Autor Wątek: Straplocki a spadająca gitara  (Przeczytany 25145 razy)

Offline Mery

• Mr. Autorefresh
  • Pr0
  • الحرية في سوريا
Straplocki a spadająca gitara
« 07 Sty, 2009, 08:35:40 »
Proponuję wydrębnić część dotyczącą strapów.

W jednej gicie nam Schallery. I zdarzyło się na początku kilka razy tak, że mi się w jakiś magiczny sposób wypięła. Akurat nie upadła, bo byłem czujny ;) Nie miałem na bank sytuacji, żeby mi się coś rozlatywało na części. Faktycznie część przykręcana do paska się luzowała, ale dokręciłem to kluczem kiedyś daaawno temu i nie mam problemu.
A i żeby zminimalizować jakiekolwiek problemy i skutki po ewentualnej próbie wypięcia się strapa zamontować go na pasku należy w taki sposób, żeby ta część trzymająca będąca w kształcie litery "U", była skierowana tą otwartą częścią skierowaną ku górze. Nawet jak się zahaczy o coś, to się przecież gitara nie wypnie. Wiele razy widziałem montowanie odwrotne. Uważam to za podstawowy błąd skutkujący upadkiem gitary jak coś się będzie działo. Jeżeli zamontujemy poprawnie, to gitara nie ma praktycznie jak upaść jeżeli sami się nie posiłujemy ze strapem.

Inna gita posiada clipy. W sumie dostałem w komplecie. I nie podobają mi się. Może faktycznie można szybciej wypiąć itd., ale dla mnie obecnie jest to bezużyteczne. Nie ściągam praktycznie paska, bo tak się mieści ładnie w futerale. A jak wypnę clipa, to jest dalej lipa, bo jakkolwiek pozostaje twarda plastikowa część, która będzie się przesuwała po gitarze w futerale i ją rysowała...
www.baasa.pl - hałas, pomiary hałasu, mapy akustyczne, analizy akustyczne, projekty akustyczne, farmy wiatrowe, raporty oddziaływania na środowisko w zakresie hałasu, programy ochrony przed hałasem, akustyka budowlana, wibracje.