Autor Wątek: Lutnik Ping Rong Song - czyli PRS made in China  (Przeczytany 27405 razy)

Offline Musza

• Pr0
A wracając do tematu, zgadzam się z Wami wszystkimi, choć sam tym się zajmuję i muszę powiedzieć że idzie mi całkiem nieźle, październik zakończyłem ze sprzedażą 8 wioseł, moje jednak łatwo rozpoznać, z tyłu główki mają moje logo więc nikt ich nie wciśnie jako oryginał komuś, ot tak sobie to wymyśliłem. Druga rzecz 100% gitar które robię mają customizację klienta np na 12 progu jego ksywkę itp, i uważam że to jest fair i to raczej nie pójdzie jako custom shop fendera :). A że 99% klientów chce koniecznie na główce fender czy esp no cóż ... pogodziłem się z tym (tak spłonę w piekle)

Nie popadając w skrajność w żadną stronę uważam to za ciekawszą opcję. Znalazłeś swoją niszę - goście którym zależy na znaczku, ale nie gotowi są na zakup oryginału, a już na pewno nie oryginału z Custom Shopu. Podróbki i tak nie znikną, więc lepiej już żeby występowały w takich formach, a klient był świadomy co kupuje. Nie będę spoglądał na aukcję, żeby to zweryfikować, ufam że tak jest. EDIT_ Nadal jednak nie popieram tego typu działalności, bo m.in. poza znaczkiem na główce jest tam jeszcze kilka podrobionych składników.

Co do cen, to uważam że te wiosła są warte swojej ceny bo jeśli za 2 klocki dajmy na to masz mahoniowy korpusik, aktywne emg, ładny heban do tego customowe markery, futerał, ty wybierasz kolor, hardware i co tylko chcesz, to chyba to jest lepsza opcja dla kupującego niż iść do sklepu i wywalić tyle samo siana na stockowe wiosło zazwyczaj robione hmmmm ... w chinach??

...albo Korei, Indonezji, czasem już za tą cenę nawet w Japonii czy... Polsce ;)

Można polemizować - cóż z tego że na pierwszy rzut oka mamy świetny hardware i ładne drewno. Nie wszystkie materiały użyte do produkcji są widoczne na zewnątrz - kleje, drewno, które może być fornirowane dla pozoru itd. Kolejnym elementem jest jakość wykonania która odbija się m.in. na trwałość instrumentu i strojeniu. Kupując markowe wiosło dostajemy gwarancje producenta, który podpisuje się pod swoimi produktami i pracuje na własną reputacje. Reszta się chyba sama nasuwa, co?   
« Ostatnia zmiana: 03 Lis, 2012, 15:05:57 wysłana przez Musza »
facebook.com/Musza.MorningWood