To nie jest wyscig zbrojen. Zmasakrowal mi Engla pod pojeciem uniwersalnosci, czystego kanalu ktory nie jest tak sterylny jak w Englu, no i mozliwosci w stosunku do prostej w chuj 60W glowy Engla. To co zrobilem z Englem to i tak krok milowy w porownaniu ze stockowa wersja tego modelu. Ustawilem sobie zimny bias, ktory moim zdaniem lepiej wplywa na dynamike i ziarnistosc przesteru. Przewalilem dziesiatki lamp. Czy ktorys z Was uzywal lamp JJ 12AY7 +/- 40% gainu w stosunku do 12AX7. Moze ktos probowal lampy JJ ECC832 +/- 60% gainu. W kazdym razie sa to blizniacze lampy modelu ECC83. Proponuje lampy JJ.
V3 ECC832 V4 12AY7 V5 ECC83S V6 ECC83S. Jezeli ktos lubi dynamiczne, odfizowane, odkompresowane i mega detaliczne dzwieki to proponuje ww modele. Inny wymiar Engla. Dla milosnikow siary, komprechy i ogolnie rzezni proponuje obsadzic caly preamp EH 12AX7 GOLD. Lampy mocy to SOVTEK 6L6 WXT+ dla sztywnego i ciasnego dolu lub JJ6L6GC dla ciepla, poteznego headroomu wraz z rozluznionym mocnym basem.
Tak czy siak przesmiewczy ton w stosunku do posiadaczy Buger czyli taniego crap'u z Chin proponowalbym zachowac dla siebie, poniewaz slyszalem te wzmaki i jestem pod wrazeniem jak tani niby syf radzi sobie na tle konkurencji. Jezeli tendencja poprawy wlasnosci tych wzmacniaczy jak i brzmienia bedzie rosla z zachowaniem cen na niskim poziomie to duze korporacje beda padac jak muchy. Jest totalny przesyt uzywanego sprzetu, modeli wzmakow coraz wiecej, spoleczenstwa ubozeja, coraz mniej osob gra na instrumentach itp. itd. W dzisiejszych czasach tanie nie znaczy gorsze. Technologicznie gorsze natomiast brzmieniowo niekoniecznie. Mam w dupie z czego robia Bugery. Moga je robic ze spinaczy. Jedno jest pewne, ze jak wzmak sie zjebie to do smieci flaki, w sekunde kupuje nowy G20 z 3 letnia gwarancja dokladnie za ekwiwalent 1020zl tu gdzie mieszkam, wpierdalam w moja obudowe i jade dalej. Engla mam jak nowka sztuka i tak... ...definitywnie zdecydowalem sie go sprzedac. Bugera mi go rozwalkowala , pomimo ze nie jest tak mocarna. A te kondomy zalozylem bo kosztowaly doslownie grosze, a bylem ciekaw jakiegokolwiek efektu. Narazie testow z lub bez nie robilem wiec gowno wiem czy ma to na cokolwiek wplyw poza redukcja dzwonienia lampy o ile takie wystepuje.