Dzięki za odzew.
Mój stan emocjonalny na teraz określiłbym tak: gdy ktoś do ciebie mówi spie…….aj, a ty czujesz podniecenie zbliżającą się podróżą. Coś jak niebezpieczne połączenie GAS i marzeń z lat szczenięcych – jesteś bez szans.
Ok.
Na poważnie.
Co już wiem?
Wiem, że nie 4x12, a na pewno 2x12. Z przewalania IR wiem, albo mi się tak przynajmniej wydaje, że paczka ma ogromne znacznie w kreowaniu dźwięku. Nie mówię tu oczywiście o porównaniu paczka vs bez paczki, ale paczka A 2x12 vs paczka B 2x12 na tych samych głośnikach + ten sam wzmacniacz to mogą być zupełnie dwa różne światy.
Jak się zorientowałem jest też jakaś skończona ilość typów lamp wykorzystywanych w amp - muszę postudiować temat (wiadomo bez doktoratu, ale coś tam powinno się wiedzieć).
Ciekawe jest to co piszecie, że mocny Head potrafi ładniej cicho (oczywiście nie bardzo cicho) zagrać od słabszego. Myślałem, że jest zawsze odwrotnie.
Muszę dopisać coś jeszcze w temacie łańcucha efektów w Helixie. Trochę temat uprościłem, bo mam tam jeszcze powpinane oprócz tego co powiedziałem NoiseGate’y, Delay’e, Reverb’y i czasem jakieś Chorusy/Flangery. No ale minimum minimorum to Delay i Revereb.
No i teraz:
- czy oprócz barwy head+paka szukać w head takich featuresów? A może nie szukać tego w głowie i się na to nie fiksować, bo po to są kostki? Wiem, że są głowy (przynajmniej jedna – IronBall SE), które mają na pokładzie kilka takich dodatków.
- granie ciche/słuchawki (wiem, że nie po to się kupuje takie Szatany, ale zawsze przyjdzie taka potrzeba)
Czy są Heady (znowu jak IronBall SE), które posiadają możliwość załadowania własnych lub mają jakieś fabryczne IR? Czy lepiej, jak już jest potrzeba, to dokupić coś zewnętrznego (tylko co?) co ma takie możliwości i przy okazji jeszcze sygnał do komputera do DAW wyprowadzi. Wiem, że jest Torpedo, ale ponad 2k PLN odpada. Może jest coś prostszego.
Muszę zrobić wstępną selekcję głów i paczek.
W przypadku paczki to tutaj, na razie oczywiście tylko na podstawie YouTube, prowadzi ENGL PRO 2x12. Ola Mesa Englund nawet się pomylił i szczytował słuchając Engla myśląc, że gra przez Mesę, słuchałem też ślepych testów no i w omikrofonwany ENGL trafiałem, a MESA gorzej mi brzmiała (to dobrze
)
Co do głowy to oczywiście budżet nie jest z gumy. ENGL, Peavey no i ten Ketner (w ogóle wcześniej nie słyszałem takiej nazwy) do 5k mi się mieszczą. Z tym, że Helix pójdzie pewnie do ludzi.
Macie jeszcze jakieś propozycje? Oczywiście do krótkiej listy przed ograniem.
Z góry dziękuję za tropy.