzenia.

Offline mleko

• Gaduła

...ponieważ...

-kosztuje niewiele (do 1500zł używka)
-stosunkowo duża dostępność
-ciekawy sound jak na tą półkę cenową
-nie ma FR

popieram :D jak chcesz to mogę Ci nagrać próbke exg na blackoutsach puszczoną przez bossa gt-8 wpiętą w lipną stockową karte dźwiękową i gwarantuje Ci że brzmi 100 razy lepiej od tego RGA z testu w gitarzyście...

pozatym jak wyżej... może ktoś z twoich bliższych okolic ma 7demke i z chęcią przyjmie Cię na testy... określ dokładnie skąd jesteś to może sie ktoś znajdzie....

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
Schecter Blackjack C7 z SH-4 jest też selektywny, na bank brzmi lepiej od RGA7 (IMO!). Idzie ukręcić mu fajne brzmienie, a dzięki temu, że ma troszkę dłuższą skalę to można założyć cieńsze struny, co z kolei przekłada się na fajniejsze (też IMO) brzmienie. Wolę cienkie a mocniej napięte struny, joł.
Nie reklamuję się, jestem obiektywny :]

Offline ChopZeWsi

• Pr0
A moim zdaniem nie ma sensu kierować się żadnymi próbkami bo to cholernie nie miarodajne.Jak dostaniesz próbkę zajebistego wiosła, graną na jakimś szicie, nagraną telefonem to o kant pupy to rozbić.Już lepiej iść za poradą bardziej doświadczonych co brzmi dobrze, a co kiepsko, albo najlepiej samemu ograć i posłuchać jak wiosło leży w łapie i gada.
Co do tego testu RGA7 to ktoś się chyba postarał żeby ta próbka zabrzmiała na prawdę kijowo.
Ja też mam Flame EXG7 z Dimarzio Evo i wystarczy w zupełności.

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Oł ależ te próbki z gitarzysty są paskudne, ale wywnioskowałem po przeczytaniu artykułu, że autor chyba niezbyt lubuje się w ciężkim graniu :-\ Ja bym polecił Schectera C7 Hellraisera, bardzo zacna gitara a stosunek cena/jakość wydaje się bardzo sensowny. Do tego POD X3 i presety Merrow'a :)

Offline mleko

• Gaduła
chopie więc nie martw się, ludzie na 8semkach grają a ty sie martwisz że na 7 będzie od razu mulić, powiedz ile chcesz wydać kasy a my coś już doradzimy :P

Offline IronMan86

• Prawie użytkownik
A moim zdaniem nie ma sensu kierować się żadnymi próbkami bo to cholernie nie miarodajne.Jak dostaniesz próbkę zajebistego wiosła, graną na jakimś szicie, nagraną telefonem to o kant pupy to rozbić.Już lepiej iść za poradą bardziej doświadczonych co brzmi dobrze, a co kiepsko, albo najlepiej samemu ograć i posłuchać jak wiosło leży w łapie i gada.
Przesłuchując ileś próbek można stwierdzić jak brzmi wiosło plus minus.  Tak jak pisałem nie mam zamiaru kupować nic bez ogrania.
Te schectery które mi proponujecie są za drogie, pisałem wcześniej, że interesowało by mnie coś max za 1500zł a najlepiej żeby było w okolicach tysiąca(zdaje se sprawa, że w przypadku takiego budżetu, wchodzą w grę tylko używki).

Bardzo interesują mnie jakieś dowody w postaci próbek itp. Loomis i Merrow pokazali, że na ich wiosłach można uzyskać coś ciekawego.
Jestem sceptycznie nastawiony, ponieważ jak dla mnie na necie 90% próbek granych na gitarach siedmiostrunowych brzmi źle. Zdaje sobie sprawę, że to może być wina chociażby tego, że po prostu siódemki są opanowane przez charakterystyczną społeczność(młodzi adepci ciężkiego grania, którzy myślą, że im więcej przesteru i niżej tym lepiej).
Z drugiej strony sam mam złe doświadczenia. Mam gitarę lutniczą sześciostrunową, korpus mahoń, gryf laminat klon-mahoń, konstrukcja neck thru body, EMG-89 pod mostkiem. Gitara brzmi oki na komplecie od 10-46, w zwykłym stroju E jak i całość o pół tonu w dół. Natomiast na komplecie zakka wylda (010, .013, .017, .036, .052, .060), po obniżeniu pół tonu w dół brzmi to podobnie jak w tej próbce z gitarzysty.
Pisze o tym ponieważ wydaje mi się, że w tym przypadku sytuacja ma się podobnie jak do gitar siedmiostrunowych. Tu i tu chodzi o obniżenie brzmienia.

Na pewno problem rozwiązywał by większy dostęp do gitar siedmiostrunowych w sklepach, jednakże już sam fakt, że raczej w sklepie nie założyli by grubszych strun wraz z regulacją gitary pod niższy strój powoduje, że i tak nie było by to miarodajne do końca - bo kto zagwarantuje, że po obniżeniu na grubych stronach gitara nie zabrzmi podobnie jak w przypadku mojej lutniczej.

Offline harry_manback

• Gaduła
Ogólnie powiem tak :  po przeczytaniu Twojego postu wydaje mi się chyba że jesteś w punkcie wyjścia.

Za 1000-1500zł nie wyrwiesz nic co by Cię zadowoliło. Ja za swojego Jacksona zapłaciłem prawie 5 tysiaków i nie czuję tego w brzmieniu za chuja. Świetna gitara, zajebiście leży, zajebiście zrobiona i ogólnie dużo dobrych opinii można poczytać ale szału nie robi. Brzmieniem przypomina wszystko tylko nie Gibsona. Nie ma się do czego przyczepić jednak wiem ,że jeżeli chcę podrobić jakieś brzmienie muszę kupić wszystko od pieca przez preampy, efekty aż do gitary na jakiej klient gra, a to nie będzie kosztowało 1500zł tylko dziesięć razy tyle jeżeli wystarczy.

Proponuję szukać używek i ogrywać osobiście bo ja nie pokusiłbym się o stwierdzenie że gitary w cenie 1000zł będą brzmiały podobnie do tego co nam zaprezentowałeś. Zresztą i tak gitara robi może 40-50% brzmienia bo reszta to cała reszta sprzętu :)

Zdecydowanie szukaj jednak mahoniowych dech
« Ostatnia zmiana: 24 Sie, 2010, 02:37:24 wysłana przez harry_manback »

Offline wuj Bat

• Pr0

Zdecydowanie szukaj jesionowych dech.

:D
Paczki z głów!

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.

Zdecydowanie szukaj jesionowych dech.

:D

Zdecydowanie +1 do jesionu
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline harry_manback

• Gaduła
HAHAHA   dobre :)

Zdecydowanie szukaj co się Tobie spodoba.

Offline mleko

• Gaduła
od 3 godzin słucham metronomu w 180BPM i mówie -5 dla machoniu

Offline bloodrafko

• Gaduła
  • Nadnotecki Światowid
Natomiast na komplecie zakka wylda (010, .013, .017, .036, .052, .060)
nie mam więcej pytań. Najgorsze struny z jakimi miałem do czynienia. Absolutnie na nie;/ Nie dziwie sie ze Ci cos nie brzmiało ;p

Offline wuj Bat

• Pr0
Natomiast na komplecie zakka wylda (010, .013, .017, .036, .052, .060)
nie mam więcej pytań. Najgorsze struny z jakimi miałem do czynienia. Absolutnie na nie;/ Nie dziwie sie ze Ci cos nie brzmiało ;p

Czemu? (Właśnie je założyłem do Batocastera i sobie popierdalam).
Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
Do Batitona założę 0,08 :D
Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
Presto... Łza w oku się kręci. Blues 3 pamiętasz?

W Smadze był założony taki sam set 11-56 jak miałem w Viperze i nie wiedząc o tym myślałem, że jest jakieś 14-64 ;)
Paczki z głów!