Autor Wątek: Poszukiwanie szóstki przy której serce szybciej zabije  (Przeczytany 2348 razy)

Offline Dawid959

• Użytkownik
Główkowałem jak to podłączyć, więc pomyślałem, że porównam po prostu wersję Seymoura bez rozdzielania cewek. Skleiłem obydwa schematy obok siebie co by było łatwiej patrzeć. Zatem jak na moje to mam tylko odizolować te 2 pary przewodów i wymienić potencjometr tone. Wszystko podłączyć jak było w tonie + dodatkowo zlutowane razem białe i zielony do jednej i nóżki i to samo z drugim pickupem i chyba tylko tyle prawda? Potencjometr kupić po prostu A500K najtańszy na Allegro czy lepiej kupić jakiś typowo gitarowego producenta?
Mam nadzieję, że obejdzie się bez wiercenia. Jeśli tak to ewentualne będę chyba szukał innego rozwiązania jak np. mały przełącznik do zamontowania w płytce ochronnej.

edit:
Mam 2 problemy po podłączeniu. Po rozłączeniu zmiana jest mało odczuwalna. Tak jakby humb był troszkę cichszy, nie ma takiego przyjemnego palmmutingu, ale na cleanie naprawdę bardzo mała różnica w brzmieniu. To tak ma być? We wszelkich filmach na YT, zmiana była bardzo słyszalna.

Drugi to, że ten potencjometr jakoś słabo zmienia brzmienie. Na fabrycznym było napisane A500K, ale przeczytałem w necie, że do tonu powinien być liniowy i na taki zamieniłem, bo niby europejscy i azjatyccy producenci inaczej je oznaczają. Jako, że oryginały są Alpha to takie też postanowiłem kupić, bo działają ok tylko, że z przodu na opakowaniu jest napisane Boston, a z drugiej strony Alpha i ten nowy potek kręci się znacznie szybciej bez widocznego oporu. To jakaś podróba?

Może ktoś zerknąć? Chyba wszystko dobrze podłączyłem. Biało-zielone do tych środkowych w pushpullu (tutaj kolejność chyba nie ma żadnego znaczenia, który do którego). Te wyżej połączyłem małym kabelkiem razem i do masy. Na początku podłączyłem kondensator jedną nóżką nie do tego pola co trzeba przez co potencjometr działał odwrotnie, ale poprawione to jest. Biały kabel do środkowego pinu potka tak jak w oryginale. Reszta kabli, która była fabrycznie do masy tutaj też tak została przytulowana. Potka tonu, przełącznika jak i gniazda w ogóle nie ruszałem.

Jeśli tak ma być to jestem zawiedzony. Próbek nie nagrałem, ale jest to naprawdę słabo wyczuwalny efekt. W ogóle nie czuć szklanki.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwi, 2021, 20:53:39 wysłana przez Dawid959 »