Autor Wątek: Prime Vibe - nowinki technologiczne i cuda niewidy  (Przeczytany 45832 razy)

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Po kolei.

No dobra, ale poza marketingowym pierdoleniem tak naprawdę nic się nie dowiedzieliśmy... Gdzie są wyniki badań i mikroskopowe zdjęcia próbek drewna sprzed i po procesie?

Na chwilę obecną nie mam dostępu do tego typu urządzeń. Zamiast tego, przygotowywane są profesjonalne testy przeprowadzone wspólnie z innym użytkownikiem tego forum, nie związanym z moim projektem. Trwają także prace nad kilkoma innymi rzeczami, które pokażę w ciągu najbliższych tygodni. ;)

y

Nie używam generatora częstotliwości w tej formie, w jakiej sugerujesz. Dzięki temu pomijalna jest większość parametrów, o których piszesz w tym poście dalej. Etap stricte beta-testowania mam już ładny kawałek za sobą, co prawda pojawia się on na chwilę po każdej rozbudowie instalacji, niemniej jednak, każdorazowo testuję to na kilku gitarach swoich i kumpli z zespołu, którzy nie mają nic przeciwko. Tą metodą póki co potraktowałem około 20 gitar (a dokładnie 23 ;) ). Masz rację, w myśl przeprowadzania pomiarów naukowych jest to bardzo niewiele. Niemniej jednak, pozwala wysnuć już pewne wnioski. Co do potrzebnego czasu, także udało mi się go skrócić wraz z ulepszaniem instalacji i sterowania procesem.

Fakt, wszystkie te czynniki muszę każdorazowo wziąć pod uwagę, dopasowując na maszynie program do pierwotnego stanu tego, co określamy jako charakter brzmienia danej gitary oraz stanu docelowego. Poza "metodą prób i błędów", od której zacząłem w przypadku własnych gitar, dochodzą tutaj konkretne wyliczenia, które z każdą gitarą są bardziej precyzyjne. Dzięki temu, da się robić to, co określasz, jako science fiction, a co przynajmniej kilku ludzi tutaj może potwierdzić.

Na dniach powinien ukazać się test przed i po robiony na dwóch gitarach. Może to rozwieje Twoje wątpliwości w jakimś stopniu.

Poza tym, to, za co pobieram opłatę, jest ciężką intelektualną pracą, która przynosi wymierne efekty. Proces jest sterowalny i pozwala osiągnąć zamierzone efekty. Nie jest to maszynka, która zmienia sky-way'e w customowe suhry, lecz pozwala na znaczną poprawę własności akustycznych instrumentu, zgodnie z przyjętymi założeniami.